Lost u even de problemen van Balkenende op?

Die opvatting van verantwoordelijkheid raakt naar mijn diepste overtuiging aan een van de belangrijkste opgaven waar de huidige samenleving voor staat. De eigen verantwoordelijkheid van mensen is in de achter ons liggende decennia langzaam maar zeker ‘weggeorganiseerd’. Opgelost in ideologisch gedreven structuren en processen. Denk maar aan de doorgeschoten verzorgingsstaat van de jaren ’70 van de vorige eeuw. Of denk aan het heilige geloof in de markt uit de jaren ’80 en 90, dat tot de excessen heeft geleid waar we nu de wrange vruchten van plukken.

Aldus onze minister president Jan Peter Balkenende in een speech voor de viering van de vijfhonderste geboortedag van Calvijn. Vermoedelijk geschreven vlak nadat hij voor de zoveelste keer een lelijke val van de trap had gemaakt. Want buiten dat religie niets te zoeken heeft in de politiek én Calvijn ook wat minder frisse kanten had, lijkt dit een van de meest hypocriete speeches ooit.

Laten we voor de lol even meedenken aan het heilige geloof in de markt. Gestart in de jaren tachtig heeft het kabinet Balkenende het marktdenken toch tot kunstvorm verheven. Een nationale idologie zo u wilt. Elk nutsbedrijf geprivatiseerd en in de uitverkoop, zelfs de zorg onderworpen aan commercie. Zeker, daar plukken we inderdaad de wrange vruchten van. Maar het CDA heeft blaren op de vingers van het telen dunkt me.

Kijken we even naar ‘de eigen verantwoordelijkheid’ komen we niet veel beter uit. Big Brother telt de schaamharen van onze kinderen en welke instantie kan inmiddels niet ‘een kijkje achter de voordeur’ nemen eigenlijk?

Toch blijft Balkenende enthousiast dit soort speeches houden. Wellicht is hij in een ver verleden van de trap gevallen. Of wellicht hoopt hij elke verantwoordelijkheid voor miskleunen van zich af te schudden door steeds maar weer diezelfde, roze speech te houden. De kracht van herhaling tot u ook gelooft dat niet de overheid maar u het allemaal verkeerd gedaan heeft.

En nog maar eens een voedselbank of een buddyproject opzet .. zonder subsidie uiteraard.

Comments (10)Previous

Verbod op godslastering toch behouden

Next

Beneficiair aanvaarden: haken en ogen

10 Comments

 1. Over die verzorgingsstaat zullen we het helemaal maar niet hebben: die is de laatste twee decennia en vooral onder Balkenende vakkundig om zeep geholpen. De wrange vruchten die we momenteel plukken zijn dan ook vooral afkomstig van dit inmiddels na de sloop braakliggende terrein en niet van die door hem verfoeide verzorgingsstaat van de jaren zeventig. Als er iets doorgeschoten is dan wel de ontzorging van de staat.

 2. desiree

  Ik hoop dat de vergrijzing die nog steeds trouw CDA stemt wakker wordt geschud met zulke woorden, want die zouden hier toch direct heen moeten prikken…
  Of ben ik te optimistisch?
  Ik voel withete woede omhoog trekken als hij zulke speeches houdt.
  Dit is echt het ‘volk’ degraderen tot nul en je er autoriteir boven stellen.
  Wie zit hier nog op te wachten?
  Je hebt het goed verwoord Cin!
  Mag ik nog even opmerken dat ik Calvijn een flapdrol vindt?
  Of valt dit ook onder godslastering…
  😕

 3. desiree

  geen eir maar air…stomme spelfout…
  3:-O

 4. @frans: hear hear! (helaas)

  @desiree: ik vrees dat de vaste aanhang gelooft wat Balkenende zegt en nog net zo blind stemt wat dat aangaat 🙁

 5. Als Balkenende spreekt over het vervagen van onze eigen verantwoordelijkheid, dan zou hij het goeie voorbeeld moeten geven en zijn eigen verantwoordelijkheid opnemen en opkrassen.
  Idem hier in België met onze ministers, vooral op gebied van justitie. Vorige week nam één van de rechters zijn verantwoordelijkheid op. Hij moest een man veroordelen, die hij enkele maanden ervoor tot onmiddellijke celstraf had veroordeeld, maar die nog steeds op vrije voeten liep. De rechter vond dat het geen zin had om de man opnieuw te veroordelen, want er werd toch geen gehoor gegeven aan zijn vonnis. Dus sprak hij hem maar vrij.
  De hele politieke wereld stond hierdoor weer eens op zijn kop en was zwaar verontwaardigd, maar denk je dat er intussen al iets veranderd is?

 6. Maar wacht even… “Of denk aan het heilige geloof in de markt uit de jaren ’80 en 90, dat tot de excessen heeft geleid waar we nu de wrange vruchten van plukken”.

  Ik dacht toch echt dat J.P. daar zijn bijdrage fiks aan heeft geleverd. Ziet-ie nu ineens het licht?

 7. HKH

  Dat is zijn kracht: ons de spiegel voorhouden alsof wij verantwoordelijk zijn voor zijn wanbeleid. In zekere zin zijn wij dat ook want we laten ons gewillig naar de slachtbank brengen: geen opstand, geen demonstratie…we vinden het prima.

 8. Luuk

  Ach, hij leest gewoon op wat zijn speechwriter heeft geschreven. Reken het die arme Jan Peter toch niet aan!

 9. @Anne: dat is wel een flinke daad van opstand voor zo’n rechter. Jammer dat het niet het gewenste effect heeft inderdaad. Vrees dat zoiets hier ook niet zou helpen. Men is liever blind als een aap en vol van zichzelf?

  @Peter: Denk niet dat hij het licht ziet. Denk eerder dat hij hoopt dat na herhaling iedereen het zal geloven. En waarom niet, het heeft tot nog toe prima gewerkt aan het aantal zetels te zien.

  @HKH: in die zin heb je zeker gelijk, wellicht krijgen we daarmee de overheid die ‘we’ verlangen 🙁

  @Luuk: kan jij er niet solliciteren dan? 😉

 10. Die Balkenende toch, het vervagen van eigen verantwoordelijkheid begint toch eigenlijk altijd bij een staat die alles wil voorkauwen en voorschrijven met regelgeving.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft