Ministerie van VWS het nieuwe Lourdes?

Om even een situatieschets te geven: ik ben afgekeurd voor de WAO, eenmaal per week zie ik de huisartsassistente om me te voorzien van een injectie die ik de rest van mijn leven zal krijgen, ik betaal me blauw aan medicijnen die volgens Ab Klink geen medicijnen mogen heten en haal er nog wat meer op die de goedkeuring van Klink wel weg kunnen dragen, mijn medisch dossier is zo’n vijf centimeter dik, het eigen risico is in februari al opgesoupeerd en bij de apotheek weten alle medewerkers al waarvoor ik kom als ik alleen maar binnenstap. Toch ben ik plotseling niet meer chronisch ziek!

Halleluya, zou je denken. Ware het niet dat ik er niets van gemerkt heb en alleen op papier plots niet meer chronisch ziek ben. Volgens de nieuwe regeling die moet compenseren voor versobering van belastingaftrek bijzondere ziektekosten dan. Want tja, ben je niet opgenomen in een instelling dan hangt het moderne chronisch ziek zijn blijkbaar af van een summier lijstje aandoeningen en medicijnen. Waar menig chronisch zieke zomaar niet aan voldoet.

Het wordt nog beter als we kijken naar de compensatieregeling eigen risico. Dan ben ik namelijk ook niet chronisch ziek omdat ik niet voldoe aan het gestelde aantal dagdoseringen van bepaalde medicatie (van dezelfde summiere lijst). Omdat ik daar allergisch op reageer maar goed, dat interesseert niet natuurlijk. Mijn werkende partner is echter plots wél chronisch ziek vanwege medicatiegebruik.

Goed, er is nog een compensatie arbeidsongeschikten in het leven geroepen dus ik hoop niet heel veel slechter uit te komen dan voorgaande jaren. Maar gewoon het feit dat ik  en velen met mij  plotseling niet meer als chronisch ziek aangemerkt worden zonder bijbehorende genezing …

Comments (14)Previous

Bank zonder geld

Next

Ocherme de politieagent toch …

14 Comments

 1. ton

  Maar een groot deel van deze regering (w.o. ongetwijfeld cda-er Klink) is in “in de Heer” en die schijnt erg goed in onverklaarbare genezingen te zijn. Soms zò goed, dat je het zelf niet merkt!

 2. desiree

  Het wordt compleet versoberd want men stelt vanuit de regering dat men het niet meer kan betalen. Maar het systeem werkelijk veranderen met goede ideeen zodat men wel voorzieningen kan blijven verschaffen zie ik ze niet mee aankomen.
  Een soort mantra van ‘het moet minder’ ipv ‘het kan ook anders en beter’.
  Wellicht dat er dan wat heilige huizen omver daarvoor moeten, en die zijn schijnbaar nog te heilig?
  Of heeft de farmaceutische industrie alles echt zo goed in zijn macht?
  En zorg dan dat artsen en specialisten opleidingen betaalbaar worden…
  En nog zoveel meer 😕

 3. citrientje

  nou dat is inderdaad maar een minilijstje, ik voldoe wel.

 4. Ik kom wel voor beide tegemoetkomingen in aanmerking. Levert dus 850 euro op. Alleen jammer dat ik ruim 2800 aan aftrekposten kwijt ben en dus circa 1150 euro minder via de belasting terugkrijg. Valt gezien mijn eerdere inschatting op basis van de toen bekende info nog mee, maar kost dus nog steeds een 300 euro per jaar. Door die 2800 minder aftrek schiet echter ook mijn belastbaar inkomen met dat bedrag omhoog en dat is weer op diverse andre punten nogal ongunstig (eigen bijdrage wmo e.d.). Echt vrolijk kan ik er dus ook niet van worden. Maar misschien valt ook dat nog mee: die eigen bijdragen zouden ter compensatie ook lager worden – maar voor ik ga staan juichen wil ik dat wel eerst zien voordat ik het geloof.

 5. Tja ze doen allemaal erg hun best in Den Haag, alleen als het gaat om verantwoording nemen, dan is er dus niemand thuis en dan weet niemand maar dan ook niemand wat er aan de hand is.
  Je zou bijna chronisch ziek worden van dit land…

 6. Luuk

  Alweer vier jaar oud, deze column, maar nog steeds actueel als ik jouw relaas zo eens lees… :-s
  http://www.koelman.com/2005/genezing-voor-allen/

 7. @ton: ah, ik moet op zoek naar meer geloof in plaats van de juiste behandeling!

  @desiree: het gaat om geld en dan vooral minder kosten en dat is het vrees ik. Vlak nadat deze maatregel werd aangekondigd sprak Jet Bussemaker al uit in te zien dat er misschien toch veel chronisch zieken buiten de boot zouden vallen en achteruit zouden gaan. Daar zou nog eens nauwkeurig naar gekeken worden. En toen gebeurde er niets en viel de hele handel uit het nieuws. Langzaam aan zou ik willen dat politici eens een stage in de schoenen van een chronisch zieke zou kunnen lopen.

  @citrientje: waat ook niet fijn is. Ik voldoe niet omdat ik de aandoeningen wel heb maar niet voldoende medicijnen naar binnen weet te krijgen.

  @Frans: zou zeker even afwachten ja. Weet niet of je ook zorgtoeslag en huurtoeslag hebt, maar ook daar heeft het invloed op en dat wordt niet gecompenseerd denk ik. Overigens kan je nog wel specifieke zorgkosten opgeven: huisratsbezoek en medicijnen indien niet vergoed (gelukkig, ik krijg steeds minder vergoed en dat begint een dure ‘hobby’ te worden)

  @beeobee: werden politici maar zelf even ziek, gewoon om te kunnen ervaren. Met de achteruitgang in koopkracht erbij natuurlijk.

  @Luuk: ja dat was ook al zo’n gezellige periode vol wonderen. Geweldig geschreven trouwens Luuk!

 8. @Cin: huurtoeslag geven ze niet op een koopwoning, zorgtoeslag had ik nog net wel en was dus maar een klein beetje, zal dus idd vervallen als ze daar niets aan de grensbedragen veranderen.

 9. desiree

  Euh… ik lees je linken nog eens aandachtig door, zover dat gaat met mijn hoofd…
  Maar ik begrijp er eerlijk gezegd niet zoveel van.
  Met mijn terugkeer in de WAO begrijp ik dat ik om 350 euro mag vragen?
  Want ik voldoe schijnbaar aan bepaalde criteria…
  Maar dit krijg je alleen via het UWV die je hierover moet bellen?

 10. @frans: ah sorry, ging er zomaar vanuit dat je zou huren. De zorgtoeslag zou jammer zijn als het daar effect op heeft.

  @desiree: je hoeft er niet om te vragen, dat bedrag krijg je uitgekeerd (of wordt verrekend, mocht je ergens in het jaar in de WAO teruggevallen zijn). Het is om te compenseren dat de arbeidsongeschiktenaftrek verdwenen is in het belastingstelsel. Pas als je eind september niets betaald hebt gekregen, zou ik erover gaan bellen om na te vragen hoe het in zijn werk gaat.

 11. @Desiree/Cin: die tegemoetkoming arbeidsongeschikten wordt “vanaf” het 3e kwartaal 2009 uitbetaald, inderdaad dus zoals Cin al zegt eerst afloop 3e kwartaal afwachten. De 150-500 euro tegemoetkoming chronisch zieken wordt trouwens pas vanaf november 2010 uitbetaald, in feite een extra besparing: de belasting kreeg je tussen begin mei en eind augustus terug als er niets bijzonders was en daar kreeg je als het langer duurde tenminste nog rente over.

 12. desiree

  Lekker chronisch ziekelijk uitgelegd door VWS… 😉
  Jullie zijn helderder 😡
  Thanks!

 13. Yvonne

  Ik was zo blij, het lukte mij eindelijk 3 uurtjes te werken in de week. Verder zit ik in de wao. Daar verdien ik 65 euro mee, en die zijn heel hard nodig. En ik kr4eg meer dan 200 euro huurtoeslag, omdat ik nu in een iets duurdere woning zit, dan ik zat, maar die goedkope flat moest natuurlijk gesloopt worden. Dus moest ik verplicht naar iets duurders verhuizen.
  Doordat ik nu dus een extra inkomen (65 netto per maand) heb en ik bijna geen ziektekosten meer mag aftrekken, is mijn verzamelinkomen veel hoger en krijg ik nog maar de helft huurtoeslag. Stel dat het mij zou lukken mijn werk uit te breiden naar 6 uur, ongeveer 130/150 netto per maand erbij, dan vervalt mijn huurtoeslag volledig.
  Als ik dan bereken mijn WAO -vaste lasten = 2,44 en daar moet ik dan de maand van eten, toiletatikelen, wasmidelen, kleding postzegels etc voor kopen.
  Hoe da ik dat doen?
  Dus ik ben erg tegen op dat je nu geen extra ziekte kosten af mag trekken van de belasting want het heeft een groot gevolg voor je verzamelinkomen en daardoor een groot gevolg voor je huurtoeslag. Die 350 euro heft dat niet op.
  En het is natuurlijk maar de vraag of je iets krijgt eind 2010, want zouden we ook geen compensatikrijgen als je chronisch ziek bent, maar heel weinig mensen hebben de eigen risico van 150 euro vorig jaar terug gehad. Dus ik durf er nog niet op te rekenen.

  Dus ziet het ernaar uit dat ik dan mijn huur etc niet kan betalen, sta ik op straat, word ik volgens mij ook niet gezonder van, dus houd het wwerken voor een paar uur snel op en krijg ik weer huurtoeslag, oh nee, dan heb ik geen huis meer, hmmm.

  Ik ben nooit zo pessimistisch, maar door dit gedoe verdwijnt mijn optimisme wel heel snel.

 14. @Yvonne: Logisch ook, het is te absurd voor woorden. Mag ik je reactie een keer verwerken in een stukje erover? Zou liever meer voor je doen maar kan dit ook niet oplossen voor je. Love you lieverd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft