Creatief tarieven vaststellen ..

Ruwe olie is gezakt naar 80 dollar per vat. Merkbaar aan de pomp, gunstig ook voor de energierekening zou je denken. Maar nee, creativiteit kan je onze energiemaatschappijen niet ontzeggen. De rekening gaat per 1 januari 2009 gewoon met 10% omhoog. Waarom? De prijs is geënt op de periode mei 2008 tot oktober 2008.

Eigenaardig, oktober tot en met december tellen plotseling niet mee. Ook eigenaardig, andersom werkt dat zelden zo: bij stijging van de olieprijs grijpt de energiemaatschappij heel actueel wél in …

Comments (7)Previous

Politieke windhandel

Next

Burger 'opgelicht' door staat?

6 Comments

 1. Ze moeten die bedrijfsfeesten toch ergens van betalen, zou je dan denken….? 😕

 2. @Cin: die periodes zijn altijd dezelfde, dat pakt nu extra nadelig uit, maar daarbij moet je wel in aanmerking nemen dat je van juli tm december niets hebt gemerkt van het feit dat het gas in navolging van de olie in die periode een flink stuk duurder was. Je betaald eigenlijk altijd de prijs die meer bij het voorgaande halfjaar past. Overigens lijkt het wel of de duvel er mee speelt – of zouden het toch de grote maatschappijen zijn? -: het pakt bijna altijd gunstig voor de gasleveranciers uit en leidt ondanks de soms hevige schommelingen altijd tot een verhoging en voorzover ik mij herinneren kan nog nooit tot een verlaging. Dat wordt dus even goed opletten hoe dat volgend jaar per 1 juli gaat als de olieprijs rond het huidige veel lagere niveau blijft.

 3. @frans: Dat dacht je toch niet. Men gaat uit van dezelfde periodes, tenzij ze een tussentijdse ingreep doen op de actualiteit. Zoals wanneer de olieprijzen stijgen. Vorig jaar is reeds verhoogd omdat de prijzen zo hard stegen, nu wordt om hetzelfde verhoogd omdat die stijging zo mooi in de periode valt.

  Ondertussen is er al ruim verontwaardiging geweest over teveel betalen van de consument maar daar gebeurd uiteindelijk niets mee.

 4. @Cin: de enige verhoging die ik me van vorig jaar kan herinneren is die per 1 juli geweest en dat is niet tussentijds maar precies zoals het altijd gaat: de prijzen worden per 1 januari en 1 juli herzien. Dat teveel betalen van consumenten ging niet over de prijs van het gas maar over de tarieven voor het netwerk.

 5. Keeske de Vlaming

  “De geschiedenis herhaalt zich”

  Ik kan mij een aantal decennia terug hetzelfde herinneren. De destijdse minister Van Aardenne betoogd, op het moment dat toén de oliiprijs omhoog ging, het aardgas betalen daaraan gekoppeld was, nee, diende te zijn.

  Dus alles kwa prijzen omhoog.

  En, U voelt hem al aankomen: toen de olieprijs omlaag ging, gebeurde dat niet met de prijs van aardgas.

  Creatievelingen aller tijden verenigt U!

  b-)b-)b-)

 6. @frans: dat is de verhoging waar je een mooi foldertje voor krijgt. Menig energiemaatschappij heeft tussentijds verhoogd en als je erg kunstig bent, kan je het uit je complexe jaarafrekening halen. Bovendien wordt bij verhoging van de olieprijs vaak niet meer de voorgaande periode bekeken maar komt de vooruitziende blik uit de kast, die nooit uit de kast komt als de olieprijs verlaagd.

  Dat de verontwaardiging is over netwerkprijzen maakt toch niet uit. Het gaat nog steeds om de energiemaatschappijen en wij betalen het.

  @Keeske: stonden er toen ook creatievelingen op en wat deed de burger toen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft