Hoge gasprijzen, fijn dividend

Ook de provincie Friesland is niet van plan om op de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering iets van de tariefsverhoging [energiemaatschapijen] te zeggen. ,,In onze begroting rekenen wij op een bepaald dividend uit onze Nuon-aandelen,’’ zegt een woordvoerder van de provincie. ,,Dat geld hebben wij nodig voor ons eigen investeringsprogramma.’’  Verder …

Ja ja, de provincies staan pal voor hun burger en laten zich toch zeker niet het dividend van het brood snoepen! We mogen wel blij zijn dat de lokale overheden aandeelhouder zijn van onze energiemaatschappijen. Dat houdt iedereen zo goed bij de les enzo …

Comments (12)Previous

'Pauze'

Next

Het raakt op

12 Comments

 1. Voorzover het de gebruikelijke winst van de energiebedrijven betreft kan ik nog in hun redenatie meegaan. Daar worden zaken van betaald die toch betaald moeten worden, dus die verlagen betekend gewoon dat de provinciale lasten omhoog moeten en zet dus sowieso geen zoden aan de dijk. Als de energiemaatschappijen door de hogere prijzen meer winst maken dan voorheen wordt het echter een ander verhaal, dat geld horen ze niet al meegenomen te hebben in de begroting – als ze dat wel hebben gedaan hebben ze zich op voorhand rijk gerekend en dat lijkt me geen behoorlijk bestuur – en zou dus wél terug naar de burgers moeten (kunnen).

 2. ton

  Ter compensatie van de geleden verliezen op de spaarrekeningen.

 3. Redstar

  Eigenlijk moeten we collectief enorm zuinig gaan doen het komende half jaar. Jammer genoeg is het grootste deel van de energie rekening belasting en dergelijke, en ik zie de overheid nog niet snel iets aanpassen aan die kant van het verhaal..

 4. Opa-Buiswater

  Het hele verhaal van meneer NUON hangt weer eens van lulkoekerij aan elkaar! De tarieven moeten omhoog omdat de inkoper van deze energiereus heeft ingekocht toen de olie op een recordprijs stond. Dat de prijs nu nog maar de helft is , dat doet er niet toe; de gebruiker mag betalen voor deze geschoten bok! Maar hoe zit het nu, als de inkoper een voordelig dealtje had gemaakt, en de olieprijs ineens diezelfde helft omhoog was gegaan? Had de gebruiker dan een voordeeltje gehad van meneer NUON omdat hij goedkoop had ingekocht? Neen, driewerf neen, want het immense salaris van den heer van Halderen moet immers ook nog opgehoest worden, en de provincién hebben de afgelopen maand wel laten zien niet met finacién om te kunnen gaan, of notoire oppotters te zijn. Want het is aan den kiezer toch niet uit te leggen dat , bijvoorbeeld, er geen poen is om een weggetje te asfalteren omdat het niet begroot is terwijl de provincie Noord-Holland zo’n slordige 600 miljoen op voornamelijk buitenlandse, rekeningen heeft staan.
  En dat de NUON een eikel in dienst heeft die de inkopen verzorgd lijkt mij een probleem van het bedrijf zelf: kun je moeilijk op de gebruiker afwentelen…..geen kerstpakket dus voor de medewerkers bij de energiebedrijven. Overigens héél toevallig dat werkelijk álle enrgiebedrijven waardeloze inkopers hebben..? >:)

 5. @frans: de provincie gaat blijkbaar uit van hogere winstcijfers en dat is of behoorlijk laakbaar aangezien of zij aandeelhouders bleven om de burger enige bescherming te bieden en dat niet doen of hij heeft geen flauw benul waar hij het over heeft (wat me net zo goed niets zou verbazen). Sowieso denk ik dat soort bijverdiensten niet in een vast budget thuishoren en daarnaast bleken de provincies behoorlijk geld te over te hebben dus zou het ook eens niet nodig moeten zijn. Hoe dan ook, de burger is rechts- of linksom genaaid.

  @ton: ja, met nog een likale belastingverhoging als extraatje wellicht 🙁

  @Redstar: denk dat dat niet echt gaat werken, de staat rekent het als het goed is niet in het vaste budget en anders zal de burger het ergens anders wel weer compenseren.

  @Opa: och, het beankwezen blijkt aan elkaar te hangen van slechte bankiers, beroerde toezichthouders en meer mensne die het al langer niet meer weten, dus ik zou er niet van opkijken eigenlijk :((

 6. Het is en blijft een wonderlijke gang van zaken:
  Uit belastingcentjes van de burger ontstonden de provinciale (en gemeentelijke) energiebedrijven.
  Die werden vervolgens verpatst door de provincie, waar een stelletje ambtenaren prestigeprojecten van gingen bouwen en vervolgens is de burger weer aan de beurt om de aandeelhouders van te spekken.
  Weest er trouwens van overtuigd dat die energiebedrijven zo lang mogelijk zullen doorgaan op niet alternatieve energie, om in de toekomst heerlijk te kunnen genieten van de door schaarste als maar oplopende prijzen 😉

 7. sterrenslag

  @2 Wouter bos doet ons geloven dat hij dat betaald maar dat is niet zo. Wouter bos speelt graag sinterklaas met andermans centen. Het feit wil dat voornamelijk de rabobank daar voor op moet draaien. Hoewel de rabobank de middelvinger heeft gegeven aan bos. Sinterklaas wouter bos verhoogde zonder overleg met de banken die het moeten gaan betalen de garantie van 38.000 naar 100.000 euro.
  Hij voelt zich nu wel de man. Het enige wat hij deed was 120.000 stemmen kopen.
  Vaak in roerige tijden spinnen types als wouter bos garen.

 8. @sterrenslag: Buiten dat Wouter ons dat niet doet geloven, wat had jij in gedachten dan eigenlijk? Dat spaarders hun geld massaal van de bank gaan halen en we de rest gewoon maar om laten vallen? Wat kan ons de economie schelen ofzo?

 9. sterrenslag

  @8 Door dat bedrag te verhogen loop je juist kans op dat domino effect. Het is inderdaad beter als bos niet had verhoogd. Het rotte hout moet er uit.

 10. @sterrenslag: correctie: het zou niet slecht zijn om rot hout eruit te laten vallen maar aangezien de wereldeconomie dan meteen in elkaar stort, is dat weinig optie.

  Buiten dat, de bedrijven die in Nederland rechtop gehouden worden, zijn geen rot hout. Hoogstens hebben we last van een gerot financieel systeem met alle effecten vandien.

  Maar ik vermoed dat dat je geen zak zal kunnen schelen. Gezien je reacties de afgelopen dagen staar je je gewoon met liefde en plezier blind op de PvdA als een stichter van al het kwaad ofzo. En heel eigenaardig, er is een scala aan onderwerpen waraop de PvdA het selcht gedaan heeft maar je kiest precies de goede beslissingen eruit om tegen aan te schoppen.

 11. @Opa(4): Niet helemaal correct om die inkopers de schuld te geven. Die kunnen niet inkopen als er geen afzet zekerheid is. En dankzij de heilige marktwerking die ook op deze markt moest worden ingevoerd is die er niet. Verschillende energie bedrijven proberen niet voor niets mensen tot het afsluiten van contracten voor drie of vijf jaar te bewegen: dan hebben ze de zekerheid dat de klant niet weg is tegen de tijd dat die ingekochte energie geleverd wordt.

 12. sterrenslag

  @10 Het is juist de pvda die garen spint bij wat er nu gebeurd. Niet ik. Ik denk bijna niemand die hier reageer. Desondans is het toch beter het rotte hout er uit te halen. Anders krijgen we hier een 2de japan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft