Aan de vitamines

‘Je zou denken dat u een negroide, hoogbejaarde vrouw van 103 jaar oud bent en voortdurend een burka draagt’, aldus de internist. Nog niet eerder had hij iemand van mijn leeftijd aan zijn buro gehad met zulke lage vitamine D waardes. Vermoedelijk veroorzaakt door de bestrijding van een zonne-allergie, waardoor ik net zo vermoedelijk al een jaar of zeventien geen vitamine D meer opneem. En ow ja, die B-12 moet inderdaad ook hevig aangevuld.

Dat gaan we vanmiddag dan dus starten. Met van beiden een stootkuur zal ik de komende dagen doordrenkt worden met vitamines om mijn lichaam in sneltreinvaart pogen op te lappen. Geloof dat ik het ergens wel spannend vind. Maar vooral ook veel te normaal na afgelopen weken ..

Comments (22)Previous

Leegte en eenzaamheid

Next

Nog meer aan de vitamines

22 Comments

 1. Maar wachtuseffe! D zit in zonlicht in B-12 zit in bier…Dus eigenlijk moet jij gewoon lekker op een zonnig strand bier gaan zitten drinken! Is dat niet veel leuker dan pillen slikken?

  “Hoogbejaard” en “103 jaar” is een grappig soort contaminatie. Fijn dat je een meedenkende arts hebt gevonden.

 2. desiree

  Ik had de zelfde gedachten als Terrebel :d
  Misschien niet zo een gek idee…
  Maareh, het was toch allemaal niet zo nodig volgens de huisarts en dat zou toch door de internist bevestigd gaan worden?
  Kan die huisarts niet beter op de kermis gaan staan?
  Samen met het politiekorps, twee vliegen in een klap.
  En nu op naar je stootkuur!
  En dat het mee mag zitten een keer na alles waarmee het jaar 2009 mee is moeten starten.
  @};-

 3. Wat fijn dat deze internist wel met je meedenkt!

  Succes met de kuren. Hoop dat je je snel weer iets beter gaat voelen.

  En inderdaad: je huisarts mag samen met het politiekorps vakken gaan vullen bij AH ofzo.

 4. Er gaat een ongekende energie-boost komen. Wat ik u brom. Maar die kun je ook wel gebruiken vrees ik.

 5. Van de D weet ik het niet, maar als de B12 stootkuur bij jou hetzelfde effect heeft als bij mij kun je inderdaad rekenen op een periode met af en toe overmatige energie (ik sliep in het begin de dagen na een injectie nauwelijks omdat ik me helemaal niet moe voelde en was met tien dingen tegelijk bezig) Dat komt als het eenmaal weer op een goed en stabiel peil is vanzelf weer in wat rustiger vaarwater.

 6. @Terrebel: ik citeer ook maar he 😉 Voor mij is zowel bier drinken als in de zon zitten trouwens een afschuwelijke bezigheid, van beiden word ik behoorlijk ziek. Hoewel, misschien na de pillen en spuiten dat dat wat opknapt, zelfs dat is mogelijk ..

  @Desiree: ja idd en de kritiek van de internist ging verder dan hier naar voren komt. Zo struikelde hij uit zichzelf over het toen voorgeschreven middel. Volgens de internist alleen geschikt voor nierdialyse patienten en zeker niet voor mij. Vervolgens vond hij het nog wel een compliment waard dat de huisarts getest had, hij dacht dat het naar aanleiding van het praatje was wat hij zelf heeft gegeven. Ik moest hem teleurstellen, zonder mij geen testen en zonder mij geen behandeling en geen internist. Overigens gaf de huisarts vandaag alweer foutieve informatie via de assistente *zucht* Ik heb binnenkort een afspraak met, we gaan even goed praten denk ik 😉

  @Ingrid: ja zeker getroffen met de internist! Hij blijkt trouwens bekend te staan als charmante man bij de vrouwen.

  @Richard: de boost kwam er, en daarmee mijn gevoelens ook. Geloof dat dat toch een goed iets is uiteindelijk.

  @frans: ik was vanmiddag gewoonweg een beetje high ervan, dat had ik niet verwacht. Werd ook meteen al actiever en volgens mijn omgeving ook weer overmatig druk. Je ziet het zelfs in mijn gezicht, mijn ogen staan meer open en meer helder. Het effect begint nu alweer wat minder te worden maar goed, de eerste injectie is erg hoopgevend zo. Moet ik de vitamine D nog starten.

 7. b 12 is erg belangrijk,gebrek ervan kan dezelfde klachten geven van dementie.. alhoewel gebrek aan vit d ook niet gunstig is voor de botten.
  De voeding is en blijft de basis van gezondheid..

  Vitamine B12 in bier?
  Ik herrinner me wel dat juist alcoholisten tekort hebben aan B12.

 8. desiree

  @Feex: Alcoholisten drinken meestal geen bier meer… :)>-

 9. citrientje

  fijn dat je een internist hebt die het serieus neemt. Ik heb ook tekort en ondanks extra aanvulling is het tekort erger geworden maar goed dan is het ook winter.

  Denk dat in Nederland zelfde probleem gaat komen als in Engeland. ER is gewoon te weinig zon en als er zon is dan moet je maar net fit genoeg zijn om erin te gaan zitten.

  Volgens mij zit vitamine d ook in boter.

  O enneuhh kinderen krijgen ook extra hé dat is bijna verplicht.

  Ik ga duimen voor verbetering. Succes.

 10. @Feex: B-12 zit in vlees en zuivel vooral, niet in bier (wel andere B-vitaminen, daar komt het sprookje vandaan denk ik). Drink je je lever kapot, dan zal je geen vitamine B-12 meer verwerken, dus dat van alocholisme en B-12 gebrek kan nog kloppen (hoewel dementie daar meer komt door het wegdrinken van hersencellen?). Ik zal het gewoon niet opnemen, aan mijn voedsel kan het niet liggen. Vitamine D haal je in Nederland amper uit je voedsel, je moet het echt van zonlicht in de zomer hebben. Voedsel compenseert amper iets, dat zie je ook wel bij mij.

  @Cirtientje: ik weet dat je bij v.L. en die staat er goed om bekend, maar ik denk toch dat je misschien beter aangevuld zou moeten worden of bekeken. Met de auto-imuunziektes die je hebt ontstaat vaak een opnameprobleem en dan kan het alleen extra aangevuld worden. En ik merk het nu al, na slechts een dosering vitamine B-12 en eenmaal een enorme dosis D, wat een verschil.

  Ben erg blij met de internist, ben er ook opgelucht over dat het niet moeilijk hoefde. Ik hou jullie op de hoogte hoe het gaat, ben benieuwd waar het heen zal gaan.

 11. Opmerkelijk trouwens dat vitaminen ook je identiteit bepalen. Ik dacht dat DNA daar het patent op had.
  Zijn er deskundigen in de zaal die me kunnen zeggen met welke vitamines ik een 25-jarige, veelbelovende topblogger kan worden?

 12. Moeten we de narcoticabrigade al op je afsturen?

 13. citrientje

  @cinner, bij mij word ook met extra aangevuld en dat word ook gecontroleerd. Ik merkte zelf ook na 1 dag verbetering. Ene dag kon ik amper lopen als ik uit bed kwam andere dag met b12 ging dat ineens goed. Met D had ik me aan de dosering moeten houden. Dok zei 2 tabletten als de R in de maand is, ik dacht 1 is wel genoeg. Misgedacht. Dus nu luister ik ook braaf.

  Super dat je ook al wat voelt van de medicijnen. Ik word graag op de hoogte gehouden door je.

 14. @Citrien: als je na elke injectie zo’n enorme verbetering merkt is je dalspiegel misschien toch nog te laag? Was bij mij ook het geval toen ze gingen proberen om de twee maanden injectie te geven, gezien het grote verschil dat ik bemerkte tussen net voor en net na injectie heeft men geconcludeerd dat ik behoefte had aan/belang had bij een hogere dalspiegel en is naar 1 x per maand gegaan, daar voel ik me inderdaad evenwichtiger goed bij zonder sterke dalen en pieken voor en na injectie.

 15. @Peter: zal het de internist eens vragen ..

  @Emma: valt mee, de euforie verdween vrij snel weer en op een gegeven moment krijg je dat ook niet meer.

  @Citrientje: ja lastig toch, ik heb vandaag besloten de stootkuur vitamine D af te breken omdat ik wel erg ziek werd. Het is ook een beetje teveel denk ik, wat er speelt en de B-12 en de vitamine D. Heb tabletten om op over te gaan, dat zal ik vanaf maandag gewoon gaan doen.

  @frans: daar kan je ook aan merken of je al af kan bouwen denk ik he? Na twee weken tweemaal per week een injectie ga ik over op eenmaal per week tot ik me in orde ga voelen. Maar dat is een moeilijk punt, want zal ik me wel helemaal in orde gaan voelen. Buiten dat we niet weten welke klachten van de B-12 zijn en welke wellicht zullen overblijven vanwege de lange tijd dat ik de klachten al heb, zal ik mijn psyche ook wel somatisch uiten denken we. Nou ja, voorlopig moet ik sowieso doorgaan met een maal per week.

 16. citrientje

  @frans ik heb geen injecties maar zuigtabletten zit ook foliumzuur door. Na 1 tablet wsa ik van mijn stijfheid af en zolang ik die neem kan ik dus smorgens normaal mijn bed uit komen. Injecties heb ik gelukkig niet nodig.

  @cinner krijg jij dan ook D injecties. ik heb goede tabletten en die zou je dus kunnen doseren. Zodat je beetje opbouwt. Jou lichaam is niet meer gewend aan normaal funtioneren door gebrek aan deze vitamines. Opbouwen lijkt me dus logisch.

 17. @citrientje: ik heb voor de eerste drie dagen een sterk geconcentreerde oplossing gekregen, van 50.000 eenheden/ml per dag (totaal dus 150.000 eenheden, dat is meer dan voldoende voor een heel jaar). Met het idee me even te doordrenken zeg maar. Daarna zou ik overgaan op kauwtabletten, drie maal per dag (anderhalf keer de dagelijkse hoeveelheid geloof ik). De oplossing ben ik na een dag mee gestopt, denk ook dat mijn lichaam teveel in de war raakt van zoveel tegelijk. Heb alleen een maal 50.000 eenheden binnen gekregen maar dat is al vele malen meer dna de meeste patienten van D gebrek. Zal vandaag of morgen wel verder mogen gaan met de kauwtabletten neem ik aan, dan zal ik wel kijken hoe drie per dag gaat. Anders start ik gewoon met een en probeer dat op te bouwen.

 18. @Citrientje: aha, dacht dat je ook injecties kreeg. Foliumzuur krijg ik apart in tabletvorm erbij, als ondersteuning bij/naast de b12 injecties, wordt niet vergoed maar heb er wel recept voor gekregen, kan wat ik betaal in 2008 dus in ieder geval nog aftrekken onder medicijnen, hoe dat in 2009 komt is nog even afwachten.

 19. citrientje

  @ frans. Nee hoor ik heb voldoende aan zuigtabletten, ook nog ff zien hoe de vergoeding volgend jaar gaat, D krijg ik wel vergoed.

  @cinner, denk dat jouw arts beetje hard van stapel loopt, of hij weet nog niet hoe heftig jij overal op reageert. Gewoon over gaan op de kauwtabletten. Eerst 1, week erop 2, week erop 3. Geef je lichaam tijd. Bovendien stel je voor dat je van ene dag op de andere dag ineens weer alles kunt. Dan gaat je lichaam ook protesteren want hij is gewend op laag pitje te werken.

 20. Hier nog een B12-klantje. Heeft je arts je wel verteld dat je nu elke twee maanden injecties moet krijgen? Mijn vorige huisarts had niet opgelet en dacht dat het na een kuurtje wel over moest zijn. Twee jaar later was het dus weer foute boel. Maar ik merk echt dat het na twee maanden weer op is, en dat ik hard aan een injectie toeben. Maar ach, eens in de twee maanden een prikkie of je 24 uur per dag miserabel voelen, da’s geen keuze…

 21. @citrientje: zit inmiddels op drie tabletten per dag en dat is nu wel te doen. Ben benieuwd wat er verder uit gaat komen, negentien februari moet ik terug naar de internist.

  @Eric: ik heb mijn arts verteld dat ik eerst een aanvangsdosis van 10 injecties in vijf weken neem, dan een per week en dan langzaam op gevoel afbouwen naar een per maand of een per twee maanden. Inmiddels heeft hij het zelf ook gelezen in het handvest medicatie dus het zal wel goed gaan neem ik aan. Maar ik zit e rmet mijn neus bovenop tegenwoordig.

 22. Hey ! Leuke discussie hier. Kijk zeker eens op http://vitaminsandsupplementshealth.com voor meer algemene vitaminentips en kennis ! Je vindt daar een uitgebreid overzicht van alle vitaminen en uit welke bron je ze haalt..

  Groetjes,

  Geraldine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft