Beneficair aanvaarden

Het is niet de bedoeling dat ik failliet ga aan de afhandeling van de erfenis van mijn vader en dus heb ik op advies van een notaris beneficiair aanvaard. Dat wil zeggen dat ik de efenis geheel moet afwikkelen en er daarna bekeken wordt of er baten of schulden over blijven. Zijn er baten, dan erf ik die. Zijn er schulden, dan vervalt alles aan de staat en hoef ik niet te betalen. Dat wordt niet alleen gedaan als verwacht wordt dat er schulden overblijven, ook als de lopende vaste lasten niet opgebracht kunnen worden is het raadzaam beneficair te aanvaarden. Omdat er een koophuis is wat ik moet zien te verkopen, zijn er nogal wat vaste lasten en had ik weinig keus dan beneficair te aanvaarden.

Dat beneficiair aanvaarden gaat niet zomaar. Er moet een verklaring getekend worden bij de notaris, vervolgens moet  een rechtbank er goedkeuring aan verlenen en daarna verdwijnt de verklaring in een kluis bij dezelfde notaris die de gegevens verwerkt in een verklaring van erfrecht. Tot die verklaringen in bezit zijn, mogen erfgenamen absoluut niets doen, nog geen tv-gids opzeggen of foto meenemen. Want nederlanders denken als je abonnementen opzegt, je probeert zoveel mogelijk geld in de erfenis te houden en daar houden nederlanders niet van. Bovendien kan alles een teken zijn dat je je als erfgename gedraagd en dan wordt de verklaring van beneficiaire aanvaarding niet verleend. Niets doen dus, wachten tot de verklaringen er zijn.

Doorgaans neemt het verkrijgen van een verklaring van beneficiaire aanvaarding zo’n drie weken in beslag. In mijn familie gaat zelden iets normaal, dus duurde het bijna vier maanden(!?). Deze week kon ik derhalve pas beginnen met bedrijven bellen, schrijven en aanspreken.

En dan blijkt de wereld vreemd in elkaar te zitten en wetten beroerd op elkaar aan te sluiten. Bijvoorbeeld om mij niet als zuiver erfgenaam te gedragen heb ik netjes niets afgezegd, waardoor iedereen vrolijk bleef afschrijven en er nu zo’n drieduizend euro aan rekeningen liggen te wachten. Of tenminste, ze zijn al afgeschreven van de bankrekening die eveneens niet is afgezegd. Mijn vader staat postuum gigantisch rood en ik erf dus lopende kosten die na zijn overlijden zijn gemaakt, voor ik ook maar aan de afwikkeling van de erfenis heb kunnen beginnen.

Ok, die rekeningen kan ik op halt laten zetten vanwege de verklaring van beneficiaire aanvaarding. Maar dat op halt zetten moet ik wel zelf regelen en daarbij ben ik plots overgeleverd aan de gratie van betreffende bedrijven en instanties. Waarvan de helft niet eens weet wat beneficair aanvaarden is en mij een flinke hoofpdijn bezorgen. Sommige bedrijven weten het wel maar houden er zeer aparte regelingen op na, daar moet het op halt zetten elke drie maanden opnieuw worden aangevraagd of men blijft rekeningen sturen omdat dat nu eenmaal automatisch gaat.

Dan hebben we nog de belastingdienst. De dienst die automatisch de melding van overlijden ontvangt maar waar dan toch niets automatisch verwerkt wordt. De aangifte inkomstenbelasting 2008 had voor 1 april binnen moeten zijn en nu loop ik als semi-erfgename het risico op een boete. Er kan uiteraard wel een uitzondering verleend worden maar de aanvraag daarvoor had eveneens voor 1 april binnen moeten zijn. Nu moet ik die verwerkt zien te krijgen voor de eerste aanmaning van de belastindienst, want is is die aanmaning binnen dan vervalt mijn recht op uitzondering en is de boete een feit(?). Ow en boetes, die vallen niet onder de erfenis.

Tot slot blijf ik verantwoordelijk voor wat eigenaardigheden als je het mij vraagt. Lokale belastingen bijvoorbeeld. Die worden niet stopgezet want er is nu eenmaal een huis dus moet iemand daarvoor betalen. Dat ik dat huis niet erf maar verplicht ben het te verkopen, doet daar niets aan af blijkbaar. De erfenis wordt wordt belast met waterschapslasten, rioolrecht, afvalstoffenheffing en andere belastingen. Kwijtschelding aanvragen kan dan weer niet, want precies .. ik erf het huis feitelijk niet.

Nou moet ik zeggen dat vrijwel alle bedrijven, instellingen en organisaties zeer vriendelijk en meewerkend zijn – op de KPN na – en uiteindelijk komt het allemaal heus wel in orde. Het is alleen verschrikkelijk veel werk in een onnoemelijk rottige tijd. Ik moet wel zeggen dat de informatievoorziening erbarmelijk is. Weinigen houden zich up to date op gebied van regelingen en wetgeving, elk advies moet worden gecheckt op waarheid en op internet lijkt alles vanzelf goed te komen, wat verre van waar is. Het houdt me voorlopig van de straat.

Comments (23)Previous

Denken over dood

Next

Slachtofferhulp

23 Comments

 1. I heb dat doorlopen van allerlei zaken indertijd grotendeels weten te voorkomen door gewoon flink wat overlijdenskaarten te versturen, ook naar alle “zakelijke” relaties. De bank was daarbij een heel belangrijke: die zet zodra ze weet hebben van een overlijden direct alle automatische betalingen en incasso’s stop en blokkeert de boel tot er een verklaring van erfrecht is. Maar hier heb jij nu natuurlijk niet zoveel meer aan. Denk er echter wel aan alles goed op papier te zetten, je moet een en ander ook weer bij de rechtbank verantwoorden. En houdt de met de nalatenschap en met de afwikkeling ervan verband houdende kosten goed bij: als vereffenaar heb je recht op verrekening daarvan.

  (ik neem trouwens aan dat de notaris je ook goed geïnformeerd heeft over de verplichtingen van een vereffenaar van een beneficiair aanvaarde nalatenschap)

 2. Pfff, wat een vicieuze cirkel zeg. Je staat meteen tot aan je neus in de regels en wetten die elkaar flink tegenwerken. Ik kan me goed voorstellen dat dit een allesconsumerende bezigheid is, en je moet ook erg scherp blijven opletten om maar niets mis te laten gaan. Heel veel succes Cin, ik hoop dat je hulp krijgt van alle kanten, en dat die notaris inderdaad alles volledig heeft uitgelegd. Kan me goed voorstellen dat de moed je soms in de schoenen zinkt, wanneer je voor de zoveelste keer het concept van beneficair aanvaarden aan de telefoon moet uitleggen. Sterkte, ik hoop dat het – nu het er eenmaal doorheen is – allemaal snel afgewikkeld zal zijn.

 3. Nou ehr, de notaris heeft me geen enkele informatie gegeven zelfs. Ben niet van plan nog terug te gaan zolang het niet nodig is, want ga ik niet failliet aan de nalatenschap dan toch zeker aan de notaris. Buiten dat de weinige informatie die hij gaf, niet kloppend was (en drie en een half maand over een verklaring doen ook niet bepaald doorgaans is).

  @frans: begrijp ik hieruit dat ik bij jou wat informatie kan inwinnen over de vereffenaar en verplichtingen die daarbij komen?

 4. Ik zou even achter het dakbeschot op zoek moeten, maar ik moet nog ergens de uitdraai hebben in een van de dozen met de afhandeling/administratie van die nalatenschap. Ik kreeg van de notaris uitgebreide info en een uitdraai van de voorschriften voor een vereffenaar. Ik zal vanmiddag wel even wat dozen voor het luik vandaan schuiven en op zoek naar de juiste doos en dat verhaal voor je inscannen.

 5. Gevonden, zijn zeven tweezijdig bedrukte A4-tjes dus ik ben wel even zoet met inscannen

 6. waren zelfs acht vellen, zijn in vier mailtjes onderweg, ik houd het verhaal wel even bij de hand zodat ik mogelijk wat ervaringswijsheid kan spuien als er nog vragen zijn.

 7. Die mail wil niet erg lukken op het ogenblik, volgens mij zit er een storing bij mijn provider, heb al geprobeerd er 8 mails met elk 2 pagina’s als bijlage van te maken, heb vanaf verschillende accounts geprobeert en naar twee verschillende adressen van jou, maar verzenden geeft iedere keer de melding “mislukt” Ik probeer het later wel weer.

 8. desiree

  Op deze website staat ook best veel info, maar ik weet niet of het specifiek gaat over hetgeen waar je met Frans het over hebt…
  Misschien al lang bekende link voor je?
  http://www.uitvaart.nl/page_0.html
  Liefs van dees die ook al poosje vader kwijt is aan longkanker.

 9. @frans: ik heb je inmiddels teruggemailt. de mailtjes komen nu alsnog binnen, sommigen zelfs drie keer. Volgens mij heb ik alles bij elkaar al. Heel erg bedankt alvast, ontzettend fijn om wat hulp te krijgen!

  @desiree: die informatie had ik al gelezen (geb alles wat los en vast zit al opgezocht geloof ik), dankjewel voor de link. Frans heeft een schat aan informatie, denk dat ik daarmee al erg ver kom.

  Dikke knuffel van mij, jij mist je vader ook ontzettend denk ik.

 10. Kennelijk komen sommige mails er wel door maar krijgt mijn pc dan weer geen terugmelding van de mailserver dat ze verzonden zijn, volgens mijn mailbox waren er maar vier correct verzonden. Heb in mijn antwoord op je mail in ieder geval de laatste pagina (met samenvatting/schema) er voor de zekerheid nog bijgedaan. Wil zo te zien ook niet verzenden, maar als je hem toch ontvangt geef mij dan even een seintje, anders blijf ik het proberen en heb je die straks ook meerdere keren.

 11. De belastingdienst gaat ook vrolijk door met het versturen van voorlopige aanslagen 2009 voor personen die in de eerste maand van dat jaar overleden zijn, merkte ik.

 12. desiree

  Ik vermoedde al dat je website had doorgespit :d
  Maar ja, soms weet je het niet.
  Ik kwam er ook achter dat we beneficiair moesten aanvaarden bij notaris.
  Al een aantal jaren voordien had ik geen echt contact meer met mijn vader overigens.
  Ik heb hem gekend tot mijn vijfde, en weer leren kennen op mijn 22e doordat ik heel veel vragen had en met de man in gedachten ongeveer de hele dag in mijn hoofd zat. Hij was buitengewoon geweldadig als hij had gedronken en leefde dat thuis uit.
  Mijn moeder is moeten vluchten met ons en zo zijn we in Zeeland terecht gekomen.
  Ik wilde weten waarom hij zo was, wie hij was, waardoor hij zo was geweest.
  Ik heb de man leren kennen en toen los kunnen laten.
  Hij had een gezin, vrouw en kinderen opnieuw (gelukkig voor hem).
  Zijn vrouw stierf een jaar eerder aan longkanker 2 jaar na diagnosticering, precies een jaar later overleed mijn vader in twee maanden na diagnosticering.
  Hij wilde niet graag meer dat ik belde in de laatste jaren dus sprak ik met hem af dat als hij behoefte had hij mij zou bellen.
  Hij heeft me pas in de laatste maand dat zijn vrouw terminaal was laten weten dat ze longkanker had.
  Maar ik wilde niet het gezin in dringen op het laatste moment.
  En van zijn longkanker heb ik nooit geweten.
  Twee weken na zijn overlijden en begrafenis kwam mijn half broers/zussen erachter dat ze de erfenis niet konden verdelen zonder mijn handtekening via notaris. En werd het tijd om het me mede te delen.
  Toen was voor mij het boek dicht, sort of speaking.
  Er is nooit geen band geweest, geen verbondenheid, nooit het gevoel gehad te kennen wat een echte vader is, er was voor mij hierin helaas niets te ‘verliezen’.
  Maar lieve Cinner, ik wou dat ik een echte vader had gehad die ik ook echt kon missen, samen had kunnen zijn en verbondenheid had kunnen voelen.
  Dan zou ik veel pijn hebben gevoeld als hij was overleden, ik wens dit mezelf of wie dan ook niet toe om een vader te moeten verliezen, maar ik denk dat het leven mooier en een vader waardevoller zal zijn als er verdriet om is als hij er niet meer zou zijn.
  En dan is de dooddoener, beter iets te moeten missen dan nooit te hebben gehad, toch weer zo’n wijze spreuk die wel ergens op slaat…
  De man leeft nog in me voort, helaas in de vorm als trauma’s die ik als klein kind hiermee opliep, maar zelfs die erfenis probeer ik met vallen en opstaan van me af te gooien.
  Maar ik mis inderdaad een vader, niet de man die het werkelijk was, niet de perfecte man die ‘een vader’ voor me had moeten zijn, maar het gevoel te mogen hebben ervaren dat er iemand voor me zou zijn geweest die op zijn eigen manier me veiligheid en rust had geboden als kind en waarbij ik me met al mijn eigenwijsheden en koppigheid toch voor hem zijn ‘prinsesje’ was geweest.
  Ik begrijp dat voor jou de laatste jaren niet makkelijk zijn geweest omdat je vader het zo zwaar had na en in alles, en je vader geen ‘rolmodel’ zal zijn geweest voor de gemiddelde vader, maar de gemiddelde vader bestaat gelukkig niet.
  Maar we hebben er maar een (meestal dan), en het kan nooit meer overgedaan worden…
  Neem alle tijd voor afscheid en rouw, want je vader heeft het verdiend, je hebt veel verloren
  @};-

  ps, het is alweer twee jaar verder, en na die handtekening heb ik nooit meer iets gehoord van de afwikkeling van de erfenis van de notaris, ik en mijn broer kregen toch niets, maar die afsluiter moet ik nog officieel op papier dus krijgen…

 13. citrientje

  Eigenlijk zouden hiervoor mensen moeten zijn die zulke moeilijke dingen voor je regelen in deze verdrietige tijd.

 14. @frans: het laatste mailtje heb ik niet meer gekregen. Hopelijk straks dan.

  @laurent: die is voor mijn vader wel meteen stop gezet. Ik kreeg op papier alvast een toekinning van dat bedrag voor heel volgend jaar maar daar heb ik dan weer geen recht op, dus dat moet ik ongedaan maken. Maar ze hebben niet kunnen storten gelukkig. Rot dat er altijd aardig wat mis moet gaan na overlijdens.

  @Desiree: dat is een indrukwekkend verhaal en zal niet makkelijk geweest zijn zo’n jeugd. Wat dat aangaat ben ik blij dat ik zo’n hechte band met mijn vader heb gehad, al is daarom het gemis nu zo zwaar. Inderdaad toch een wijze spreuk. Absurd dat je pas op de hoogte werd gesteld toen je handtekening nodig was. Ook voor jou heeft het een emotionele betekenis, al had je geen contact meer.

  Overigens was mijn vader denk ik wel een rolmodel toch, en meer dan dat. De laaste jaren zijn ook moeilijk geweest omdat ik hem steeds zieker zag worden, plannen zag maken die weer de ijskast in moesten, naar hem kon luisteren maar feitelijk niets voor hem kon doen. Maar we hebben het ook nog heel leuk gehad, gelachen, fijne gesprekken gehad, elkaar enorm veel gesproken. We belden elke dag een uurtje of drie weg met discussieren terwijl we het bijna altijd eens waren en kletsen en praten. Pas de laatste paar maanden zag ik mijn grootste angst werkelijkheid worden en kon er niets aan doen. Het was niet moeilijk door hem maar door hoe het hem verging, ik had het zo graag zoveel beter voor hem gewild. Was hij niet zo ziek geworden, had hij weer een leven opgebouwd na het overlijden van mijn moeder. Hij kreeg gewoon de kans niet.

  Het is soms moeilijk te verwoorden voor mensen die hem of ons samen niet kenden. Zeker had hij een donkere kant, in de jaren hebben we wel ook veel gepraat over dood, euthanasie, ziekte en zelfmoord en meer. Maar over het algemeen kon hij dat heel luchtig doen, voor hem was het geen naar onderwerp om over te praten, hooguit belangrijk om te hebben besproken. Het hoorde bij onze hechte relatie, dat we erover konden praten. Naast zoveel andere onderwerpen en leukere onderwerpen ook. En zoals ik er voor hem probeerde te zijn, was hij er nog veel meer voor mij in alle opzichten. Hij was zeer intelligent, humoristisch en een charmante leuke man.

  Daarom is het gemis extra zwaar denk ik, ik ben meer kwijtgeraakt dan mijn vader.

  Over de PS, dat is toch wel bizar dat je er nooit meer iets van gehoord hebt. Hoor het vaker en heb het zelf ook meegemaakt met een tante, dat zou niet moeten gebeuren. Dan merk je dat er teveel zakelijk gekeken wordt naar nalatenschap.

  @citrientje: die zijn er wel, maar kosten bakken vol met geld. Toch is het ergens ook prettig om zelf te doen vind ik. Het is het laatste wat ik voor hem kan doen. Hij regelde altijd alles tot in de puntjes goed, dat probeer ik nu voor hem af te ronden.

 15. Ik probeer het morgen wel weer, heb vanavond niet een mail er uit kunnen krijgen en ook internet is momenteel meer internot, alles loopt vreselijk traag en pagina’s openen vaak of helemaal niet of geven een blank page als resultaat.

 16. @frans: dan kijk ik morgen weer, alvast bedankt voor het vele werk.

 17. @Cin: ik heb je mail ontvangen en geprobeerd die te beantwoorden, (vreemd: mail ontvangen lijkt wel goed te gaan, maar ik krijg er niet een de deur uit) Heb het ook nog via webmail geprobeerd maar die haakt af als ik probeer er een bijlage aan te hangen en zonder bijlage verzenden lijkt ook niet te lukken. Had heel verhaal getypt maar dat is in het luchtledige opgelost: verschijnt niet in uit box en pagina terug werkt ook niet. De klantondersteuning heeft vandaag ook vrij dus ik kom op dit moment niets verder.

  Even kort: neem evt contact op met het kantongerecht en vraag waar je je aan te houden hebt(ik had indertijd een vaste contactpersoon die mij zonodig informeerde over wat en hoe ik aan de kantonrechter moest melden), zolang de kantonrechter je echter niets nadrukkelijk oplegt geldt in principe echter de lichte vereffening en is je voornaamste plicht het maken van een boedelbeschrijving incl. een lijst van schuldeisers. Die moet in principe ter inzage worden gelegd, maar de kantonrechter kan daar vrijstelling van geven (zal dat iha alleen doen als uiteindelijk een positief saldo aantoonbaar is).Als er een positief saldo te verwachten is zal voor de boedelbeschrijving m.i. (in eerste instantie) volstaan kunnen worden met een eenvoudige opstelling met b.v. één post “huisraad”, vermeldt echter alles wat meer dan een “tweede hands goederen” waarde heeft wel specifiek (b.v. verzamelingen, schilderij(en) antiek, sieraden).

  Hopelijk heb je hier alvast iets aan, morgen ga ik eens in de clinch met de klantondersteuning, nu ga ik eens over de oranjemarkt voordat alles wat interessant is verkocht is met dit goede weer.

 18. desiree

  😡

 19. @frans: contact maken met het kantongerecht is een goed idee, die zullen me toch wel rechtstreeks kunnen vertellen hoe en wat. Er zijn verder geen bijzondere verzamelingen ofzo, dus zal wel een beperkte boedellijst kunnen maken denk ik. Dankjewle alvast voor de tips. Ik ga ook eerst maar richting stad, vriend treed op (zit nu even verbijsterd nieuws te kijken)

 20. Heb je inmiddels de mail met die samenvatting/schema ontvangen? Volgens outlook is hij nu wel verstuurd, maar ik geloof inmiddels niets meer zomaar.

 21. @frans: heb mail vier b en vier c ontvangen, de laatste is dat schema. Denk dat dat goed gegaan is dan. Zal maandag meteen het kantongerecht bellen en vragen om rechtstreeks contact. Dankjewel voor de mails, heb er erg veel aan!

 22. Angie84

  Beste allemaal
  Ik zie dat deze berichten al aardig oud zijn maar toch wil ik graag jullie hulp/advies vragen.

  Mijn schoonvader is 24 november jl overleden en ook hier benificiair aanvaard.. nu is t zo dat contact met de rest van de schoonfamilie erg lastig tot stroef verloopt en ik na 5 maanden nu zelf alles over ga nemen mbt de vereffening (als ik t goed zeg)
  Er is niets gedaan terwijl mijn schoonvader onder bewind stond.. Dit schijnt te vervallen op moment van overlijden… ik heb me aardig ingelezen maar heb geen idee waar ik moet beginnen… de woning is inmiddels leeg gehaald en alles is opgeslagen in overleg met de notaris (Dit had 1 van mijn zwagers besproken) maar ik heb geen idee waar ik zou moeten beginnen

  Hebben jullie tips???
  Mvg Angela

  • Hai Angie,

   Allereerst gecondoleerd.

   Normaal gesproken wordt er na toekenning van beneficaire aanvaarding door de rechter een testamentair executeur aangesteld, degene die de nalatenschap gaat afwikkelen. Deze persoon zorgt er voor dat het huis leeg wordt gehaald, alle spullen worden verzameld en indien mogelijk verkocht en stelt een boedellijst op. Daarop worden alle schulden en alle bezittingen (spullen, spaarrekening, banksaldo etcetera) in opgenomen. Levert de boedellijst een positief resultaat, dan kan de uitvoerder als vereffenaar een verdeling maken. Gaan de andere erfgenamen akkoord met de verdeling, kan er worden verdeeld en wordt de nalatenschap afgerond.

   Is de boedellijst negatief omdat er meer schulden dan bezittingen zijn, dan gaat de boedellijst naar de rechter. Deze verdeeld dan de schulden en mogelijk spullen of spaargeld onder de schuldeisers. Er is dan geen erfenis en de nalatenschap wordt door de rechter afgerond.

   De vraag is dus vooral of er iemand is aangesteld om de nalatenschap af te wikkelen of dat jij dat mag afhandelen. En of er een boedellijst is opgesteld inmiddels.

   Overigens zou een notaris je kunnen helpen met de boedellijst, die weet precies welke gegevens er nodig zijn.

   Helpt dit iets?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft