Macht van de zorgverzekeraar

De zorgverzekeraar moet tenslotte de regie hebben, dus nemen we die nu ook. (NOS-journaal)

Agis heeft duidelijk besloten ten volle gebruik te gaan maken van de mogelijkheden die het nieuwe zorgverzekeringssysteem haar biedt. Zo werd vandaag bekend dat fysiotherapeuten 2,50 euro (9,1 procent) per consult méér ontvangen indien zij voldoen aan zekere kwaliteitseisen. Grappig detail, het plaatsen van een Agis reclamezuil vol Agis reclame foldertjes is plots een ‘kwaliteitseis’ geworden. Geen reclame, is dus feitelijk minder uitgekeerd krijgen per consult.

En het wordt nog beter. Deze zogenoemde ‘intensieve contracten’ zijn ook al voorgelegd aan apotheken. Daar gaat het al niet meer om reclamefoldertjes maar om “patiënten extra informatie geven over medicijnen”.

Logischerwijs horen we de apothekers hier niet over. Zij zagen vorig jaar flinke bonussen verloren gaan, ik vermoed zomaar dat zij hier blijmoedig compensatie in zien. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), de beroepsvereniging van fysiotherapeuten, roert zich daarentegen wel. Zij wil juridische stappen ondernemen tegen Agis.

Overigens zijn juridische stappen in feite overbodig. Immers weigert elke fysiotherapeut mee te doen aan deze ‘omkooppraktijken’, is er geen vuiltje aan de lucht. Helaas kunnen wij simpele zielen wel raden dat zo’n ideologische actie een utopie zal blijken.

De burger zou het ook zelf op zich kunnen nemen dit soort praktijken te stoppen. Zou zij elke praktijk met reclamezuil vermijden, krabt de fysiotherapeut zich al rap achter de oren.

Maar op een of andere manier heb ik het idee dat ook dát een utopie is…

Comments (6)Previous

Gemeente heeft geen clue

Next

Het is weer zover

6 Comments

 1. Misschien is het een idee die zuil verder te vullen met de folders van op zijn minst een dozijn andere zorgverzekeraars?

 2. ton

  Vroeger was de verzuiling op ideologische gronden, nu op commerciële.

 3. citrientje

  en ik maar bellen, mailen en schrijven eer ik mijn medicijnen es vergoed krijg.

 4. desiree

  straks zitten we met een totaal Amerikaans zorgverzekerings systeem waarvan het nu al duidelijk is dat het niet werkt of deugd.
  Ik houd mijn hart vast voor alles wat hierop nog voort volgt…

 5. Logischerwijs horen we de apothekers hier niet over. Zij zagen vorig jaar flinke bonussen verloren gaan, ik vermoed zomaar dat zij hier blijmoedig compensatie in zien.

  In mijn krant en ook bijvoorbeeld in deze
  http://www.ad.nl/binnenland/3007011/Praktijken_weigeren_folders_van_Agis.html
  staat toch wat anders 😉
  Wat natuurlijk niet wegneemt dat apothekers “boefjes”zijn.

 6. @Henk: ik heb het gelezen maar vond het niet bepaald stellig of indrukwekkend overkomen. Zoals de apotheker die stelt dat je dief bent van je eigen portomonnee een contract te weigeren, maar dat wel adviseert. Het is erg halfslachtig zo. Als de eerste publiciteit weer geluwd is, dan komen die folders er wel denk ik. (Hier staan ze al trouwens).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft