Het is weer gezellig in de zorg

Niet alleen zijn vijf patienten onnodig overleden door toedoen van chirurg Reijnen, ook bleek dat de man eerder al veroordeeld was voor dood door schuld wegens ‘slordigheid bij een ingreep’. Het rapport was duidelijk, het was niet goed en er deugde niets. Toch kwam onderzoeker en Maagchirurg Jan Willem Greve bij Pauw en Witteman niet veel verder dan wat gestotter dat ‘de communicatie niet goed was geweest’ en werd er aangegeven dat het ziekenhuis bestuur ‘mogelijk’ een tuchtrechterlijk proces tegen de chirurg zal starten.

Veel verder zal het ziekenhuis niet gaan in het nemen van de eigen verantwoordelijkheid. Die er natuurlijk wel degelijk is. Want hoe bestaat het dat een veroordeelde arts hier gewoon aan de slag kan? En wat is dat toch dat imbeciele artsen met medeweten van jan en alleman gerust hun gang kunnen gaan tot het flink te laat is?!

Nog erger, kan dit in de toekomst zich eindeloos blijven herhalen. Immers zolang ziekenhuizen het verdommen een spiegel voor te houden, blijven zij griezels in de gelegenheid stellen er flink op los te blunderen.

Zou iemand het rapport ‘En waar was de patient’ eigenlijk wel gelezen hebben?

Comments (10)Previous

Wilt u niet zo veel drinken in de kroeg ..

Next

Vetzakken krijgen kanker

10 Comments

 1. Ja, ik las gisteren ook zoiets, dat er dus heel wat mensen door zijn toedoen aan de maagoperatie zijn overleden, en ‘dat de arts ontslagen werd’. Uhm… is dat alles? Dat is zoiets als ‘de schutter op de school schoot tien studenten neer, hij is uitgeschreven van zijn studie’. Hallo? Moordenaar? Vervolgen? Pfff, vreemd hoor.

 2. “Gelukkig” (ik weet het, ongelukkig woord in deze context) zijn patiënten tegenwoordig wat mondiger en zorgen die er nu voor dat die spiegel alsnog voorgehouden wordt dmv zowel een civielrechterlijke als een strafrechterlijke zaal tegen het ziekenhuis (als werkgever wel degelijk verantwoordelijk voor daden van hun personeel, hoe erg ze ook hun best doen om hun aandeel te bagatelliseren)

 3. De man dient gewoon gerechtelijk vervolgd te worden voor dood door schuld. Op z’n minst. De directieleden van het ziekenhuis moeten hun parkeerplaats én hun leasebak inleveren vanwege nalatigheid. Dat zal ze leren…

 4. citrientje

  Dat dit heeft kunnen gebeuren. Je legt je ziel en zaligheid in handen van een veroordeelde. BRRRR.

 5. ongelofelijk verhaal dit…

 6. @Wenz: toch is die houding al langer aan de gang. De schrijver van het rapport ‘En waar was de patient?’ zei erover dat het ‘typisch nederlands is dat er koppen moeten rollen’ terwijl dat volgens hem toch geen oplossing biedt. In mijn ogen is het typisch Nederlands dat er zelden koppen rollen en raakt de patient of de nabestaande nogmaals gedupeerd daardoor. Bovendien denk ik dat dit soort praktijken blijven voorkomen, juist omdat er nooit koppen rollen. Als ziekenhuis zeg je even dat het allemaal ‘heel vervelend’ is en dat is dan dat 🙁

  @Frans: ja de patient is wel mondiger maar buiten dat de patient daar bakken geld en energie in moet steken met wel wat anders aan het hoofd, is de hamvraag dan hoe ver de patient komt. Veel tuchtzaken verdwijnen uiteindelijk in het niets of volgt een minimale reprimande op en dan staat d epatient nog met bakken frustraties en lege handen.

  @Terebel: hear hear!

  @citrientje: ja, griezelig idee.

 7. Luuk

  Het rapport ‘En waar was de patient’ heeft niemand gelezen omdat het met de communicatie niet goed zat. Dat is het mooie van communicatie. Het is bijna ongrijpbaar en je kunt er alles op afwentelen.

 8. @Cin: dat zal ook de reden zijn dat de betrokkenen danwel hun nabestaanden er geen(of niet alleen) een tuchtrechtzaak van maken maar een strafrechtzaak en een civielrechterlijke (om de schade voorzover dat mogelijk is vergoed te krijgen). Het zal nog steeds veel tijd en ergernis kosten, maar gezien wat er nu uit dit rapport naar buiten kwam (en er wordt nadrukkelijk nog het een en ander achtergehouden, we weten niet eens alles) vermoedelijke wel met een redelijke kans op genoegdoening die verder reikt dan een tik op de vingers van de tuchtraad.

 9. desiree

  Als je beroepsgroep chirurgie is, dan zou je toch willen dat je collega’s hun werk serieus doen, dat je ‘professie’ niet te schande wordt gezet…
  Als beroepsorganisatie stel je dan toch hoge eisen en roep je ieder jaar iedereen terug om te zien wat resultaten zijn en schop je eruit wie prutst, waar is de chirurg gebleven die zijn eigen werk serieuser neemt dan zijn bankafschrift…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft