PvdA 'vaste' nationale zondebok?

Het is al een aardig tijdje bezig maar het blijft mij verbazen: wat er ook aan de hand is, de PvdA krijgt frequent alleenrecht op de positie van eenzame zondebok. Soft justitieel beleid van Hirsch Ballin (CDA) en binnen 10 reacties zal iemand zeggen dat eerst alle PvdAers maar aangepakt moeten worden. Problemen in de zorg door het kindje zorgsysteem van Ab Klink (ook al CDA) en er moeten gegarandeerd enkele PvdAers gestenigd worden. Balkenende struikelt, dan stak Wouter Bos vast zijn voet uit .. zoiets.

Toegegeven, op Wouter bos als minister van Financieën en af en toe Plasterk op Onderijs na, ben ik op geen enkele manier gecharmeerd van de PvdA. De laatste keer stemde ik Jet Bussemaker in de veronderstelling dat zij zich zou inzetten voor de chronisch zieke en de WAOer, inmiddels kan ik er mijn haren om uit mijn hoofd rukken. Er is een reden waarom de PvDA hard achteruit gegaan is in elke peiling denkbaar en ik zou nu op dit moment geen PvdA meer stemmen.

Maar dit kabinet kent drie regeringspartijen en CDA en Christen Unie doen op geen enkele manier onder wat betreft het nemen van stupide beslissingen, negeren van de burger en achterna hollen van failliete amerikaanse systemen. Sterker, Balkenende struikelt over zijn voeten in de spurt als koploper. Voorgaande kabinetten Balkenende kwam zelfs geen PvdA aan te pas maar hebben toch echt startsein gegeven voor menig huidig probleem.

Waarom dan toch vooral de PvdA de klappen mag ontvangen is en blijft mij een raadsel waar ik de oplossing niet van gevonden krijg. U nog een idee?

Het maakt me overigens wel ‘angstig’. Angstig dat het CDA met vaste fanbase ongeacht wat gewoon grootste partij blijft en we nog vele kabinetten Balkenende tegemoet ‘mogen’ zien … Wat dan ongetwijfeld wordt geweten aan de PvdA?

Comments (9)Previous

Amnesie op de beurs

Next

Ook leuk tijdverdrijf

9 Comments

 1. De PvdA mag wat mij betreft opgeheven worden. Het is niet meer de partij voor het volk, het progressieve is weg, socialisme heeft afgedaan, regeren doet de partij geen goed.

 2. Ik denk dat het probleem voor de PvdA is dat men door het toetreden van deze partij een duidelijk andere koers had verwacht en men nu ziet dat er tov de vorige kabinetten Balkenende eigenlijk bar weinig veranderd is. Omdat die hoop op verandering op de PvdA gevestigd was krijgt de PvdA dus ook op alle terreinen de schuld van het uitblijven van die verandering.

 3. Redstar

  Ik vrees dat we nog heel lang aan Balkenende vast zitten. Als je kijkt naar het verloop van de politiek de laatste jaren(ook op EU gebied) kun je dat al bijna voorspellen. Ik weet ook hoe het komt, en mss moet ik daar eens een logje aan besteden in de nabije toekomst..

  De PVDA had nooit met het CDA in zee moeten gaan.

 4. ton

  Tot de huidige kredietcrisis hebben we erg weinig van Bos kunnen zien, behalve het gezwalk van tijd tot tijd. Ik heb het idee (voor zover ik de toestand snap), dat Bos nu goed inzet. Plasterk heeft mij ook teleurgesteld, ik had meer van hem verwacht. Aboutaleb had natuurlijk nooit als staatssecretaris onder (een voor SZW ongeschikte) Donner weggezet moeten worden, maar zelf minister op deze post moeten worden. Zo zijn er wel meer zaken, waardoor de PvdA zich in elk geval niet als partij, die kracht en vertrouwen wekt, heeft kunnen profileren. Enzovoort. Helaas!

 5. @Pascal: maar buiten dat gezien, waarom al het overheidsbeleid aan slechts een partij toeschrijven en twee andere bullebbakken daarmee buiten schot houden?

  @Frans: het was al begonnen voor PvdA besloot tot regeringsdeelname. Onder andere daarom verloren ze de verkiezingen eigenlijk.

  @Redstar: maar is dat voldoende reden om niet over het CDA te vallen maar alleen op de PvA te richten met kritiek?

  @ton: veel ‘gezwalk’ heet nooit plaatsgevonden maar zijn woorden van Balkenende die gek genoeg iedereen voor zoete koek slikte. En hoewel ik het volledig met je eens ben over de partij en beslssingen, begrip ik nog steeds waarom de foscus solo op de PvdA ligt. Ook over beleid van Hirsch Ballin of Ab Klink of Balkenende zelf. Of zoals je in het vorige topic zag, zelfs voor de energiemaaschappijen of omgevallen banken in amerika.

 6. Het CDA molt meestal zijn coalitiegenoten, dat is al decennialang gaande en naast de PvdA hebben ook de VVD en D66 menige klap gekregen. Voor een deel zit het er in dat regeerders van het CDA vooral niets willen doen uit angst dat ze iets fout doen en een stukje van hun (te) trouwe achterban verliezen. De coalitiepartners als VVD, D66 en nu weer PvdA willen wel juist wat veranderen, maar dat houdt in dat je je nek uitsteekt.

  Naast deze factor is er in de PvdA een strijd tussen ouderwets conservatief vakbonden (werkwoord) zoals nu de SP doet (en die die conservatieve-er-mag-nimmer-iets-veranderenkiezer) van de PvdA over heeft genomen en iets anders gericht op het verbeteren van het een en ander. Maar dat laatste is vaak nog niet zo duidelijk.

  Daarbij is de PvdA in de regering gestapt uit angst dat de SP helemaal hun achterban zou overnemen. En ja, in de regering kan je meer veranderen dan buiten de regering. Bos hoopte daarop en hoopt iets te doen wat de PvdA weer stemmen op gaat leveren. Maar met een ‘partner’ als het CDA moet ik dat nog zien gebeuren. Daarbij weten Balk en vooral Verhage dat deelname van de PvdA een soort wanhoopspoging was en die maken daar gretig misbruik van.

  Met de ChristenUnie zit het wat anders. Die mogen voor het eerst met een regering meedoen en willen dat niet verzieken door teveel aan hun eigen standpunten vast te houden. Zij hebben een nog trouwere ban dan het CDA en die vinden het al prima dat de CU mee mag regeren.

 7. Redstar

  @ CInner, ik val constant over het CDA, maar ook over de PVDA en de VVD en de CU de SP en zo
  De PVDA hebben mijn inziens de huidige crisis mede mogelijk gemaakt, en de lapmiddelen die Bos nu gebruikt , zijn onstaan in de tijd van Kok..

  De PVDA mag wat mij betreft uitsterven tot een opgedroogde roos…

 8. @Xiwel: dat kan ik toch niet geheel volgen. VVD en D’66 kregen terecht de klappen, klappen om dingen die zij zelf veroorzaakt hadden. PvdA krijgt klappen om wat zij zelf veroorzaken maar ook om alles wat er aan de haren bijgesleept kan worden, van CDA beleid tot fenomenen in het buitenland. Toegegeven, het CDA weet beter op amerikaanse wijze te manipuleren. Zoals in verkiezingstijd stellen dat Wouter Bos draait en dat maar herhalen tot iedereen het geloofd, al is het niet waar. Maar het is dat de burger het ook klakkeloos overneemt dat die tactiek werkt. Waarom die burger dat doet, blijf ik dan onbegrijpelijk vinden.

  Ook omdat PvdA in feite de nek amper heeft uitgestoken. Ze stapten in de regering omdat je dan meer kan dan vanuit de oppositie en niemand nieuwe verkiezingen wilde. Maar vervolgens zijn vrijwel alle compromissen in voordeel van het CDA uitgevallen. Dat is PvdA te verwijten natuurlijk. Maar waarom wordt het CDA datzelfde beleid dan niet verweten? Dat wordt hiermee net verklaard.

  Daarbij zie ik geen CDA en CU die zich inhouden, in tegendeel. Het kabinet draagt overmatig hun stempel mee en deze partijen zijn in d emeeste beleidslijnen duidelijk zichtbaar. daarom verbaast het me extra dat toch alle schuld regelmatig alleen naar de PvdA gaat.

  @Redstar: ik doel dan ook op een algemeen fenomeen. Over het geheel genomen wordt de PvdA frequent solo als zondebok gezien.

  Waar denk je trouwens dat de PvdA de huidige crisis mede mogelijk gemaakt heeft? Dat lijkt me met name toedoen van de Bush administration, het financiele systeem in zijn geheel en de geldcultuur in het bijzonder.

 9. sterrenslag

  Het is 1 pot nat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft