Kleuterkabinet

‘Absurd’, ‘tamelijk bizar’, ‘niet fraai’, ‘staatsrechterlijk vrij uniek’, ‘overdone’, ‘curieus’, ‘merkwaardig’. Enkele reacties van als kinderen zo verbolgen ministers en staatsecretarissen op de motie van wantrouwen die de VVD indiende na de Algemene Beschouwingen. Minister-president Balkenende ging nog een stapje verder in al zijn verontwaardiging en noemde de motie herhaaldelijk ‘een gotspe’. Minister Bos merkte aanvullend op dat de VVD zich ‘buiten de concensus heeft geplaatst’. Menig CDA’er toonde zich kleuterig rancuneus door te zeggen “Dit gaan we onthouden. Dat wordt nog vier jaar oppositie voor jullie.”

Hiermee maken Balkenende, zijn voltallige kabinet en de coalitiepartijen de Haagse politiek volslagen belachelijk. Want wat is er in hemelsnaam mis met een oppositiepartij die zich niet schaart achter kabinetsbeleid? En vooral: wat maakt dat een kabinet zou ‘mogen’ bepalen of er wel of niet een motie van wantrouwen tegen zichzelf ingedient wordt?

Comments (10)Previous

'Gewoon' mexicaans

Next

Wilt u niet zo veel drinken in de kroeg ..

10 Comments

 1. Alhoewel ik bij Rutte die die motie indiende ook overduidelijk het gevoel had dat hij nou eindelijk ook eens Iets Heel Belangrijks wou zeggen.
  Gênante vertoning.

 2. “Menig CDA’er toonde zich kleuterig rancuneus door te zeggen “Dit gaan we onthouden. Dat wordt nog vier jaar oppositie voor jullie.”

  Als ze zich daar nou eens aan hielden. Dan krijgen we in ieder geval geen CDA-PVV-VVD kabinet.

  Verder eensch met de post. Dit kabinet heeft een betonnen plaat voor de kop.

 3. Luuk

  Ach, het Binnenhof is één grote familie. Ik denk dat ze dat bedoelen.

 4. Inderdaad aanstelleritisch: zolang als ik me algemene beschouwingen kan herinneren is er altijd minstens één motie van wantrouwen van deze of gene. Die hoort gewoon bij de folklore.

 5. HKH

  De opmerkingen van het kabinet zijn toch veelzeggend in dit geval… drama! Ook al is het de VVD, ik vind het jammer dat de motie het niet gered heeft.

 6. @Laurent: zou het erger vinden als hij het gevoel zou hebben alleen onbenulligheden te kunnen overbrengen 🙂

  @Jack: Dan mogen ze de kiezer wel wat beter in de gaten gaan houden. Momenteel stemt Nederland zo verdeelt dat een coalitie amper te vormen zal zijn, uit welke partijen dan ook.

  @Luuk: tuurlijk 😀

  @Frans: waarom denk je dat het niet gemeend is (maar folklore)?

  @HKH: een van de weinige keren dat ik het niet weet. In crisistijd een kabinet laten vallen is niet uiterst handig. Maar dit kabinet is net zo demissionair te noemen.

 7. @Cin: het zal misschien best gemeend zijn, maar gezien het feit dat al ver van te voren bekend was dat zo’n motie geen enkele kans van slagen had zie ik het toch als meer horend bij de gebruikelijke gang van zaken en als een gebaar voor de tribune dan als een serieuze poging van dit kabinet af te komen. De ophef onder de regering en bijbehorende partijen komt op mij dan ook wat geforceerd over, die lijkt mij nauwelijks serieuzer te nemen dan de motie zelf. Dat nog afgezien van het feit dat ze er helemaal aan voorbij gaan dat het helemaal niet zo zeker is dat ze na de volgende verkiezing er ook maar iets over te zeggen hebben wie er in de oppositie komt: ze halen met zijn drieën bij elkaar momenteel in de peilingen bij lange na geen meerderheid.

 8. ze schijnbaar houden van intimidatie

 9. @Frans: maar weten dat een motie van wantrouwen geen kans van slagen heeft, is natuurlijk ook geen reden hem niet in te dienen. Juist omdat de politieke arena geen vacuum is. En juist om het publiek te laten zien hoe ernstig je als partij iets goed of afkeurt.

  @GobboE: ja, hoewel ik betwijfel of er iemand geintimideerd is geraakt van het gewauwel.

 10. Je vergeet nog de CU die ineens dwars gaat liggen bij een plannetje waar ook de vvd bij betrokken was, zo van we stellen het lekker uit na na na

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft