Alle honden vogelvrij

Per 1 januari gaat de Regeling Agressieve Dieren (RAD) in. In plaats van dat bepaalde hondensoorten verboden worden vanwege een zogenoemd groter risico op bijten, zullen honden na aangifte van een incident aan een MAG-test (Maatschappelijk Aanvaardbaar gedrag) onderworpen worden. Een test die in theorie mooi klinkt, maar in praktijk een nachtmerrie voor zowel hond als hondenliefhebber kan blijken te zijn. Iedereen die een incident met een hond zegt te hebben kan aangifte doen. De hond wordt dan zonder meer in beslag genomen en in een kennel geplaatst. Van daaruit zal de test worden afgenomen waarvan bekend is dat die niet 100% zekerheid biedt. Komt de hond niet door de test, is de straf een doodvonnis.

Dat voorspelt op zichzelf al niet veel goeds. Elke hondenhater kan om misplaatste redenen aangifte doen. De test is niet geheel zeker maar de uitkomst letterlijk van levensbelang. Daarnaast zullen asielhonden met een verleden van mishandeling of verwaarlozing volslagen kansloos zijn, de kans dat die door zo’n test komen is betrekkelijk klein.

Denkt u wellicht dat dat zo’n vaart niet loopt? Lees dan even het relaas van hond Boran, inmiddels landelijk bekend vanwege zijn trieste voorlopersrol op genoemde nieuwe wet. Boran is na een klein incident in beslag genomen. Vervolgens is deze zes weken lang in een kennel verbleven. Uitlaten is er niet bij omdat het om in beslag name gaat, het beestje zit dus 25/7 opgesloten in een betonnen hok tussen blaffende honden. De hond wordt voor de zekerheid uit zijn hok gehaald met een vangstok. De baasjes mogen er niet bij en de hond weet niet wat hem is overkomen. Na zes weken drama is de hond getest. U als ik hadden de uitslag kunnen voorspellen, de hond is gezakt. Een doodsvonnis is getekend. Ondertussen krijgen de baasjes nog steeds geen informatie en ook mogen ze niet bij de hond. Baasje Richard Hugens is radeloos en verblijft sinds afgelopen vrijdag elke dag een paar uur in een hondenkooi voor het gerechtshof in Breda. Maar de kans is enorm dat deze hond geen eerlijke kans meer zal krijgen.

Hopelijk ziet u ook in dat deze regeling geen oplossing zal bieden voor bijtincidenten. En er zijn alternatieven te bedenken. Van vervolgen van het baasje die immers verantwoordelijk is voor de hond en diens opvoeding tot een verplichte opvoedcursus voor elke beginnende hondenbezitter. Meer over lezen én een petitie tekenen tegen de wet RAD: online petitie honden vogelvrij door RAD.

Lees ook: De nieuwe RAD: de nachtmerrie van elke hondenbezitter

Comments (11)Previous

Relatiecrisis in de genen

Next

Drugs en Roosendaal

10 Comments

 1. Ik blij dat ik geen hond ben, ik zou zakken als een baksteen als ik b.v. door opdringende vreemden ingesloten wordt of iemand in de kantine mijn broodtrommeltje probeert af te pakken.

  Volgens mij testen ze niet de aggressiviteit van de hond maar zijn instinct om zichzelf en zijn territorium te beschermen. Dat is een normaal instinct voor een hond – en veel andere dieren incl. de mens – dus als een hond daar aan toegeeft is er niets mis met de hond maar juist iets met zijn opvoeding, een goede hondenbezitter leert zijn hond dit instinct in toom te houden.

  Die verplichte cursus voor een (beginnende) hondenbezitter zie ik dan als een betere methode (die in Zwitserland al toegepast wordt). Maar dan graag als vervanging van deze regeling en niet als bijkomende straf voor de baas nadat de hond al afgemaakt is.

 2. Zo te lezen is Boran dus een angstbijter..
  Niet dat hij beet om zijn baas te verdedigen.
  Bij angstbijters ben ik op mijn hoede..
  Soms bijten ze je stiekum van achter en rennen weg, bijten dus niet echt door, maar vallen wel even aan.

  Als dit niet af te leren is, blijft het en zo,n hond moet je zeker niet meenemen naar drukke gelegenheden..
  Dat lijkt me logisch,
  In de kennel wordt zo,n beestje ook alleen maar angstiger.
  Ik denk dat Boran niet meer te redden is.
  Jammer, want honden zijn doorgaans mooie,trouwe dieren.

 3. MeisjeMeisje

  We weten niet of Boran een angstbijter geweest, want we zijn niet bij het bijtincident geweest. Elke hond kan bijten of een lip optrekken in een voor hem bedreigende situatie. Dat wil niet zeggen dat we hier met een uitermate agressieve hond te maken hebben.
  Mijn eigen hond trekt regelmatig met zijn lip richting mij of dierenarts als zijn geblesseerde pootjes worden verzorgd. Dat is logisch want ik of de DA doen hem pijn. Daarom doe ik bij de DA dan ook een muilkorfje om. En dat gebeurt dagelijks bij de dierenarts, die zelf al standaard een la vol met muilkorven heeft liggen, voor de vele honden die er behandeld worden. Is mijn hond daarom een agressieveling die direct een spuitje moet hebben? Neen. Het is een hond uit het asiel die door goede begeleiding, een aantal hondencursussen en veel aandacht, een tweede kans heeft gekregen. Door zelf de verantwoordelijkheid te nemen, voorkom je hierdoor eventuele vervelende situaties. Dit zou juist verplicht moeten worden. Een hondencursus bij aanschaf van een hond. Hierdoor worden eigenaren aangepakt, en dus automatisch ook de hond.

  De situatie van Boran kunnen we dus niet beoordelen. Wel verkeerde de hond dagelijks in het bijzijn van kinderen, alwaar hij naar verluidt geen agressief of dominant gedrag vertoonde. De meeste bijtincidenten vinden binnenshuis plaats. Als Boran echt een agressieve hond zou zijn, zou hij in eerste instantie corrigerend gedrag naar de kinderen hebben vertoond. Dit zie je vaak met bijthonden. De hond plaatst zichzelf boven de kinderen in de roedel, en het hek is van de dam. De eigenaar van Boran verklaarde dan ook de hond direct een spuitje te willen geven, mocht dit ooit gebeuren. En die verantwoordelijkheid moet er ook zijn. Bij elke hondenbezitter.

 4. @frans: zeker, als alternatief voor het geheel inderdaad. De wet RAD mag van mij onmiddelijk geschrapt. Het boezemt me ook angst in. Na verloop van tijd zal ik weer een hond willen, maar wordt dat geen angstige bedoening zo?

  @Feex: wat meisjeMeisje al mooi verwoord. Bovendien maakt het bijtincident het verschil niet. Wat er ook gebeurd is, krijgt de hond op deze manier geen kans. je test tenslotte niet of de hond agressief is, je laat alleen het resultaat zien van een hond zes weken slecht behandelen en in een onveilige omgeving plaatsen.

 5. Lennard

  Ik zag laatst iets op tv, de ontwikkeling van zo’n test.
  Alle honden zouden zakken, zoals ik het kon zien.

 6. Wow…dit is heftig: dus als je een hekel hebt aan iemand (of zijn huisdier) gewoon bellen en in de beste traditie van een dictatuur wordt het beest van zijn bed gelicht…???

 7. Tuurlijk zal er ergens op de wereld heus wel een dier te vinden zijn dat niet spoort en zonder enige aanleiding mensen/andere dieren aanvalt, maar over het algemeen zijn incidenten met dieren nooit zonder (hoewel soms moeilijk te achterhalen) aanleiding.

  Ik denk dat IK na 6 weken non-stop in een betonnen hok met geluidsoverlast de eerste de beste die binnenkwam zijn/haar kop eraf zou bijten, dus ik snap wel dat zo’n beest dat geen idee heeft wat hem overkomt niet heel gezellig is… Nogal “Duhuh!”, lijkt mij.

  Dat opsluiten van dieren en vervolgens in een stressvolle situatie te “testen” (lees: sarren): dat is toch gewoon uitlokking en mishandeling? Kan daar geen aanklacht tegen worden ingediend? * schudt hoofd bij zoveel narigheid *

 8. Red de honden van de beesten!

 9. @Lennard: in elk geval wel als hij uitgevoerd zoals bij Boran.

  @GobboE: daar komt het wel op neer. Althans, alleen bij honden. Je kan gerust tien wilde katten in andermans tuin laten grazen.

  @Poelekie: of een aanklacht het zou halen weet ik niet. Maar de petitie tekenen is misschien ook een start.

  @Inweek en Voorwas: hear hear!

 10. Ik had een mooie herder uit het asiel, die met liefde en aandacht een trouwe metgezel werd.
  Dat Boran een angsbijter lijkt was mijn interpretatie die ik opmaakte uit het verhaal, maar idd ik was er niet bij.
  Honden bijten niet zomaar.. er is altijd een reden angst, pijn, verdediging, etc.
  Zo ken ik een verhaal van een golden retrever die naar een kind hapte, bij de dierenarts bleek dat in zijn oren was geniet..
  Of die hond alsnog is afgemaakt, weet ik niet.Maar dit verhaal getuigd van weinig toezicht op KIND en hond.

  Kinderen en dieren .. een mooie, maar ook soms een onveilige situatie.
  Wel heb ik mijn twijfels bij de eigenaars soms.. want een vechthond is geen wapen, en kleine opgedirkte “tuthondjes” zijn soms erg verwend. en ook behoorlijk irritant. Een hond is een hond ‘A man,s best friend..’
  Dat er verknipte tussen zitten is M.I door doorfokken of door een verkeerde opvoeding.
  Menselijke factor dus..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft