De WMO in Almelo, dat gaat zó

Stel je voor, je bent 85 en slecht ter been. Dan kan je terecht bij de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) om bijvoorbeeld een scootmobiel aan te vragen. Tenminste, als je niet in Almelo woont dan.

In Almelo bedacht PvdA-wethoude Schouten namelijk dat dat verstrekken van die scootmobiels een veel te dure hobby was. Dus verving hij deze voor een in zijn ogen goedkoper alternatief: de electronische fiets. Dat is wat behelpen, supermarkten accepteren zelden dat je tussen hun schappen door wil crossen met een fiets en je rolator op de fiets hijzen is ook weer zoiets. Maar je moet wat dus je vraagt het ding toch maar aan.

Dan wordt de rijwielhandelaar boos. Want die ziet zijn handel natuurlijk niet teruglopen door economische malaise en zuiniger wordende consumenten, bent u van lotje getikt. De handel gaat kapot aan die hufterige gehandicapten die het gore lef hebben hun fiets bij de WMO te halen in plaats van spaargeld naar de fietsenwinkel te gooien. Of de wethouder dat inzag, we zullen het nooit weten. Maar het gaf tenminste ‘plots’ de realisatie dat de electronische fiets  alleen maar meer beslag legt op de WMO-pot.

En wat doe je dan, als ‘goed’ wethouder zijnde? Nou simpel, je geeft de gehandicapte de schuld van welk probleem ook, laat in de krant zetten dat gehandicapten ‘veel te makkelijk’ een hulpmiddel krijgen en ‘de electronische fiets de WMO-pot plundert’ en besluit:

Alleen hulpbehoevenden bij wie de handicap ‘plotseling’ is opgetreden en die niet zelf een elektrische fiets kunnen betalen, krijgen nog een vergoeding uit de WMO-pot.

De rest – waarschijnlijk het gros van de mensen met een handicap – rot maar weg achter de geraniums. Want als het aan de wethouder ligt, is de WMO vooral bedoelt als Wet Mongolide Ondernemers of iets dergelijks.

Comments (9)Previous

De brutaliteit

Next

Wat er historisch is aan het sociaal akkoord

9 Comments

 1. De rollator was al de wmo uit, dacht ik.
  Ben benieuwd hoe lang het duurt voor de scootmobiel, de electrische fiets er uit gaan of niet meer in mogen.
  Dan nog de taxibus uit het pakket en we hebben gans geen last meer van gehandicapten op straat.

  Je moet toegeven dat de overheid de overlast op straat voortvarend aanpakt….:-?

 2. geweldig he, aangezien de wmo budgetten niet geoormerkt zijn kan dat dus ook nog eens zonder problemen. En we gaan het nog veel gekker krijgen hoor. Eigenlijk zou de regel ingevoerd moeten worden dat in iedere gemeente de wethouder die verantwoordelijk is voor de WMO ofwel zelf een beperking heeft ofwel een van zijn gezinsleden. O wacht, deze wethouder heeft al een beperking, die op gezond nadenken namelijk.

 3. Roel

  Tja, een leuke oplossing zo, maar iedereen heeft uiteraard letterlijk SCHIJT aan de gehandicapte medeburger.. tijd om DAAR eens iets aan te gaan doen!!

 4. Leuk: heb je b.v. een stevige evenwichtsstoornis willen ze je op een fiets zetten. Die je vervolgens nog zelf moet betalen ook (zelf een scootmobiel betalen zit er voor de meeste gehandicapten al helemaal niet in). Zouden gebroken heupen nou echt zoveel voordeliger zijn?:-w

 5. @Peter: de rollator is uit de AWBZ gehaald idd. Maar zal betaalbaarder zijn dan een electrische fiets hoop ik. Het ruimt in elk geval aardig op zo. Misschien wordt de zichtbare vergrijzing meteen teruggedrongen op deze manier?

  @Freek: Ja onbegrijpelijk, er wordt alleen een moreel apel gedaan om de WMO budgetten werkelijk uit te geven aan voorzieningen voor gehandicapten. Oftewel Jet Bussemaker heeft nog eens een tripje en dat is het dan. En er wordt ook al geen paal en perk gesteld aan verstandelijke vermogens voor je bij de gemeente aan de slag kan blijkbaar.

  @Roel: nu nog genoeg mensen vinden die het iets interesseert, een probleem apart geloof ik.

  @frans: gebroken heupen komen uit een ander potje dan de WMO, dus het zal de wethouder weinig kunnen schelen vermoed ik.

 6. HKH

  LOL! Sorry het is een hel slechte grap maar ik kan alleen maar lachen om zo’n armetierige vertoning… ik ben blij dat ik nog geen 85 jaar ben en in Almelo woon.

 7. citrientje

  hier ging het anders ik wilde een saxonette maar dat was een te goedkope oplossing, beter was een scootmobiel. En dat moest ik dan maar zien als een fiets.

  De fiets is er uitgehaald omdat die te laagdrempelig was.

 8. desiree

  Misschien interessant om een ‘gunstige’ gemeente uit te zoeken om te gaan wonen als je iets nodig hebt van WMO als gehandicapte.
  Volgens mij kun je beter niet gehandicapt of oud worden worden in deze samenleving, maar het lijkt wel of men denkt dat je hier voor kiest of zo?

 9. @HKH: ja het is om te lachen zo triest. Vraag me af of dit zo kan. War als een afwijzing voor de rechter gebracht wordt? De WMO is landelijk. De invulling op gemeenteniveau maar kan me niet voorstellen dat er zo mee gesjoemeld kan worden.

  @citrientje: dat is eigenlijk ook raar. Waarom zou een fiets laagdrempelig zijn tegenover een scootmobiel, het wordt niet aangevraagd als modetrend en de keuring blijft net zo streng (en is over het geheel doorgaans errug streng).

  @desiree: het wordt met de maand erger geloof ik. Zorg rent achteruit, blijft maar op bezuinigd worden en dan dit soort fratsen er tussendoor. Las net in UWV-perspectief dat 42 van de WAOers niet kan rondkomen omdat de bijkomende kosten te hoog zijn geworden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft