File verantwoordelijkheid

Vandaag was de ‘file vrije dag’ en ondanks een 306 kilometer file in de avondspits – zes kilometer méér dan normaal – waren ANWB en anderen razend enthousiast. Men laat zich zo’n heugelijke dag tenslotte niet graag door de neus boren. Dus ging het plotseling niet écht meer om de file maar om ‘bewustwording’ en ‘eigen verantwoordelijkheid’ van degenen die elke dag gefrustreerd in de rij staan. Vandaag werd er tenminste ‘veel over gepraat’ en dat was toch maar mooi meegenomen. Dan konden mensen zichzelf eens gaan aanpakken en zo de files (deels) oplossen.

Tja. Ik heb niet eens een rijbewijs en ook al geen baan, het fileleed blijft mij doorgaans bespaard. Maar ik moet bekennen dat ik me plaatsvervangend op heb zitten vreten over het gezemel van vandaag. Buiten dat mensen vast nog wel het bewustzijn hebben dat ze godverdomme alweer in de file staan, is het doorgaans helemaal niet aan hen om er iets aan te kunnen doen. Werkgevers willen geen flexibele werktijden, telewerken is allang weer uit de mode en openbaar vervoer is niet te betalen, als dat uberhaupt al in de buurt van je werk komt. Wat nou eigen verantwoordelijkheid?!

Comments (9)Previous

Commercie en vermoeidheid

Next

Vrouwenspinsel?

9 Comments

 1. Ik dacfht dat het net zoiets was als ijsvrij: dat ze vrij kregen om even lekker in de file te gaan staan.

 2. ton

  Vorig jaar juli ging mijn baas failliet en dit jaar april viel ik van de trap, Werken zit er dus (nog) even niet in en bovendien zijn files niet de sterkste kant van Noord-Nederland. Jarenlang heb ik echter dagelijks in de file gezeten en ik heb nooit het idee gehad dat de meerderheid daar stond of langzaam vooruit kwam omdat ze dit graag wilden. Toen ik dan ook hoorde van dit initiatief, was het voor mij al direct helder dat dit niets zou oplossen. Ik ben het volkomen met je eens dat alleen flexibiliteit van de werkgever in werktijden, thuiswerken, e.d. het aantal files en/of de lengte hiervan kan beïnvloeden.

 3. Het idee was toch ook om flexibiliteit van de werkgever uit te bemoedigen (onder andere)?

  Het plan is inderdaad niet heel erg geslaagd en dat lijkt me niet direct de schuld van de filerijder zelf, maar veel vaker van de werkgever van. Opvallend genoeg dat juist het bedrijfsleven vaak klaagt dat al die files hen zoveel geld kosten.

  Ik sta overigens ook elke ochtend in de file, het is nauwelijks een typisch Nederlands fenomeen. Maar daar staat tegenover dat ik carpool met een collega, heel file- en milieuverantwoordelijk dus! ;))

 4. Lennard

  Ik stond er middenin. Die file op de A-12. En ‘s avonds op de terugweg op de A-50. Er was wel een heel ander filepatroon dan normaal. Ik vraag me af wat er zonder de werkzaamheden/ongelukken was gebeurd. Of als er geen filevrije dag was geweest.

  Ik denk dat ondanks de beperkte deelname er wel iets positiefs uit te halen is. Door anders te gaan reizen en werkgevers die bereid zijn werktijden te versoepelen, is er best wel een verzachting van het fileleed mogelijk.

 5. Ik kon me al niet voorstellen dat de verenigde bazen van Nederland ineens zouden zeggen: kom maar iets later, en dan ga je evt ook iets later weg’

 6. Moet het dan makkelijk gemaakt worden voor de mens om gewoon verantwoord met het milleu om te gaan? De argumenten van duur OV en onwillige werkgevers vind ik veel te gemakkelijk om te gebruiken. Het is iedere autorijder zelf die verantwoordelijk is voor het gebruik van dat ding. Dat is normaal volwassen gedrag!!!

 7. Ik was het helemaal vergeten, dat het die dag was dat we filevrij waren. Maar ik rijd ook geen auto.

 8. desiree

  Zuidwesten, heb nooit last van files!

 9. @frans: dat vergroot ook de bewustwording 😉

  @ton: dat is een behoorlijke portie pech. Veel beterschap en sterkte daarmee gewenst.

  @SillyCrazyMe: op tv en in het nieuws kwam hoofdzakelijk langs dat de filerijder eigen verantwoordelijkheid moest nemen, daar kwam geen werkgever meer aan te pas. Beetje het idee van ‘ga dan maar een uur te vroeg op je werk zitten’ of ‘doe de auto weg’. Idd is het een weinig nederlands fenomeen, half Europa staat net zo goed in de file.

  @Lennard: ik ben overtuigd dat die verantwoordelijkheid grotendeels bij de mentaliteit en weinige flexibiliteit van werkgevers en politiek ligt. Werkgevers willen veelal helemaal niet dat werknemers op verschillende tijden binnen komen omdat de concurrent dat ook niet doet en soms belangrijker de klant dat ook niet doet. Ook telewerken is zo populair toch niet gebleken vanwege nadelen voor zowel werkgever als werknemer. Andere opties lijken voornamelijk afgebroken te zijn. Met de tegenwoordige verwachting dat je om de zoveel jaar van baan wisselt, lijkt verhuizen naar dichtbij werk weinig verstandig. Openbaar vervoer is fijn geprivatiseerd en er zijn meer lijnen ophegeven dan woon-werkverkeer in het leven geroepen. De prijs loopt de spuigaten uit, waardoor het bij goed openbaar vervoer vaak nog geen doen is.

  Daarom stoorde ik me er zo aan. Eerst zal de metaliteit van werkgevers en politiek aangepast moeten zijn, voor de gemiddelde werknemer alternatieven kan kiezen.

  @GobboE: eerder zeggen ze ‘kom dan maar een uur vroeger en ga een uur later weg, op eigen kosten’.

  @Leibele: Normaal volwassen gedrag is aan het werk zijn om te voorzien in je levensonderhoud. En als jouw baas strikte tijden blijft hanteren en er nog geen buurtbus in de buurt van je werk komt, rest vaak niet veel anders dan maar in de file te gaan staan. Of weiger jij een baan omdat je er niet op de fiets heen kan?

  Overigens is de ANWB hiermee niet milieubewust bezig geweest hoor. Het gaat om rustigere wegen, dat groen heeft men zich niet erg om bekommerd.

  @Rutger: en je keek weinig tv die dag 😉

  @Desiree: per ongeluk handig 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft