Het is weer zover

Het is bijna carnaval, zo leuk, zó leuk. En druk. Wat, heb je verdriet? Ow ja natuurlijk schat, dat is ook logisch. Maar we moeten weer verder, want carnaval komt er aan meid. En dat is zo leuk. En zo druk. En gezellig, écht gezellig.

Niet eerder heb ik zo het schurft aan carnaval als dit jaar. Gevierd opdat mensen kunnen doen wat ze de rest van het jaar niet durven, met muziek waar men zich doorgaans kapot voor schaamt samen met anderen die ze de rest van het jaar niet kunnen luchten of zien. Hier heet dat ‘verbroedering’,  ‘even lekker uit de band springen’ en ‘gezellig’, in mijn woordenboek heet het hypcriet. Ondertussen mag het wat kosten en niet alleen geld, wie geeft nog om een lever of enkele hersencellen als je je lichaam in vier dagen finaal om zeep kan proberen te helpen in het kader van leut?

En eerlijk is eerlijk, zo’n uitputtingsslag heeft gedegen voorbereiding nodig. Bovendien is geen hond zomaar in de stemming voor infantiel gedoe, ook daar is de voorbereiding belangrijk voor. Carnaval duurt dan ook geen vier dagen maar feitelijk een maandje of vier. Prinsen moeten gekozen, wagens getimmerd, muziek geprobeerd en uit het hoofd geleerd, kleding gepast en vooral moet er te pas en te onpas onnoemelijk ingedronken worden. Drie feestjes per weekend is toch wel een pré met af en toe een woensdagmiddag of een donderdagavond er bij.

Dat zou nog te overzien zijn als iedereen dat lekker in zijn eigen tijd ging zitten doen. De een verzamelt postzegels, de ander viert carnaval, ieder zijn ding nietwaar. Maar zo gaat dat niet. Brabant komt gewoon tot stilstand in de carnavalsperiode alsof dat de normaalste zaak van de wereld is. De bakker sluit zijn deuren, de notaris zet zijn feesthoed op en de huisarts zit ook in de kroeg. Werkelijk alles moet wijken in de wanhoop het ‘leuk’ te hebben.

Zelfs dood, want carnaval is zó leuk…

Comments (14)Previous

Macht van de zorgverzekeraar

Next

Kut arts!

14 Comments

 1. Een vriend zou meegaan op vakantie maar zijn verlof is ingetrokken omdat er zoveel collega’s vanwege carnaval niet zullen zijn. Lekker dan.

 2. Mijn brabantse vrienden hebben ook totaal niets met carnaval en hebben ooit het schier onmogelijke voor elkaar gekregen. Door hun huwelijk al acht maanden van te voren te bespreken had niemand door dat die 3e maart midden in de carnavalsperiode viel en dat het gemeentehuis dus dicht zou zijn. Omdat de afspraak nu eenmaal stond en de kaarten al gedrukt waren, de muziek besteld en de feestruimte besproken kon de gemeente er niet onderuit en werd speciaal voor hen het gemeentehuis geopend en gevuld met welgeteld één bode en één ambtenares van de burgerlijke stand. De eigenaren van het restaurant/feestruimte maakte het niet uit: of ze de tent nu aan een trouwerij of aan carnavalsvierders verhuurden, vol zat hij en het scheelde ze waarschijnlijk flink in opruim en schoonmaakwerk. Alleen de taxi’s voor de de-hele-dag-gasten waren wat lastig te regelen: de meeste chauffeurs sliepen nog.

 3. ach Carnaval: voor iedereen die zich te buiten gaat als een beest is er iemand die het oprecht een heel leuk en gezellig feest vindt. Ik doen soms wel mee en soms niet, maar ik kan me levendig voorstellen dat jij iets anders aan je hoofd hebt

 4. citrientje

  Hier kennen ze geen carnaval, ben wel es wezen kijken naar z”n optocht waar ik me voornamelijk afvroeg of de kinderen geen gehoorbeschadiging op lopen en het was verrekte koud.

 5. Ik ben toch zo blij dat ik boven de rivieren woon èn dat mijn Brabantse vriendje geen moer om carnaval geeft 🙂

 6. @Terrebel: vreemde werkgever ook dan, gewoon vakantie intrekken vanwege een gecreeerde nood..

  @frans54: dat is knap gedaan ja . Hopelijk hadden ze geen last van de carnavalvierders even verderop?

  @GobboE: ken ook wel wat normalere carnaval vierders moet ik bekennen. Maar merk sinds een week of twee dat werkelijk alles moet wijken voor de carnaval en dat steekt. Kennissen die blijven zeuren dat ik toch zeker wel feest kom vieren, gewoon vergetend wat er gebeurd is. Mensen waar ik altijd terecht kan voor troost, alleen dan wel na de carnaval. Men vind het zelfs volslagen normaal dat ik moet wachten voor ik de afwikkeling van de erfenis kan gaan starten want tja ‘het is carnaval he’. Kreeg er vanochtend even grondig de pest over in.

  @citrientje: de optochten zijn het enige wat ik nog wel leuk vind aan carnaval, zolang je niet midden in een fanfare staat dan idd. Zal dit jaar ook wel steenkoud zijn. Of verregenen.

  @Adriana: ja ik begrijp ook niet waarom ik van boven naar onder de rivieren ben gaan wonen 😉

 7. Brabant komt gewoon tot stilstand in de carnavalsperiode alsof dat de normaalste zaak van de wereld is

  Ik ben er na meer dan 30 jaar nog steeds niet aan gewend. Letterlijk niets, vanaf gemeentehuis tot bakker, is bereikbaar van zaterdag tot en met dinsdag.
  En daarna werkt veel maar op halve kracht omdat men ziek is.
  Ik zie de bui hier al weer hangen.

 8. @Cin: af en toe kwam er een verkleedt hoofd om de hoek van de deur dat iha al rap constateerde dat het hier geen carnaval was. Prins Carnaval kwam trouwens wel nog even langs, maar had gelukkig niet te veel aanhang op sleeptouw. Het feest werd verder gehouden in een restaurant aan de haven en daar zit niet al te veel andere horeca in de buurt dus van geschreeuw, gezang en fanfares hebben we nauwelijks last gehad. In het centrum kon je de volgende (dins) dag wel minstens enkeldiep door de confetti en plastic bierglazen/bekers waden.

 9. ‘t Gekke is dat ik ook nooit (verplicht) gek kan doen en drinken. Dat moet bij mij spontaan opkomen, zeg maar…

  OT: wanneer ga je nou over in PivotX? Ik zit met spanning af te wachten. Je kan ‘t, ik weet ‘t!!! 😡

 10. @christinA: inderdaad, het ziek zijn achteraf zorgt ook nog eens voor de nodige problemen. Denk dat ik er ook nooit aan zal wennen. Sterkte de komende week.

  @frans: gelukkig heel geslaag dus. En bijzonder.

  @Angela: ja spontaan lijkt me ook leuker.

  Pivotx gaat ff niet, mijn server staat safemode en daardoor kan ik de postings niet importeren (en ik ben met teveel tegelijk bezig, dus het duurt nog even voor ik een oplossing heb 🙂 )

 11. pjotr

  Och, het is net zoiets als oudejaarsavond of de herfststormen. Je weet, dat het na enige tijd weer voorbij is.

 12. patchwork

  De helft van mijn collega´s zakt ´onder de rivieren ´ dit weekend. ´Hoef ik me maandag ook niet uit te sloven.´ denk ik dan maar positief-en dan: ´Als ze me daarna maar niet aansteken, met dat gekuch en gesnuf!´ Maar in jouw positie kan ik me helemaal voorstellen dat het een parallelle wereld is.

 13. HKH

  afschuwelijk: carnaval. Ik ben blij dat ik ver woon van die ellende…

 14. Inmiddels is het gelukkig weer voorbij ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft