Zijn mensen zo afgestompt

“Het zou kunnen dat u toch moet betalen mevrouw CiNNeR. Want feit blijft dat uw vader niet op kwam dagen op zijn afspraak”

Vier januari pleegde hij zelfmoord, half mei stond blijkbaar nog een afspraak bij de tandarts. Dat zou zomaar vijftien euro kunnen kosten. Want mijn vader mag dan overleden zijn, ‘feit blijft dat hij niet op kwam dagen’. En ‘hij heeft ook niet afgezegd’.

Of ik over twee weken zelf nogmaals dit betaalde nummer wilde bellen. Om te horen of ik alsnog moet betalen. Want overlijden is niet altijd een reden ‘om coulant te zijn betreffende gemiste afspraken’. Ik vroeg of ze wel helemaal goed bij haar hoofd was. Legde uit dat ik natuurlijk niet nog eens ging bellen. En werkelijk waar, alsof het gesprek niet achterlijk genoeg kon, sprak ze de legendarische woorden:  “maar als u niet belt en u moet toch betalen, dan komt u in verschrikkelijke problemen”.

“Verschrikkelijke problemen …”

Comments (21)Previous

Online contentpolitie

Next

Mobiel poepen en piesen

21 Comments

 1. Zoveel botheid, bord voor je kop, ongevoeligheid …. goeie God, ik kan er de woorden niet eens voor vinden.
  Ik zie net dat je dit onder de categorie ‘zwaar geschift’ hebt gezet. Misschien is dat wel de enige toepasselijke term.

 2. Ongelofelijk. Klaarblijkelijk heeft dat mens aan de telefoon absoluut nooit ook maar iets indrukwekkends in haar leven meegemaakt, is ze volkomen wereldvreemd – en valt een rekening van de tandarts in de categorie ‘verschrikkelijke problemen’ in haar wereld. Want ja, als een overleden iemand al niet eens de moeite neemt om even de tandarts af te bellen vanuit zijn laatste rustplaats, tja, dan zijn ze het zelf schuld he. Pffff, bizar stupide.

 3. Nee zeg, je zult eens van een regeltje afwijken… *zucht*

 4. ton

  Daar schieten mij toch woorden tekort. Ongelooflijke botheid is bijna nog een compliment vergeleken met wat ik hierbij voel.
  Is het een idee om een linkje naar deze log naar de tandarts persoonlijk te sturen?

 5. Inlevingsvermogen: nul. Borden voor de kop: onmetelijk. Nekschotverdienend: tien uit tien. Als je niet al allerhande problemen had op het gebied van rekeningen en afrondingen, had ik je geadviseerd hen te sommeren om het probleem maar met je vader zelf op te nemen. Adres: de Noordzee, postcode onbekend.

 6. mijn maag keert zich om

 7. C.

  ongelofelijk! helaas weet ik dat je het niet verzit, ik zit in dezelfde shit na het overlijden van mijn moeder. Gelukkig staan er veel aardige mensen tegenover. :)>-

 8. @iedereen: ik heb de rest van de dag volledig in puin gelegen moet ik bekennen. Tegen zoveel absurditeit was ik gewoon niet opgewassen.

  @ton: ik heb daarna de tandartspraktijk maar gebeld en die zeiden onmiddelijk toe de rekening te annuleren en verontschuldigden zich fiks. Vervolgens ben ik onder het gesprek gaan huilen, geloof dat wel duidelijk was wat de impact is van zo’n afschuwelijk gesprekje.

  @C: er staan wel vriendelijke mensen tegenover, maar toch zijn er veel en veel teveel die absurd koud, hard of volslagen van de wereld reageren. Jij ook sterkte met het verlies.

 9. citrientje

  Wat een ongelovelijke domme trien, afgestomt en geen gevoel.

 10. Nee, zeg, sjeeeeeemig! Wat een mens!

 11. Arlo

  Ik zou even contact opnemen met de redactie van Radar, dit verdient wel een hele koude douche!

 12. Je verZINT het toch niet! Het lijkt bijna een zwart-humoristische Monty Python sketch, zo idioot…

 13. desiree

  Absurd, Ik was zo’n miep zelf in het callcenterwerk, maar als er iemand was die zaken moest afhandelen ivm overlijden, dan was ik zelf al helemaal ondersteboven daarvan en dan probeer je alle radaren te laten bewegen om hierin medewerking te verlenen.
  Een van de coaches zei toen dat heel vaak nabestaanden die niet zo’n directe verbondenheid hadden met de overledene vaak gevraagd werd door familie om zaken af te handelen, dat ik aan de ene kant van de lijn er meer van ondersteboven vaak was dan de beller die iets wilde afhandelen.
  Maar gevoelsmatig veranderde dit niets bij me, mijn reacties bleven hetzelfde.
  Ik kan me dan ook niets voorstellen bij dit gesprek dat iemand zo iets afhandeld op die manier.
  Dan moet je toch een psychopaat zijn of zo?
  Ze had je op zijn minst kunnen informeren dat dit een automatisch gegenereerde rekening was die uit de tandartsenpraktijk is ingediend en als je contact op zou nemen met de praktijk dat zij deze rekening voor je af kunnen melden…
  Gewoon informatie verschaffen was honderduizend keer humaner geweest dan wat je nu is overkomen, dit is toch geen menselijkheid meer.
  Ik zou haar onder de koude douche zetten met een beetje stroom erop, niet teveel en niet te weinig… Er moet toch nog enige vorm van pijnervaring in zitten in een dergelijk ‘mens’? >:)
  Veel sterkte Cin op dit ongelooflijk pijnlijke pad 😡 (%)

 14. Echt verpletterend, verpletterend dom. Ongelooflijk. Ben blij dat de tandartspraktijk in ieder geval wél goed gereageerd heeft, maar het blijft natuurlijk ontzettend pijnlijk.

 15. Frappant, sommigen in mijn omgeving reageerde hierop met “ja, zo gaat dat tegenwoordig” of hadden zelf ook zulke verhalen. Doet me afvragen hoeveel afgestompte mensen er eigenlijk rondlopen in Nederland.

 16. desiree

  Als je 100 tot 150 calls moet verwerken op zo’n werkplek fulltime dan ga je hele rare dingen zeggen op gegeven moment…
  Probeer maar eens een vrouw die 4 tot 6 maanden zwanger is uit te leggen dat als ze nu WW heeft sollicitatieplicht heeft tot haar zwangerschapsuitkering ingaat.
  Een totaal ander onderwerp waarmee jij nu zit maar het is even een simpel voorbeeld…

 17. @Desiree: Tja, ik begrijp wel dat een mens heel wat telefontjes te verwerken krijgt op een helpdesk. Maar waarom overtuigd ze me dan niet dat sommige regeltjes kloterig in elkaar zitten in plaats van de poging me te overtuigen dat mijn vader echt niet op is komen dagen? Net als dat je de zwangere vrouw niet gaat overtuigen dat ze nog niet voldoende zwanger is of nog een miskraam kan krijgen maar uitlegt hoe de wet in elkaar geflanst is.

 18. sam

  hey, grrrits hier, ik ben bezig aan artikeltje voor de nrc over tandartspraktijken (sic), mail me je me tel nr ffe , dit is wel illustratief verhaal.

 19. desiree

  Ook als je zoveel calls te verwerken hebt, hoor je niet iets op dergelijke wijze te zeggen wat er tegen jou is gezegd!!!
  Maar mensen gaan onder zulke druk wel hele rare dingen zeggen soms…
  Er is geconstateerd dat de gemiddelde mensen bevolking een kleine 1% statistisch psychopaat is of naar zwaar psychopatisch gedrag neigt.
  En die kunnen dus heel makkelijk deze uitspraken doen, die hebben geen enkele vorm van medeleven of zelfs de intentie om het je uit te leggen hoe het wel werkt.
  Op mijn werk was ik vervelend bij de opleidingen, want ik wilde teveel weten, alleen maar omdat ik mensen juist die informatie wilde kunnen verschaffen ipv zoek het zelf nog maar eens uit.
  Of huur maar iemand in die het voor je doet anders als je het niet zelf kunt.
  Maar dan duurt je gemiddelde gesprekstijd langer dan 4 minuten en ga je over je 1 minuut afhandelingstijd ook heen, en dat vindt de baas weer niet goed.
  Maar ik was een van de weinige die 100% tevredenheid scoorde bij klantenonderzoek.
  En zonder verkeerde opmerkingen of afhandelingen van gesprekken te maken ben ik nu ook er weer doorheen gedonderd en zit weer met terugwerkende kracht in de WAO.
  In een callcenter werken is echt een ongelooflijke rotvorm van werken! 🙁
  Dan kun je nog beter fysieke productiewerk doen.
  Aan het eind van de dag ben je helemaal op en leeg, mentaal en fysiek terwijl je de hele tijd op je kont zit.
  Maar ik vrees dat er steeds meer en meer callcenters gaan komen omdat dit zo’n goedkoop alternatief is ten aanzien van mensen aan een balie te plaatsen voor informatie…
  Ik ben het met je eens Cin, de mensen raken afgestompt, maar met name door de systemen waar men mensen in plaatst omdat er een econoom uitrekent in abstracto dat dit zo’n goede en meest goedkope oplossing is voor iedereen.
  Factor menselijkheid heeft geen economische waarde in deze vorm van economische oplossingen.
  Men denkt al iets integraler maar dat geld alleen voor hoger kader personeel, voorlopig is de ‘productievloer’ nog steeds het eerste waarop bezuinigd wordt ipv in geinvesteerd…

 20. @desiree: Ja heb ook ooit op een callcenter gewerkt en vond dat ook vervelend door de tijdslimieten en misleiding die er aan te pas kan komen. Ben het wel met je eens dat de systemen steeds onpersoonlijker worden opgezet. Maar toch denk ik dat de mens er zelf nog altijd mee vandoen heeft. Mensen zijn er zelf nog altijd bij. Zoals jij bijvoorbeeld ook probeerde wel normaal te blijven doen.

  Ik denk wel eens dat ‘we’ te makkelijk met alles kijken naar het systeem of het hogerop zonder zelf nog maar enige verantwoordelijkheid over te hebben. Want een econoom kan wel alles uitrekenen, als iedereen zijn menselijkheid behoudt dan maakt dat niet uit.

 21. Geen woorden voor. Wat heb je het dan niet begrepen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft