Regeren zonder wet

Waar de burger geacht wordt de wet te kennen, rommelt onze overheid maar een eind aan zo te zien:

Hoogopgeleiden die een jaar in de WW zitten, zijn straks verplicht een baan onder hun niveau aan te nemen. (…) de maatregel is al op 1 juli 2008 ingegaan. De eerste hoogopgeleiden die een jaar WW hebben, zijn dus vanaf 1 juli 2009 te verplichten werk beneden hun niveau aan te nemen. De wet moet nog wel worden gewijzigd.

Denk dan niet dat de wetswijziging slechts een kwestie van formaliteiten is. Zo zijn partijen het niet eens of er wel of geen keuze tussen meerdere banen moet komen, of de werkeloze die net een opleiding is gestart vrijgesteld zal worden van de maatregel en of er een klachtenloket moet komen.

Op zich geen maatregel om wakker van te liggen overigens. Eerdere ingrepen in ons sociale stelsel hebben er tenslotte al lang en breed voor gezorgd dat de WW fors is uitgekleed. Personen die langer dan een jaar recht op WW hebben, zullen schaars zijn. Het gros van de langdurig werkelozen zal na een jaar in de bijstand vallen, waar toch al andere regels voor gelden.

Overigens is het meer mensen opgevallen dat er een en ander schort aan huidige wetgeving en hoe die tot stand komt tegenwoordig…

Comments (8)Previous

Aardappelsalade ofzo

Next

Roosendaal bij het vuilnis

8 Comments

 1. HEt probleem met deze nieuwe wet is dat je na een bepaalde periode toch een stempel hebt. Een tomatenplukker is nu eenmaal een tomatenplukker. Een schoonmaker een schoonmaker. Ongeacht je opleiding. De regering heeft gekregen wat ze wilde hebben. Controlle over een ieder in dit land. Over een paar jaar is dit land niets anders dan china of japan. Waar iedereen voor weinig geld een baan heeft, en door werkt tot men 80 is.

 2. desiree

  @Redstar, dan wil ik ook de daarbij horende werktempo van die landen, en niet zoals nu hier in Nederland gaande is 🙁
  Zoals gewoonlijk heeft dit alles dan ook alleen maar consequenties voor mensen die onder modaal zitten, en dat is bijna iedereen op de luxe top na van 1% …

 3. citrientje

  iemand met een gewone opleiding moet ook alles aanpakken wat er is.

  De WAO er werd ook goed gekeurd op de raarste baantjes.

  Dus tis de volgende groep mensen die aangepakt word.

  Raar wel dat de wet er nog niet is maar al wel word uitgevoerd al bijna een jaar.

 4. Ze lopen wel vaker op de wetgeving vooruit, bijvoorbeeld ook met het EPD waarover iedereen al informatie kreeg en formulieren om bezwaar te maken nog voor het bestond of zelfs maar in de kamer behandeld was.

 5. Geheel off-topic: ik kwam je van de week tegen in mijn klasgenotenboekje van klas 1a.
  Misschien vind je het leuk om te lezen wat daar o.a. in stond:

  Je hobby’s destijds: lezen, tekenen, lachen en plaatjes draaien.
  Leukste tv-programma: Zeg ‘ns Aaa.
  Lekker eten: chili con carne, saté, nasi en hachee.
  Niet lekker eten: spruiten, bloemkool, (poep).
  Leuke boeken: mevr Polifax.
  Liefste wens: op een zonnig eiland wonen met veel goede muziek en niets hoeven te doen.

  (Geschreven op 21-11-1984).

 6. Denise, ze is niks veranderd he. :d

 7. Ik vind erop zichzelf niks op tegen dat iemand na een jaar niks gevonden te hebben op zijn of haar ‘niveau’ verplicht wordt iets anders aan te nemen. Het kan wel zijn dat iemand een heel intelligente studie heeft gedaan, maar dat daar geen vraag naar is. Tja, dat is dan pech. Maar wetten moeten gewoon goed geregeld zijn voordat men ze gaat afdwingen natuurlijk.

 8. Vind het sowieso geen ebste wet in de zin dat hij alweer puur gericht is op de werknemer als onwillig persoon. het zou goed zijn eens meer oog te hebben voor de onwillige werkgever lijkt me.

  @Redstar: dat is een groot nadeel van deze maatregel ja. Hoewel je je kan afvragen of dat de schuld is van d eoverheid die de maatregel neemt, of de werkgever die misbruik maak van cliche’s die ze zelf ontwikkelen.

  @desiree: het werktempo is wellicht iets lager. Maar daar werken ze meer uren. Vakantie en feestdagen is niet bepaald heilig, werk in alle opzichten wel. Lijkt me ook niet prettig.

  Enne, deze keer treft het juist hoger opgeleiden in de betere banen. Onder modaal is al lang bekend met deze maatregel, die werkelozen moesten al alles aanpakken wat er aan te pakken valt.

  @citrientje: idd gewoon de volgende groep maar ja, maakt het er niet beter op denk ik.

  @frans: ja inderdaad, het lijkt erg in zwang geraakt onder de kabinetten Balkenende.

  @Denise: hahahaha, wat leuk dat je dat nog hebt! Niet eens zoveel veranderd, behalve Zeg ‘ns Aa. Daar kan ik niet meer naar kijken. Dankjewel dat je het hebt geplaatst.

  @Richard: 😀

  @Laurent: Op zich is er niets op tegen misschien. Maar het heeft als nadeel dat de laatste werkervaring telt dus als de vraag terugkeert, je de baan alsnog kan vergeten. Buiten dat gaat het opnieuw uit van de werknemer die maar alles aan moet pakken, waar er nog steeds niet gekeken wordt naar de werkgever die een steeds vreemdere mentaliteit lijkt te krijgen wat betreft aannemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft