Dure baan

Tegenwoordig moet iedereen koste wat het kost aan het werk. En het mag wat kosten duidelijk. Zo bleek vandaag dat bemiddeling om een werkeloze aan een baan te helpen, ruim een half miljoen kost. Dat zijn heel wat uitkeringen bij elkaar!

Of dat niet knullig genoeg klinkt, de kans op werk stijgt voor mannen met slechts drie procent. Bij vrouwen, jongeren en ouderen werkt een integratietraject zelfs nadelig, zij komen vaak minder snel aan een betaalde baan.

Ok, er zit natuurlijk iets meer werkverschaffing aan vast, de reintegratiedeskundige en alles wat er om heen hangt, verdienen ook aan deze gebakken lucht. Maar toch ..

Comments (13)Previous

'Swordstone geeft Engel Kaakslag'

Next

Leonardo 'Big Brother' Geluk

13 Comments

 1. Nu geloof ik heilig in absurdistische dure regels en overbodige handelingen bij het rijk en door het rijk gesubsidieerde regelingen/instanties.
  Maar dit lijkt me echt te zot om te kunnen kloppen.
  Ik zou de details van waarop Nicis dit staaft wel eens wat beter willen (laten) bekijken.

 2. Andere bronnen kwamen met heel andere bedragen. Kwam volgens die bron neer op 10.000 euro per werkloze. Ook nog een fors bedrag gezien het beperkte succes percentage, maar geen half miljoen. Mogelijk is dat half miljoen het bedrag per succesvol bemiddelde (waarbij de kosten van niet succesvol bemiddelden dus op de wel succesvol bemiddelden drukken)?

 3. Als jullie de link hadden gevolgd was het antwoord reeds bekend geweest maar Frans komt al dicht in de buurt 😉 Het bedrag is verrekend met het slagingsprecentage. Slechts drie procent komt daadwerkelijk door reintegratieprojecten aan een baan, de overigen vinden geen baan of vinden zélf op eigen kracht een baan.

  Lijkt mij ook de enige juiste berekening. Immers 10.000 per werkeloze die ondanks de reintegratie een baan vind, is zondegeld. En alleen voor de groep die daadwerkelijk baat heeft bij deze projecten gerekend, is het wel een érg duur grapje.

  De politiek neemt deze bedragen net zo serieus, er is binnenkort een debat over het nut van deze absurd dure projecten die zo weinig opleveren.

 4. In het kader van die reïntegratietrajecten is het voor het UWV onbetaalbaar gebleken om daarnaast ook nog omscholingstrajecten te doen, ook daar zien zij geen brood meer in. Omdat de kosten van het reïntegratietraject al minstens dat bovenstaande bedrag vergt.

  Ik zou met mijn achtergrond liever een omscholing, waarbij ik dan aanbied om zelf mee te betalen aan de opleiding om slagingskans te vergroten, hebben dan een reïntegratietraject…

  Hoop wollig gebabbel ook trouwens van die reïntegratiebureau’s, ze schakelen daarbij ook nog vaak andere ‘specialisten’ in.

  Dus is iedereen weer van de straat, behalve de werkzoekende, inderdeed.
  😡

 5. Blijft natuurlijk wel de vraag of de aanname dat 21% ook zonder die hulp wel een baan had gevonden correct is. Maar ook als je die mensen wel meetelt blijft het met 69.000 per weer aan het werk gekomen werkloze een dure hobby

 6. Renald

  Ik denk dat het duidelijker wordt dat er een groeiende groep mensen een gevoel van overbodigheid krijgen gesubsidieerd. Daarnaast denk ik ook dat er teveel geld zit in de het proces van re-integratie, medewerkers van bureautjes met IROtjes en dergelijke.
  Kosten mogen dan wel op een half miljoen worden geschat, ik denk dat de werkwillende daarvan de laagste kosten allocatie inneemt.

 7. Lennard

  We geven een bak geld uit aan reintegratie. En als je die bak met geld deelt door het aantal gevallen dat wel werk kreeg, dan kost het een hoop geld ja. Niks mis met zo’n rekenmethode.

 8. @Angela: nou ja, de werkeloze ook maar helaas voornamelijk met een bak onzin zonder toekomst.

  @frans: met de huidige arbeidskrapte kan ik me voorstellen dat die mensen inderdaad zelf een baan hebben kunnen vinden. Daarnaast kan ik me simpelweg niet voorstellen dat bepaalde projecten iets zouden uithalen wat een mens niet zelf kan. Het geeikte begeleid aan de compter vacatures opzoeken bijvoorbeeld. Alsof je mongolide wordt op de eerste werkeloosheidsdag, doet men ineens alsof je dat niet zelf meer kan. Sommige projecten houden eerder tegen lijkt mij. Hier wordt je de eerdte dag naar een van de twee fabrieken geboujourd die werkelozen achter de lopend eband zetten voor het CWI. Voor een grote groep is dat alleen een teruggang in werkervaring wat uiterst beroerd op je cv staat en daarbij houdt men amper tijd over om serieus te solliciteren. Een vaste baan komt er sowieso niet uit voort, dat is niet d ebedoeling. Het zou er om gaan dat mensne nog uit bed komen. Opnieuw alsof de mens totaal mongolide wordt als hij/zij de baan verliest.

  En neem de helft van het bedrag, is het nog een dure hobby. Zeker als je bekijkt hoeveel een uitkering ‘kost’ maar wat reintegratiebedrijven er daarentegen aan verdienen.

  @Renald: Erger, denk dat een groeiend egroep mensen een gevoel van overbodigheid krijgen opgedrongen om dat vervolgens te subsidieren. En inderdaad, de werkeloze ansich kost niet zoveel, er wordt simpel fors verdient op die werkeloze.

  @Lennard: en wat vindt je van het resultaat of de uitkomst van de rekenmethode?

 9. Dat wist ik niet…dit is een interessant nieuwtje. Ik vraag me af waarom het neit zo goed werkt…

 10. @GobboE: Denk eerlijk gezegd in feite omdat de hele handel gedecentraliseerd is waardoor gemeentes die er de ballen verstand van hebben, mee aan het werk gaan. Plus wat reintegratiiebureau’s die gericht zijn op winst en niet op de werkzoekende. Dat resulteert in projecten als iedereen veertig uur per week in de platsoenendienst neerplanten, golfballen schoonmaken of kaartspelletjes doen alsof je nog nooit gewerkt hebt, projecten die bij voorbaat al vrij kansloos zijn.

 11. FeeX

  Zelf zat ik ook in zo,n traject..
  Kan wel zeggen dat het me tegenstaat ..
  Ik had het idee dat ik in een taakstraf zat.. werd ingeladen bij de werkplek uitgeladen en de cipier vroeg wat “ze moesten gaan doen” Ik als enige Nederlandse had dan wel de eer om met de boenmachine over de gang heen te gaan.
  Ook ik vroeg waar het goed voor was om gratis werk te leveren aan die instellingen en of wij er wel baat bij hadden.( ik bedoel maar.. waarom zouden ze ons aannemen als ze voor nix personeel krijgen? arbeidsritme /discipline opdoen.. maar die heb ik vollop)
  Ik was negatief.. en werd daarop ook afgerekend.
  Uiteraard ging er wél een mail naar de wethouder (geen reactie)
  En in plaatselijke krant stond dat het zo,n ‘gillend sucses’ was…
  Mijn collega’s en ik ervaarden vernedering.. tja..Ze hadden geen keus, gelukkig vond ik ander werk (natuurlijke uitstroom) maar dit was echt discriminerend.. zeker als je het contract las.. geen criminele activiteiten, geen mobiel, geen onder invloed toestanden, op tijd en een ‘uniform’dat nergens op sloeg..
  * Voelt gelijk de frustratie van toen*
  Taakstraf dus..omdat je aanspraak wil maken op dezelfde gemeenschapsgelden dan de desbetreffende ambtenaartjes?

  Werken ervaar ik als zinvol.. tenminste.. als het zinvol is..

 12. FeeX

  Terwijl opleidingen aansluitend op de arbeidsmarkt idd goedkoper, efficienter en constructiever zijn.
  Maar dat mocht ik toen niet zeggen..ik had te luisteren en niet te bijten in de hand die me voedt.

 13. @Feex: Ja moest nog aan je denken toen ik het berichtje las. Er zijn verschillende processen aangespannen in verband met dit sort trajecten maar na de aankondiging daarvan niets meer over gehoord.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft