Amnesie op de beurs

De Dow-Jonesindex in New York onderging woensdag de grootste procentuele daling sinds 1987. (…) De zware verliezen waren een gevolg van het vele slechte nieuws dat Amerikaanse beleggers te verwerken kregen. Het Amerikaanse ministerie van handel meldde dat de detailshandelsverkopen in september ten opzichte van een maand eerder sterk zijn gedaald. Verder bleek uit het zogeheten ‘beige book’ van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Fed) dat de economie in de hele VS in september is verzwakt. Fed-president Ben Bernanke deed nog een duit in het zakje door te zeggen dat de onrust op de financiële markten een “behoorlijke bedreiging” vormt voor de economische groei. Verder

Ok, ik ben geen econome. Maar deze redenering moet toch voor iedereen even verbijsterend zijn? Er staat in feite gewoon: ‘omdat bevestigd wordt wat iedereen al zeer goed weet, raakt men in mineur en daalt de beurs’. Alsof beurshandelaren elke dag starten met een flinke amnesie ..

Kleine opmerking: inmiddels is de prijs van een vat ruwe olie al gedaald naar 73 euro het vat. Toch gaan we nog steeds 10% meer betalen aan ons gas. U weet wel, waarvan de prijs gekoppeld is aan de olieprijs…

Comments (6)Previous

'Beschaafd' intolerant

Next

PvdA 'vaste' nationale zondebok?

6 Comments

 1. desiree

  Dat geld van die prijskoppeling met het olievat wat wel altijd naar boven gaat maar noooit naar beneden moet Bos nu gebruiken om al die borg van falliette banken in het buitenland mee te financieren… 🙁

 2. Nou vraag ik me toch af. Het zijn de energiemaatschappijen die de prijs omhoog gooien, hoe komt het dat je daar meteen Wouter Bos voor aankijkt dan? En waarom is het niet de schuld van het voltallige kabinet?

  Bovendien worden er geen failliete banken in het buitenland gefinancieerd, hoogstens worden er garanties afgegeven voor spaarders wat wel nog verbonden is aan voorwaarden. Zou hij dat niet doen, dan was er heel wat meer om ons druk over te maken dan alleen de gasprijs.

 3. Het is geen kwestie van amnesie. Bij gebrek aan goede berichten blijven mensen en instellingen besluiten om aandelen te verkopen. En omdat er door datzelfde uitblijven van goede berichten niet of nauwelijks nieuwe kopers opstaan is dus ook bij de al lage prijs van gisteren het aanbod groter dan de vraag. Om de aandelen waar men van af wil kwijt te raken zal men dus nog verder in prijs moeten zakken.

  Een enkel positief bericht (zoals de wereldwijde steunoperatie voor de banken) helpt maar kort doordat op zo’n moment wel kopers opstaan, maar dat zijn toch mensen die op de lange termijn nog lang het vertrouwen niet terug hebben en die dus weer van die aandelen af willen zodra de koers wat gestegen is. Waardoor dus weer een nieuwe golf van meer aanbod dan vraag ontstaat die naar een nieuw dieptepunt leidt.

 4. desiree

  @Cinner, you got me…
  Eigenlijk is Wouter Bos wel heel erg de pineut om als oppositie partij een functie als financieel minister op zich te nemen.
  Maar ik dacht eigenlijk dat gas, electra en benzine belast werden door de staat en vooral het gas komt toch echt in de kas van de nederlandse staat terecht???
  Als we het idee hebben dat Wouter Bos alles doet, en schijnbaar vet verkeerd doet, dan moeten we kijken hoe de media alles in het licht zet om een dergelijke sfeer te creeren. Ik zie vooral Balkenende lachend overal de handen schudden en Bos zorgenlijk kijken hoe het financiele beleid gevoerd moet worden. Misschien trekt hij het teveel naar zich toe ipv aangeven dat balkenbende en kornuiten er achter meer te vertellen hebben dan hij werkelijk kan uitvoeren naar eigen idee…

 5. ton

  @ desiree: belasting en accijns gaat inderdaad allemaal direct naar de Staat, de opbrengst van het gas zelf gaat tenminste deels naar de deelnemende oliemaatschappijen (waaronder in elk geval – dacht ik – Shell).

 6. @desiree: PvdA is dan ook een regeringspartij en geen oppositiepartij. En hij is een zeer goede minister van Financieën, dus waarom niet? Verder komen de accijnsen bij de staat terecht, de rest gaat naar de maatschappijen.

  Het is niet alleen d emedia die alle zwarte pieren richting PvdA gooien hoor. Burgers hebben er zelf ook een goed handje van. En niemand die uit kan leggen waar dat vandaan komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft