Gezondheid in de aanbieding

De reclames zijn al een ergernis op zichzelf. Stervensgezonde mensen beweren half dood te gaan van onbenullige kwaaltjes en pretenderen dan ook nog hét produkt te hebben waar zij – maar ook u – wonderwel van op gaat knappen. Zeker voor patienten van het een of het ander tenenkrommend. Dat u op de bank zit met de ziekte van Crohn en vijf keer per dag een dozijn vrouwen door beeld ziet huppelen die door activia van al hun afschuwelijke darmproblemen zijn verlost. Dat idee.

Maar sinds kort gaat het nog een stapje verder. Menig patientorganisatie laat zich plots verleiden het produkt ‘aan te bevelen’. Zo maakt de Maag Lever Darm stichting reclame voor activia, ga je volgens de Hersenstichting met sprongen vooruit als je maar blueband boter koopt en kan de Nierstichting je vertellen dat Spa reine zo gezond is.

Als dat nu nog echt zo zijn, prima. Maar zaterdagavond in Kassa bleek – wat we allemaal wel al wisten – als je contact met hen opneemt met welk probleem dan ook, zij deze produkten helemaal niet aanraden. Sterker, de Maag Lever Darm stichting wist te vertellen dat activia niet veel doet bij een heus probleem. En wees gerust, ook van alle andere genoemde voedingsmiddelen is het niet aan te tonen dat je er werkelijk een vooruitgang mee boekt, laat staan dat dat merk de enige is met zo’n produkt.

Goed, stel dan als organisatie dat je nu eenmaal geld en naamsbekendheid nodig hebt en dat je het solo daarvoor doet. Begrijpen wij best, nietwaar. Maar nee, elke organisatie probeerde ook nog wanhopig niet bestaande bewijslast te verdedigen en als idealist voor het produkt uit de bus te komen. Alles om te voorkomen dat men inziet dat het een geldkwestie is.

Kwalijke zaak. U wordt gewoon glashard voorgelogen en niet alleen door de reclamemaker, maar ook door de patiëntorganisatie. De organisatie die juist goed werk doet voor mensen met echte problemen en die het zo hard moet hebben van steun vanuit de maatschappij. terwijl je normaal gesproken voor minder je lidmaatschap zou opzeggen.

Misschien goed als die praktijken eens aan banden gelegd worden…

Comments (5)Previous

Snelle Ab

Next

Dag Respect

5 Comments

 1. ton

  Niet wetenschappelijk onderbouwde uitingen bij reclames voor geneesmiddelen en/of (vermeend) gezondheidsbevorderende producten moeten gewoon wettelijk verboden worden.

 2. Denk vooral dat patientorganisaties verboden moet worden een produkt aan te bevelen. Geef dan aan dat je gesponsored wordt door een fabrikant. Want zelfs produkten die wel enigzins een wetenschappelijke basis hebben, wordt er een aanbeveling gedaan en voor een specifiek merk. De objectiviteit van patientorganisaties raakt zo ver te zoeken of hebben in elk geval de schijn tegen.

 3. citrientje

  is wel zo maar dan moet de maag/darm/leverstichting niet zijn medewerking verlenen aan zo’n spot. Want ik neem aan dat ze er van weten.

 4. boeloeboeloe

  doe es werken

 5. MetaBool

  Levensmiddelenfabrikanten weten heel goed dat hun voedingsproducten van inferieure kwaliteit zijn. Het voornaamste voordeel van raffineren is een langere houdbaarheid maar dan houdt het wel op. Het gebrek aan voedingswaarde wordt met veel marketing-bombarie gecompenseerd door van alles en nog wat toe te voegen. “Verrijkt” heet het dan ineens, met bijvoorbeeld vezels vitamines en nuttige bacteriën, die er dus doorgaans in een erder stadium uitgehaald zijn. Ergerlijk zijn de gezondheidsclaims, waarmee dat soort producten opgehemeld worden tot medicijnen, terwijl al dat mooi verpakte industriële voer niets met volwaardige voeding te maken heeft. Dat geldt natuurlijk ook voor surrogaatproducten als Blue Band margarine, dat geen boter is en ook niet zo genoemd zou moeten worden omdat het zowel qua voedingswaarde als smaak niet kan tippen aan het origineel. De beste remedie is natuurlijk om er met zijn allen gewoon niet in te trappen door die minderwaardige rommel in de winkel te laten staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft