Roosendaal bij het vuilnis

Op een of andere manier is Roosendaal ten onder aan het gaan aan het scheiden van afval. Zo kregen we vorig jaar een gezamenlijke, ondergrondse afvalcontainer opdat de afgrijzelijke groene kliko’s weg konden. Dat was ‘beter voor de uitstraling in de buurt’. Maar helaas, op het laatste moment bedacht een of andere imbeciel dat er  ook best papier in die kliko’s kan. Dus zat de papierophaler ineens zonder inkomen en zitten wij opgescheept met een enorme bak die aan het eind van elke maand bijna niet meer naar de hoek van de straat te krijgen is. Voor het verstierde straatbeeld is dan wel een oplossing gevonden, iedereen moet dat ding maar in zijn box donderen. Je fiets kan je dan buiten neergooien, daar zijn fietsenrekken voor geplant.

Dit systeem wekte het enthousiasme van menig ambtenaar op blijkbaar. Dus krijgen laagbouwhuizen binnenkort niet een, niet twee maar wel drie kliko’s op hun tuinpad te verstouwen! Een voor restafval, een voor gft-afval en een voor papier. Om het overzichtelijk te houden worden de gft-bakken om de ene week opgehaald, die van restafval om de andere week, de papierbak eenmaal in de maand. Een beetje leuk gezin ziet in de zomer waarschijnlijk de schillen er vandoor gaan met de kliko en komt een week tekort voor het restafval, als mensen al onthouden wanneer welke bak ook alweer naar buiten moet.

Wellicht ziet u meteen nóg iets merkwaardigs. Want inderdaad, wij flatbewoners scheiden ons afval helemaal niet. Dat is immers niet mogelijk, alles moet in dezelfde ondergondse container. Niet wonderlijk dat de laagbouwbewoner zich extra in de zeik gezet voelt.

Ondertussen is de landelijke campagne ‘Plastic Heroes’ gestart om de burger te bewegen plastic te gaan scheiden. Een mooie oranje bak komt dan naast de glasbakken (drie, voor elke kleur een) en de kledingcontainer te staan. Wel allemaal afspoelen dat glas en plastic, want water kan je niet genoeg verbruiken. En even checken of uw gemeente wel mee doet, er zijn gemeentes die wél doorhebben dat deze manier van afvalscheiden te duur, te omslachtig en uiteindelijk weinig milieubewust is. 

Wordt de burger nou nog beloond voor al dat heen en weer gefiets en gezeul? Jawel. Daar zijn we verpakkingsbelasting voor gaan betalen zodat fabrieken absoluut niet geneigd zijn welke verpakking dan ook te minderen. En een verhoging van de afvalstoffenheffing, want tja, zoveel verschillende spiksplinternieuwe en geavanceerde vuilniswagens, ondergondse containersystemen en kliko’s, dat mag wat kosten nietwaar. Samen met rioolrecht maar liefst 600 euro per jaar. In Roosendaal dan.

Hoe dit allemaal goed voor het milieu moet zijn is me verder een raadsel.

Hoe gaat dat in uw gemeente, scheiden van afval enzo?

Comments (12)Previous

Regeren zonder wet

Next

Rydell

12 Comments

 1. citrientje

  wij hebben een gemeenschappelijk bruine en grijze bak, en als ze die komen legen mieteren ze alles bij elkaar. Beetje zonde om dan je afval te gaan scheiden.

  En voor de papierbak is geen plek. Lijkt me ook geen doen om die op balkon te zetten aangezien die maar een meter ofzo is.

 2. Mensen moeten wel plastic gaan recyclen. Dan kan de gemeente daar weer nieuwe kliko’s van maken.

 3. ton

  Bij ons is het afval onafscheidelijk, elke dag is er weer nieuw.
  Maar om op je vraag te antwoorden. We hebben een bruine bak met bruin deksel en een bruine bak met groen deksel. Voor de lege flessen is er in het dorp een blauwe glascontainer en het oud papier wordt (ik schat) eens per twee maanden opgehaald, afwisselend voor de school en voor de jeugdactiviteiten. Zo’n oranje ding voor engelstaligen heb ik nog niet ontdekt, maar de meesten spreken hier alleen Nederlands en/of Gronings.

 4. Hier wordt ook redelijk fanatiek gescheiden, gelukkig blijft het wel bij twee kliko’s: een voor gft en een voor restafval. voor glas staat in iedere wijk minimaal 1 glascontainer (ondergronds, bovengronds is alleen één inworpzuil met drie openingen te zien) en het papier wordt doorverschillende vereinigingen opgehaald die ieder een wijk toegewezen hebben gekregen en die als de papierprijs te laag is door een subsidie van de gemeente een minimuprijs krijgen. Melk e.d. pakken kunnen bij het afvalstation apart ingeleverd worden (bijna niemand die dat dus doet) en voor KC is er de chemobox die of bij het afvalstation of een keer of zes per jaar bij de chemokar ingeleverd kunnen worden.

  Hier werkt het systeem verder wel redelijk goed en zijn de besparingen de afgelopen jaren steeds met de burgers verrekend door verlaging van de afvalstoffenheffing.

 5. @Citrientje: dat het bij het ophalen weer allemaal bij elkaar gegooid wordt is in de meeste gevallen een misverstand: zonder dat jij het ziet is de instort in de vuilniswagen wel degelijk gescheiden en komt het echt in afzonderlijke compartimenten

 6. Wij hebben een grijze en een groene kliko. Het papier wordt een maal per maand door de gemeente opgehaald. In was in Tsjechië een paar jaar leden en daar hadden ze 5 soorten gescheiden afval bij elk huis. Ik wist niet wat ik zag.

 7. Kan de kleur oranje niet gewoon verboden worden? Dat lelijke TNT en ING hebben al veel teveel in die goedkope plastickleur gedoopt. Dan worden we maar weer een republiek, zo is Nederland per slot van rekening ook begonnen. Op die vette corpsbal van een Willem-Alexander zat ik toch al niet te wachten.

 8. desiree

  Een grijs/zwarte, een groene en een zwarte met blauwe deksel voor het papier.
  Drie loeigrote bakken.
  Staan allemaal naast het huis uit mijn en de meeste mensen hun zicht :d
  Soms zit het dus wel eens mee 😉
  Ze zijn nogal fanatiek hier om alles gescheiden te houden!
  Geldt niet alleen voor afval in kliko…

 9. @Citrientje: hebben ze geen duo-vuilniswagens (wat frans al zegt, met een schot in het midden)? Wij hebben ook een balkon van een meter maar het zou ook niet te doen zijn die bakken de trap op en af te krijgen. We moeten ze in de schuur zetten.

  @Terrebel: *grinz*

  @ton: ja, men dacht zeker dat het ‘leuker’ wordt als ze een engelse bak neerplanten?

  @frans: kijk, verlagng van de afvalstoffenheffing, dan gaat er iets beduidend beter dan hier. We betalen elk jaar weer een beetje meer.

  @Pascal: vijf bakken, dat is een vreemd sraatbeeld denk ik dan?

  @Laurent: tja, ik heb het niet voor het zeggen. Dan had ik sowieso voor een andere optie gekozen.

  @desiree: ah, ook al zo’n bakkenparadijs dus. Wat houden ze nog meer gescheiden (vraag ik heel voorzichtig)?

 10. Wij hebben een ‘gewone’ kliko en een voor papier… de gewone wordt elke week geleegd en de papierbak eens per maand. Verder is er een ondergrondse glascontainer in de buurt, en een bak voor textiel.

 11. desiree

  @Cinner, Zeeeer gescheiden:
  Oud-gereformeerde Gemeente
  Gereformeerde Gemeente
  Protestantse Gemeente
  Gereformeerde Kerk
  Ophaal dienst iedere zondag minimaal 1 maar lieft 2 tot 3 maal …
  3:-O

 12. citrientje

  @frans, nee hoor het word allemaal bij elkaar gegooit, net nog ff gekeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft