Leerplicht 2.0?

Bent u woonachtig in Nijmegen, heeft u kinderen die de leerplichtige leeftijd aan het bereiken zijn en heeft u uw oog laten vallen op een school in een andere wijk dan de uwe? Dan wordt het verhuizen geblazen. Nijmegen heeft namelijk besloten af te willen van zogenoemde ‘zwarte’ en ‘witte’ scholen en om de leerlingen wat prettiger te verdelen, is overgegaan op ‘het bindend schooladvies’.  ‘Verplichte schoolkeuze’ bekte zeker niet lekker.

Vanzelfsprekend is de Haagse politiek razendenthousiast, toch maar weer mooi een vrijheid van de burger afgesnoept. En zo modern ook. De ouders geven het kind op bij een centraal aanmeldpunt op internet en dan fabriekt een computer het ‘advies’. Om te benadrukken dat er geen mens aan te pas lijkt te komen staat vervolgens te lezen: “Dat advies houdt rekening met de voorkeuren van de ouders en met eventuele schoolgaande broertjes of zusjes van het aangemelde kind”.

Helemaal leerplicht 2.0 …

Comments (6)Previous

Vallen en opstaan

Next

Gemeente heeft geen clue

6 Comments

 1. Waanzin! Bovendien: een computer “doet” helemaal niets maar is niets meer dan een verlengstuk van -in dit specifieke geval- de een of andere randdebiel.

 2. Ah nee! Het is goed om iets te doen aan zwarte/witte scholen, maar als ik kind A op school A heb zitten, wil ik als ouder toch niet voor kind B naar school B; je wilt gewoon een school in de buurt

 3. desiree

  Dan moeten de ministerkindertjes ook maar naar een school met bindend advies als voorbeeld functie om mee te beginnen x(
  Dit kunnen ze toch niet maken!
  Geldt dit ook voor scholen met gereformeerd, katholiek of islamitische grondslag?
  Want dat zou wel weer een mooie mix kunnen worden :d
  Maar daar zal het wel weer niet om gaan, en ik zou als ouder het niet pikken ook.
  Geloof niet dat dit wenselijk is op deze manier…

 4. @Terrebel: ja maar hee, zo gedacht kan de ambtanaar niet meer stellen dat de computer een foutje heeft gemaakt 😉

  @GobboE: Als je een school in d ebuurt wil, dan zit je goed. Je krijgt de keuze uit drie scholen in de buurt en drie verder weg, is die verder weg vol dan kom je automatisch in de eigen buurt terecht.

  @Desiree: omdat er een beperkte keuze is, zou een school op levensbeschouwelijke grondslag geen probleem moeten vormen. Dus denk dat de mix dan weer niet gaat voorkomen helaas.

 5. citrientje

  lekker dan. :-s

 6. Nu zit er bij mij in de buurt een gereformeerde basisschool, waar van heinde kinderen worden aangeleverd.
  Ik neem aan dat voor dit soort ouders het recht op vrije keuze gehandhaaft blijft (ander zou den Haag niet zo positief zijn).
  Op zich is er niets op tegen om het gezeul met leerlingen te verminderen, maar er moet dan wel indien nodig meer onderwijzend personeel komen op de “probleemscholen”

  Vermoedelijk zal het aantal jenaplan-, montessori-, zen- en de duivel mag weten wat voor christelijke-scholen in de omgeving van Nijmegen wel drastisch toenemen en verandert er niets 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft