Jaloeziebelasting op erfenis?

“Wat mij betreft kan een student met een studieschuld anders behandeld worden dan een vijftiger met een tweede huis en een boot.”

Je zou denken dat het hier gaat om hypotheekrenteaftrek, huursubsidie, zorgtoeslag of wellicht nog loon- of vermogensbelasting of iets dergelijks.  Maar nee, het betreft een voorstel van PvdA Tweede Kamer fractie om de successerechten aan te passen: hoe hoger de inkomsten, des te meer belasting er afgestaan moet worden over de erfenis.

Nou ben ik helemaal voor het principe dat sterkste schouders zwaarste lasten dragen. Maar wat hebben die sterke schouders te maken met successierechten? Toch al een belasting van het type ‘erg gebeurd niets maar betaal toch maar’, lijkt het nu over te gaan in een misplaatste jaloezie belasting van het soort ‘U heeft al een boot, dan hoeft u geen erfenis meer toe te krijgen’.

Comments (13)Previous

Verkeer en Waterstaat over zelfmoord

Next

Miljoenennota een discussiestuk

13 Comments

 1. HenK

  Niet dat het verder veel uitmaakt, maar Jan Kees de Jager is een echte CDA-er van de school Balkenende.
  Inhoudelijk ben ik het dit keer niet met je eens… maar dit terzijde.
  Met vriendelijke groet,
  HenK

 2. Het lijkt mij een (gebakken) luchtballon. De rijksten zien in het algemeen toch al kans zodanige regelingen te treffen dat de na hun overlijden verschuldigde successierechten geminimaliseerd worden. Bij verhoging van de successierechten zal het gebruik van dergelijke regelingen alleen maar toenemen. Hij treft hooguit de middengroep die te veel heeft om geen successierechten verschuldigd te zijn maar te weinig om allerlei van die constructies op te zetten.

 3. Trouwens een merkwaardig idee van de Jager gezien de voorgestelde wijziging per 1.1.2010 waarbij het systeem van de successierechten wordt vereenvoudigd en met name de hoogste tarieven, en soms aanzienlijk, worden verlaagd.

 4. Ja, successierechten vormen een van de minder begrijpelijke belastingen. Net als omzetbelasting eigenlijk, vind ik. Er wisselt geld van eigenaar en de overheid zegt “doe mij ook effe 20%”.

  Ik ben voor belastingen hoor, in de VS kun je zien wat er gebeurt als je die gedurende dertig jaar lang verlaagt, maar niet op zo’n willekeurige manier.

 5. ton

  Ik ben zestiger, zonder tweede huis, maar wel met een hypotheek en zonder boot en de erfenis? Die moesten we destijds met zeven kinderen delen, dus qua successierechten heb ik geen klagen.
  (Ik heb eigenlijk helemaal geen reden tot klagen: we zijn gezond met wat beperkinkjes, de kinderen en kleinkinderen zijn onbeperkt gezond, we hebben goed te eten en te drinken en wonen mooi, kortom: welke crisis?)

 6. @Henk: hm, ik was duidelijk erg vermoeid. Je hebt gelijk, het is de PvdA fractie die het voorstel doet aan staatsecretaris de Jager, die van CDA huize komt. Ik heb het aangepast.

  Maarreuh, waarom wil je me inhoudelijk niet tegenspreken dan?

  @Frans: ja ik vond dat ook al vreemd, maar het kan betekenen dat dit een luchtballon blijkt te zijn die geen doorgang zal vinden.

  @Laurent: precies, ben ook voor belastingen en het sterkste schouders principe maar dit heeft een willekeur die me jaloers voor doet komen en verder geen nut heeft. Maar wel de nalatenschap van een dierbare treft.

  @ton: Dat is mooi dat je niets te klagen hebt. Het ging me ook meer om het principe. Ik denk overigens dat er wel mensne zijn die flink last hebben van de crisis, het hangt er een beetje vanaf of je je baan houdt of net een huis moet verkopen denk ik. De gemiddelde burger die het nu niet merkt, zal er nog wel tegen aan lopen als de bezuinigingen eraan komen.

 7. Juist, dan moet ik in mijn reactie dus Jager ook even vervangen door PvdA[-x

 8. Ik vind successie rechten zo wie zo een absurde belasting.
  De erflater heeft al belasting betaald over het vergaarde.
  Nog even en met gaat de erfgenamen belasten wegens gederfde inkomsten, als er de erflater er een verspillende levensstijl op nahield 😉

 9. HenK

  @ CiNNeR
  Omdat ik, zeker op dit moment, meer een lezer dan een schrijver ben en daarbij is het nog erg onduidelijk wat nu precies gaat gebeuren met de successierechten, wat de PvdA-fractie wil en wat dit in de praktijk gaat betekenen.

 10. @Frans: Sorry! Zal hem even voor je aanpassen 😀

  @Henk van S: zeg het maar niet te hard, je zou politici op ideeën kunnen brengen 😉

  @HenK: ook weer zo. Hoewel discussieren als het besluit al genomen is, weinig nut heeft. dan wordt het meer bejubelen of verguizen en ondergaan.

 11. Silverblue

  Ik snap sowiso niet waarom je belasting moet betalen over geld waar bij leven en welzijn van de overledene ook al belasting over betaald is.

 12. mescaline

  De meer er wordt verdient, de meer belasting er afgestaan moet worden over de erfenis.

  Wie ter wereld begrijpt dit ? Wat een rare Nengelse taal is dat CiNNeR! The more … the more.

  Nog slechter dan Des te… des te…

  “Hoe groener des te zwemt-ie” moet het zijn.

 13. @mescaline: ik durf zomaar te beweren dat elke lezer prima begeep wat er werd bedoeld maar je hebt gelijk, echt netjes is het niet. Aangepast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft