'Gestunt' met mijn gezondheid

Goed, ik ben officieel enorm in de war op het moment. De vaste lezer weet, ik mankeer al lange tijd behóórlijk wat. En tot een tijdje terug was ik overtuigd dat B-12 tekort niet de oorzaak zou zijn. Zou zijn inderdaad. Want wat blijkt, er is nooit gekeken naar B-12 tekort maar naar bloedarmoede als indicator voor een B-12 tekort. Een slechte indicator, vijfentwintig procent van de mensen met B-12 tekort, hebben geen bloedarmoede namelijk. En een slecht indicator, want vandaag kreeg ik de uitslag … een stevig B-12 tekort!

Helaas bleek mijn huisarts amper op de hoogte en dus liet ik me wat geruststellende woorden en een multivitamine naar huis sturen, waar ik gewoon een verwijzing naar een Maag/Lever/Darm arts en B-12 injecties nodig heb. Maar goed, dat gaan we zodirect dus maar even rechtzetten.

En dan .. ik heb werkelijk geen idee. Het is afwachten of het B-12 tekort zich onlangs is gaan manifesteren óf dat mijn klachten er deels of zelfs geheel aan te wijten zijn. De lijst symptomen komt griezelig overeen met de mijne in elk geval. De verwachting is toch wel dat ik me na behandeling beter moet gaan voelen. Maar moet bekennen, ik durf er bijna niet van te dromen.

En kan het tegelijkertijd ook niet helpen…

Update: en toen werd het al moeilijk voor het begonnen is. De huisarts weigert injecties te geven. Het word me niet duidelijk waarom, het komt er op neer dat het tekort wel bewezen is maar dat hij niet denkt dat ik ‘een probleem’  heb daardoor. Ik zou zelfs geen ‘klachten’ hebben die met het tekort te maken hebben (????). Zat gewoon met mijn bek vol tanden, ik heb vrijwel alle klachten die uit een B-12 tekort kunnen voorkomen! Maar buiten dat doet het er niet eens toe, met of zonder klachten is er een tekort vastgesteld die verder wijst op een opnamestoornis en daar kan je toch niet licht over denken.

Uiteindelijk heb ik wel een verwijzing gekregen naar een internist (‘die gaat je hetzelfde vertellen en ook geen injecties geven, maar als je het toch wil .. ‘) maar heb begrepen dat het afwachten is of die meer verstand van B-12 heeft. Voor zo’n duidelijk en makkelijk aantoonbare aandoening lijkt er absurd weinig kennis van zaken te heersen in Nederland. Wat een nachtmerrie.

Comments (34)Previous

'Stunten' met uw gezondheid

Next

Nog meer 'gestunt' met mijn gezondheid

33 Comments

 1. Leuk! Zo is mijn moeder onlangs gestopt met het slikken van één van de haar voorgeschreven pillen en sinds een paar dagen is zij niet meer duizelig. Soms is inderdaad het middel erger dan de kwaal.

 2. Wat zou het fijn zijn, als blijkt dat dit inderdaad de oorzaak van je klachten is en als er iets tegen gedaan kan worden. Ik zal mijn vingers voor je gekruist houden in ieder geval! :)>-

 3. desiree

  Wat zou het mooi zijn als je klachten B12 gerelateerd zijn en je enorm ervan zou opknappen! Positief als het positief aanslaat, maar tegelijkertijd voel ik frustratie als blijkt dat er al zo lang zo’n enorme misdiagnose zou bestaan over je klachten…
  Laat de speciaist het nog eens speciaal uitzoeken, en geef de huisarts nog maar eens een slaaptabletje… x(
  Ik duim voor je !!!
  :x@};-

 4. Cisca

  Ik zou die injecties maar halen. Ik heb jaren gestunteld met onverklaarbare klachten naast mijn verklaarbare klachten. Sinds ik die vitamine b12 injecties heb gaat het stukken beter. Het is wel zo dat je ze regelmatig moet blijven hebben. Dit vitamine tekort is niet op teheffen met een vitamine preparaat in te slikken. Aldus volgens mijn onbetaalbaar goede huisarts. Die helaas eind van de maand met pensioen gaat:((

 5. Als dit het is, dan zou dat heel mooi zijn dat het eindelijk gevonden is!
  Sterkte

 6. Hier meer info: http://www.stichtingb12tekort.nl/

  Ook ik ben er op onderzocht via bloed- en urinetesten. Ik heb het gelukkig niet…

 7. Zou het zo iets ‘simpels’ zijn?! Dan val je toch bijna van je stoel, na al die tijd van zwaar ongemak en aanverwanten. Bijna bizar als dit de oplossing blijkt. Al zou het wel heerlijk zijn, als je je stukken beter zou gaan voelen met die injecties. Ik wacht gespannen af, zoals jij ook waarschijnlijk. 🙂 Succes, laten we gewoon maar hopen, in het beste geval voel je je beter, in het slechtste geval verandert er niets, dus weinig te verliezen. 😉

 8. @allen: het zou heel mooi zijn als blijkt dat het mijn klachten verklaart alleen dat zou nog eens heel wat voeten in de aarde kunnen hebben. Voorlopig word ik geheel niet behandeld en moet ik afwachten wat een internist er van gaat zeggen. Sta je raar te kijken met het bewijs in je handen en er gebeurd niets :((

 9. christinA eijkhout

  De injecties zijn voornamelijk bedoeld voor mensen die op de een of andere manier geen B-12 (meer) opnemen uit voedsel. Ik kan in je blog niet zien of dat bij jou ook zo is.

  Maar om te beginnen kun je natuurlijk altijd via het eten van orgaanvlees de nieren en de lever, vis en rood vlees. Granen en brood verrijkt met B-12 zijn een waardevolle bron voor vegetariërs. Andere bronnen van B-12 ook kip, vis, of kalkoen, b-12 aanvullen.

 10. @christinA: bij zo’n lage waarde (:78, referentie: 100/650) gaan ze uit van een opnameprobleem. Daarnaast heb ik (sinds mijn negentiende) maag/darmproblemen en slik ik medicijnen die een opname probleem kunnen bewerkstelligen. Natuurlijk is het belangrijk dat uit te zoeken (dat wilde ik bij de eerste afspraak al, je wil de oorzaak weten als dat kan) maar ook daar ziet hij niets in. Hopelijk de internist wel.

  Je zal er wel iets meer van weten denk ik. Het betekent ook dat de lever de reserves al ver verloren heeft, anders raakt de serumwaarde niet zo laag. Vandaar dat ik nogal op de injecties zit. Mijn vader kent hetzelfde probleem, hij neemt helemaal geen B-12 op maar dat is ook bar laat pas onderkent (terwijl het opnameprobleem wel al bekend was). Vandaar dat ik er al veel informatie over had.

  Heb inmiddels contact met de Stichting B-12 Tekort en die geven waardevolle hulp. Hoewel het me ook wat angstig maakt omdat blijkt dat het nogal slecht erkent wordt. Daar kan ik met mijn hoofd bijna niet bij, waarom dat is.

 11. christinA eijkhout

  Ikzelf let nogal op wat het lichaam opneemt omdat ik jarenlang alleen maar magerder werd ondanks slagroom, noten en vet, gezond, en veel eten.
  Uiteindelijk bleek dat ik gewoon eiwitten e,d niet uit voeding haal.
  Nu drink ik elke dag drinkvoeding naast m’n eten en blijf gewoon op gewicht.
  Vandaar. Artsen zijn zowiezo niet zo “bij” als het om voedingstekorten of teveel gaat.
  Diëtisten ook niet altijd. Contact met zo’n lotgenotengroep kan vaak meer uitrichten.

 12. Ik heb ook jarenlang met B12 tekort rondgelopen voor men op het idee kwam daar eens naar te kijken (en dan nog pas nadat ik van iemand die tip had gekregen en zelf vroeg of dat de oorzaak kon zijn) Was bij mij 65 (in Groningen liggen de referentiewaardes ook nog anders: 145-450, dus met een hogere ondergrens). Ik krijg nu maandelijks een injectie en dat heeft op een aantal punten duidelijk verbetering gebracht (ik val minder midden op de dag in slaap, en concentratie en coördinatie zijn duidelijk beter). Hopelijk schieten ze een beetje op en helpt het ook jou van, tenminste een deel van, je klachten af.

 13. @ChristinA: klinkt als hetzelfde probleem dat ik heb, viel ook wat en hoeveel ik ook at alleen maar af. Heb nu al een paar jaar drinkvoeding erbij, ik ben er niet veel van aangekomen maar blijf nu wel op hetzelfde gewicht.

 14. MeisjeMeisje

  Hier in het Noorden wordt niet zo krampachtig over B12 injecties gedaan. Sterker nog ik ken meerdere huisartsen die het probleem erkennen. Ook zou je er aan kunnen denken om op zoek te gaan naar een goede orthomoleculaire huisarts. Die mag het voorschrijven, het wordt vergoed, en die weten gewoon dat je dan je leven lang er verder aan vast zit. En Cin, jouw huisarts spoort niet. Echt niet.

 15. Het wordt tijd dat we alle medicijnen gewoon bij het Kruidvat kunnen halen. Ik heb af en toe wel zin in een snufje Valium, maar die krijg ik ook niet. Ze zijn zo bang dat ik er verslaafd aan raak. Wat een betutteling. Mijn moeder liet tranquillizers gewoon via de post uit Italië komen. Ze had een hele schoenendoos vol. Vit. B12 kan je toch ook krijgen bij het Kruidvat? Niet in zuivere vorm maar toch wel in combinatiepreparaten.

 16. @christinA: ben zelf nog te verbijsterd hoor, hoe moeilijk van alles moet. Dat een arts weinig verstand heeft van voeding of opnamestoornissen ok, maar gewoon open staan voor informatie en ontwikkelingen, hoe moeilijk kan dat zijn? Dacht al heel wat gezien te hebben maar kan hier gewoon niet over uit. Ook omdat het niet gebaseerd is op informatie of theoretisering van mijzelf met betrekking tot zogenoemde ‘vage klachten’ maar gewoon een simpel bewijs op papier heb staan.

  Ben wel altijd voorzichtig met lotgenootcontacten, omdat er ook veel onzin voorbij kan komen. Maar deze Stichting inclusief lotgenoten lijken erg gedegen moet ik zeggen. Er is ook weinig complex aan, er zijn heel duidelijke protocollen vanaf 1960 en een kind kan de was doen bij wijze van spreke.

  Blij dat de bijvoeding werkt trouwens. Ken een aantal mensen die niet tegen de voeding kunnen en dan blijft het dramatisch aanmodderen.

  @frans45: heb je aanvankelijk een aanvangsdoering gehad eigenlijk (10 injecties in vijf weken). Voel me vooral flauw dat nu het bekend is ik nog niet geholpen wordt. Veel mensen lopen er toch al veel te lang mee rond voor ze eens getest worden maar dit slaat wel alles.

  @MeisjeMeisje: ik weet ook niet of andere huisartsen er ook zo moeilijk over doen in deze regio. Maar ja, ik ben net gewisseld! (En dat koste al bizar veel moeite). Denk wel dat als de internist het gied oppakt, de huisarts wel zal volgen trouwens. Maar waarom nu niet is me een raadsel.

  @Pascal: vitamine B12 zit alleen in bepaalde multivitaminen maar daar heb ik juist niets aan. Bij B-12 is het zo dat er een grote reserve in je lever zit. Zodanig veel dat het jaren duurt voor die reserves op zijn en er een tekort te zien is (ongeveer drie jaar). Bij een tekort zoals ik nu heb, kan dat alleen aangevuld worden met injecties en doorgaans een leven lang omdat bij opnamestoornissen de B-12 gewoon niet of onvoldoende wordt opgenomen.

 17. @Cin: inderdaad, eerst een paar maanden wekelijkse injecties gehad, daarna wilde men oorspronkelijk terug naar 1 per 2 maanden maar dat bleek bij mij niet echt te werken en werd er verder ook niet moeilijk over gedaan, dan maar 1 per maand.

 18. Wat heerlijk, dat er niet moeilijk gedaan word. Ga bijna denken dat dat erg uitzonderlijk is.

 19. HKH

  Lekkere arts die van jou: multivitaminen :-p Als jij echt een tekort hebt moet je (zoals je zelf wel weet) idd. naar een DML-arts (ziekenhuis) en B-12 injecties krijgen. Een tekort is niet niks. trouwens. Mijn vrouw heeft dit tien jaar geleden ook gehad achteraf bleek dat er op tijd gereageerd is…kan je geen 2nd opinion doen?

 20. @HKH: ik wacht eerst maar af welke internist ik krijg en wat die wil doen. Zou zomaar goed kunnen gaan en dan komt de huisarts ook wel mee overstag. De neurologische klachten ben ik ruimschoots te laat mee zag ik (langer dan een half jaar en ik zit op ruim tien jaar). Maar goed, ik wacht wel af wat waar tegen helpt, als ik maar onferzocht en behandeld wordt.

 21. christinA eijkhout

  Ken een aantal mensen die niet tegen de voeding kunnen en dan blijft het dramatisch aanmodderen.

  Tegen de gewone op melkbasis kan ik ook niet.
  Ik heb op vruchtensap lijkende zoete troep. Maar werken doet het. 🙂

 22. En daar gaat het om. Wat kan een mens ook veel mankeren eigenlijk. Of veel klachten hebben van kleine misstanden en systeemfoutjes.

 23. citrientje

  nou lekker dan zo´n arts. Tis zo wie zo al super dom dat er nooit na is gekeken, maar dan ook nog zo´n houding hebben.

  Ik ben grensgeval en gebruik vitamine b12 zuigtabletten op advies van mijn internist en zonder die kan ik niet eens normaal uit mijn bed komen van stijfheid, dan moet ik eerst in model lopen.

  Met zuigtabletten was dat binnen 3 dagen over.

  Dus laat je niet van de wijs brengen, veel klachten kunnen daar wel degelijk vandaan komen.

 24. citrientje

  p.s. ook vitamine d6 tekort, daar kijken ze ook te weinig naar, gelukkig mijn arts wel en ook dat word aangevuld. Tja niet iedereen kan in de zon lopen als er zon is. Ook daar kunnen veel klachten vandaan komen.

 25. MeisjeMeisje

  Trouwens nu ik er over nadenk. Had er ergens niet in het ziekenhuis of bij jouw huisarts al heel lang geleden een lampje moeten gaan branden? Gezien jouw maagproblemen had men lang geleden al op B6 moeten prikken. Iets met intrinsic factor enzo?
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Pernicieuze_anemie

 26. @Citrientje: ik heb echt een tekort dus zuigtabletten zal wel niet voldoende gaan helpen. En blijft absurd he, dat er toch niet naar gekeken is. B6 is niet getest trouwens, wel meer dingen niet. Komt omdat het op mijn verzoek is gegaan denk ik.

  @MeisjeMeisje: sowieso hadden er vele lampjes moeten branden. En daarnaast heb ik telkens specifiek de vraag gesteld of dat onderzocht was en heeft men telkens geantwoord dat het bekeken was en goed was. Maar n mijn dossier vind ik van alles aan bloeduitslagen terug, alleen geen B-12 of vitamine D. Heb nu laten testen omdat de omeprazol ook de opname kan verstoren maar had niet verwacht dat ik een tekort zou hebben. Than again, ik ha dook niet verwacht dat sommige omhooggevallen mijnheren liegen dat ze blauw zien ..

 27. MeisjeMeisje

  Unglaublich, om kotsmisselijk van te worden zeg. Als hieruit blijkt dat je klachten al die jaren idd door vitamine B12 zouden zijn veroorzaakt, sleepte ik de hele meute voor de tuchtcommissie. Maar daar heb je dan denk ik geen energie voor. Gewoon keihard liegen, dat zijn de ergste. Ik heb ook zo’n specialist gehad een paar jaar geleden, en die heb ik toen nog net niet over het bureau getrokken, wat was ik woest op die man. En triest genoeg is hij nog steeds aan het prutsen en heeft het leven van een kennis behoorlijk verwoest. Zo gaat dat helaas.

 28. @MeisjeMeisje: tja, tenzij ik echt volledig herstel – wat niet waarschijnlijk is vanwege de duur van de klachten – zal ik lullig genoeg nooit zeker weten of alle klachten door B-12 veroorzaakt zijn of niet. Alleen daarom al kan ik er weinig mee. Plus dat ik nooit kan bewijzen hoe die gesprekken gegaan zijn, dus het zou totaal zonde energie en nog meer frustratie zijn. Ik overweeg om een arts een brief te schrijven. Kans dat die weinig indruk maakt maar dan heb ik het toch geprobeerd.

  Verder moet ik er maar overheen klimmen en me richten op de hoop te verbeteren. het is positief dat er nu eens wat gevonden is en na verloop van tijd ga ik daar wel weer blijer mee zijn.

 29. Jee Cinner, dit is echt een nachtmerrie.

  En los van of je problemen nu wel of niet met een tekort aan B12 te maken hebben, je hebt gewoon het recht om dat uit te sluiten!! Lijkt me.
  Heel veel sterkte in ieder geval, ik hoop dat je iemand treft die je ermee wil helpen.
  x

 30. Ik voel met je mee, Cin, hoop dat de Internist wat voor je kan betekenen…
  :)>-

 31. Tip: Vitamine B12 spray, google maar eens, voor het geval je niet wilt wachten op de internist 😉

 32. desiree

  Wat was nu ook alweer de functie van een huisarts???
  x(

 33. Wat een ge*** zeg!

  Ik blijf mijn vingers in ieder geval gekruist houden, en stuur ook maar alvast een knuffel je kant op >:d<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft