Vetzakken krijgen kanker

Minimaal 124.000 Europeanen hebben vorig jaar kanker gekregen door overgewicht. Het gaat daarbij om borstkanker, baarmoederhalskanker of kanker rond het rectum. De meeste gevallen deden zich voor bij vrouwen in Centraal-Europese landen als Tsjechië, Litouwen, Slovenië en Bulgarije. Door een groeiend aantal mensen met obesitas, kan overgewicht in de nabije toekomst de grootste veroorzaker van kanker worden Aldus Andrew Renehan van de Universiteit van Cardiff die zijn onderzoeksresultaten vorige week publiceerde op een congres over kanker in Berlijn.

Dat zijn harde cijfers om bang van te worden als de weegschaal flink wat pondjes meer aangeeft. Hoewel er een reden lijkt te zijn dat de berichtgeving over dit onderzoek mondjesmaat is.

Sowieso is het amper ‘nieuws’ te noemen. Dat bepaalde vormen van kanker meer voorkomen bij  mensen met overgewicht is al langer bekend en wordt enkele keren per jaar over gepubliceerd. De voorspelling dat overgewicht de grootste oorzaak ‘zou kunnen’ worden staat gelijk aan koffiedik kijken, is wetenschappelijk dan ook niet relevant en in feite ook niet bijster nieuwswaardig. 

Daarnaast gaat het hier niet om absolute aantallen of zekere gevallen. De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op een rekenkundig model. Renehan heeft daarmee in 2002 berekend dat er 70.000 gevallen van kanker door overgewicht zouden zijn. Hetzelfde model zou een flinke groei laten zien tot de 124.000 gevallen in 2008. Onduidelijk is echter hoe dit model tot stand is gekomen dus hoe betrouwbaar deze berekening eigenlijk is. Welke factoren zijn meegenomen in het model? Is er alleen gekeken naar gewicht en kanker of ook naar leeftijd, roken, specifieke eetpatronen, erfelijkheid? Hoe zeker is de correlatie vet en kanker bij deze gevallen? Welke veiligheidsmarges zijn er gehanteerd in het model? Hoe is de groei in jaren berekend, op basis van aantallen gevallen van kanker of een groeiend aantallen gevallen van obesitas?

Het onderzoeksverslag zou hier meer duidelijkheid over kunnen verschaffen maar waarschijnlijk is dat niet. In 2007 publiceerde Renehan vergelijkbare onderzoeksgegevens aan The Lancet (gerenomeerd medisch vakblad).  Daar werd meteen bij vermeld dat een direct oorzakelijk verband van zwaarlijvigheid op kanker niet definitief bewezen kan worden. Tevens had de onderzoeksgroep niet kunnen achterhalen waarom overgewicht de kans op kanker zou kunnen vergroten. De gemaakte berekeningen gaven voornamelijk aanleiding tot verder onderzoek.

Vanzelfsprekend wil dit niet zeggen dat Renehan onzin verkoopt en overgewicht is er in de laatste minuten ongetwijfeld niet gezonder op geworden. Maar om nu meteen in blinde paniek een hartaanval op de loopband te riskeren of in tranen uit te barsten omdat Sonja Bakker haar afslankprogramma zojuist in de wilgen heeft gehangen, nergens voor nodig.

 Gepubliceerd op deJaap.nl 

Comments (9)Previous

Het is weer gezellig in de zorg

Next

De hypocriete apotheek

9 Comments

 1. citrientje

  mmmm, volgens mij krijgt iedereen vroeg of laat kanker, ongeacht van wat dan ook.

  van overgewicht?
  roken?
  uitlaatgassen?
  bespoten groente?
  troep die ze in het eten gooien?
  telefoonstraling?
  Of je woont onder zo´n stroompaal?
  Alleen al denken dat je kanker krijgt kan kanker veroorzaken, zeggen ze.

  Elke keer is het wat anders. Gekke is wel dat er rokers zijn die 90 of ouder worden en niet rokers die longkanker krijgen.

  Denk dat het hele milieu ervoor kan zorgen dat kanker volksziekte nr 1 word. Niet alleen overgewicht.

 2. 1 op 3 mensen krijgt kanker in zijn leven momenteel. Dus inderdaad, is het niet van overgewicht, dan wel van iets anders. Ach, de cellen in ons lichaam zijn gewoon héél enthousiast wat celdeling betreft, weinig aan te doen denk ik, behalve in een grot kruipen en leven zoals ze eeuwen geleden leefden.

 3. @Citrientje: Denk zelfs dat gewicht helemaal niet de grootste veroorzaker zal worden, maar daarvoor zal je verder moeten lezen op deJaap (waar ik het stuk voor geschreven heb).

  @Wenz: het schijnt dat de gezondheid behoorlijk verbeterd als we zouden gaan eten zoals we in de jaren ’70 deden. En we gezonder en veel ouder worden op het moment dat we caloriebeperkt doch zeer voedselrijk zouden gaan eten. Hoewel een grot zoeken dan nog niet zo gek is, om milieufactoren wat te minderen 😉

 4. Moi

  Wat een volkomen kulverhaal.

 5. Of dat in een grot leven nu wel zo gezond is? Ik meen mij uit docu’s te herinneren dat die grotbewoners gemiddeld de veertig zelfs lang niet haalden. Maar dat kan tegenwoordig natuurlijk anders liggen: je hebt nu weinig kans net in een grot te zijn gekropen waar een beer zijn winterslaapje wilde houden.

 6. @Moi: dat zijn we dan wel eens

  @Frans: je hebt sowieso weinig kans een grot te vinden in Nederland die niet afgezet is met hekwerk en een kassa 😉

 7. Luuk

  Moet ik nu echt doorklikken naar DeJaap? 🙁

 8. @Luuk: wat heb je tegen deJaap?

  Overigens klik je alleen door naar specifiek dit stukje op deJaap, verzacht dat iets? 😉

 9. Eén van de grote oorzaken van Kanker is psychisch: Innerlijke conflicten die je onbewust dwars zitten.
  Kun je je daar van bevrijden dan is de kans groot dat je snel van je kanker (én vetzucht) af bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft