Van crisis tot depressie in verkiezingstijd?

De Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft een duidelijke boodschap voor de stinkend rijke handelaren op Wall Street: the party is over!  (…) Vanaf nu, zei Pelosi, gaat het er om dat de belastingbetaler niet opdraait voor de kosten van het reddingsplan.

Aldus de Telegraaf vanmiddag. En wat bleek vanavond: De republikeinen deelden dit standpunt en zo hielp het congres plotseling het reddingsplan om zeep. Immers herkozen worden vier november of simpel wrok tegen Wall Street is vele malen belangrijker dan een in elkaar stortende economie. En wat kan het de burger schelen, die heeft tenminste zijn principes nog als hij werkeloos onder de brug moet slapen met zijn gezin!?

De doemvoorspellers hier en daar werden tot vanavond nogal uitgelachen. Maar persoonlijk vind ik het een griezelige situatie. Na bovenstaande regeert angst de beurzen en lijkt een depressie vrijwel voor de deur te staan.  

Maakt u zich druk om de economie of zal het uw tijd wel duren?

Comments (25)Previous

Opgelicht

Next

Moe!

24 Comments

 1. Het reddingsplan is bijzonder twijfelachtig om een heleboel redenen. En het is nog maar de vraag of het ook echt iets zou redden of dat het meer een vertragende werking zou hebben op zaken die wellicht wel onvermijdelijk zijn.

  Er wordt daar aan de andere kant van de oceaan al jaren meer uitgegeven dan er verdient wordt en het tekort financieren ze met leningen. En nu ze collectief de leningen niet meer kunnen betalen komt de regering met een idiote zak met geld om het gat te dichten. Alleen, hoe komen ze aan die zak met geld? Precies. Alsof je de ene credit card afbetaalt met de andere credit card.

  Dankzij McCain is het hele bailout verhaal nu ineens onderdeel van de verkiezingen en hoe eerder het door gedrukt werdt hoe meer leiderschap dat toonde (zijn leiderschap wel te verstaan). Ergens is het dus wel goed dat er ook nog mensen zijn die wel kritisch naar het plan kijken met al zijn haken en ogen.

  Maar ja, waarom die belastingbetaler dan weer niet mag opdraaien voor de rotzooi die ze toch zelf hebben veroorzaakt…. De beurshandelaren krijgen nu de zwarte piet, maar iedere Amerikaan die zijn huis en inboedel op afbetaling heeft gekocht terwijl hij de rente niet eens kan betalen is natuurlijk evengoed schuldig. En aan het einde van het verhaal is het helemaal niet de belastingbetaler die ervoor opdraait, het zijn de kinderen en kleinkinderen van de belastingbetaler.

  Kortom, ik maak me er niet druk om, ik leef niet in de USA gelukkig, maar voor de Amerikanen zie ik het heel somber in. Daar gaan we hier in Europa ook wel wat van meekrijgen, maar een klap krijgen en omvallen, dat zijn twee verschillende dingen.

 2. Ronald

  Ik maak me er ook niet druk om, laat de overheid maar eens zien hoe ze aan hun centjes komen als het kapitalisme instort.

 3. @SillyCrazyMe: het plan heeft haast vanwege de crisis met of zonder McCain. En het is niet afgestemd omdat men haken en ogen zag die men goed doordacht heeft maar omdat men kiest voor zijn eigen hachje, zijn eigen zeteltje. Anders was het plan aangepast voor het in stemming gebracht werd.

  Denk ook dat je het niet moet zien of de belastingbetaler opdraait voor een reddingsplan te ja of te nee. Als er een deperessie uitbreekt, dán draait die belastingbetaler nog veel meer op voor deze crisis. Inclusief de kinderen en kleinkinderen.

  Overigens ben ik niet zo bang dat er allerlei banken om gaan vallen hier (hoewel dankzij overheidsingrijpen, Fortis was vrij plotseling hard op weg, ondanks dat er met de bankz elf niets mis is). Maar na al het zuur en nog meer zuur, vrees ik de tik die we mee zullen krijgen wel. Nog meer prijsstijgingen en bezuinigingen passen niet bepaald meer in mijn budget.

  @Ronald: je doet alsof de burger geheel los staat van financiele systemen en overheidsingrijpen ..

 4. Ronald

  Nee hoor Cinner, maar ik hoor nu iedereen gillen dat die vreselijke ‘graaiers’ aangepakt moeten worden en het systeem onder controle van de overheden gebracht moeten worden, als dat gebeurt zal blijken dat het systeem crasht onder overheidstoezicht omdat het systeem (het kapitalisme) juist zo goed werkt door de afwezigheid van overheidsbemoeienis.

  Dan gaat iedereen weer gillen dat de overheid de economie kaput maakt, ik lach me slap hoor.

 5. @Ronald: Ja daar zijn we allemaal getuigen van, hoe geweldig dat systeem werkt zonder overheidsbemoeienis.

 6. Het voordeel van de overheidsbemoeienis zou kunnen zijn dat ze als grootaandeelhouder meer invloed op de spelregels krijgen. Die invloed moeten ze dan wel gaan uitoefenen.
  Het is afwachten of en hoe de overheid dat gaat doen. Echter, de aandeelhouders van de overheid zijn wij. Dus het minste wat we kunnen doen is laten horen hoe wij willen dat de banken voortaan te werk moeten gaan.
  Terug naar de coöperatieve bank dus. Daar hebben de leden het voor het zeggen.

  Overigens: de organisatie Consument en Veiligheid steekt 3 ton in een campagne om valongelukken bij ouderen te voorkomen.
  Tot nu toe was deze regering, in plaats van keiharde ingrepen, ook vooral van de campagnes die mensen aanspoorden hoe ze bepaalde zaken zouden moeten aanpakken.
  Dus met 3 ton hadden ze een campagne kunnen starten om het vallen van banken te voorkomen.
  Maar ja, het pakt dus anders uit. U ziet wel waar de grootste zorg naar uit gaat. Of anders gezegd: welke zorg nou echt het duurst is.

 7. @Peter: Tja. Maar als we dan maar banken laten omvallen, dan wordt de rekening pas echt onbetaalbaar straks ..

  Overigens komt het geld voor Fortis helemaal niet uit de begroting. Het is geleend geld en zodra Fortis op de beurs weer normaal beweegt, zullen wij er nooit iets van merken. Een deeltje is vandaag al terugverdiend.

 8. Stefan

  Maar ook andere Nederlanders worden niet gespaard. „Banken hebben geld nodig om hun balans te repareren. Daardoor kunnen ze minder geld uitlenen aan bedrijven om te investeren, waardoor de groei uit de economie loopt. Het gevolg is dat daardoor mensen moeilijker aan een baan komen en de lonen minder stijgen. Burgers krijgen daardoor minder geld in hun portemonnee om uit te geven, wat weer een negatief effect op de economie heeft”, zegt De Vries.

  Daarnaast zal door de strengere eisen van de banken de rente waarschijnlijk op gaan lopen, waardoor bijvoorbeeld hypotheken duurder worden.

  Maar we hoeven ons verder niet druk te maken toch?

 9. Ronald

  Cinner, ja dat systeem heeft de afgelopen 60 jaar prima gefunctioneerd zonder overheids bemoeienis, dat heb jij inderdaad goed gezien.

 10. @Ronald: Het heeft niet al zestig jaar prima gefunctioneerd, er treedt juist steeds vaker recessie of stagnatie op. Bovendien, deze crisis is ook niet in een dag ontstaan.

  Buiten dat is er al aardig wat overheidsbemoeienis gaande in de financiele markten, juist ook in de VS. Het is dan ook geen losstaand systeem waar de burger niets mee te maken heeft. Dit plan is een ingrijpen om de markt weer draaiende te krijgen. Geen overheidsbemoeienis om een soort van communistisch systeem te creëren. Overheden zullen ook de markt niet over willen nemen, slechts aanpassingen aan het systeem willen doen om dit soort ondergang in de toekomst meer te voorkomen.

  Geen ingrijpen van de overheid betekent helaas nu eenmaal niet dat er elders een systeem in elkaar stort waar wij niets van merken en ook niet dat alleen de risicovolle speculanten aan de grond raken. De gehele wereldeconomie zakt in elkaar en daar is juist de burger de dupe van.

  Ik zie de lol daar niet van in eerlijk gezegd.

 11. Ronald

  Cinner, toen het systeem als een tierelier draaide hoorde je die burger ook niet klagen, toen was de sky the limit (ook voor burgers).

  Maar nu het dreigt mis te gaan beginnen ze ineens te piepen, ik kan daar de humor wel van inzien.

 12. Dan neem je het de burger kwalijk weinig verstand van economie te hebben. Natuurlijk zijn er burgers die fiks mee geprofiteerd hebben, er zijn nog meer burgers die simpel de hemel op hun hoofd zien vallen zonder dat ze er veel aan hebben kunnen doen. De kritiek op Wall Street bestaat overigens al veel langer. En dat mensen nu harder roepen lijkt me weinig misplaatst, er staat nogal wat op het spel.

  Beperkend tot Nederland, ‘profiteert’ men hier al lange tijd van zuur en wacht hopeloos op zoet. Zoet wat nu voorlopig helemaal niet meer gaat komen, eerder meer zuur. De groepen die daar het meeste last van gaan hebben, zijn niet de groepen waarvoor the sky ooit de limit voor is geweest.

  Je hebt het bovendien steeds over ‘ze’. Maar het treft ook jou en mij.

 13. Opa-Buiswater

  Het mag duidelijk zijn dat het systeem in zijn huidige vorm, het überkapitalisme in de varm van neo”liberalisme”, volkomen naar de klote is. En dat is maar goed ook. Met het afschaffen van allerlei toezichtregels heeft Reagan destijds de start gegeven naar totale instorting…..een systeem dat zichzelf alleen in stand kan houden door onderdrukking en het voeren van oorlog, vanwege de economie.
  dat er iets dient te gebeuren door de amreikaanse overheid is duidelijk, maar het plan dat er nu ligt beloont de “bad guys”alleen maar. Ze kunnen beter de huizen opkopen en zorgen dat er een bodem in de huizenmarkt ontstaat en al die “snelle jongens”met die banken gewoon om laten lazeren. Op deze manier betaald “mainstreet”de prijs voor het falen van “wall street”en gaan de boys er alsnog met de bonus vandoor. En nee, ik ben niet bang dat de boel hier instort: zoiets als nu gebeurt zat er allang aan te komen en er zijn genoeg andere spelers die de rol van economische grootmacht over kunnen nemen….zónder expansieoorlogen en zónder beursmanipulatie. Wie koopt er nog amerikaanse zooi tegenwoordig?

 14. Opa-Buiswater

  Soory voor de “typo’s”, vanwege het weer willen de vingers niet echt…;-)

 15. @Opa: Dat het plan welicht rammelt wil ik wel aannemen, alleen waarom dan niet eerst aanpassen? Nu werd achter de schermen besloten het plan aan te nemen om vervolgens enkele uren later de eigen zetel belangrijker te vinden. Wellicht komt het er met de herstemming alsnog door maar dat kost a. weer tijd en b. is niemand serieuze aanpassingen aan het doen. Straks een uitgekleed plan wat veel kost, al ‘te laat’ is en geen vertrouwen schenkt omdat het teveel uitgekleed is. Je vraagt je af wat die mensen bezielt.

  Het plan heeft overigens al vergelijkbare elementen denk ik, het gaat ook om opkopen van hypoheken en kredieten. En main street is niet geheel onschuldig natuurlijk. Velen zijn meegegaan in aflsuiten van te hoge hypotheken en kredieten, wetende dat er maar wenig mis hoefde te gaan in hun leven en de handel kon niet meer terugbetaald. Ok, ze hebben de meest ingewikkelde constructies en lokkertjes voor hun neus gekregen en sommigen konden weinig anders (een ongelukje en de ziektekosten brengen je je levenlang in de schulden), maar misschien is het te extreem om te doen alsof de burger helemaal niets hiermee te maken heeft.

  Belangrijker, het doet er geen zak toe dat main street nu opdraait voor wall street. Dat gebeurd rechts of linksom toch wel. Niets ophoesten betekent teveel misere voor main street om het te laten. In dat kader zijn aanpassingen van het plan wel een goed idee waarschijnlijk, maar ik vrees dat dat er met de politieke crisis die gaande is, niet van gaat komen. Nog meer genaaid ..

 16. Het weer zit idd niet mee, het is weer wennen. Mijn vingers willen nog redelijk, mijn knieën maken behoorlijk bezwaar.

 17. christinA

  @Ronald
  Het systeem heeft het een paar jaar langer uitgehouden dan het communistische systeem.
  Gefunctioneerd in de zin van “het werkt goed voor iedereen” hebben beide niet.
  Maar lach rustig verder.

 18. Opa-Buiswater

  Het is natuurlijk wel zo dat de heren van wall street al zo’n kleine 70 biljoen!! in de pocket gestoken hebben aan divident bonussen enz enz enz….allemaal betaald door jan Lul die door de amerikaanse leen is gemotiveerd om vooral te lenen…..
  En vergis je niet: buiten de grote steden kom je in de USA vanzelf al in gebieden waar de “berevly hillbillies”het toppunt van intelligentie zouden zijn…..
  En dat is beslist niet overdreven…. helaas!
  p’s mijn knieen geven het ook op….misschien geeft dat wat emotionele steun..;)

 19. Ronald

  Cinner, nou de krediet crisis raakt mij (bijna) niet, pensioen heb ik toch al lang geleden uit mijn hoofd gezet omdat dat toch al afgeschaft zou zijn eer in die leeftijd bereik, dus pluk de dag en lach.

  christinA, ik blijf lachen hoor, ik doe niet aan allerlei rare beleggingshypotheken en spaarvormen.

 20. @Opa: Hoe waar dat ook mag zijn, maakt het toch niet uit. Het is geen reddingsplan om rijke heren op wall street te redden maar om de economie te redden die reeds meegesleurd wordt. Daar zit een nadeel aan maar als je mag kiezen tussen wall street minder straffen dan zou je willen maar een economie weer aan de gang krijgen of wrokkig en afgunstig een groepje snelle heren straffen maar de wereld in de ellende storten, dan is de keus toch snel gemaakt?

  @Ronald: ik neem aan dat je een bedrijf, een baan of een uitkering te verliezen hebt, net als ieder ander boodschappen nodig hebt en de dag liever niet pukt vanuit een doos onder de brug? Als er in de VS een depressie uitbreekt, dan mag je wel in een verdomd goede positie zitten wil je er geen last van krijgen. Mocht dat zou zijn, getuigt het van weinig sympathie voor de medemens om even te schaterlachen dat er historie geschreven wordt.

 21. HKH

  IK maak me dus druk om de rente, want betalen zullen we: links of rechts om!

 22. Ook iets wat beïnvloed wordt inderdaad. Bij herberekeningen van hypotheken of afbetalen van kredieten gaan mensen daar nog best last van krijgen waarschijnlijk.

 23. Krediet crisis is momenteel erg hot. Volgens mij raakt het de gewone mens niet (mits hi/zij niet ontslagen is).
  De bedrijven die een goed onderpand hebben en een extra lening nodig hebben voor extra investeringen, die hebben het zwaar.
  Banken die in eens 2,5 procent extra rente vragen (risico rente) bovenop de gewone rente, dat noem ik oplichterij.
  Rob Grotewaal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft