Zon en vitamine D

Onlangs zag ik bij de apotheek een nieuwe folder van KWF Kankerbestrijding over ‘verstandig zonnen‘ om huidkanker te voorkomen. Zij geven daarbij tien stelregels, waarvan ik er drie even genoemd wil hebben:

 • Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op.
 • Draag in de volle zon bij voorkeur een petje of een zonnehoed en kleding.
 • Gaat u lang de zon in? Smeer onbedekte huid dan goed in met een antizonnebrandmiddel. Vraag bij de drogist of apotheek informatie over de juiste beschermingsfactor.

Hoe ironisch. Ik stond namelijk in de apotheek om mijn voorraad vitamine D aan te laten vullen. Omdat ik een zéér ernstig tekort heb. Omdat ik al járen volgens de drie genoemde stelregels leef! Wat er onder andere voor gezorgd heeft dat mijn gezondheid totaal is ingestort. Ok, ik heb vooralsnog geen huidkanker.

Inmiddels kan ik me onnoemelijk boos maken hierom. Want zeker, téveel zon is nergens goed voor. Maar we hebben wel degelijk zonlicht nodig en dat lijkt de KWF als eigenlijk de gehele westerse maatschappij wat al te gemakkelijk te vergeten. Zó gemakkelijk dat inmiddels een derde van de nederlandse bevolking met een vitamine D tekort kampt, bij 65 plussers loopt dat cijfer op tot maar liefst 50 procent. En vergis je niet, een vitamine D tekort is geen klein probleempje.  Buiten de welbekende rachitis (engelse ziekte), kan het resulteren in een scala van ernstige aandoeningen en wordt het inmiddels in verband gebracht met nog wat aandoeningen meer. Andere vormen van kanker bijvoorbeeld. Gek, je zou denken dat juist KWF Kankerbestrijding er meer aandacht voor zou hebben …

In de apoheek kreeg ik ook te horen dat ik de enige zou zijn die een vitamine D tekort heeft. Ze bedoelde natuurlijk dat ik de enige ben die regelmatig een recept voor vitamine D komt ophalen. Want in een buurt met overwegend allochtonen en 65plussers, bestaat het simpelweg niet dat ik wérkelijk de enige ben. Mijn huisarts deelde mee dat vitamine gebrek feitelijk niet aan bod komt in de artsen opleiding. Hooguit “daar hoeft in Nederland niet op getest te worden”.  Wat meteen verklaart waarom ik als enige te boek sta met een tekort alsmede waarom ik zeventien jaar lang heb moeten aanmodderen voor men erachter kwam wat nogal voor de hand lag: wegens de bestrijding van een zonne-allergie maak ik vrijwel geen vitamine D meer aan.

Noot: de genoemde referentiewaardes onder de wikipedia link, zijn inmiddels ietsje verouderd. De nieuw vastgestelde waardes zijn:

Deficiëntie…………………….0 – 12,5 nmol/L
Onvoldoende………………..12,5 – 50 nmol/l
hypovitaminose D………….50 – 100 nmol/l
voldoende……………………. 100 – 250 nmol/l
toxisch……………………….. >250 nmol/l

Helaas zijn de nieuwe referentiewaardes nog niet overal ingevoerd.

Comments (21)Previous

Waarom ik weinig log

Next

Online contentpolitie

21 Comments

 1. Zonlicht is ongelofelijk gezond. Het maakt naast vitamine D stoffen aan die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. Helaas is het zo dat we tussen twaalf en drie uitmoeten kijken met zonlicht, mar dat wil niet zeggen dat we er niet in kunnen zitten, (is mijn mening)

  Vitamine tekort weten veel artsen idd maar weinig van af. Maar daar zal mss wel een keer verandering in komen.

 2. Blijf hierover berichten en stuur misschien een ingezonden stuk naar een medisch vakblad. Misschien dat je een paar artsen zover krijgt om na te denken.
  Goed bezig!
  Ik heb zelf m’n kinderen altijd in het zonnetje laten spelen. Als ik zag dat hun huid rood werd of ze overmatig begonnen te zweten zette ik ze een petje op, smeerde ik ze in en/of smeet ik ze in het water en/of haalde ik ze binnen. Lichaam en gevoel zeggen vaak veel meer dan de beste artsen kunnen vertellen.

 3. Ik herken wel wat van de overspannendheid wat betreft schadelijke zonblootstelling bij hoe ik met mijn dochter omga. Babyhuidjes zijn ontzettend teer, en moeten extra worden ingesmeerd, maar ik heb ook geen zin om mijn dochtertje voor elke seconde dat we buiten in de zon zijn in te smeren. Ik laveer dus tussen relaxed en bezorgd en hoop dat ergens in het midden de juiste waarde ligt. Mezelf smeer ik overigens alleen in als ik echt in een heet gebied ben of langdurig in de zon verblijf.

  Maar ik wordt de overbezorgdheid en de overspannen risicovermijding in deze maatschappij ook wel eens zat. Doe je best, meer kan je niet, wees alert op risico’s, maar geniet nooit met mate, is mijn devies, Nou Klink en het KWF nog 😉

 4. Ik begrijp het wrange gevoel, maar de boosheid niet helemaal…. Ik ben ook bang dat je het KWF tekort doet, want elders op de site wordt wel degelijk ingegaan op de relatie zon en vitamine D. Volgens veel bronnen -ook het KWF- is een dagelijkse portie zon van zo’n 15 minuten voor de doorsnee mens voldoende om de dagelijkse benodigde hoeveelheid binnen te krijgen. De door hun genoemde beperkingen met betrekking tot zonnen lijken me niet zo alomvattend dat je niet dagelijks aan die 15 minuten kunt komen.

 5. @Redstar: hopelijk komt er snel verandering in, want nu lopen er tientallen duizenden mensen rond die voor gek of aansteller worden versleten terwijl ze een ernstig vitaminetekort hebben. Het is alleen al frappant hoeveel mensen met een vitamine B12 tekort zich dagelijks(!) aanmelden bij het B12-tekort forum die geen arts kunnen vinden die hen de normale, doorsnee, inmiddels vijftig jaar bestaande en wereldwijd bekende behandeling wil geven.

  @Terrebel: dat is zo’n slecht idee niet. Al zijn er ook steeds meer wetenschappers die aan de bel trekken, lijkt dat vooralsnog niet erg effectief.

  Baby’s en kleine kinderen krijgen veelal trouwens vitamine D supplementen in de eerste levensjaren, dan is beschermen tegen de zon al geen probleem meer. Wel goed om het op gevoel te doen, wel beschermen maar niet te overspannen.

  @Jaco: Wat ik al tegen Terrebel zei, baby’s en kleine kinderen krijgen doorgaans vitamine D supplementen dus dan is het vrijwel geen probleem. En idd, je doet je best maar de ultieme perfectie nastreven, dat is geen leven.

  @Suffie: Volgens veel bronnen halen we ook zat vitamine D uit onze voeding maar dat is voor Nederland een sprookje, in ons voedsel komt weinig vitamine D voor en de verwerking is stukken minder via voedsel dan via de huid. De vijftien minuten is voor veel mensen dan ook onvoldoende. Dat heeft een logische reden overigens.

  In Nederland halen we vooral vitamine D uit de zon in de maanden april tot en met augustus, de overige maanden staat Nederland te schuin tegenover de zon om nog effect te hebben. Vanwege de ligging is zon alleen effectief voor vitamine D aanmaak tussen tien uur ‘s ochtends en drie uur ‘s middags. De zomermaanden hebben we dus niet alleen nodig om de vitamine op pijl te houden, ook moet dan de winterreserve worden aangemaakt (opgeslagen in de lever). Mensen met een licht huidtype, hebben al een half uur rechtstreeks zon op ontblote huid (armen, nek en gezicht) nodig om voor het hele jaar op een goed niveau te blijven. Mensen met een licht getinte huid hebben al iets meer nodig, een donkere huidstype is ingesteld op ene tropisch klimaat met het hele jaar door direct zonlicht en komen in Nederland uberhaupt moeilijk aan de goede hoeveelheid zon.

  Kijk je dan even om je heen dan zijn er al volksstammen mensen die gewoon werken overdag en dus nooit dagelijks aan de juiste hoeveelheid komen. Tel daarbij op dat de vitamine D uren precies de uren zijn dat wordt afgeraden rechtstreeks in de zon te komen en verdere adviezen zijn om de huid te bedekken, een pet op te doen en de huid in te smeren en het is bijna een wonder dat er nog mensen zijn die wel op een voldoende vitamine D niveau zitten.

  Dat zou nog niet zo’n ramp zijn, als mensen zich er bewust van waren. Maar dat zijn ze niet want voorlichting (goede voorlichting) is amper voorhanden en artsend Nederland kijkt bij elke klacht alle richtingen op behalve de juiste. Daardoor krijgt de gemiddelde burger niet de kans supplementen te nemen en erger, worden ze ziek, wordt dat negen van de tien keer over het hoofd gezien.

  Waarom ik dan boos ben? Omdat het vitamine D probleem in dezelfde folder zou moeten staan als de folder veilig zonnen en niet gezien kan worden als afzonderlijk probleem wat niets met elkaar te maken zou hebben. Omdat de vitamine D tekorten de spuigaten uitlopen maar er niets wezenlijks aan gedaan wordt. Lijken mij redenen voldoende om de pest in te krijgen.

  Vergis je niet Suf. Ik heb me aan de drie stelregels gehouden vanwege een zonneallergie. Van mij was bij elke arts bekend dat ik zonne uren vermijd, huid bedek en ik heb een zonnebrand op recept om me werkelijk potdicht te smeren (zonnebrand die nu verkocht wordt en aangeraden, samen met de campagne van het KWF). Bovendien heb ik al zestien jaar klachten dusdanig dat ik in de WAO ben gestrand, niet zwanger durfde te worden en meer heb gelaten dan gedaan door beperkingen. Een arts of drieentwintig hebben naar me gekeken, ik had zelfs andere vitaminetekorten die wijzen naar een vitamine D tekort, liep specifieke ziektes op en ik kreeg uiteindelijk zelfs een kleine hartattack. Toch is er nooit gekeken naar vitamine D want ‘u loop voldoende buiten’ (zeker toen ik nog een hond had) en sprookjes als ‘de rest haalt u wel uit uw voeding’. Nu pas is op eigen aanvraag het tekort ontdekt en inmiddels was ik al volledig deficient (lager dan 12,5). Om mijn internist te citeren “het lijkt wel of u een negroïde vrouw bent die een burka draagt en in de kelder woont”. De komende jaren zal ik enorme hoeveelheden bij gaan slikken, elke drie maanden gecontroleerd worden en moet ik afwachten of de neurologische schade die is opgedaan, nog zal opknappen.

  Waarom ik ook nog eens boos wordt is om het simpele feit dat informatie over vitamine D tekort feitelijk weidverspreid is, er geen controverse bestaat, het simpel en goedkoop is te testen én op te lossen, maar wij in Nederland doen alsof het niets is. Zoals je zelf ook reageert eigenlijk, het valt toch wel mee en wat maak je je druk.

  Afgelopen weekend ben ik weer drie keer gevallen omdat mijn beenspieren het begaven. Normaal lach ik er hard om, wat moet je anders. Maar reken maar dat ik me eigenlijk wel erger voel dan ‘een beetje wrang’.

 6. Luuk

  Kom kom, de directie van KWF Kankerbestrijding moet af en toe via een campagne duidelijk maken dat ze niet vergeten mogen worden wanneer de subsidies weer worden uitgedeeld.

  Doet mij denken aan onder de tafel kruipen tegen de fall-out bij een atoomaanval (folders jaren vijftig vorige eeuw)

 7. @Luuk: Daar heeft het ietsje van weg ja, ook goed bedoeld maar het kan de plank zomaar mis slaan.

 8. renald

  Het is vervelend dat je ontdekt hebt dat je lichaam structureel te weinig vitamine D heeft. Als dat jarenlang een belangrijke oorzaak voor de vele negatieve gevolgen die je hebt ervaren kan ik mij goed voorstellen dat de campagne van KWF op jou wrang overkomt.
  Ik denk dat ze met de campagne ook mensen willen bereiken die tijdens de zonnige periodes van het jaar lang, langer dan verstandig, gaan zonnen. Zonlicht is belangrijk, meer dan een uur in de zon tussen twaalf en twee is van een andere orde.
  Ik vind dat KWF mensen voor dergelijke praktijken wel mag waarschuwen en tips kan geven.

 9. @Renald: dan mis je mijn punt. Ik neem het KWF Kankerbestrijding niet kwalijk dat zij waarschuwen tegen overmatig zonnebaden. Ik neem het hen kwalijk dat ze waarschuwen voor elk beetje zon zónder tegelijk daarbij te melden dat zon nodig is voor o.a. vitamine D of een gebrek aan zonlicht kan leiden tot een vitamine D tekort.

  Het KWF geeft te eenzijdige informatie in betreffende brochure met campagne. Dat kan mensen problemen geven zoals ik die heb en dat kan toch niet het doel zijn van het KWF.

 10. citrientje

  heb zelf ook een vit D te kort en hoor toch wel es dat andere ook vit D krijgen.
  Zelfs in de zomer loop ik met tekort en met medicijnen is dat maar moeilijk om hoog te krijgen.

  Snap niet dat er niet aan de bel getrokken word.

  Gekke is kinderen tot 4 jaar moeten wel vitamine D hebben. Er word niet gecontroleerd, en met 4 jaar mag je stoppen en ook dan kijken ze het niet na.

  Daarna niks meer tot je klachten krijgt. Heel raar.

 11. desiree

  Volgens mijn huisarts bestaat er geen vitaminetekort als je je dagelijkse gezonde prakkie eet. Vitamine suplementen zijn absoluut overbodig zijns inziens.
  Ik weet niet wat ze nu precies leren op die bijscholingscursussen van ze…
  Hun eigen droom in stand houden denk ik…
  Ik voel me beter met vitaminen, dus hij kan de boom in met zijn overtuiging.
  Tegenwoordig mogen we eerst zelf een behoorlijk fors eigen bijdrage betalen, dus de kosten zijn toch al voor ons zelf…
  Dan mag ik ook bepalen bij een arts om onderzoek of wat er nodig is vragen.
  Het lijkt wel of ze het allemaal persoonlijk zelf moeten betalen.
  Meten is weten, eenmaal resultaat bekend waarom dan nog willen negeren dat het zo is…
  Vreemd die medische sector, tijd voor frisse wind daar!
  Onlangs paar keer fors verbrand met suffe kop (en medicijnen die het verergeren) misschien wel goed geweest?
  Je woede is op zijn plaats Cin!
  Als je als KWF alleen maar vanuit een enkel perspectief een ‘probleem’ aanpakt en niet de moeite neemt om het in zijn geheel te bekijken, creeer je meer problemen dan dat je er voorkomt…

 12. Vitaminen en mineralentekorten komen er bij de medici vrij algemeen slecht af. Als er al gecontroleerd wordt doet men er vrij vaak verder weinig mee en blijft men steken bij voedingsadviezen. Pas als er duidelijk klachten zijn en die overduidelijk verband houden met tekorten lijkt men de mogelijkheden van suppletie te willen overwegen.

  Het verhaal dat het bij een voldoende gevarieerde voeding allemaal best wel mee zal vallen is nogal hardnekkig maar bij het hedendaagse voedingspatroon in het algemeen niet bepaald correct. Bovendien bevatten veel voedingsmiddelen door het maar doorkweken op produktie ipv op kwaliteit beslist niet meer de gehaltes van b.v. 50 jaar geleden.

 13. Waar het vaak misgaat met dergelijke regels is dat Nederland teveel regels wilt maken. Ieder mens is anders en reageert anders op prikkels (zoals de zon). Regels hieromtrent zijn echt onnodig.

 14. @Citrientje: ja dat is ook eigenaardig. Hoewel in Nederland de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden in supplementen dusdanig laag zijn, dat je er geen tekort mee opgelost krijgt, laat staan toxiciteit er van oploopt. Maar het gebrek aan simpel eventjes testen ontbreekt op alle gebieden, dat blijft eigenaardig.

  @desiree: Dat komt waarschijnlijk ook omdat een arts uitgaat van een gezond persoon, zonder opnameproblemen en een gezonde levenswijze die alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Gek, want je komt niet bij een arts omdat je blaakt van gezondheid nietwaar. Buiten het feit dat een westerse leefstijl wat kuren heeft, zelfs als je gezond eet. Zo is bijvoorbeeld bekend dat kweekvis ander voedsel krijgt dan in het wild waardoor deze vis vele malen minder omega 3 en 6 aanmaakt. Kan je lekker gezond veel vis eten maar als dat voornamelijk gekweekte vis is, dan heb je er vrij weinig aan.

  Maar zoals gezegd, dat is het devies in de artsenopleiding en menig arts neemt dat de rest van zijn/haar leven voor zoete koek aan duidelijk. Er zijn wel artsen die er verandering in trachten te bewerkstelligen, maar dat blijkt erg moeilijk te zijn.

  @frans: ook dat ja. Las vanmiddag een artikel dat je hedendag twee appels moet eten om dezelfde hoeveelheid vitamines binnen te krijgen als in een appel in de jaren vijftig. Toch blijft het vreemd dat er zo weinig aandacht voor is. De informatie is voor handen, is weinig omstreden en makkelijk op te zoeken. Er lijkt echter een soort weerwil te zijn dat op te zoeken. Zo heb ik drie consulten gestreden om duidelijk te maken hoe mijn B12 tekort behandeld moest. Het vierde consult keek hij even in zijn medisch handboek voor een bepaald merk vloeistof en zag toen per ongeluk mijn gehele verhaal zwart-op-wit staan. Hij was vol verbazing alsof er zojuist een wonder was gebeurd. maar het staat al vijftig jaar in dat handboek!!!

  @GobboE: toch zijn bijvoorbeeld referentiewaardes niet gek om aan te houden. Mits er niet blindgestaard wordt op de grenzen (1 puntje onder de ondergrens en je krijgt de medicijnen in bakken toegesmeten, echter een puntje boven de ondergrens en plots zou je volkomen gezond zijn, ook zo’n raar fenomeen) en men niet vergeet ook naar de patient te kijken.

 15. Het komt zeker vaker voor. Maar iedereen zou minstens een half uur per dag buiten moeten zijn en dan niet onder een burka. En de zon hoeft niet te schijnen.
  Daarbij kan er voor tekort aan vitamine D misschien ook nog een andere oorzaak zijn? Zeker als het zo extreem is. Ik haal dat half uur per dag vaak niet want ik werk om de hoek (bij een grote apotheek). Maar ik slik dan ook wel driftig allerlei aanvullende vitaminen.

 16. @Cornette: Dat de zon niet hoeft te schijnen is deels een fabeltje, bewolking (en zelfs smog) houdt wel degelijk UV straling tegen en tempert de aanmaak van vitamine D. Hetzelfde laken een pak over het in de schaduw zitten, onder een boom maak je al vijftig procent minder vitamine D aan, in de schaduw van een gebouw zelfs 85% minder.

  Dat iedereen een halfuurtje per dag buiten zou moeten zijn (en dan wél op de juiste uren, elke dag na drieën heeft geen enkel nut voor vitamine D) is waar, maar gebeurd nogal zelden. Tel erbij op dat veel mensen zich goed insmeren als ze wél overdag de zon in gaan en een waarschuwing is toch op zijn plaats (maar je slikt al bij begrijp ik).

  Een vitamine D tekort kan meer oorzaken hebben (zie eveneens onder wikipedia link). Bij mij is daar niet naar gekeken want de internist ging er vanuit dat ik ondanks een vijf centimeter(!) dik medisch dossier, klachten en afgekeurd zijn ‘vast heel gezond was’. Aan de andere kant, ik vermijd zon op de piekuren en smeer me in de zomermaanden altijd in voor ik naar buiten ga met zonnebrand op recept, en dat al zeventien jaar. Daarbij kom ik d elaatste tien jaren toch al niet voor d emiddag buiten vanwege een verschoven bioritme. Dus zo gek is het ook weer niet. De supplementen (devaron, 3 per dag=1200 IE) slaan enorm snel aan, wat dat betreft verwacht ik zelf ook geen ander probleem.

 17. citrientje

  mijn d is maar met 0,02 omhoog gegaan ondanks dat ik elke dag pilletje neem en ook in de zon kom, moet dochterlief immers halen en brengen. Op nadrukkelijk verzoek moet ik nu 2 pillen nemen, deed dat niet omdat ik vond dat ik al genoeg nam. Maar vooruit nu maar wel.

  Denk dat veel artsen geeneens weten dat er nieuwe richtlijnen zijn, die nieuwe richtlijnen zorgen ervoor dat ik dus ineens een tekort heb.

  Als we met medicijen en met zon onze d niet omhoog krijgen dan moet er toch wat anders aan de hand zijn. Misschien geen opname of snelle afbraak.

 18. @citrien: smeer je je in als je uk naar school brengt enzo?

  Een pil is doorgaans hooguit voldoende om het niveau wat je hebt op pijl te houden. Om een tekort op te lossen kom je al snel op drie a vier per dag uit en dan kan het soms nog langzaam gaan. (Ik ben bijna vijftig punten gestegen in twee maanden, maar heb dan ook een stootkur van 50.000 eenheden gekregen wat gelijk staat aan 125 pillen, plus daarna drie keer per dag). Mocht je met de verdubbeling nog steeds niets opschieten, dan zou ik wel aan de bel gaan trekken. Misschien heb je dan een opname of een verwerkingsprobleem en dan zal het bijslikken niet veel helpen. Maar het is waarschijnlijker dat je eerst moet opbouwen voor je op onderhoud van een per dag kan blijven.

  Dat aanvullen is trouwens niet gek hoor. Zeker als je een tekort had, versterkt het het imuunsysteem en dat scheelt zo een griep of wat per jaar. Het biedt ook nog bescherming tegen allerhande aandoeningen. Je hebt er al genoeg verzameld dus als de rest buitend e deur kan blijven, dan is het bijslikken zo vervelend niet meer.

 19. citrientje

  nahhh ik ben te lui om in te smeren, uk daar ben ik trouw in maar dan vind ik het wel weer genoeg en hou ik er mee op.

  Ben benieuwd over half jaartje hoe het met 2 pillen gaat.

 20. Nou dacht ik toch dat ik hier een reply had achtergelaten twee weken geleden… 😕
  Enniewee, ik ben erg onder de indruk van je verhaal, nog steeds. Heb de mooie woorden niet meer die ik toen intikte, dus sorry, even geen beschouwing van mijn kant. :((
  Ik hoop dat het goed gaat met je, dat er inderdaad niet veel blijvende schade is gedaan, en dat je je gaat voelen zoals je je heeeeel lang niet gevoeld hebt! :)>-

 21. @Peet: heb nog even in de spambox gekeken maar daar zat je eerdere reactie niet tussen, helaas. Heel erg bedankt voor de goede wensen, ik hoop met je mee (en het gaat wel wat beter hier en daar)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft