Preventief blindstaren

Onlangs had ik een gesprek met mijn huisarts. U weet wel, die huisarts die mij aanvankelijk niet wilde behandelen en niet wilde verwijzen voor het vastgestelde vitamine B-12 en vitamine D gebrek. Hij gaf aan nogal geschrokken te zijn van het effect van injecties en pillen, dat de tekorten veel meer problemen opleveren dan hij had kunnen denken. Sprak zijn vermoeden uit dat ik voornamelijk misdiagnoses opgestapeld heb liggen. Vertelde dat bij huisartsen eigenlijk altijd benadrukt wordt dat ze vooral niet hoeven te testen op vitamine tekorten, omdat dat zo’n vaart niet loopt. En dat hij van plan is dit probleem beter in de gaten te gaan houden bij zijn andere patienten.

Voor mij persoonlijk is dat mooi om te horen en het siert de huisarts terug te kunnen komen op verkeerde inzichten. Maar ondertussen wordt de kans wel steeds groter dat ik inderdaad al vijftien jaar nodeloos met klachten heb rondgelopen. Dat ik daarom mijn studie niet heb afgemaakt, mijn werk vaarwel moest zeggen, geen kinderen durfde te nemen en het leven een aardig tikkeltje anders uitpakte dan gedacht. Dat ik door tientallen medische molens ben gehaald waar de meest voor de hand liggende en door mijzelf aangekaarte optie over het hoofd is gezien en onder het tapijt is geveegd. En ben ik bij lange na niet de enige die jaren lang weg gestuurd is met de ‘tussen de oren’ diagnoses. Hebben we het nog alleen over een simpel vitamine tekort, waarvan stiekem welbekend is dat dat in Nederland een steeds groter probleem vormt.

Ik raak dus een beetje verzuurd van dit soort berichten:

“Huisartsen beginnen dit voorjaar met een aantal proefprojecten voor preventieve consulten. Bedoeling is om bij mensen met een verhoogd risico te onderzoeken of ze suikerziekte hebben, nierproblemen of bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. De overheid probeert nieuw beleid op te zetten dat moet voorkomen dat mensen ziek worden.” Verder …

Het zou fijn zijn als de overheid zich eens niet zo blindstaarde op die veronderstelde ongezonde, lakse burger die preventief een schop onder de spreekwoordelijke hol zou verdienen, maar een blik zou werpen op de achteruit denderende zorg …

Persoonlijk nootje: ben inmiddels vier injecties en wat drankjes en pillen verder en het is duidelijk dat de hele handel behoorlijk aan het aanslaan is. Hoever ik er mee zal komen is voorlopig nog niet te zeggen. Buiten dat ik mentaal een behoorlijke puinhoop ben, reageert mijn lichaam ook met infecties, ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. De verwachting is dat ik minstens een half  jaar nodig zal hebben om de eerste resultaten een beetje te kunnen beoordelen.

Comments (7)Previous

Nog meer aan de vitamines

Next

Nog meer blindstaren?

6 Comments

 1. Soms is het jammer dat we niet in Amerika wonen. Dan kon je zo’n handige no cure-no pay advocaat in de arm nemen en stinkend rijk worden. Dan ligt die maserati met chauffeur zo voor het grijpen. Tenzij je directeur van Rochdale wil worden, dan kan dat ook….

  :)>-

 2. citrientje

  nog knap dat je arts toegeeft hoop dat ze dat ook in je dossier toegeven dat ze er naast zaten al die jaren.

 3. Mooi dat de huisarts geschrokken is en er nu bij anderen ook meer oog voor gaat hebben, maar wel vervelend voor jou dat het zolang duurde voor ze er achter waren. Ik hoop dat deze huisarts nu wel zo goed in de materie gedoken is dat duidelijk is dat je bij B12 injecties niet naar de waardes tov de referentie waardes moet kijken maar naar de klachten (bij injecties zeggen de waardes in het bloed bitter weinig, die geven nog niet aan hoeveel er werkelijk door het lichaam opgenomen wordt, vrij algemene norm (ook op dat forum te vinden, maar ik kende hem ook al uit andere bronnen) is een onderwaarde net voor de volgende injectie van 1000, dus veel hoger dan de voor “gezonde”mensen geldende referentiewaardes, maar altijd aangestuurd door de mate waarin klachten de kop weer opsteken (dat moment moet je altijd voor zijn)

 4. Paul

  Toch fijn dat van ‘uitbehandeld’, je nu weer goede hoop hebt op iets dat zal aanslaan!

 5. @Terrebel: ja dan hou je er nog wat meer aan over. Aan de andere kant moet ik er niet aan denken dat ik de nieuw verworven energie zou stoppen in zoiets. Ook zonde toch?

  @citrientje: ja dat hoor je niet vaak, dat artsen op hun schreen terugkomen. In mijn dossier zal het gewoon blijven staan. Dat is tenslotte toen gesteld en voorlopig zijn we niet zeker of het helemaal goed gaat komen. Het is vooral voor mij een aardverschuiving, maar kan nog lang niet alles ofzo. We zullen het afwachten.

  @Frans: weet niet helemaal zeker of hij zo diep in de materie is gedoken. Hij zocht wel de injecties op toen ik daar zat en wilde me naar aanleiding daarvan onderhand nog meer geven dan ik zelf aangaf. Vreemde ervaring, toen ik in december zo boos was, heeft hij dat boek er niet bij gepakt wat niet onhandig geweest zou zijn. Hij gaat nu erg af op wat ik meld hoe het verder moet verlopen. Dat vind ik wel prettig nu, ik weet er zelf zat vanaf tenslotte. Verder gaan we af op de internist. Hoewel ik voorzichtig, die is in d everonderstelling dat het ook met tabletten kan en daar ben ik zeker niet van overtuigd zolang we niet weten waarom ik de tekorten heb opgelopen.

  @Paul: ja, op zich is heel erg leuk en spannend allemaal.

 6. desiree

  Vreemd hoe het toch lopen kan.
  Zit zelf alweer thuis sinds afgelopen eind september.
  Kan niets meer momenteel en ben dat alweer aardig beu natuurlijk.
  Twee jaar gewerkt fulltime en langzaam maar zeker weer helemaal fysiek en psychisch op.
  Goed om te lezen dat jij nu nieuwe perspectieven hebt na vijftien jaar.
  Ik denk sneller aan een jaar dan een half jaar dat je nodig zal hebben als je ziet hoe lang een lichaam bepaalde cellen opnieuw moet aanmaken, maar deze eerste stappen zijn al een heel eind positief in de goede richting!
  Mijn eigen herstel gaat met hele kleine stapjes ook wel vooruit, maar zal ook de nodige tijd gaan kosten.
  Ik vraag me dan ook regelmatig af wat het precies is wat ik fysiek mankeer, vitaminen, schildklier enz. maar er komt nooit wat uit bij onderzoek zegt men.
  Ik vraag me vaak af of ik het in het alternatieve circuit moet gaan zoeken.
  Levend bloed onderzoek of andere niet reguliere onderzoeksgebieden.
  Maar voorlopig geen geld voor zulke dingen. En vraag me zeer af of het dat ook wat oplevert aan informatie.
  Voorlopig zit ik nog in puzzelland Cinner 🙂
  😡

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft