Nog meer aan de vitamines

Goed, toen ik de injectie kreeg had ik geen clue wat er zou gebeuren en of ik uberhaupt wel iets zou merken er van. Maar binnen een half uur merkte ik al verbeteringen in mijn fysiek. Het was alsof mijn ogen wat meer open gingen, mijn hersens beter aan de slag konden en de eeuwige vermoeidheid een beetje optrok. Dat beschrijft echter bij lange na niet hoe ik me er van ging voelen. Als Alice in Wonderland bijna, alsof ik even terug mocht spieken in de tijd, herinneringen aan een energiekere zelf door een kiertje kwamen gluren. Dat gevoel maakte me euforisch, high gewoon.

Het werd nog tastbaarder toen de vriendin die mee gegaan was me alleen maar aan kon staren omdat ook mijn uiterlijk veranderde en Stefan het verschil zelfs door de telefoon hoorde. Mijn ogen stonden werkelijk beter, meer open en minder vermoeid. Ik ging weer vele malen sneller praten, struikelend om alles tegelijk te vertellen. En ja, het voelde ook vertrouwd.

Maar goed, het is niet alleen zonneschijn en rozeblaadjes. Mijn botten en spieren kwamen krakend in protest en doen zich voelen, het effect trok bovendien na enkele uren langzaam weer weg. En zo goed als ik me van de B-12 voelde, zo beroerd pakte de eerste dag van de stootkuur vitamine D uit. Pijn, vermoeidheid, tintelingen, jeuk, benauwdheid en gezwollen ledematen maakten gestressed en beroerd. Eigenaardig omdat de vitamine D op zich geen bijwerkingen kent, niet zo eigenaardig omdat ik een absurd hoge hoeveelheid heb gekregen en een lichaam wellicht maar zoveel kan hebben. Uiteindelijk een goed teken denken we, er gebeurd iets en dat belooft wat.

Toch, ik werd zo beroerd dat ik besloten heb de stootkuur niet verder af te maken maar eerst maandag de internist terug te bellen om te bekijken of ik gewoon met de enorme pot tabletten die ik al heb, verder kan opbouwen. We hebben het idee dat de arts wat erg enthousiast aan de slag is gegaan en vijftien jaar klachten in drie dagen wil weg toveren. Dat wil ik in elk geval niet. Er ligt al zo enorm veel op mijn bord met het verdriet om mijn vader, alles wat nog geregeld moet en waar ik verschrikkelijk tegen op zie plus de B-12 en de veranderingen die dat teweeg brengt.  Het werd me vanmiddag veel en veel te veel, dus ietsje rustiger aan lijkt verstandiger.

Al met al biedt het wel hoop. Ik weet nog niet wat er in het vat zal zitten maar dat er wat in zit moge duidelijk wezen. Maandag mijn volgende B-12 injectie, kan niet wachten!

Lieve pap, wat had ik graag gewild dat je dit nog kon meemaken. Je deelde mijn boosheid over wat er niet eerder was gedaan en mijn vreugde dat er iets op stapel stond. Jij was al zeker dat ik zou opknappen waar ik onzeker en wantrouwend was. Mijn afspraak stond groot in jouw agenda zag ik. Vind het moeilijk pa, het moet zo snel en voelt zo misplaatst positief soms. Maar je had het geweldig gevonden weet ik. En mam ook. Al had ze het met een glimlach truttig gevonden dat ik dat hier opschrijf misschien. Ik herinner me jullie lachend, alleen het gemis doet zo’n pijn ..

Comments (17)Previous

Aan de vitamines

Next

Preventief blindstaren

17 Comments

 1. ton

  Misschien zitten ze on the dark side of the moon samen vertederd te glimlachen.

 2. Fascinerend om te zien hoeveel effect één zo’n injectie al heeft. Zoals je zelf al schreef is het geen slecht plan om het rustig aan te doen met alles, artsen vergeten in hun enthousiasme nog wel eens dat zowel lichaam als geest tijd nodig hebben om zich aan te passen aan veranderingen en je hebt op dit moment nogal wat veranderingen te verwerken. Maar wel fijn dat het lijkt alsof “ze” nu eindelijk op het goede spoor zitten. 🙂

 3. Vreugde en verdriet lopen door elkaar, en dat is logisch. Zolang je maar van je vreugde kunt genieten zoals dat behoort, evenals je verdriet de ruimte kan laten. Ik hoop in ieder geval dat die vitamines je zoveel goed zullen doen dat je je herboren voelt. Maar wel rustig aan inderdaad, niet binnen een weekend je zo volproppen dat je bijna barst. 🙂

 4. Inmiddels gaat het wel weer, de scherpe randjes van de vitamine D zijn er aan het af gaan. Vanmiddag de volgende B-12 injectie, daar zie ik wel naar uit. En dan maar kijken waar het gaat stranden, ben nog wel even bezig ermee in elk geval.

 5. citrientje

  was al bang dat het zou gebeuren, omdat je overal heftig op reageert. Maar hou vol, je zou je pillen kunnen halveren of een kwart en zo opbouwen. Elke week wat meer.

  Succes met je injectie blij dat dat helpt.

 6. desiree

  Ongelooflijk wat een effect sorteert dat, en als dat zo sterk reageert dan zal je lichaam alleen al het komende jaar een enorme aanpassing moeten doormaken om weer op een gezond peil te komen (indien mogelijk na zo lang gebrek).
  Haal je die shot nou bij de huisarts?
  Of in het ziekenhuis?
  Want straks ontkent die huisarts doodleuk dat je het nodig gehad zou hebben of zo en werkt dan niet mee om het je te willen geven als het nodig is.
  Ik kan daar nog steeds niet over uit hoor x(
  Mijn moeder heeft ook al sinds haar begin dertigste (op het nippertje gered van een zware maagperforatie toen) vitamine B12 en ijzer injecties nodig. Afgelopen maanden of eigenlijk het afgelopen jaar is ze nogal aan het stuiteren geweest met verhuizen naar een apartement zonder haar huis eerst te verkopen en uiteindelijk weer terug naar haar huis omdat ze niet kan aarden in een flat, en was vergeten die prikken te halen, vooral die vitamine B12 die ze om de 6 tot 8 weken echt nodig heeft.
  Enorm slecht kunnen slapen, kribbig en snel in paniek waren haar symptomen.
  Sinds ze een paar weken geleden die prik weer heeft gehaald slaapt ze weer vele malen beter en komt ze stukken rustiger over…
  Misschien is je diagnose van die ADHD straks ook nog te herzien als je eenmaal op peil bent met die vitamine B12, want reken maar dat dit veel invloed heeft op je functioneren en hoe je je voelt.
  En in jouw situatie van de afgelopen weken is er niets meer normaal.
  Zoveel voor de kiezen dat je nu hebt gehad.
  Ga niet sneller dan nu je beschermengel je bij kan houden in al deze vitamine en rouw toestanden.
  😡 @};- (%)

 7. goed de de injectie helpt en heel veel sterkte bij het proces (want het zal met stapjes vooruit gaan)

 8. Anne

  Dag Cinny,

  Dank je wel voor je berichtje op mijn blog.
  Ik wens voor jou vooral dat de vit B12 een goed effect zullen hebben.
  Doordat mijn vader moeilijk vit B opneemt (maagwandbeschadiging en roken), krijgt hij éénmaal per maand een inspuiting. Ook hij is er heel tevreden over.

 9. Elvi

  Ik heb je er volgens mij jaren geleden eens op geattendeerd. Blij om te lezen dat je nu ook B12 gebruikt! Al mijn klachten zijn verdwenen sinds ik B12 spuit.

 10. Hey! Wat goed dat je zoveel profijt hebt bij die B12-injecties!
  Ik krijg nu sinds mei vorig jaar injecties. Eerst 10 weken iedere week en nu om de maand. In het begin merkte ik echt verschil, maar nu niet meer.

 11. @citrientje: net een ingenomen en het gaat wel, erg moe wel meteen. Even afwachten hoe ik me morgen voel. Als het snel; teveel blijkt begin ik wel met eentje.

  @desiree: ik krijg verder alles via de huisarts assistente. De huisarts is volledig gedraaid over dit onderwerp en helpt me waar hij kan. Dus dat is wel weer erg positief. Met name de B-12 levert al wat op, de D nog niet al te erg geloof ik maar dat doe ik nu rustigjes aan.

  @GobboE: tot nog toe wat stapjes achteruit mentaal merk ik. Maar misschien is dat wel gezond.

  @Anne: het zal wel even duren voor we meer weten maar het ziet er hoop vol uit wat betreft vitamines.

  @Elvi: sterker, ik ben er zelf ook mensen op gaan wijzen als eventuele oorzaak van klachten. Maar ik was verzekerd dat het was getest en goed bevonden. Had niet kunnen vermoeden dat er regelrecht tegen me gelogen is. Daar ben ik nog steeds wel verbijsterd over, ik heb het zo expliciet gevraagd! Pas toen ik van huisarts wisselde zag ik mijn dossier en viel me op dat het nooit getest was.

  @Judith: Kan zijn dat je te snel naar een onderhoudsdosering bent gegaan. Na de aanvangsosering zal ik vrij lang naar een maal per week gaan, tot ik zelf aangeef dat ik kan proberen af te bouwen.

 12. Soms moet je twee stappen achteruit doen om er één vooruit te kunnen zetten.

  Veel sterkte ermee.

 13. desiree

  Het lijkt me niet allemaal gemakkelijk om na zo een effect te sorteren op het vitamine tekort wat uiteindelijk al die tijd blijkt te bestaan om op al die jaren terug te kijken waar je van het kastje naar de muur bent gestuurd en daarin ook nog tegen je is gelogen over verricht onderzoek.
  En dan net het overlijden van je vader op dit moment.
  Er moet wel heel veel door je heen gaan…
  Lieve Cin, daarom nog maar een krabbel van mijn poot om te laten weten dat er aan je gedacht wordt en je veel kracht in dit alles wordt toegewenst.
  Wat dit alles met je doet weet alleen jij maar ik zie een enorm sterke vrouw als je al zoveel jaren dit alles hebt weten te dragen en overleven.
  Jammer dat dit nu niet zo in de media wordt opgepakt als het copyright gebeuren, het zou wel eens het medische circuit een flinke frisse wind kunnen bezorgen dat het toch echt anders moet.
  Als je bij de dokter bent dan kennen ze alleen standaard formulieren voor het lab.
  Als je iets speciaals wil laten onderzoeken dan is dat niet mogelijk omdat dit niet op het labonderzoekspapier ‘(be)staat’…
  😡 @};-

 14. MeisjeMeisje

  * Aai over bol *

 15. Judith

  @Cinner: Ik heb dat gevoel zelf ook, maar ik vind het moeilijk om frequente injecties te ‘eisen’. Op dit moment voel ik me erg slecht en ik weet dat als ik zo’n injectie krijg (deze week) ik me een paar dagen goed voel en daarna het effect weg is.

  Ik zag overigens dat je hetzelfde forum bezoekt als ik! Ik heet daar Noa. 😉

 16. Ha Judith, zag je bericht staan ja. Zou toch frequenter een injectie eisen hoor. Na de aanvangsdosering van tien in vijf weken moet je geleidelijk over naar de onderhoudsdosering van een keer in de maan/twee maanden. Dat je je na een paar dagen alweer rot gaat voelen, betekent simpel dat je er veel meer nodig hebt voorlopig.

  Je kan hem wijzen op het medisch compas. Elke huisarts heeft dat in de kast staan en daar staat de behandeling gewoon in omschreven. Ik begrijp wel dat je er tegen op ziet om te eisen en de strijd aan te moeten gaan. Maar het gaat om je gezondheid en dat is echt belangrijker dan het humeur van zo’n arts!!

 17. @Judith: bij mij wilden ze op een gegeven moment terug naar een keer per twee maanden, dat beviel absoluut niet (een tikkie aan de hyper kant de eerste dagen na een injectie en de laatste weken voor de volgende injectie zat ik echt niet lekker in mijn vel). Weer terug naar 1x per 4 weken een injectie heeft ervoor gezorgt dat ik me veel constanter goed voel zonder die piek vlak na een injectie. Het is echt belangrijk dat bij het vergroten van de interval of het overgaan op een onderhoudsdosis na het aanvangsscheme naar de klachten wordt gekeken en dat die als enige indicatie worden aangehouden om te bepalen of het met minder vaak kan, de waardes in het bloed zeggen bij iemand die injecties nodig heeft bar weinig en zeer zeker moet niet van de normale referentiewaardes worden uitgegaan, die zijn alleen geschikt voor mensen die geen B12 probleem hebben. In het algemeen wordt als je injecties krijgt uitgegaan van een ondergrens van 1000 vlak voor de volgende injectie (er zijn wel sites waar andere getallen worden genoemd – zowel hoger als lager – maar overal is de ondergrens die genoemd wordt voor mensen die injecties nodig hebben hoger dan de “normale” referentiewaardes.

  Als je het moeilijk vindt om te “eisen” is het misschien een idee op dat forum of ergens anders op internet een post op te zoeken waarin dit duidelijk beschreven wordt en dat aan je arts te laten lezen? En dan erbij vertellen dat je naar de nieuwe injectie toe steeds weer steeds slechter gaat voelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft