Het raakt op

De Nederlandse burger bereidt zich voor op een economische crisis en geeft steeds minder uit. In de afgelopen drie weken was er omzetverlies voor supermarkten, de horeca en de elektronicabranche, zo blijkt uit analyses van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en marktonderzoeker GKF.

Ongetwijfeld zullen de hel en verdoemis voorspellingen hun angst aanjagende werk goed doen. Maar zou het ook niet zo zijn dat de consument eindelijk door heeft dat de supermarkt vele prijzen absurd verhoogd heeft de twee maanden ervoor? Nádat de prijzen al gestegen waren vanwege, ik noem maar wat, afvalbelasting was het toch?  Enneuh, anti-rookbeleid .. had dat geen invloed in de horeca? Nog iets met stijgende gasprijzen en beknibbelende overheid op stapel voor volgend jaar ook? Reorganisaties en ontslagen hier en daar en meer op komst, zou het invloed hebben?

Ik doe maar een suggestie hoor ..

Comments (27)Previous

Hoge gasprijzen, fijn dividend

Next

Ehr ..

27 Comments

 1. Redstar

  Ik denk dat de meeste mensen slim genoeg zijn om te zien dat er wat geks aan de hand was, en is. Supermarkten maken nog steeds winst ondanks dat ze veel minder verkopen, en ja… veel mensen trappen daar niet in, maar veel mensen hebben ook minder te makken.

  Nee, dan die ondernemer die uitstel van betaling wil hebben van de belastingdienst omdat zijn omzet op de inmiddels wereldberoemde ijslandse bank stond. Had hij maar niet moeten gokken met zijn ‘omzet’

 2. citrientje

  de prijzen zijn belachelijk wij kopen altijd zelfde maar zijn toch 30 euro meer kwijt dan enkele weken geleden.

 3. @Redstar: toch heeft het me verbaasd hoe weinig ik hoorde over prijsstijgingen in de supermarkt. Vlees, vleeswaren, kaas, groentes en van alles meer is fiks omhoog gegaan, dat scheelt tien tot tientallen centen per produkt. Maar nu pas gaat het wat opvallen blijkbaar, terwijl mijn budget het drie maanden terug al merkte.

  @cirtientje: ja dat hebben wij ook ja.

 4. MeisjeMeisje

  Ik wilde in het recent verleden nog wel eens boodschappen doen bij de Appie. Niet meer. Ik ga uitsluitend nog naar de Lidl of naar de markt. Ook betrap ik me zelf er steeds meer op mijn eetpatroon aan te passen aan wat er in de aanbieding is. Het kan niet meer anders.

 5. En toch zijn er nog steeds mensen die in blokjes gehakte kipfilet kopen. Voor zestig eurocent minder koop je dezelfde hoeveelheid die je binnen een minuutje zelf in blokjes hebt gesneden! Misschien wel tijd dat mensen opletten op wat zij kopen. Een produkt kan in een supermarkt goedkoper lijken dan in een andere maar let voor de gein eens op de verpakte hoeveelheid. Je zult versteld staan.

 6. @ Terrebel helemaal gelijk hoor.. het kost je zelf misschien iets meer tijd maar je betaald er ook een stuk minder voor….

  Maar het is toch ook zo dat de prijzen de pan uit schieten, voor werkelijk alles sommige dingen gaan met centen omhoog andere dingen weer met bijna 2 euro te gelijk… Wij roken beide en maken al een hele tijd zelf sigareten, ook wij schrokken ons kapot 2 weken terug… het was even 1,95 euro om hoog gegaan met de zelfde inhoud… Maar ja je moet je drukker maken over het buitenland dan over je eigen volk zeggen we hier in huis altijd… Want volgens mij kan je beter in het buitenland gaan wonen dan zie je nog iets terug van het geld van Nederland… Hier vinden ze het belangrijker of de staatskas wel genoeg gespekt word en of de pipo’s uit de 2e kamer hun 150.000 euro per jaar wel op de rekening krijgen, dan hoe het met het volk gaat…..

 7. HKH

  Vergeet de absurde bonussen niet, die moeten ook betaald worden…

 8. Ja, maar! Ja, maar we moeten wel geld blijven spenderen, natuurlijk !!! 😉 :x:x

 9. @MeisjeMeisje: hier is helaas geen Lidl in de verre omtrek te bekennen. Wel een Aldi maar het meeste is dan weer te beroerd voor mijn gezondheid (meer vet vooral). Ga voornamelijk naar Super de Boer en dan voor de aanbeidingen, eigen merken, witmerken en voordeelverpakkingen enzo. Dat is wel te doen maar het wordt steeds moeilijker binnen mijn budget te blijven. Dat kan idd niet meer anders.

  @Terrebel: doet me er aan denken dat ik onlangs voorgesneden reepjes kipfilet in de aanbieding had gekocht, omdat het netto gewicht/prijs dan hetzelfde uitkwam als de ongesneden kipfilet (end aar moest het vet enzo nog uit). Maar helaas, het gemak was ook nog eens niet lekker en dan is het toch helemaal een raadsel waarom mensen dat blijven kopen.

  Toch valt op dat ook de gewone verpakkingen fiks duurder zijn. Aardappels betaal ik 2.99 voor 2,5 kilo en gewoon vlees is ook behoorlijk veel duurder geworden. Waarbij het lastig is dat ik moet letten op vetgehalte, de betere vleessoorten zijn veel duurder dan de vettere zooi (betaal minder voor 8 sauzijsjes waar ik vier dagen mee kan doen dan twee kipfilets voor een dag). Maar goed dat is een ander probleem waar d eoverheid niets ana doet, we moeten gezonder eten maar het verschil in prijs tussen gezond en ongezonder blijft groot.

  @Wildflower: weet niet of het in het buitenland nou zoveel beter is. Voor veel amerikanen kampen wij nu met luxeproblemen en zelfs in Belgie is alles duurder dan hier op het moment. Maar de politicus lijkt inderdaad geen clue te hebben hoe het er bij een gemiddeld mens aan toe gaat.

  @HKH: ja het kost een bak ontslagen maar dan heb je ook wat aan bonus 🙁

  @Angela: er valt naast de normale dingen niet veel te spenderen hier 😉

 10. sterrenslag

  Iedere keer als we een pvda minister krijgen, krijgen we een belasting erbij. Met kok was het het kwartje van kok en met bos o.a. de luchthaven tax ( de bos heffing )
  Milieu wordt vaak misbruikt om belastingen te heffen.

 11. Dat je de pest hebt aan de PvdA is wel duidelijk. Maar het is niet alleen de PvdA in de kabinetten die zorgt voor beleidsmaatregelen die ons een stap achteruit zetten en ook de voorlaatste kabinetten zonder PvdA brachten een hoop achteruitgang.

 12. Opa-Buiswater

  @sterrenslag: Voorlopig hebben vooral de ministers van “rechtse”huize de burger het meest in de portemonnee gepakt. Wat te denken van de nieuwe zorgverzekering? En dat kwartje van Kok, zou je daar maar niet even het kwartje van Zalm van maken? ( ook VVD en de uitvinder van dat kwartje….) En hzullen we dan maar ook gewoon ff het mileu afschaffen? Kost het ook niks meer: asfalteren we gewoon de hele rotbende, hebben we geen file’s meer en geen methaanuitschijtende koien en geen gras waarvan je toch maar hooikoorts krijgt en plemp dan maar meteen al dat water ook dicht want daar pissen de vissen in en dat moet je ook allemaal schoonmaken enzo…..dat was wat Neelie in de jaren zeventig wilde. Leuk voor de kleinkinderen om te laten zien waar vroeger het ijsselmeer was en waar nu een parkeerplaats is…..toch?;)

 13. Opa-Buiswater

  Oh ja, en nog een prettig weekend….=((

 14. @12 Dat klopt. Dat krijg je van zelf wel als je de gevangenis in draai omdat je weiger te vechten in nederlands indie. @13 Dat was ook pvda die daar aan knabbelde. Ik ben de naam van die knakker even kwijt maar die heeft toen de tandarts uit het ziekenfonds gehaald. Is later wethouder in Rotterdam geworden.

 15. @sterrenslag: wat zeg je nou, knabbelt de PvdA gewoon aan een prettig weekend! Schande!

  Overigens mag je de kabinetten Balkenende en met name minister Hoogervorst aankijken op je versoberde zorgpakket en dat is toch heus een CDA’er.

 16. sterrenslag

  @15 Dat is al sinds paars bezig. Daar zat geen CDA in.

 17. Je haalt je zaken wat door elkaar. Waar de PvdA mee verwant is geweest is het schrappen van de halfjaarlijkse controle waar de kabinetten Balkenende en CDA lieden een nieuw zorgstelsel hebben ingevoerd, alle vergoedingen uit het pakket hebben gesloopt, commercie hebben ingevoerd in de zorg en jaarlijks bezig zijn met uitkleden. Hoogstens kan je PvdA kwalijk nemen niets meer te hebben teruggedraaid of Jet Bussemaker aankijken op achterlijke belastingmaatregelen.

  Maar goed, je komt dan ook niet op voor de chronisch zieke of welke patient dan ook, je bent alleen bezig met PvdA bashen. Blijkbaar je blinde vlek geworden, net als Robert Engel je ziende blind lijkt te maken.

 18. sterrenslag

  “”commercie hebben ingevoerd in de zorg.”” Dat is de VVD geweest. En niet alleen de zorg. Ik deel de mening van pvda op dit punt. Dit soort bedrijven zijn het best af als ze staats zijn.

  Ik geen medeleven met chronisch zieken? Je weet echt niet wat je zegt. Het is duidelijk dat je me in een hoek probeert te plaatsen.

  Ik bash niet alleen de pvda. Ik heb niet z’n hoge pet van politieke partijen in het algemeen. Temeer omdat ze meedoen aan de waan van de dag. Bovendien zijn ze overbodig aan het worden. De voltooing van de EU is bijna een feit. Tegen mijn zin overigens.

  Robert engel is zelf blind. Die zou eens een spiegel moeten kopen.

 19. Mijn hemel sterrenslag, wat is dit nu voor een discussie zo. Eerst probeer je me wijs te makend dat de PvdA de schuldige is aan belabberde achteruitgang in de zorg maar nu ben je het met ze eens dat de zorg een staatsaangelegenheid is, als ik refereer naar kabinetten Balkenende ga je totaal overbodig vertellen dat dat de VVD was (goh, zaten die niet in Balkenende 1 t/m 3 misschien, en vlak het CDA eens niet uit) en je verward voor iets opkomen met medeleven. Het zint je niet dus vanzelfsprekend wordt je ‘in een hoek geplaatst’ en sowieso onderbouw je zeker de helft van je stellingen niet. En dan denk je dat Robert een spiegel nodig heeft?

 20. sterrenslag

  Ik verwar niets. VVD zat ook in paars. De golf van privatizering was idd hun idee. Het effect was dat in de top gegraaid werd en wordt en er banen verdwenen. Dat doet er echter niets aan af dat het een pvda minister was die de tandarts en andere zaken uit het pakket gehaald heeft.

  Ik heb jarenlang voor mijn chronisch zieke vriend gezorgd, zou ik er om geven denk je? OMG!

 21. sterrenslag

  privatizering was tijdens paars begonnen. Pvda heeft er dus aan mee beslist. Niet tijdens balkenende.

 22. Zal ik mijzelf even terugciteren: (11) “Maar het is niet alleen de PvdA in de kabinetten die zorgt voor beleidsmaatregelen die ons een stap achteruit zetten en ook de voorlaatste kabinetten zonder PvdA brachten een hoop achteruitgang.”

  Een nuancering waar je eerst tegen in gaat om vervolgens misplaatst verontwaardigd ook op uit te komen. Ik begin wel te begrijpen waarom er mensen zijn die niet meer reageren op je bijdragen.

  En nogmaals, zorgen voor je partner of hier een beetje in het rond schoppen zijn twee nogal verschillende dingen. Op het moment dat ik zie dat je topics afstruint om loze opmerkingen over de PvdA te maken kom je niet over als iemand die het idealistisch opneemt voor chronisch zieken maar simpel als iemand die wat wil schoppen.

 23. Kan iemand mij uitleggen wat ik met deze uitwisseling van meningen te maken heb?

 24. Omdat ik een patroon aan blinde vlekken bij iemand meen te zien waar jij er toevallig een van bent. Van het een kwam het ander. Maar dat wil niet zeggen dat je er iets mee te maken hebt.

 25. sterrenslag

  Ik heb het nooit over chronisch zieke gehad. Wat jij doet is de boel verdraaien om zo je gelijk te halen.

 26. Ted

  Ahhh, mag ik hier ook even PVDA bashen; is altijd leuk! Wat zegt u, “liever niet”? Helaas dan, volgende keer beter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft