VVD wil WAO verder slopen

De VVD wil uitkeringsinstituut UWV opheffen. Volgens het liberale Tweede Kamerlid Stef Blok kunnen gemeenten de taken overnemen op het gebied van de WW en Wajong-uitkeringen voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn. Regelingen voor arbeidsongeschikten kunnen bij private verzekeraars ondergebracht.

Ach ja. Gemeenten hebben al lang en breed bewezen een zootje te maken van elke maatschappelijke regeling die zij in de schoot geworpen krijgen, de WAO is reeds behoorlijk afgebroken in de laatste herziening en commercialisering in de zorg plus een scala aan bezuinigingen heeft menig arbeidsongeschikte met een fikse koopkrachtachteruitgang maar zonder hulp of hulpmiddelen in de kou gezet. Dus is het wel weer tijd voor een stelselherziening om het restje ook maar af te breken nietwaar…

Frappant is overigens dat de parlementaire WAO regeling nog altijd onaangetast is. De parlementariër die wat mankeert wordt slechts eenmaal gekeurd en kan vervolgens een leven lang rekenen op 100% van het laatst verdiende salaris.

Comments (8)Previous

Leonardo 'Big Brother' Geluk

Next

Sneeuwmaaien

8 Comments

 1. ton

  En de slooppremie gaat naar de private verzekeraars. Toekomstig klusje voor Hoogervorst?

 2. “Regelingen voor arbeidsongeschikten kunnen bij private verzekeraars ondergebracht.” Dat zou voor de WIA en uitsluitend voor nieuwe gevallen misschien nog technisch mogelijk zijn. Of dat wenselijk is? Ik vind van niet. De bestaande gevallen zijn echter onmogelijk aan een verzekering te verkopen: die zal daar een bedrag voor willen hebben dat iedere kans op nadeel voor henzelf uitsluit. Een verzekeraar zal misschien wel nog de administratie willen voeren en de regeling uitvoeren – precies hetzelfde wat het UWV nu ook doet – maar daar wel een ruime vergoeding van alle kosten voor verlangen. Een brandend huis kun je niet meer verzekeren.

 3. @Ton: Die zal daar vast blij mee zijn, was het niet eerder een voorstel van hemzelf?

  @frans: ja, zou dit plan voet aan de grond krijgen, worden wij waarschijnlijk ergens bij gemoffeld. De gemeente gok ik, die doen dan immers ook de WAJong al. En ook dat lijkt me geen best plan.

 4. FeeX

  Tja.. de ambtenaren die beslissingsbevoegdheid hebben kunnen dat maar zo voor anderen bepalen..
  En zelf buiten schot blijven uiteraard.. zoals vanzelfsprekend.

 5. citrientje

  nou lekker dan 🙁

 6. Nog verdere privatisering? Terwijl alle andere privatiseringen vrijwel allemaal gefaald hebben? Rare lui bij de VVD

 7. sterrenslag

  ” Terwijl alle andere privatiseringen vrijwel allemaal gefaald hebben? Rare lui bij de VVD ”

  gefaald, voor ons ja.Maar niet voor de vvd. De top van dergelijke bedrijven ging er flink op vooruit. waaronder veel vvd-ers dus.

 8. @Feex: De regeling geldt dacht ik niet voor ambtenaren, hier zijn de ware politici op aan te kijken geloof ik. Die dan wel weer extreem buiten schot blijven.

  @Citrientje: denk niet dat het door gaat.

  @GobboE: het hele kabinet wat dat aangaat. Vrijwel elke privatisering kende een voorganger in het buitenland waar het falikant flopte (zoals treinverkeer in Engeland). Dat weerhoudt de heren en dames er niet van met een bord voor de kop door te rennen geloof ik.

  @sterrenslag: zal zeker schelen vrees ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft