Stoppen met roken

Allen Carr gaat er van uit dat de roker die terug een niet-roker wil worden, een fijn druk bestaan heeft. Werk, hobby’s, sociale contacten en activiteiten, feestjes, etentjes en borrels. Die roker, die heeft een leuk bestaan en slechts een ding staat het plezier in de weg: roken. Dat drukke bestaan komt ook van pas. Want krijgt de ex-roker last van ontwenningsverschijnselen, dan kan die ex-roker lekker gaan sporten, een wandeling maken of iets anders leuk actiefs gaan doen. Makkelijker zelfs, want de ex-roker gaat zich veel gezonder voelen waardoor het drukke bestaan nog een tandje opgevoerd kan.

Braaf volgde ik al de instructies op, vol goede moed en enthousiasme rookte ik de laatste sigaret. Tijd overhoudend als niet-roker en mezelf afleidend van mentale ontwenningsverschijnselen, kon ik me korte tijd ‘vermaken’ met wat boodschappen doen en de kattenbak verschonen. Vervolgens stapte ik over op een beetje puzzelen, daarna wat half lam televisie kijken en vervolgens … Tja, vervolgens zat ik doodop op de bank. Er zeer van doodrongen dat ik geen druk bestaan heb. Er nog meer van doordrongen dat ik geen stap meer zou kunnen verzetten om mijzelf af te leiden, laat staan gaan sporten. Me realiserend dat ik me weinig gezonder zal gaan voelen aangezien hersenafwijkingen niet verbeteren door het wegnemen van een nicotine verslaving.

Daarmee borrelde mijn grootste frustratie op, ik wil veel wat niet kan en nog altijd heb ik het verlies van capaciteiten, ambities en dromen schijnbaar niet verwerkt. Een razende woede-aanval die ik niet meer onder controle kreeg was het het gevolg en bang dat mijn huisraad of de buren het niet zouden overleven, ben ik vanavond weer gaan roken. Blijkbaar gebruik ik mijn verslaving – helaas vrij effectief – om frustraties, verdriet en woede te onderdrukken.

Dat zou me niet moeten verbazen, mijn neuroloog had me al gewaarschuwd. Een vervelende vorm van zelfmedicatie waarvan hij niet dacht dat ik ermee zou kunnen stoppen. Een ADHDer is toch al gevoelig voor verslaving en nicotine is mijn enige drug of choise. De overige hersenperikelen helpen daar verder ook niet al te best bij.

Uiteindelijk denk ik daar toch anders over, ook ik moet het voor elkaar kunnen krijgen om gewoon, normaal niet te roken. Maar waarschijnlijk is het zinnig om eerst een oplossing voor mijn problemen te zoeken voor ik mijn verslaving wil gaan oplossen.

En daar kan het boek van Allen Carr niet tegenop …

Update: helemaal eigenaardig: nu rook ik weer maar vind het inmiddels behoorlijk smerig. Je zou toch denken dat dat enorm helpt niet te roken?! Wie weet gaat het vanmiddag alsnog …

Comments (21)Previous

Misplaatst idealisme

Next

Lekken zwaar bestraft!

21 Comments

 1. “Er nog meer van doordrongen dat ik geen stap meer zou kunnen verzetten om mijzelf af te leiden” Misschien er voor zorgen dat de stap er voor je zover van je sigaretten brengt dat je ze niet meer kunt pakken? :d'(’tis da’k ver weg woon, anders zou ik dit noooooit durven zeggen)

 2. De woede is gezakt dus ik zal je niet achtervolgen 😉

  Ik had vrijwel alles al weggegooid dus het koste nog moeite om weer te beginnen eigenlijk. Ben echt erg bewust gestart omdat ik gewoonweg niet wist hoe ik uit mijn razernij moest komen. Ben er behoorlijk ontdaan van nog eigenlijk. Zo was ik enkele uren echt vrolijk, opgelucht en enthousiast en plotseling kreeg ik kortsluiting. Heb toen eerst wel wat anders geprobeerd van even zitten tot rondlopen tot in mezelf schelden tot wat dingen door de kamer schoppen maar het hielp niets.

  De hamvraag lijkt wel: hoe raak ik tevreden met hoe mijn leven is of wat kan ik aanbrengen om eens tevreden te raken. Sowieso gezonder en ik denk dat als die vraag is opgelost, de verslaving dan de deur uit kan. Tenminste, dat het dan normaal moeilijk is maar doenlijk om er vanaf te komen.

  Gek, toen ik eind 2005 in het ziekenhuis lag en niet uit bed kon, had ik geen enkel probleem met niet roken. Toen kon het echt niet en dat hielp (ik had niet eens ontwenningsverschijnselen). Maar ook was mijn hoofd met heel andere dingen bezig. Ik ben ook weer begonnen destijds, toen ik eenmaal thuis uitgerust weer niet meer wist wat ik met mezelf aanmoest.

 3. Een hoop rokers beginnen weer omdat ze niet weten wat ze met hun handen aan moeten, jouw reden lijkt me dan al iets legitiemer (daar wordt je ook geen niet roker van, maar als ik hier het standaard advies “in één keer stoppen” neerzet wordt je daar ook niet echt wijzer van). Hopelijk lukt het je uiteindelijk toch een keer (al was het maar omdat ik dan op grond van het bovenstaande aan kan nemen dat je een stuk beter in je vel zit en gelukkiger met jezelf bent 😉 )

 4. Ja de reden voelt ergens ook wel legitiemer. Aan de andere kant voelt het ook heel sukkelig. En heb het net al als update toegevoegd, nu rook ik maar vind het ontzettend smerig (in tegenstelling tot eergisteren toen ik nog het vage idee had dat het lekker was). Heb echt een smerige smaak in mijn mond en het gevoel dat ik mezelf dom vergiftig. Wat dat aangaat is het boek van Allen Carr toch wel een aanrader vind ik 🙂

  Enfin, het is bijna op en ik gooi straks de rest weg en zet ook de asbak weer weg. Dus als ik na mijn nachtrust weer opsta, stop ik automatisch weer even en moet weer een drempel over om te gaan halen. Hopelijk doe ik dat niet (al moet ik denken: dat doe ik niet!).

 5. Is een bekend advies uit alle twaalf stappen plannen (oorspronkelijk AA maar tegenwoordig voor van alles en nog wat – vooral op verslavingsgebied – te vinden): niet gelijk jezelf opleggen “ik doe het nooit meer”, maar iedere dag beginnen met “de komende 24 uur doe ik het niet”. Legt minder druk op en het per dag bekijken houdt het te overzien.

  Ergens trouwens wel een goed teken dat het je zelf begint tegen te staan, dat zou het uiteindelijk toch iets makkelijker moeten maken.

 6. Naast alle meelopers en meedoeners is het me opgevallen dat rokers (en ex-rokers!) vaker dan gemiddeld interessante mensen zijn. Ergens las ik dat dat kwam doordat interessante mensen vaak meer hebben meegemaakt, en dus meer frustraties en trauma’s hebben. Voor hen is het een moeilijker opgave om te stoppen omdat zij, in tegenstelling tot wat Carr zegt, niet alleen maar verslaafd zijn aan hun verslaving, maar daarnaast ook nog andere zaken die hun hoofd op hol brengen. Om te stoppen met roken moet dus het besef groeien dat roken die problemen weliswaar misschien verdooft, maar ze nooit zal weghalen.

  Maar het is een verdomd hardnekkige verslaving, ik ben nu zelf anderhalf jaar gestopt, en vooral de eerste maand was lastig. Ik heb toen voortdurend tegen mijzelf gezegd: ‘mijn lichaam wil nu roken, maar mijn hoofd heeft gezegd dat ik er mee stop. Ik kies er nu dus voor om die sigaret niet te nemen’ En geloof me: dat heb ik heeel vaak tegen mezelf moeten zeggen.:d

  Heel veel sterkte, Cin, ik weet dat je het kan!

 7. citrientje

  ik heb de sigaret ingeruild voor de lolly. Werkt ook wel om je handen bezig te houden.
  Gaat ook langer mee dan een sigaret. Yoghurt lolly’s vind ik het lekkers. Misschien tipje.

 8. desiree

  Stoppen met roken is het moeilijkste wat er is, vind elke poging bewonderenswaardig!
  Misschien helemaal stoppen ineens absoluut geen optie, maar gewoon steeds iets minder, afspreken met jezelf wanneer je op welk moment nog een sigaretje pakt waar je anders echt niet zonder zou kunnen en de hoeveelheid minderen.
  Da’s ook al heel wat 🙂
  Veel sterkte 😡 @};-

 9. Ooit ben ik 2,5 jaar van het roken afgeweest en afgelopen maart ben ik weer begonnen. Gewoon omdat ik het lekker vind. De smaak van een Camel na het avondeten kan niks tegenop vind ik en echt, als ik moet kiezen tussen nooit meer chocola of nooit meer een sigaret dan is het jammer voor de chocola…
  Ik hou echt van een sigaret en ik voel me er lekker bij.

  ieder mens is weer anders en reageert weer anders op een stoppoging. Ik heb het boek van Alan Carr ook gelezen maar dat deed mij toentertijd niet stoppen. dat stoppen gebeurde gewoon op een moment dat ik dat zelf wilde.

 10. Allan Car’s boek is gebaseerd op een heel positieve kijk…En hij gaat idd uit van veel afleiding. Tja, ik denk dat het boek sommige mensen kan helpen met stoppen, maar andere weer niet. Neemt niet weg dat hij uiteindelijk toch is overleden aan de gevolgen van zijn vroegere extreme kettingroken.

 11. Waren het niet dat zowel MarlboroMan als Allen Carr overleden zijn aan de gevolgen van longkanker en artsen bij die laatste beweerden dat hij eerder zou zijn gestorven als hij door was blijven roken. Hoe weet men zulke dingen dan? Zijn daar testen voor?

 12. Je weet waaraan Allen Carr is overleden he? 😉

  Ik denk dat Frans zijn “24-uur tip” heel nuttig is , maar eerlijk is eerlijk, mijn stoppogingen zijn ook altijd binnen een paar weken mislukt. Pas nu ben ik dankzij “Peanut” echt gestopt. Dus je hebt vooral ook hoopjes motivatie nodig denk ik :d

 13. christinA eijkhout

  Die keren dat ik vroeger gestopt ben, de boeken die ik heb gelezen, de beelden die ik heb gezien, de familie en bekenden die ik aan longkanker heb verloren, de vieze lucht in een ongeluchte kamer, dit alles heeft mij overtuigd gewoon te blijven roken.

 14. @frans54: vandaag bleek ik gewoon griep te krijgen en vrees ik dat de meeste invloed had op het smerig vinden. Maar ook het idee dat onnoemelijk slecht is voor de gezondheid hoor. Ik rook wel ineens behoorlijk minder vanzelf. De 24-uurs tip heb ik eens eerder gehad en klinkt ook niet gek. Maar ik probeerde in lijn met het boek van Allen Carr te blijven en die meent dat de 24-uurs methode je in de waan houdt dat je iets verschrikkelijk mist of iets aan het opgeven bent terwijl hij juist vind dat je het moet zien als ‘eindelijk hoeft het niet meer’ en je hebt het niet nodig. Misschien sluit zo’n wilskrachtmethode toch beter bij me aan dan de optimistische blik.

  @Jaco: ja de andere problematiek maakt het zeker niet makkelijker idd. Jij bent toch maar mooi gestopt al was het zwaar. Hoe vind je het tegenwoordig, nog wel eens de hang of echt wel er vanaf?

  @citientje: ik heb al overgewicht waar geen dieet tegen op lijkt te kunnen, dus ik durf die lolly’s niet aan (plus diabetes in de familie). En ergens heb ik het idee dat ik niet in zou hoeven te wisselen maar gewoon roken een klote gewoonte moet gaan vinden. (Nou ja, niet dat dat zo goed werkt dus :))

  @Desiree: dat lijkt slecht te werken minderen. Zit een in mijn ogen wel logische theorie achter. Als je mindert, heb je meer last van ontwenningsverschijnselen en lichte frustratie van uitstellen terwijl je niet eens gestopt bent. Het lijkt uitstellen van de moeilijke periode van het stoppen. Ook logisch, het werkt bij andere verslavingen net zo goed niet, een alcoholist die mindert redt dat zelden.

  @Pasula: heb het boek ook al eens eerder gelezen en toen werkte het niet, nu een beetje. Ik denk wel dat hij gelijk heeft dat het niet echt lekker is maar de verslaving het lekker ‘maakt’. Als ik naar mezelf kijk tenminste, weet ik dat ik kies voor sigaretten omdat ik van de chocola af kan blijven en van de sigaretten niet. Ben het dan niet helemaal met hem eens dat het niets doet en niets geeft behalve nadelen. In theorie zal kloppen wat hij zegt, een nicotine verslaafde heeft een onrust opgebouwd die hij te lijf gaat, die een niet-roker nooit heeft gekend. Maar we roken al dus in de praktijk doet dat er niet veel toe en levert roken wel degelijk wat op. Maar goed, helemaal er vanaf zou je terug moeten kunnen naar hoe het is voor een niet-roker denk (is dit nog wel begrijpelijk? Nou ja, je hebt het boek ook gelezen hahahaha)

  In elk geval kon ik er toch wel wat in vinden. Als ik in een restaurant eet ga ik daarna gerust buiten in de kou staan kleumen voor dat lekkere sigaretje na het eten. Dat kan toch nooit zijn omdat ik het lekker vind, dan wachte ik wel tot ik thuis ben. Maar nee het moet en zal, dus toch eerder verslaving vrees ik.

  Maar geen boek zal helpen als je niet zelf wil stoppen, ben ik met je mee overtuigd. Ik overwoog te stoppen en heb daarom het boek terug uit de kast geruktt. dan doet het meer voor me dan eerder toen ik het zomaar ging lezen.

  @GobboE: sterker, hij is zelf terug begonnen met roken uiteindelijk. Wat dat aangaat minder overtuigend maar goed, velen zijn ermee geholpen. Het moet bij je passen waarschijnlijk, denk dat geen enkele methode zaligmakend is verder.

  Overigens vind ik dat juist iets wat weerstand opwekt te stoppen. Mensne die gestopt zijn kunnen jaren en jaren later toch van alles nog krijgen vanwege eerder roken. Wil dat je bespaard blijven, moet je echt nooit gerookt hebben. (je blijft het zelfs doorgeven aan je kinderen, het makkelijker verslaafd raken ana roken, ook al ben je tien jaar gestopt. Dat heeft de natuur slecht bekeken!)

  @Erwin Troost: als je het mij vraagt weten ze het zeer vaak helemaal niet. dat maakt me ook wel vaak dwars, de cijfers wordt mee gegoocheld alsof je een randdebiel bent. Mijn opa is bv overleden aan niet roken gerelateerd longkanker, dat is uitdrukkelijk erbij verteld en in zijn medisch dossier opgenomen. Toen ik erfelijkheidsonderzoek kreeg kwam het opnieuw boven water maar uiteindelijk bjij de huisarts was het ineens roken gerelateerde kanker en een reden voor mij om te moeten stoppen. Weinig geloofwaardig, alleen erg storend.

  Maar aan de andere kant, ze weten wel dat roken bepaalde ziektes kan versnellen of veroorzaken en gezond zal het gewoonweg niet worden.

  @SillyCrazyMe: ik probeer dat deel weg te redeneren hahahaha En denk ook dat er veel motivatie nodig is, iets om het voor te doen. En dat ontbreekt onnoemelijk bij mij. Beperkingen blijven, veel dingen kunnen niet en ik kan niet zoveel uit het stoppen halen als een ‘normaal’ mens kan. Dat motiveert echt geheel niet en blijf moeite houden daar toch maar overheen te klimmen.

 15. Ik heb Allen Carr een jaar of tien geleden gelezen. Ontspannende vakantielectuur was dat! * steekt nog maar eens op *

 16. @christinA: overtuigd zelfs 🙂 Ik raak er vooral gestressed van, waardoor ik meer ga roken.

  @Adriana: mens, ik dacht dat jij gestopt was vanwege uk. krijg je veel kritiek om je heen, geloof dat het inmiddels onderhand crimineel is als je rookt terwijl je een kind hebt 😉

 17. Hehehe, dat valt reuze mee eigenlijk. In ons nieuwe huis roken we sowieso niet meer binnen ( de muren van de huurflat nicotinekleurig maken vonden we niet zo’n punt, maar je eigen huis is toch wat anders) en Anna Luus krijgt er dus weinig tot niets van mee.
  Het viel me tijdens mijn zwangerschap trouwens op hoeveel verhalen ik te horen kreeg van moeders die ook gewoon doorrookten!

 18. Ah, u bent de moderne ‘roken-doen-we-in-de-tuin-of-op-het-terras’ roker 😉 Moet zegen dat ik vaak het idee heb dat het wel gezegd wordt dat alle moeders ‘natuurlijk’ stoppen maar dat het theorie en taboe is. Veel zwangere vrouwen roken zelfs door alhoewel veel minder, om niet te gestressed te raken en dat door te geven aan het kind. Eigenlijk niet verwonderlijk, het is een verslaving en als het zó makkelijk was dan hadden al veel meer het opgegeven.

 19. Nicotineveslaving is een erg vervelende verslaving waar men niet makkelijk vanaf komt.
  Je moet ontzettend gemotiveerd zijn en zo koppig als een kudde ezels.
  Heel veel mensen noemen alleen de nadelen van het roken, maar die deren een doortrapte verslaafde nauwelijks.
  Het goed denken aan de voordelen wil nog wel eens beter helpen.
  Zo nee dan wordt over duizend jaar misschien zo
  http://www3.vangoghmuseum.nl/vgm/mmbase/images/12559
  opgegraven 😉

 20. HA HA De kracht van het Nicotine monster”je”

  Toch knap dat je het geprobeerd hebt. Stekte 😉

 21. @Henk: het boek van Allen Carr is echt gericht op positief kijken naar voordelen en dat werkt wel ietsje als je zelf al wil. En op zich sta ik bekend om mijn koppigheid maar goed, net niet koppig genoeg zeker 😉

  @Mike: tnx, het gaat nog wel gebeuren hoor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft