'FF geen cent te makken'

Onder het mom ‘als je er op spuugt en over zanikt, dan ook maar even kijken’, heb ik me afgelopen donderdag door de eerste aflevering van het programma ‘FF geen cent te makken‘ geworsteld. Volgens Natasja Froger zou de scepticus er dan een stuk positiever tegen aan kijken maar eh .. nee. Het was eerder nog erger dan ik me al had voorgesteld.

Buiten de standaard onnozelheid als “Wat zal het afzien zijn, een maand geen sushi” en het denigrerende element door stupide constateringen als “Goh, het huis ziet er eigenlijk heel netjes uit” (hadden ze poep op de muren verwacht?), heb ik me vooral gestoord aan een soort imbeciele positiviteit die zij menen aan te moeten brengen. Het idee is om te laten zien hoe moeilijk het is op bijstand te moeten leven en hoe absurd dat een welvarend land als dit voedselbanken nodig heeft. Maar de focus ligt op elk lichtpuntje wat de Frogers maar menen te zien. Zo zijn zij en dus wij te gast bij een vader met drie kinderen in een klein huis met één slaapkamer waar drie kinderen opgestapeld liggen en zegt Natasja prompt ‘dat het toch fijn is dat ze zo’n grote tuin hebben want dan heb je toch veel extra ruimte’. Alle moeilijkheden en problemen die de man wil overbengen worden op de weg terug naar huis onmiddelijk uit het raam gegooid en vervangen door “Zo zie je maar dat geld niet gelukkig maakt” en “Zonder geld kun je dus waanzinnig gelukkig zijn”, omdat de man inmiddels een lieve vriendin heeft. De voedselbank wordt gepresenteerd alsof ze een promofilmpje voor het CWI aan het schieten zijn en een voice over vertelt ook nog dol enthousiast dat er geen enkele subsidie aan te pas komt. Hoera, de overheid steekt geen vinger uit?

En zo blijft het allemaal zó verschrikkelijk leuk. Zó positief, zo’n mooie ervaring. Zo gezellig in de kringloopwinkel, aangenaam op de voedselbank en zo goed te doen zonder geld. Vooral Natasja ziet het helemaal zitten.

Toegegeven, het is mooi om positiviteit in het leven te vinden. Maar niet raar opkijken als de politiek hier vooral van leert dat het een feestje is om op of onder de armoedegrens te leven…

Comments (19)Previous

Ook leuk tijdverdrijf

Next

Horeca wil ook genationaliseerd

19 Comments

 1. Niet gezien, maar klinkt niet bepaald of de Frogers echt voelen wat het betekend en hun best den de problemen van leven in armoede in beeld te brengen of zelfs maar te begrijpen. Misschien moeten ze even wegens huurachterstand uit hun nette huisje worden gezet (waarna die vader zijn grote tuin aan kan bieden om onder een dekzeil fijn te gaan kamperen)?

 2. Het lijkt mij goed als de overheid denkt dat mensen in of onder bijstand gelukkig zijn; het beleid is er namelijk op gericht om mensen ongelukkig te maken. Dan zou de overheid mensen dus uit de bijstand willen krijgen. En daar wat voor doen.

 3. ton

  Ik heb nog nooit sushi gegeten 🙁

 4. @frans: Rene Froger zei op een bepaald moment dat het er ook niet zozeer om ging dat zij nu echt zouden ervaren hoe het is maar dat zij temidden van mensne zouden wonen en verkeren die hen dat konden vertellen en zo op tv kwamen. Dat klonk niet slecht maar dan is dit net zo goed niet de manier vrees ik.

  @Terrebel: geloof niet dat het beleid gericht is mensen ongelukkig te maken, alleen dat het door totale onnadenkendheid, desinteresse en er ver vanaf staan zo uitpakt. Wat verder net zo kwalijk is.

  @ton: ik ook niet maar als ik het op tv zie langsschuiven, missen we er volgens mij niets van 😉

 5. Ik kijk er niet eens naar
  Het is maar een maand..
  Wat dat betreft is groeten uit de jungle het betere bewijs dat je ook zonder geld kunt..
  *Sinterklaas komt en de rekeningen lopen door*

 6. @Feex: ook weer niet, de situatie in dat land is totaal onvergelijkbaar met hier. Maar het is voor de mensen die gaan misschien wel wat realistischer ja.

 7. citrientje

  vergeten te kijken, o nee wij zaten zonder stroom. Moet zeggen hoewel ik weer positief was over programma erger ik me alleen al aan de voorstukjes.

 8. mario

  hoi
  ik vind het programma ” ff geen cent te makken ” een mooi programma
  ik kijk het elke week en ik vind het knap van de frogers dat ze het zo doen
  maar er kloppen wat dingen niet
  wij hebben ook een bijstands uitkering wij zitten op 1300 euro per maand
  maar wij hebben geen 150 euro per week de frogers als ik het goed gezien hebt wel
  wij zitten op 85 per week .. daar moeten we luiers van halen en voeding voor de kleine en dan nog eten en roken

  mijn mening is ze hadden eht van 100 euro moeten doen
  150 is te veel daar red je het makkelijk mee per week
  ik ken nog iemand die heeft zelfde 3 kinderen en die krijgt maar 65 euro per week ook bijstanduitkering en gewoon normaal huurhuis

  en mensen met een bijstanduitkering rijden zelden een diesel auto want dat is te duur in de belasting ongv 230 euro per maand …
  hoe betalen hun dat is dat er al af ofzo ??

  :-s

 9. @mario: dat soort kosten lijken ze niet te hebben inderdaad, blijkbaar valt het voor hen uit de lucht (uit de zakken van programmadirecteuren). Ik heb begrepen dat ze het sowieso niet ‘gered’ hebben met het beschikbare bedrag omdat Rene’s moeder ziek werd en daar wilde hij wel elke dag heen.

  Dat soort dingen maken ook dat ik het programma niet zo best vind. Het is de bedoeling dat een groot pubiek kan zien hoe moeilijk het is om in bijstand te leven, ondertussen schetsen zij een te positief beeld door wat ze zeggen maar ook door dit soort onjuistheden.

 10. leen

  Ook ik vind het een walgelijk programma.Om te beginnen die 1000 euro waar ze alles van moeten betalen?het grootste kostenplaatje schilderen behangen en vloerbedekking?niet nodig is al klaar.Dan de opmerking van de 2dehandsbank ach tenslotte zit je in een hotel ook op banken waar andere op hebben gezetten.Vervolgens zie je de aflevering erna 2 grandfoulairs op de banken liggen van welk budget? Ook hoe ze omgingen met bank en bijzettafels schandelijk ze moesten er zelfs mee lachen.Ook de honden gaan niet mee tja die krijgen geen bijstandsvoer.Ik vind het een schandalig programma ze moeten zelfs een feestje geven in de buurt en je mag niet racistisch zijn vreselijk de opmerking alleen al.
  Ook de uitgaves van de frogers waren byzar 111 euro aan boodschappen 15 euro aan tanken en dan nog iets van 30 euro aan schoonmaakmiddelen.Iedereen weet die bystand heeft of net iets hoger dan bystand dat dit een luxe uitgave is die nooit realiseerbaar is weer een lacher.
  Verder heb ik me gruwelijk geergerd aan de senseo dat kun je niet betalen als je minima hebt.Prijsbewust zijn ze ook niet.
  Ook de mensen die maar 20 euro in de week hadden?sorry hoor maar ik ben door armoede gestopt met roken en dat kon ik van die mensen niet zeggen.
  Roken is een luxe en daar vul je echt geen honger mee hoor.
  Het meest irritante gedeelte vond ik het feestje daar sta je op te springen als je niks hebt?En als klapper op de vuurpijl gaat frogger lekker naar concert en natasja speelt sinterklaas omdat ze dat niet mogen aannemen.Nou meneer froger zullen we eens het programma jou vrouw mijn vrouw doen?volg je vanzelf in gordons show gillend naar huis.Ik denk dat jullie de ernst helemaal niet zien ga een optreden doen door heel nederland en spendeer je geld daarmee op de voedselbank kun je ook nog van belasting aftrekken.Daar help je de mensen meer mee ipv een programma neer te zetten waar je geen hol van meent nog begrijpt.
  En ik denk dat de mensen die zich ervoor geleend hebben zeker hun ongenoeges hebben gemeld maar dat dit eruit geknipt is geworden.Deze soap is letterlijk en figuurlijk een fiasco.Oja meneer froger ook ik heb geen cent te makken en hebben net iets meer dan de minima nou ja zou je denken want bij nader inzien heeft de minima net iets meer voordeel als de werkende mens.
  En de opmerking geld maakt niet gelukkig????? wat denken jullie van deze geen geld maakt iemand ongelukkig.
  Hoe stom kun je zijn door te denken als iemand een vriendin heeft gekregen er gelukkiger door is geworden?Het vrouwke zag er alles behalve gelukkig uit .
  Ik vind dat ze het programma moesten verbieden dit is geen realiteit van armoede maar dit is armoede op een leuke manier laten zien en dat is het echt niet.zo.Ik hoop dat er meer negative krietiek gaat volgen het feit dat dit programma zoveel aandacht krijgt is buiten de maat.

 11. @leen: gekke is dat veel mensen in de bijstand toch enthousiast zijn erover. Dat merkte ik tenminste op verschillende fora en budgetlijsten en het blijft me verbazen. Ik hoop met je mee dat er toch meer kritiek zal volgen. he4t enige wat dit op kan leveren is dat mensne het idee hebben dat het lachen, gieren, brullen is zonder geld.

 12. kleinepanda

  oke,heel leuk hoor de frogers die aandacht trekken voor de voedsel bank.
  ik vind het een goed idee dit onder de aandacht van de (nomaalverdienende) nederlander te brengen.
  Maar nu het volgende hoe zit het met de gezinnen in de regio”s waar gee VB is?
  neem even mezelf als voorbeeld als alles is afgehouden houden we met een 5 persoons gezin 280 E over
  das voor eten kleding ezv mischien een aandachhts punt .
  maar ja de regering denk waarscheinlijk dat armoede alleen in de grote steden voor komt en niet in de kleine dorpen.

  maar al bij al vind ik het een supper goed idee

 13. Nou ik heb het programma nu 2 keer gezien en heb me alle 2 keer giga lopen irriteren over opmerkingen van die twee.. en dat bedrag wat ze over houden nou daar zouden wij blij mee zijn wij houden 70 euro per week over met 2 volwassenen en een kind in de groei en daar mogen we alles van doen….. En als ze dan der keuken aan het schoonmaken is en dan de opmerking maakt, ik geef liever geld uit aan schoonmaakmiddelen dan daar op te bezuiningen, geeft al weer aan dat ze niet weet waar ze het over heeft.. En toen ze te horen kregen wat ze per maand over hielden ook ow we krijgen nu huursubsidie, zorgtoeslag en we krijgen kinderbijslag 😮 kinderbijslag krijgt iedereen in Nederland dat een kind heeft, zelfs de koningshuis krijgt kinderbijslag voor de kids.. Dus laat dat niet over komen als iets wat je krijgt als je in de bijstand zit….. En €1000 euro om een huis op te knappen waar niks aan hoefde te gebeuren ik vind het knap hoor, ken veel mensen die op bijstandsniveau moeten leven en wij zelf zitten daar nog onder met ons gezin, en die hebben echt geen €1000 euro om even een huis op te knappen. En een maand geen shusi eten oooo wat erg zeg, nou rene je kan het missen hoor (sorry, maar der zijn ook in nederland zat mensen die amper te eten hebben.)….

  al met al vind ik het een programma waar je niet veel wijzer van word, en het alleen maar weer is voor de Frogers zodat ze weer is in het plaatje staan..

  greetz wildflower

 14. @kleinepanda: de regering denkt er al helemaal niets over, gezien de radio stilte uit Den Haag. Maar de programamakers en de Frogers zullen er wel vanuit gaan dat er voor iedereen voedselbank is ofzo. Vind je alleen het idee super of ook de uitvoering zoals de Frogers dat doen?

  @wildflower, dat denk ik ook ja. En het snabbelt weer lekker, het levert ze nog een ton op.

 15. ja tuurlijk snabbelen ze der lekker van…. Kan me niet voorstellen dat ze dit gratis doen.. Zoals elke ander bekende Nederlander…..
  Want tuurlijk krijgen ze veel voor elkaar bij bedrijven die even 10.000 euro minder doen voor een busje voor de voedselbank… Maar gaan jij en ik der heen met de zelfde vraag krijgen we gewoon te horen dat het busje 20.000 euro kost en der geen cent vanaf kan hoor…… Zo gaat het toch altijd…. beetje reclame op tv voor het bedrijf en hoppa daar gaat het geld weer… Laten ze het is iemand doen uit de 2e kamer en dan wat langer dan 1 maand want dat is niets.. na de maand komen de problemen pas…. dan ga je pas tegen dingen aanstuiten… Een jaar geleden uit me hoofd was het Jan-Peter Balkende die antwoord gaf op de vraag wat denkt u dat een brood kost bij de (echte) bakker…… Zijn antwoord was €0.68 nou ik weet niet in welke wereld hij leeft maar in mijn wereld kost een brood van de echte bakker toch echt minimaal 2 euro….

 16. Weet je nog de uitzending van netwerk met Gerrit Zalm? Hij ging voor een bijstandsmoeder met twee kinderen op hun budget boodschappen doen en koken die dag. Hij bleef tot zijn trots onder het budget maar .. de maaltijd was ruim onvoldoende om drie mensen van te voeden. Een kipfilet voor drie man, piepbeetje groente, zo. Zijn conclusie desondanks: zie je wel, best goed te doen hoor in de bijstand. Te bizar voor woorden en dat was een jaar of wat terug.

  Ik begrijp best dat politici veelal hun boodschappen niet zelf doen en het wat makkelijker uitgeven. Maar pretendeer dan ook niet er verstand van te hebben of verdiep er eens in.

  Enfin, we zijn het meer dan roerend eens.

 17. leen

  Wat een prachtig programma is het toch he?heb vandaag niet de indruk gehad dat dit om armoede ging,eerder wat mis ik mijn vrienden en kijk eens hoe ik alles te kak zet door even te laten zien hoeveel poen ik opzak heb.Ook het vrouwke waar ik in begin zoveel respect voor had bleek haar carriere te hebben ingeleverd voor armoede?erg vreemd ik zou toch liever kiezen voor een normaal bestaan.
  Ook de ziekte van zijn moeder liet weer zien hoe erg de froggers met de armoede bezig zijn vooral die auto?waar hebben we het over als je geen auto hebt moet je ook gaan.KOrtom voor mij is het een bron van ergernis om na te kijken.
  Geloven de frogers nu echt dit ze dit doen onder het mom van een goed doel?Nee echt mensen dit is echt te erg voor woorden kijk eens hoe zielig ik ben maar verfwerk en vloerbedekking hoeven ze niet uit te geven.
  en vriendjes als jan des bouvrie kan ik niet betalen ook niet als ik op bijstandsniveau moet leven.Wie heeft dit belachelijke programma bedacht?het slaat nergens op en staat verre van de werkelijke minima.
  This wat het ouwe manneke zei ach het is wat om te vullen dus met andere woorden meid heb armoe en sta niet te trappelen voor een appeltaart maak liever gebakken appels of pannekoeken daar heb ik en evntueel de wijk die toch al zo saamhorig is ook wat aan.
  Nou weet niet of dit echt zo saamhorig is als dat men doet geloven want ik ken het in ieder geval niet.Dus bij deze wil ik graag weten welke wijken er erg saamhorig zijn waar elke dag zo gekookt en geshopt wordt?Kortom ben jij rijk deel jij het vlees en ben jij arm krijg je stampot met worst of dergelijke wil niet zeggen dat dit minder lekker is maar wil wel even de mening weten wat men van die term vind?
  Je woont in een rijtjeshuis daar is de saamhorigheid duidelijk nog aanwezig?wie is het met deze stelling eens ?
  Ik dus niet en ik wens ook wel eens die saamhorigheid mee te maken in armoedige tijden.
  mvg leen

 18. Denk niet dat die saamhorigheid veel voorkomt en al helemaal niet dat het bij een rijtjeshuis past. Eerder dat er nu een soort saamhorigheid is omdat er een camera bij staat en de buren er telkens mee overdonderd worden. Net als al die spullen even lenen bij de buren. Je ziet aan hun hoofd dat ze liever de deur dicht zouden gooien maar ja, je staat met je harses op tv dus dan geef je maar weer je mixer mee. Die ene groep mensen die iemand uit de brand hielpen met wekelijks daar koken enzo, is vrees ik een uitzondering. Het zou mooi zijn als dat meer gebeurde.

 19. Pat

  OHHHH wat een walchelijk programma is dat ! Te triest voor woorden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft