Denken over dood

“… maar uw vader is duidelijk vredig overleden”.

Ik dacht echt dat ik hem verkeerd verstaan had. Hem de tweede keer nogmaals verkeerd verstond. Het gesprek met de officier van justitie was bedoeld om mij gedetailleerd te vertellen wat zich had afgespeeld in de nacht van vier op vijf januari. Zojuist had hij mij verteld dat mijn vader zijn polsen en zijn hals geheel had doorgesneden. Hoe kon hij dat overlijden in hemelsnaam als vredig bezien?

Toch deed hij dat. Overtuigde mij zelfs. Door zijn gedetailleerde herinnering te delen. Zijn eerlijke en niets ontzienende beschrijving te geven. Door vergelijking met andere methoden van zelfmoord te trekken. En misschien vooral door hoe hij vertelde.

Het deed me weer herinneren wat verdronken was in mijn verdriet, pijn en moedeloosheid. Hoe slecht mijn vader er fysiek aan toe was de laatste weken. Dat hij ongewild al aan een langzame, pijnlijke dood was begonnen. Dat hij zichzelf en ons de ellende van versterven wilde besparen. Deze methode van zelfmoord al zijn voorkeur had, puur vanwege de voordelen die hij er voor zichzelf in zag. En vooral dat hij niet bang was voor de dood. Hij droeg hem al jaren stiekem mee, als fijne noodrem voor het geval het niet meer zou gaan.

Toch blijft het moeilijk te bevatten. Bovenstaande is verstandelijk. Terugdenken, analyseren en beredeneren. Al biedt het een heel klein beetje troost, het weegt nog niet op tegen de afschuwelijke nachtmerrie die het voor me is.

Het gesprek met de officier van justitie is mij aangeboden, omdat ik nog zoveel vragen had maar tegelijkertijd het dossier (lees foto’s) niet wilde zien. Het praten en krijgen van antwoorden heeft mij veel goed gedaan. Het gaf me het gevoel terug wat ik in de afgelopen maanden in hectiek en paniek was kwijtgeraakt: dat het voor mijn vader goed was zo. Dat de methode voor ons gruwelijk klinkt, maar dat voor mijn vader niet was.

Misschien kan ik het niet goed verwoorden, hoe breng je over dat iemand die zichzelf geweldadig van het leven heeft beroofd tegelijkertijd vredig kan zijn overleden? Toch denk ik dat dat zo is. En heeft het gesprek mij iets gegeven waar ik een klein beetje mee verder kan.

Comments (14)Previous

Zorg voor de elite

Next

Beneficair aanvaarden

14 Comments

 1. Voor mijn gevoel haalde die officier “er vrede mee hebben” en “vredig” door elkaar. Hij bedoelde het ongetwijfeld goed, maar het kwam er wat onhandig uit.

 2. ton

  Ik kan je helaas alleen nogmaals sterkte wensen en ik hoop dat je behoed wordt voor verdere domme mensen en uitspraken.

 3. Luuk

  @ frans54 Daar moest ik ook meteen aan denken.

 4. Ik snap wat die officier bedoelde, maar kan het niet uitleggen.

 5. @frans54, @luuk: Misschien is het meer dat ik het gesprek niet zo goed kan verwoorden in een log. De officier van justitie haalde de termen vredig en vrede niet door elkaar, gebruikte ze naast elkaar. Hij (en zijn collega’s) had(den) werkelijk een vredige sfeer ervaren in huis. Al klinkt het heel vreemd hierbij, het gevoel wat je kan hebben als iemand rustig op natuurlijke manier overleden is. Geen sfeer van paniek, van angst of van boosheid die je in een huis kan ervaren waar een zelfmoord heeft plaatsgevonden. Een sfeer van rust en een zien dat mijn vader ondanks de methode die voor ons zo gruwelijk overkomt, rustig is overleden.

  Denk niet dat de officier van justitie het vertelde omdat hij me wilde ontzien. Het was iets fijns wat hij ervaren had en waarvan hij dacht dat wij dat ook ervaren hadden, daarom kwam hij er zo plotseling mee.

  @ton: ik begrijp dat dit soort berichten voor teveel interpretaties vatbaar zijn. Maar in dit geval was het geen domme uitspraken of vervelend gesprek. Voor mij was het fijn om precies te weten en om te horen dat er een sfeer van vredigheid hing. Eigenlijk is dit de eerste keer dat ik echt goed heb kunnen praten en iets meegegkregen heb waar ik een klein beetje mee verder kan.

  @christinA: ik vind het ook moeilijk om uit te leggen. Een van de redenen dat ik amper nog schrijf. Of eigenlijk schrijf ik nachten lang, maar publiceer het niet.

 6. desiree

  Wat goed van die officier van justitie na alles wat jullie moesten meemaken die nacht en week die erop volgde van politie.
  Ik denk dat het een heel waardevol gesprek is geweest dit gesprek na al die maanden, zoals je beschrijft van wat er overblijft na alle paniek en hectiek.
  Ik denk dat nogmaals zien van foto’s de man zijn woorden zouden hebben overschaduwd en alleen maar afbraken ipv iets toevoegen.
  Al lijkt het vaak alsof de tijd te vliegt, deze momenten lijken alsof ze gisteren zijn gebeurd en dat zal zo nog een lange tijd blijven.
  Veel liefs en sterkte toegewenst
  😡 @};-

 7. DON JUAN

  Beste, vraag niet waarom, maar al een paar jaartjes lees ik hier regelmatig mee. Ik kan niet echt zeggen dat ik er blij van word, maar daar gaat het ook niet om. Het wordt tijd dat je jezelf een schop onder je kont geeft, je leven een andere kant opdraait en alle miserie met een grote bezem de deur uitwerkt. Vergeet de ellende en maak er iets van, de zomer komt eraan, geniet er van en maak eens zomer in je eigen leven.

  Indien het slecht overkomt is het zeker niet zo bedoeld.

  Toedels.

 8. renald

  “The heart has its reasons which reason knows nothing about.”:)>-

 9. @desiree: ja het gesprek was zeker heel waardevol. De foto’s wil ik niet zien, ik wil de mooie herinneringen houden en ik kan ook niets met die beelden. Voor het eerst begint het wat minder gisteren te lijken maar kom ik wat verder.

  @Don: dat is als zeggen ‘vergeet dat je vader zelfmoord heeft gepleegd en ga wat leuks doen’ en klinkt mij echt volslagen bizar in de oren. Rouw is een proces wat zich niet laat versnellen omdat een lezer zich blijkbaar graag weinig blij laat maken op een log.

  @renald: dat is mooi gezegd en een waar woord denk ik.

 10. goede god, wat heftig…
  dit lijkt niet echt vredig nee…heel veel sterkte Cinner.

 11. Je vader is in elk geval wel gegaan op het moment dat hij dat wilde. Dat geldt niet voor iedereen die sterft. Soms te vroeg, soms veel te laat.

 12. @GobboE: dankjewel

  @Laurent: dat is uiteindelijk wel waar. Alleen werd hij te vroeg in het leven geconfronteerd met teveel ziektes en verlies. Beide ouders waren uiteindleijk blij om dood te kunnen gaan, alleen omdat al zo verschrikkelijk afgebroken waren door ziekte. Dat voelt op een bepaalde manier net zo oneerlijk denk ik.

  Wel heel wat anders, ik kan niet meer op je log komen. Blijf een runtime error krijgen en dan sluit IE zich af.

 13. @Cinner: ja, het heeft ze bepaald niet meegezeten, dat is wel weer zwaar om te beseffen.

  Over mijn log: ik had daar eergisteren wat videoclips ge-embed van een optreden van de band waar ik ooit in zat, maar dat werkt weliswaar bij mij maar bij niemand anders, ik begrijp er geen hout van. Daardoor zal die crash bij jou ook wel komen. Ik haal het er wel weer vanaf.

 14. @Laurent: jammer, die had ik ook wel willen zien. Ga zo even bij je op bezoek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft