Uitspraak Weerspiegeling vs Cozzmoss

Het heeft ‘even’ geduurd maar uiteindelijk is hij er dan, de uitspraak van de kantonrechter in de auteurszaak Weerspiegeling.nl vs Cozzmoss. Voor 365 euro is de zaak afgedaan, met de mededeling dat gedaagde de moeite van een gang naar de rechter had kunnen besparen. Zie hier het vonnis (PDF).

Voor Joffrey een fijne uitspraak, zeker als je hem vergelijkt met de uitspraak in de zaak Robert Engel-Swordstone waar de bedragen vooralsnog om de oren vliegen (een zaak die nog een lang staartje zal krijgen overigens). Persoonlijk sta ik dan weer niet te dansen op de tafel verder. Immers ondanks dat vastgesteld is dat ten tijde van plaatsing van het artikel geen bezoeker lang genoeg heeft rondgehangen om het gehele artikel daadwerkelijk te kunnen lezen, er geen enkele sprake is van schade voor de auteur of auteurhebbende én er van uit gegaan wordt dat Joffrey slechts in naiviteit een vergissing heeft gemaakt, is het te betalen bedrag simpel teruggebracht naar het orginele schikkingsbedrag. Anderhalf keer de prijs voor een artikel waar feitelijk niets mee gebeurd is.

Dat is uiteindelijk geen winst voor de weblogger, dat is winst voor Cozzmoss die gewoon kan doorgaan met het bieden van een extraatje op de inkomsten van freelancers door onbenullige, onschadelijke overtredingen na te jagen.

Comments (6)Previous

Nog meer 'gestunt' met mijn gezondheid

Next

Lid Stichting Copyright & Nieuwe Media feliciteert u met een dode mus

6 Comments

 1. Ja jammer deze uitspraak.

 2. “”Hij geeft verder aan dat mijn site geen enkel commercieel karakter had en er veel te weinig mensen op de site zijn geweest om uberhaupt te spreken van schade. “”

  Volgens engel speelde dat geen rol, volgens mij wel. In deze hier mijn gelijk.
  Ik blijf er bij dat de hele houding van Engel er toe geleid heeft dat er een dergelijke bizarre uitspraak is gekomen in de zaak engel.

 3. @Richard: 🙂

  @sterrenslag: je bewijst hiermee eerder het gelijk van Robert Engel. Immers er is geen schade maar er moet toch betaald worden, zelfs meer dan het oorspronkelijke bedrag van het artikel. Blijkbaar deed het er dus niets toe dat de site niet commercieel is en geen schade heeft berokkend.

  Maar goed, vooral jammer idd.

 4. Maar volgens Sterrenslag ligt alles aan de houding van Engel. En misschien is dat ook wel zo. Ik verander mijn houding echter niet, al zouden velen dat willen.

 5. Tja, de houding van Joffrey wordt in het vonnis zelfs geprezen maar dat heeft de kantonrechter niet weerhouden een claim toe te wijzen. En het kan toch niet zo zijn dat iedereen op de knieen moet liggen voor een kantonrechter omdat anders het vonnis vele honderden euro’s hoger uitpakt??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft