Economische crisis .. zorgcrisis

Chronisch zieken zullen meer door huisartsen geholpen moeten gaan worden dan in de duurdere ziekenhuizen.

Minder bekend, is dit een van de gevolgen van het ‘sociaal akkoord’ wat onlangs uit de bus komt rollen. Een gevolg wat u op het eerste gezicht misschien niet schrikbarend voorkomt. Immers ziekenhuizen zijn ook duur en zorg is zorg nietwaar?

Niet waar. Dat de ziekte chronisch is, wil niet zeggen dat de huisarts er ook verstand van heeft. Sterker, een huisarts zal er eerder (te) weinig verstand van hebben. Opgeleid om te herkennen en door te verwijzen, kan van een huisarts niet verlangd worden dat deze zich specialiseert op alle gebieden denkbaar. Er is een reden waarom specialisten specialisten heten.

Hoe dit uit zal pakken kan ik u helaas al vertellen. Mijn internist was blijkbaar erg toekomst gericht. Dus vond hij het niet nodig om vergaand onderzoek te doen maar deed een gok op de oorzaak van mijn vitamine D tekort. En verwees ook mij terug naar de huisarts voor ‘verdere begeleiding’. Dezelfde huisarts die mij de week ervoor nog had staan te vertellen dat vitaminetekorten amper in de huisartsenopleiding voorkomen anders dan ‘daar hoeft een huisarts niet naar te kijken, vitaminetekorten komen in Nederland amper voor’. Die nog net niet in paniek raakte omdat hij naar eigen zeggen ‘geen enkel verstand heeft van vitamines’. En die nu zijn best doet wat bij te lezen en verder te vertrouwen op mijn aanwijzingen.

Voor mij met mijn grote bek en al, ook griezelig. Want het is geen kwestie van even bloedprikken, waarde bekijken en pillen bijgooien of afnemen. Vitamine D is een pre-hormoon, van zowel tekort als teveel loop je ernstige complicaties op en uiteindelijk kan je er aan dood. Buiten dat heeft het invloed op allerlei andere stoffen in je lichaam die ook in balans gehouden moeten worden. Voor de afspraak van de week om even simpel bloed te laten priken, heb ik uren zitten graven en lezen om zelf maar te bepalen wat wijsheid is.

Nu komt dit heus wel goed, zal mijn huisarts gerust wat tijd vrij kunnen maken om in te lezen en in uiterste nood kan ik opnieuw verwezen worden naar een andere specialist. Maar stel je toch eens voor dat elke chronisch zieke terugverwezen wordt naar de huisarts. Dat deze zich ineens geconfronteerd ziet met een stuk of 200 chronische ziektes waar hij eigenlijk geen verstand van heeft omdat hij geen specialist maar huisarts wilde worden.

Kredietcrisis, economische crisis, voedselcrisis, klimaatcrisis .. zorgcrisis?

Comments (8)Previous

Anti-horecawetgeving

Next

Zorg ten onder aan Ab Klink

8 Comments

 1. Gewoon negeren die crisis. Tenslotte kregen we er ook pas last van toen ons werd verteld dat-ie er al een tijdje was dus waarom omgekeerd niet? Helaas zijn de gevolgen van de doelbewust verzonnen crisis minder makkelijk te negeren.

 2. Huisartsen zijn vaak te laks of te weinig op de hoogte van vele medische zaken. Wat ziekenhuizen teveel doen doen huisartsen te weinig. Er zou iets van een gulden middenweg in moeten zijn.

  Dat we straks bezuinigingen in de zorg gaan krijgen is uitermate zorgwekkend. Dat deze regering niet meer terugkomt lijkt mij wel duidelijk. Maar voordat ze weg zijn zullen ze nog veel schade aanbrengen.

 3. desiree

  Frapant wat je nu beschrijft, hoe staat de huisarts hier zelf in?
  Misschien een heel interessant item om uit te diepen, duidelijk dat ze hier vaker mee worden geconfronteerd.
  Misschien moeten er vitamine specialisten komen, naast psychiaters die meer naar de geestelijke pathologie kijken, zou er een speciale opleiding moeten komen voor fysieke pathologie op basis van vitamines, of valt dit meer onder stofwisselingsziektes…
  Ben er niet in thuis, maar denk misschien wat al te simpel mee…
  😕

 4. @Pascal: Dat ben ik niet met je eens. Huisarts is ook een specialisatie maar dan erg breed gericht waardoor inderdaad de ‘hogere’ kennis kan ontbreken. Daar is (of tenminste was) juist de specialist voor. Deze ontwikkeling baart mij ook zorgen. De huisarts KAN niet alles op alle terreinen weten en de specialist wil (of mag) het blijkbaar niet meer. Wat nu, terug naaar de oeroude medicijnman? Hm die zit dan vast niet in het pakket van de zorgverzekeraar.

 5. desiree

  Hmmmm, zorgcrisis he….
  Kwam er vandaag ook heel toevallig achter dat als een specialist (dus niet een huisarts maar echt een specialist van het ziekenhuis) medicijnen (recept) voorschrijft met de code B2, je deze bij de apotheek niet hoeft af te rekenen met een normale ‘eigen bijdrage’ voor die geldende medicijnen (verrekening eigen risico wel eerst, maar dat gaat via zorgverzekering en niet de apotheek).
  Maar dat apotheek niet verder kijkt dan neus lang is en jezelf dit moet aangeven dat de specialist het erop heeft geschreven.
  Maar deze info vind je nergens makkelijk, dus… moet dat eerst door een welwillend iemand medegedeeld worden!
  Wat je apotheek of zorgverzekeraar niet direct zal vertellen, of in ieder geval heel omslachtig…
  En nu heb ik een hele stapel geld terug te vragen en hebben ze alvast een envelop klaargezet daarvoor bij de apotheek.
  Stelletje gangsters…
  Dit was even mijn ‘zorgcrisis’ hoe kom ik de winter uit en de lente in… :d

 6. Het heeft al te lang geduurd en dreigde dus bijna chronisch te worden, maar aan de Balkenende-periode gaat een eind komen. Ben wel benieuwd hoe snel we daar van zullen opknappen.

 7. @Desiree: er hoeft geen specialist op gebied van vitamines te komen, we hebben al de internist en internist/hematoloog. Dat die zijn werk heel anders opvat dan ik, is een ander verhaal.

  @Peter: niet snel, het zijn geen systeemwijzingen die even makkelijk ongedaan gemaakt kunnen worden. Wat het des te erger maakt.

 8. citrientje

  dat is al een poos zo, je word elke keer terug gemieterd naar je huisarts die niet weet wat er mee te doen dus die stuurt je met rotgang weer terug enz. Je word er chronisch van.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft