Miljoenennota een discussiestuk

Frits Wester met de uitgelekte miljoenennota in de handen is al bijna net zo’n traditie aan het worden als de (afgrijzelijke) hoedjes parade  op Prinsjedag. Je zou dit jaar alleen bijna denken dat Frits de verkeerde stukken gekregen heeft. Er wordt namelijk nog geen miljoen in verdeeld maar lijkt meer op een discussiestuk voor een studentenvereniging economie of bestuurskunde:

“We weten één ding zeker: na de crisis zullen we te maken hebben met hardnekkige problemen, met name op de arbeidsmarkt en bij de overheidsfinanciën. Niets doen is geen optie, moeilijke keuzes zullen onvermijdelijk zijn,” waarschuwt Bos. Volgens het kabinet zijn ‘fundamentele politieke heroverwegingen ‘ nodig, en een breed maatschappelijk debat ‘over de vraag hoe we er – met minder middelen – toch voor kunnen zorgen dat Nederland er in 2020 schoner, slimmer, sterker, solidair en solide voor staat.”

Het kabinet wil een reeks heilige huisjes ter discussie stellen, zodat in sommige gevallen 20% kan worden bezuinigd op de overheidsuitgaven.”

Onlangs bleek in Netwerk dat de burger dit jaar meer vertrouwen in de politiek én dit kabinet gekregen heeft. Hoofdoorzaak: de manier waarop daadkrachtig met de crisis is omgesprongen. Ze zullen wel dubbel gelegen hebben in Den Haag.

Comments (17)Previous

Jaloeziebelasting op erfenis?

Next

Algemene Beschamingen

17 Comments

 1. Merkwaardig voorbeeld van Bos om de hoogte van de kosten te illustreren:
  “Als elke baby die dit jaar geboren wordt de onbalans van dit jaar (30 miljard euro) zou moeten dragen, bedraagt de rekening 160.000 euro per baby,”

  Dat is een wel erg grote als, of overweegt hij de overige, eerder en later geboren, ruim 16 miljoen Nederlanders vrij te stellen van het bijdragen in deze kostenpost? Dit lijkt wat mij betreft meer op een rekenkundig grapje om het echt erg te laten lijken dan op een zinvolle opmerking: er zijn ruim 80 keer zoveel mensen in Nederland dus per Nederlander wordt het bedrag minder dan 2000 euro. Dat klink, hoewel natuurlijk nog steeds een flink bedrag is, natuurlijk een stuk minder spectaculair – zeker als je het terugverdienen uitsmeert over meerdere jaren – en zou de mensen veel minder doordringen van het belang van al die bezuinigingen. En dat kunnen we natuurlijk niet hebben [-(

 2. ton

  Goede conclusie, Frans! Goed zicht op de problemen, krijg je alleen door ze reëel inzichtelijk te maken. Het voorbeeld van Bos geeft hooguit het idee van “nou, dat kan toch niet, dus waar hebben we het over?”.

 3. Tsjonge, dan valt het bedrag dat allochtonen de maatschappij kosten toch hartstikke mee! Om nog maar te zwijgen over de bedragen die ouderen, chronisch zieken, scholieren en babies de belastingbetaler kosten.:((

 4. @Ton: voor duidelijkheid is het ook nodig dat we weten waaruit die 30 miljard bestaat. Ik heb bijvoorbeeld sterk de indruk dat daarin ook (een deel van) de steun aan de banken en/of de overname van ABN/AMRO zit. En was dat volgens Bos zelf nu niet juist géén kostenpost maar een fantastische belegging voor het Nederlandse volk waar we later ruimschoots de vruchten van gingen plukken? (kennelijk heeft hij even vergeten de gebruikelijke zin bij beleggingsprodukten te lezen: “resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”)

 5. @Frans: Ja vond dat ok een eigenaardig voorbeeld. Trouwens ook omdat onlangs werd gezegd dat het begrotingstekort een bedrag van 39000 euro per burger zou bedragen. Dan is het door de discussie alleen al gestaag gedaald 😉

  @ton: buiten dat je wat concreters verwacht van bestuurders in een miljoenennota.

  @Terrebel: helaas, de voorbeelden beslaan alleen het begrotingstekort, de kosten van mensen zit verwerkt in reeds binnengehaalde belastinginkomsten. Vrees dat het onderwerp wie wat kost dus niet van tafel zal gaan.

  @Frans(2): geloof dat het hooguit een fantastische belegging zal blijken te zijn voor d eoverheid. Door de burger betaald, door de overheid geïnt en vermoedelijk geen haan meer die er naar gaat kraaien.

 6. @Cin: ik vind 39000 per burger een onwaarschijnlijk getal: dat zou neer komen op 39000 x 16 miljoen = ruim 600 miljard, weet je zeker dat dat een bedrag was dat voor Nederland werd genoemd en niet voor b.v. Amerika?? Of was dat wellicht het bedrag per huishouden? (lijkt me dan overigens nog steeds erg veel)

 7. CiNNeR

  @frans: dat is wat ik ergens las maar zal wel een hoog telegraaf gehalte gehad hebben

 8. Tedje

  De staatsschuld bedraagt in 2008 346 miljard euro, dat is 58,2% van het bruto binnenlands product. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Staatsschuld)

 9. @Tedje ik vermoed dat je 2009 bedoeld (dus al incl. de kosten van dit jaar en inclusief het geld dat de overheid uitgegeven heeft aan de banken en dat volgens Bos een belegging was en dat dus terug zou moeten komen) zie http://www.mdweekly.nl/918271/miljoenennota-bereid-nederland-voor-op-ingrijpende-maatregelen )381 volgend jaar, min de veertig miljard toename volgend jaar = ca 341 miljard dit jaar)

  (je link doet het niet [meer], geeft een pagina die verteld dat er nog geen wiki “staatsschuld” bestaat, dus ik kon de bron van het door jou genoemde bedrag niet na gaan)

 10. 2
  tedje: pagina gevonden , deze link werkt beter: http://www.google.nl/url?q=http://nl.wikipedia.org/wiki/Staatsschuld%23Staatsschuld_in_Nederland&usg=AFQjCNEvwi8ZBWi5v82gSJYhIQh-VJUV_A&ei=rS6vSsnRPM_I-QaM2qXFBg&sa=X&oi=section_link&resnum=1&ct=legacy

  Vreemd dat de bedragen daar nogal afwijken van de bedragen in de resp. miljoenennota’s/rijksbegrotingen, lijkt wel of alles wat verschoven is in tijd.

 11. zie ook http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-2772-wm.htm, het door jou genoemde bedrag lijkt correcter dan dat in de Volkskrant, maar is inderdaad inclusief de steun aan de banken die als Bos gelijk heeft ruimschoots terugverdiend zouden worden

 12. Tedje

  @Frans54, het haakje sluiten werd automagisch toegevoegd aan de link. Het ging mij niet om exacte cijfers maar meer over de orde van grootte

 13. @Frans: Hoorde vandaag dat Wouter Bos bedoeld had, 160.000 bij elke nieuw geboren baby per dag aan oplopende staatsschuld. De baby;s gebruikend als voorbeeld hoe hoog de rekening zou zijn als je hem alleen bij de toekomstige generatie neer zou leggen.

 14. En dan is er nog zoveel wat wij niet weten.

 15. @Cin: dat hij dat bedoelde begreep ik al, ik blijf het echter een onnodig gooien met grote bedragen en dus paniekzaaierij vinden. Bovendien volkomen beside the point: het wordt niet alleen door die baby’s betaald maar door alle Nederlanders.

 16. ik denk dat de regering, en/of Bos, veel fouten heeft gemaakt afgelopen jaar en dat wij daar nu voor mogen opdraaien.

 17. @Frans: het wordt ook niet door de baby’s betaald maar het was de bedoeling de Nederlander te doordringen van de orde van groote van de staatsschuld en over te halen dat niet af te willen wentelen op de volgende generatie. Het is wellicht wat paniekzaaierij idd. Hoewel het misschien goed is als de gemiddelde burger een idee heeft hoe enorm de staatsschuld aan het oplopen zal slaan. (Al kunnen we niets doen dan lijdzaam afwachten voorlopig maar goed)

  @GobboE: of het fout was de banken te helpen weet ik zo net nog niet. Als een bank was omgevallen, was ons land ook te klein geweest en de individuele problemen van rekeninghouders vele malen groter. Vind de oplossing wel uiterst beroerd, de gemiddelde burger krijgt de rekening en de banken vooralsnog niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft