Waterschapsverkiezing blijkt nu al blunder

De waterschapsverkiezingen zijn nog niet begonnen, of er wordt nu al gevraagd ze ongeldig te laten verklaren. En terecht waarschijnlijk. Het blijkt dat elk stemformulier secuur overeen moet komen met bijgeleverde retourenvelop. Op de envelop staat namelijk uw geboortejaar verleuteld in een code, komt het geboortejaar wat ingevuld wordt niet overeen met de code op de envelop, is de stem ongeldig.

Geen enkel probleem bij eenpersoonshuishoudens. Maar in een gezin waar een persoon alle post openmaakt en even bij elkaar legt, zijn de poppen al snel aan het dansen. Welke envelop hoorde bij welk stembiljet?

Nog erger wordt het als we de oplossing voor dit volgens hen ‘door niemand te voorziene probleem’ (zucht)is: de stemgerechtigde kan gewoon een nieuw stempakket opvragen! Hoe die stemgerichtigde anders dan in een glazen bol moet inzien dat zijn stem misschien wel eens ongeldig zou kunnen zijn, is dan weer een raadsel.

Waarschijnlijk de doodsteek voor waterschapsverkiezingen, waar nu toch al vrijwel niemand weet waarvoor gestemd wordt …

Comments (17)Previous

Links wonder: Vogelaar gewipt

Next

Bespaar, bespaar!

17 Comments

 1. ton

  Weet er iemand eigenlijk echt wel waarom het gaat? Hoeveel zullen er de plannen van de verschillende partijen op dit gebied hebben gelezen?

 2. Geen idee, ik vermoed niet het grootste deel van Nederland maar dat is gissen. Ik zou het graag willen maar de informatie viel niet in de brievenbus en de site ligt vooralsnog voortdurend uit de lucht.

 3. Hahahaha, wij hebben die biljetten braaf ingevuld… een oud-collega van bewegende stond ook op de lijst (we hebben niet op ‘m gestemd want CDA en dat gaat net iets te ver). Maar op de enveloppen hebben we niet gelet :d

 4. Tijd voor de glazen bol of op de gok aanvragen van nieuwe stemformulieren. 😉 Hoewel, vraag me af of je die krijgt als je al gestemd hebt. Zo nee, dan maar hopen dat jullie stemmen geldig zijn.

  Denk trouwens dat de verkizingen uiteindelijk ongeldig verklaard worden. Zou het een goed iets vinden in elk geval, dit is toch ook bizar zo.

 5. citrientje

  lol, onze enveloppen zitten nog dicht dus we letten goed op.

 6. Ik vind het ook nogal slordig dat de verkiezingen lopen van 13 tot en met 25 november maar dat het pakket pas vandaag in de bus viel. Je geboortejaar staat overigens niet versleuteld op de enveloppe maar op het stembiljet zelf (veranderd verder weinig: je moet nog steeds goed in de gaten houden wat uit welke enveloppe kwam)

 7. @Citrientje: hier liggen ze ook nog apart maar we weten nog steeds niet van de partijen af 🙂

  @frans: er staat ook een barcode op de verzend enveloppe, daar zou het geboortejaar mee in versleuteld zitten (wellicht ook op het stembiljet?). En ja, het wat later versturen dan d ebegindatum kwam op mij ook wat vreemd over, hoewel dat nog aan TNT zou kunnen liggen (ik begreep dat de verzending een dag voor de startdatum is gedaan).

 8. Wij zijn ordelijk en geëmancipeerd en behandelen ieder onze eigen post; derhalve geen probleem.
  In Friesland zijn de stembiljetten in fasen bezorgd.
  Een week er voor een keurig voorlichtingskrantje ontvangen.
  Website goed bereikbaar.
  En…., toch wel handig tegen fraude die code……….
  Overigens is er hier voor de wat slordigere mensen een herkansing en dat zal elders ook wel zo zijn.

  – geen artikelen overnemen, ik heb wel genoeg problemen gehad met auteursrecht 😉 –

 9. Je moet de boel ook niet laten slingeren…

 10. @Henk: heb er een commentaar bij gezet, misschien kan je de link naar het artikel geven?

  @Pascal: netjes bij elkaar leggen is toch geen laten slingeren 😉

 11. @Cin: die barcode op de enveloppe en de kandidatenlijst heeft niets met geboortedatum te maken, is alleen bedoeld voor de drukker (om te voorkomen dat iemand in Limburg een lijst met kandidaten in Friesland krijgt en deze verstuurt in een enveloppe naar het waterschap in Zuid Holland e.d.). Staat gewoon in de toelichting vermeldt onder “Wat betekenen de streepjescodes” Alleen op het stembiljet staat een cijfercode waarin het geboortejaar van de stemgerechtigde is verwerkt.

 12. @Cinner
  Stond in de Friese bladen en op de eigen site van Wetterskip Fryslân zie:
  http://www.wetterskipfryslan.nl/sjablonen/1/infotype/news/newsitem/view.asp?objectID=2315

 13. Lieve Henk, ik had het gehele artikel juist bewust verwijderd in verband met auteursrechtschending. Iets duidelijker: jij schendt en ik krijg straks de rekening 🙂 Mensen moeten maar even doorklikken via de link.

 14. Ik ben niet zo bang voor schending van auteursrechten aangaande iets dat een waterschap op een site vermeld met de intentie dit onder aandacht te brengen.
  Ze zullen hooguit dankbaar zijn denk.
  Waterschappen hebben geen “schuldeigenschappen” 😉

 15. Ik ben niet zo bang voor schending van auteursrechten aangaande iets dat een waterschap op een site vermeld met de intentie dit onder aandacht te brengen.
  Ze zullen hooguit dankbaar zijn denk ik
  Waterschappen hebben geen “schuldeigenschappen” 😉

 16. @frans: vandaag kwam toch opnieuw ter tafel (1Vandaag, verscheidene politica), het gaat om de combinatie stemformulier én envelop, de verkeerde envelop is eveneens een ongeldige stem.

  @Henk: het is niet het waterschap wat het artikel schrijft maar een auteur al dan niet in beheer van de krant. De boodschap van het waterschap zullen ze gerust verspreid willen zien, de letterlijke tekst van het artikel niet (hoe onbenullig dat ook verder is). En voor de goede orde, tekst is (nog) geen pakkie aan van Schuld maar wel van vele andere bedrijven tot aan de NVJ aan toe inmiddels.

  Dat jij er geen boodschap aan hebt is niet zo verwonderlijk, aangezien je het op mijn log publiceert 🙂

 17. @Cinner
  Als ik me goed herinner heb ik ten tijde van van de schuldvordering van schuld getracht je over over te halen een rekeningnummer in beeld te brengen.
  Misschien toch eens overwegen om een risicofonds op te richten, waarop de lezers een bijdrage kunnen storten om de eventuele schade van een te riskant “quotegedrag” in te dekken? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft