Ocherme de politieagent toch …

Tweeënzeventig procent [van de geinterviewde agenten] zegt ook dat het publiek onvoldoende waardering heeft voor de politie.

 Mijn eigen ervaringen met de politie zijn inmiddels erbarmelijk te noemen. Niet alleen omdat zij mij ‘vergaten’ op te vangen in de nacht dat mijn vader zelfmoord pleegde maar des te meer om de klachtenafhandeling die daarna volgde. Nu ik weer wat normaler kan nadenken zie ik pas hoe onbeschoft alle gemaakte fouten en gebrek aan medemenselijkheid totaal onder het tapijt geveegd zijn.

Sowieso de manier waarop een en ander juridisch werd afgedekt. In Nederland houden we van zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid, dus zodra bij onderzoek blijkt dat er sprake is van zelfmoord, is het geen politiezaak meer. In mijn geval werd daarmee verklaard waarom de belofte dat er politie in het huis van mijn vader zou zijn om mij op te vangen, niets waard bleek. Zij waren mij niet ‘vergeten’, er was geen verschrikkelijk ongeval elders gebeurd, het was gewoon geen politiezaak meer dus was het ‘normaal’ dat wij in een leeg huis aankwamen zonder te weten waar elke levende ziel was gebleven. Bovendien hoefde de politie dan ook niets meer te doen, waardoor niemand mij welke informatie dan ook hoefde te verschaffen over wat mijn vader had gedaan, hoe zijn lichaam er aan toe was of zelfs welk buro er was geweest. Om het geheel goed af te timmeren volgde nog een wel erg knullige argumentatie: men had niet verwacht dat ik sleutels van mijn vader zou hebben. Oftewel, de politie was er vanuit gegaan dat ik voor een dichte deur zou komen te staan en dan in mijn glazen bol had kunnen zien waar mijn familie gebleven was. Die daar nog altijd op het buro zaten, te wachten tot een politieagent ons naar hen zou komen brengen. Ow, en ze hadden mijn telefoonnummer niet. Een regelrechte leugen, ze zijn onmiddelijk mijn telefoongegevens nagegaan en hadden zelfs door mijn gsm kunnen zien dat ik onderweg was.

Wat betreft slachtofferhulp kwamen ze ‘goed’ weg. Die hulp is voor slachtoffers van een misdaad. En hoe we het ook wenden of keren, wij zijn geen slachtoffer omdat er geen misdaad is gepleegd. Goed, ze hadden slachtofferhulp wel in kunnen schakelen maar juridisch hoeft het niet dus had mijn klacht geen grond. Gek trouwens, want ben je per ongeluk getuige van een zelfdoding van een vreemde of zelfs maar een ongeluk, krijg je die slachtofferhulp wel aangeboden of kan je die wel aanvragen.

Nog mooier wordt het als het gaat om het vrijgeven van het huis en het lichaam. De politie beweerde glashard dat alles was vrijgegeven aan mijn familie op het buro en mijn familie de verantwoordelijkheid hadden gehad mij in te lichten. Dat ik dus mijn vader had laten opbaren terwijl dat zeer onverstandig was, was ineens de schuld van mijn familie. Vergoeilijkend werd er aan toegevoegd ‘uw familie zal toch wel wat in de war geweest zijn, misschien zijn ze het u daarom vergeten te vertellen’. Frappant, mijn familie had namelijk ook een klacht ingediend. En dezelfde vertrouwenspersoon die mij opstookte de familiebanden eens te verbreken, vertelde aan hen dat er wel degelijk een fout was gemaakt. Dat het lichaam en het huis aan hen vrij gegeven had moeten worden met alle benodigde informatie, maar dat iedereen dat vergeten was te doen. Overigens werd hun klacht op een andere manier weggewoven. Wilden zij het doorzetten, dan moesten ze hun verhaal doen voor een kille commissie van zes personen. Dat werd ten zeerste afgeraden vanwege de emotionele belasting en vanzelfsprekend heeft mijn familie dat dus ook niet doorgezet.

Verder had ik ‘geluk’ dat de hulpofficier van justitie als enige vond dat hij me een gesprek moest aanbieden om te vertellen wat er nu precies gebeurd was die nacht van vier op vijf januari. Anders had ik de keuze tussen helemaal geen informatie – opnieuw, het is geen politiezaak meer dus hoeft niemand ook maar iets te doen – of het verkrijgen van het dossier per post. Let wel, zo’n dossier bestaat voornamelijk uit vele foto’s. Sowieso niet aan te raden om te bekijken en al zeker niet als ze door de TNT worden bezorgd.

De klachtenprocedure zou afgerond worden middels dit verhaal op schrift wat ik moest onderteken om de klacht afgehandeld te hebben. Ik heb niet getekend omdat al snel bleek dat ik was voorgelogen over mijn familie. U raadt het al, ik heb er inderdaad nooit meer iets van vernomen. Want wat onder het tapijt moet, zal onder het tapijt verdwijnen nietwaar.

Wat ik aan het geheel misschien nog wel het ergste vond, is de vele keren dat mijn begrip is gevraagd. Begrip dat het voor politie ook een zware zaak was. Begrip omdat de methode van zelfdoding van mijn vader iedereen zo geschokeerd had. Begrip omdat zij allen zelf hulp nodig hadden gehad om een en ander te verwerken. Begrip dat zij ook maar mensen zijn. Zonder van iemand maar éénmaal een sorry te horen, zonder ook maar een sprankeltje hulp te kunnen krijgen, zonder ook maar van één iemand te horen dat zij het vervelend vonden hoe het gegaan was maar mét beschuldigingen richting mijn familie, moest ik nog ergens begrip vandaan halen?!! Dat had ik niet, dat heb ik niet en dat zal ik nooit krijgen.

Ok, ik begrijp dan weer wel dat de politie ervaart dat ‘het publiek’ weinig steun over heeft voor de politie. Nog beter begrijp ik waarom die steun van ‘het publiek’ ontbreekt.

Heb ik achterwege gelaten hoe de politie in mijn eigen woonplaats reageerde toen ik in nood daar hulp probeerde te krijgen. Die me mijn verhaal lieten doen aan de publieke balie, naast iemand die zich stond op te winden over fietsendieven. Waar een agent een spurt nam zodra ik naar de koffieautomaat werd verwezen, om voor mijn neus eerst snel elf koffie uit dat ding te sleuren. Dat ik behandeld werd alsof ik gek was en geen recht had op informatie (want toen was het ineens wél een politiezaak?). Hoe ik later buiten stond met op een memobriefje het nummer landelijke politiediensten. “Kunt u daar uw verhaal doen, misschien kunnen die op postcode zien welk buro betrokken was”.

Comments (9)Previous

Ministerie van VWS het nieuwe Lourdes?

Next

Windows helpt vergankelijkheid een handje

9 Comments

 1. desiree

  We moeten respect voor ze hebben, zonder dat ze ons respecteren.
  We moeten begrip tonen, zonder dat ze het zelf hoeven te hebben schijnbaar.
  We worden maar doodgeslagen met het begrip verantwoording te hebben en te nemen, maar hoe doe je dat nog als de politie zelf een slachtoffer houding aanneemt in dit alles?
  Als er een volgende keer een blauw pakje op je afhuppeld is de eerste gedachte die me bekruipt wat voor een excuusTruus we nu weer zullen treffen…
  Elke klacht afwimpelen onder het motto wij staan juridisch in ‘ons recht’ zal juist het tegengestelde opleveren om respect, begrip en eigen verantwoording te krijgen van het publiek…
  Ik vraag me af wat het verlies is voor de politie om falen toe te kennen ongeacht juridisch getouwtrek.
  Gaat het dan puur om het ‘gezicht’ van deze beroepsgroep?
  Dan is de politie er alleen maar voor zichzelf en niet voor de burger, is mijn conclusie…
  Absurd hoe ze dit afhandelen!
  Cin, denk aan je eigen grenzen, ik vind het enorm moedig dat je het aangaat!
  😡

 2. Wij allen hebben als kind al geleerd zéker nooit een politieagent te vertrouwen, die kennis hebben wij doorgegeven aan de kinderen die het nu de kleinkinderen zullen leren.
  Jammer voor de beroepsgroep, maar eigen schuld, dikke bult.

 3. @desiree: het lijkt erop, dat men geen gezichtsverlies wil lijden. Dat merkte ik vanaf het begin van de klachtenprocedure. Eigenlijk vond men dat ik een gesprek aan had moeten gaan in plaats van een klacht in te dienen en werd er telkens vanuit gegaan dat ik in de verwarring gewoon niet goed opgelet had (‘dat zal wel meevallen’, ‘het is vast anders gegaan’, ‘ik kan me niet voorstellen dat het zo gegaan is’). Ik vermoed zelfs door hoe het gesprek verliep dat het aanbod van de hulpofficier van politie alleen werd gedaan omdat hij bang was dat ik de foto’s zou opvragen en hij vond dat geen goed plan. Maar hij is dan ook de enige die er even over nagedacht heeft en me wezenlijk verder heeft kunnen helpen.

  @Christina: toch verschrikkelijk eigenlijk dat je het gevoel hebt dat door te geven aan kinderen en kleinkinderen. Zeker eigen schuld, dikke bult maar ook zo onnodig (vanuit de politie!) lijkt me in een land als dit.

 4. De politie is je beste vriend…”With friends like these, who needs enemies?”

 5. “Begrip omdat zij allen zelf hulp nodig hadden gehad om een en ander te verwerken.” juist dat argument maakt het des te idioter dat ze niet begrijpen dat jij ook hulp en zeker een fatsoenlijke afhandeling nodig had.

 6. @Terrebel: je wil niet weten hoe vaak ik dat gedacht heb ..

  @frans: ja idd. Het klonk mezelf ook belachelijk in de oren dat ik nog ging uitleggen waarom dat begrip bij mij wel zoek was inmiddels.

 7. HenK

  Het nadeel van systemen, protocollen, procedures, enzovoorts…
  Er is minder ruimte om zelf na te denken, minder ruimte voor medemenselijkheid.

  Temeer daar je wat je hebt meegemaakt goed onder woorden kunt brengen, vraag ik me af of je hebt overwogen om je klacht aan de Nationale ombudsman voor te leggen.
  Wellicht kun je op die manier iets doen voor anderen die iets soortgelijks overkomt en helpt het bij je eigen verwerking.

  Met vriendelijke groet,
  HenK

 8. @HenK: Dat is een goed idee, de nationale ombudsman aan te schrijven. Dat ga ik zeker binnenkort doen, dankje.

  Denk trouwens niet dat het gelegen heeft aan protocollen, procedures en systemen eigenlijk. Wat ik langs de weg heb begrepen gaat het hier om zaken die de politie niet ‘hoeft’ te doen maar wel mag doen. Alles wat is nagelaten lijkt daarmee simpelweg een kwestie van niet nadenken en slechte communicatie. Wellicht daarbij een kwestie van teveel betrokkenen (denk aan psychologische fenomeen de meer mensen de minder hulp er komt omdat iedereen denkt dat een ander het zal oplossen). Bovendien zijn vele opmerkingen en manier van behandelen niet besloten in de klachtenprocedure. Zeker mijn familie aanwijzen als schuldige dat ik geen letter informatie heb ontvangen, zal niet in welk systeem dan ook gepast zijn.

  Heb eerder het idee dat het samenhangt met de afschuwelijke mentaliteit die in Nederland steeds meer en vaker heerst. Ik heb bij de klachtenprocedure aangegeven dat ik een sorry wilde horen en een leermoment wilde zijn zodat dit anderen in de toekomst niet zou overkomen. Maar aan de andere kant van de lijn lijkt alleen het woord ‘klacht’ door te dringen en dan gaan de automatismes om zoveel mogelijk straatjes schoon te vegen om het hards in werking. Dat is het allesoverheersende gevoel, niets was belangrijker dan dat iedereen elke verantwoordelijkheid van zich af kon werpen, straatjes schoon werden en de hele handel in een doofpot kon.

 9. citrientje

  lijkt nergens na, ik heb ooit slachtoffer hulp aangeboden gekregen van de politie. Weet je waarvoor??? Voor het stelen van mijn bromfiets!!!!!

  Tis maar waar ze de prioriteit leggen. x(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft