Horeca wil ook genationaliseerd

Het rookverbod dat per 1 juli 2008 in ons land is ingegaan, levert steeds meer problemen op. De voortdurende weigering van Ab Klink (Volksgezondheid) het beleid te nuanceren, heeft gezorgd voor een extra verlies van vertrouwen en grote inkomstendalingen. Het aanbreken van de herfst lijkt nu de genadeslag te vormen, vele kroegen dreigen inmiddels om te vallen. Om een depressie in de horeca te voorkomen, heeft het Horeca Actiecomité Buigen of Barsten besloten binnenkort 1500 kroegen aan Wouter Bos aan te bieden voor het luttele bedrag van 300 miljoen euro.

Volgens de woordvoerder van het actiecomité is nationalisering van de kleine horeca de beste oplossing. “Zelfs al resulteert overheidsinmenging niet direct in aanpassing van het rookbeleid, kunnen de kroegen tenminste rechtop gehouden worden met de extra inkomsten die vergaard zijn door accijnsverhogingen op tabak dit jaar”. Zo kunnen faillissementen en stijgende werkeloosheid voorkomen worden. “Dat is immers net zo schadelijk voor de gezondheid als sigarettenrook.”

Gelijk verscheen vandaag nog een klein schandaaltje in de krant. Stivoro (Stichting Volksgezondheid en Roken) beweert dat naar aanleiding van het rookbeleid maar liefst 156.000 mensen gestopt zijn met roken. Vervolgens werd gesteld “Na 1 juli – de invoering van het rookverbod – probeerden nog eens 270.000 mensen van de sigaret af te komen.” Blijkbaar probeert Stivoro een positiever beeld te scheppen dan werkelijkheid is, door cijfers dubbel te publiceren.

(Met de internetpolitie in het achterhoofd deze waarschuwing: gelieve dit schrijven met een korreltje zout te nemen)

Comments (16)Previous

'FF geen cent te makken'

Next

Groen Links wil ook graaien?

16 Comments

 1. Mensen die het proberen zijn niet dezelfde als mensen die het gelukt is, het is dus niet tweemaal hetzelfde cijfer. Het was wel duidelijker geweest als ze geroepen hadden dat 426.000 mensen geprobeerd hebben te stoppen, waarvan 156.000 het ook gelukt is. (lijken me trouwens, vooral voor het aantal geslaagde pogingen, erg optimistische cijfers)

 2. Volgens Stivoro is trouwens een kwart van de mensen die besloten te stoppen daadwerkelijk gestopt. Dan moeten er dus totaal 624.000 mensen zijn geweest die wilden stoppen en is kennelijk voor een kleine 200.000 het bij een plan gebleven zonder ooit tot een daadwerkelijke poging te komen (of zouden ze bij Stivoro gewoon niet kunnen rekenen?)

 3. Ab Klink of Ab Outaleb, het is mij allemaal één grote klapsigaar.

 4. ton

  Waar rook is is vuur.

 5. Lennard

  Hilarisch stukje.

  “Zelfs al resulteert overheidsinmenging niet direct in aanpassing van het rookbeleid, kunnen de kroegen tenminste rechtop gehouden worden met de extra inkomsten die vergaard zijn door accijnsverhogingen op tabak dit jaar”. Zo kunnen faillissementen en stijgende werkeloosheid voorkomen worden. “Dat is immers net zo schadelijk voor de gezondheid als sigarettenrook.”

  Ben benieuwd hoe de politiek hier op gaat reageren. Waarschijnlijk weer met argumenten waardoor ik nog harder ga lachen.

 6. @frans: Stivoro heeft al eerder aangetoond vooral te kunnen goochelen met cijfers. In dit geval zit de fout er meer in dat x mensen gestopt zouden na invoering rookbeleid waarna nogmaals x mensen aangegeven hebben te gaan stoopen nav het rookbeleid. Maar van de rest klopt ook niets.

  Eerder hebben ze eens een dagboek bij laten houden van iemand die ene stppoging ondernam. Toen vond GeenStijl ineens de back-up, waarin reeds drie maanden vooruit geschreven was. Blijkbaar is er weinig waar van wat Stivoro brengt.

  @Mack: wat is er mis met Aboutaleb dan?

  @ton: ships, 1500 kroegen in de fik?!

  @Lennard: tnx 🙂 Denk niet dat de politiek zal reageren, geloof niet dat er veel vaste lezer bij CiNNeR zijn 😉

 7. Fouten maken doen we allemaal.
  Maar gaan roken is wel de grootste fout dat mensen kunnen doen.

 8. @Renesmurf: waarom eigenlijk? Ik blijf me persoonlijk verbazen over enorme hoeveelheden alcohol die deze maatschappij geheel sociaal geaccepteerd wegwerkt, en daar vergaan ik weet niet hoeveel hersencellen van. Zullen we het maar niet hebben over snelwegen, industriegebieden, fijn stof en andere luchtvervuiling die we kado krijgen of voedsel wat amper zonder toevoeging of kleurstofje te krijgen is. Ik drink niet maar ik rook, en dan ben ik de grootste sukkel die er rondloopt. Waarom, omdat Stivoro dat zegt?

  (Niet dat ik roken wil propageren, ik wilde dat ik er nooit mee begonnen was. En gezond zal het niet worden. Maar ik verbaas me over de stelligheid waarmee rokers in de verdoemhoek staan en met leugens aangedikt worden in een wereld waar alleen leven al een risico is)

 9. Niet alleen het rookverbod vormt een probleem, ook het personeels te kort.
  Maar goed, ik ben benieuwd hoelang ze dit volhouden. Terug naar de huiskamer dan maar om het weer gezellig te krijgen op de zaterdagavond!

 10. Redstar

  Ik ben over een paar dagen een jaar rook vrij, en wat me opvalt, is dat rokers het blijven goedpraten.. Ik had voorheen altijd begrip voor niet rokers, en ging altijd al buiten roken. Maar er zijn niet veel rokers die dat doen.

  Roken is weer helemaal stoer!! dat is een ding wat zeker is, maar ik denk dat als de horica een vergoeding wil, ze de accijns op alcohol en tabak maar moeten verhogen 😉

  (en lees dit met een knipoog aub)

 11. @Erwin: hoezo personeelstekort? De aankondiging is dat er ontslagen gaan vallen.

  @Redstar: Buiten dat het woord ‘goedpraten’ iets insinueert wat in dit topic nergens van pas komt, leg mij eens uit hoe je een en ander met elkaar verbind. Een bedrijfstak heeft te lijden onder een beleidsmaatregel, dusdanig dat er zo’n 3000 bedrijven te ziele zullen gaan en er verspreid nog eens ontslagen zullen vallen. Hoe is het dat dat roken ‘goedpraat’? Het ligt toch voor de hand in te zien dat de wensen van de klant het enige is wat weggepraat wordt.

  En let wel, er wordt niet gevraagd om de gehele regel terug te draaien, er wordt gevraagd nuancering in aan te brengen. Bijvoorbeeld een vergunningensysteem zodat een kroegeigenaar de keuze houdt en er voor de mogelijkheid roken extra betaald wordt, zoals dat al jaar en dag is voor de keuze alcohol gebruiken evenals gokkasten, poultafels of live muziek.

  Persoonlijk vind ik het verbijsterend. In een land waar zelfs onze zorg onderworpen is aan commercie, is het plotseling kwaadaardig dat de horecaondernemer zich geheel commercieel wil richten op haar klanten. In een bedrijfstak die uberhaupt solo gericht is op een scala aan genotsmiddelen met gevaar voor verslaving, vallen we niet over gokverslaafden, alcoholisten en groter wordende groep slechthorenden maar wel over de ‘kwaadaardige’ roker. Vind je het vreemd dat als we het dan over goedpraten moeten hebben, het op mij over komt alsof alles goedgepraat wordt, behalve het roken?

 12. Maar gaan roken is wel de grootste fout dat mensen kunnen doen.

  Verkrachten, rond twaalf uur ‘s middag met tachtig per uur langs een school rijden, moorden, een huis in de brand steken, iemand mollen, de trein laten ontsporen en een moskee aan gort slaan. Ik noem maar wat, idioot.

 13. Ik ben gestopt! Niet vanwege dat wazige horeca-beleid want daar heb ik gelukkig helemaal geen last van. Maar wat ben ik blij zeg. Inmiddels ben ik zo ver dat ik, geindoctrineerd door alle wetenschap van wat al die rook met mijn ongeboren babietje doet, de lucht van sigaretten al misselijkmakend vind.

  En dat is gelukkig geen enkel probleem in dit land van verstokte rokers. Hier moet de horeca namelijk verplicht een rookvrije plek aanbieden aan gezondheidsfreaks zoals ikzelf, maar mogen ze dus evengoed een plek hebben voor de rokers. Want een roker heeft net zoveel recht op een rookplek als ik recht heb op schone lucht. En dat vind ik niet meer dan eerlijk, waarom zouden mijn rechten ineens boven de rechten van iemand anders staan , als het prima allebei kan?

 14. Redstar

  @ Cinner, Ik maak geen insinuatie, ik schrijf zelfs het geschrevenen met een knipoog te lezen.

 15. @SillyCrazyMe: precies, het kan allemaal. Hoe doen ze dat bij jullie trouwens met kleine cafe’s die geen aparte rookruimte kunnen maken?

  @Redstar: Je zegt “Ik ben over een paar dagen een jaar rook vrij, en wat me opvalt, is dat rokers het blijven goedpraten.. ” In het woord goepdraten zit de insinuatie dat er iets goed te praten is in deze.

  Kan je een knipoog bij leveren, dat maakt het hoogstens minder zwaar maar gooit toch niet je gehele tekst overboord hoop ik. Maar vooral, waarom zou jouw knipoog mij de optie ontnemen te proberen een serieus gesprek erop te voeren?

  Enfin, dan de vraag: Moet ik het bij deze opvatten als alleen grapje, je meent eigenlijk het tegendeel?

 16. sterrenslag

  Als mensen echt stoppen met roken dan krabben ze in het haar in den haag.
  Rokertje pesten moet niet te ver gaan natuurlijk. Een cafe is een prive aangelegenheid en ik beschouw het als een mensen recht dat mensen daar nuttigen wat ze willen. Sigaretten zijn niet verboden ofzo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft