De hypocriete apotheek

Vandaag kwam ik in de apotheek en ving een gesprek op van een patiënte aan de balie naast me. Of ze het medicijnzakje wilde tekenen om de apotheker te steunen in de actie ‘Ik geef (om) Zorg’. De apotheekster deed haar stinkende best op een pracht van een uitleg: De patiënte wilde toch zeker niet alleen de goedkoopste medicijnen krijgen? Tja, dat wilde deze patiënte eigenlijk best. Immers de apotheek had haar al jaren wijsgemaakt dat al die merken hetzelfde zijn en hetzelfde werken. Dat was toch ook zo, vroeg patiënte bezorgd? Jawel, dat was zo. Maaaar, sommige mensen moesten elk half jaar van medicijnen wisselen en reageerden dan weer niet op elk merk even goed. Dus toch graag even tekenen. De mevrouw tekende braaf, stralend van geluk dat ze zo’n goede daad voor haar medepatiënten kon verrichten vandaag.

Vervolgens werd ik geholpen. Gespannen wachtte ik op het bijzondere medicijnzakje en even bijzondere sprookje wat de apotheekster zou gaan vertellen. Eindelijk zou ik op verzoek al mijn kritiek eens kunnen spuien. Opgetogen bedacht ik wat ik haar allemaal in het gezicht zou gooien waarna ik zou weigeren te tekenen. Ik kon niet wachten!

Helaas. De apotheekster herinnerde zich al onze ruzies om merkwisselingen en bijbetalingen nog goed waarschijnlijk. Vorige maand nog had ze een speciale aantekening in orde moeten brengen zodat ik niet om de paar maanden een ander merk medicatie meer hoef te proberen waar ik niet tegen bestand ben. Twee keer 10 mg inmiddels omdat de 20 mg niet rendabel is voor de apotheek. Bovendien kwam ik een middel halen wat ze tegenwoordig speciaal in voorraad houden omdat ik deze als enige in de regio gebruik en ik voorheen het risico liep zonder te geraken. Wat ik geheel zelf moet betalen maar toch een recept voor mee moet brengen, omdat ze anders het gebruik niet geregistreerd willen houden in mijn dossier. Voor alles anders kom ik twee keer per recept, een keer om te bestellen en drie dagen later om het op te halen. Als het goed gaat tenminste. En zij herinnerde zich waarschijnlijk net zo goed als ik, dat het heel vaak niet goed was gegaan.

Dus werden mijn medicijnen uit het bijzondere zakje gehaald. Kwam het normale zakje uit een ander laatje en verdwenen daar mijn medicijnen in. Werd de brochure ‘Ik geef (om) Zorg’ weggelegd. En kreeg ik begeleid van een onzekere glimlach en een ‘dat was het he?’, het doodgewone zakje mee naar huis voor 7,95 euro.

Enfin. Mocht u medicijnen nodig hebben en een bijzonder zakje onder uw neus geschoven krijgen, overdenk dan even of u wel echt achter de actie ‘Ik zorg (om) u’ staat. Bedenk dat de apotheker pas voor u in de bres is gesprongen sinds hij zelf financieel geraakt wordt door problemen waar u al enkele jaren tegen aan kunt lopen. Realiseer u dat apothekend Nederland al tevreden zou zijn met een hogere receptvergoeding en in dat geval de problemen voor patiënten blijven voortbestaan. En dat dat de apotheker een zorg zal zijn.

Comments (4)Previous

Vetzakken krijgen kanker

Next

Chronisch ziek, sterke schouders

4 Comments

 1. ton

  Kreeg ik bij herhalingsrecepten eerst altijd een portie voor drie maanden mee, een tijdje geleden was het voor twee maanden, gisteren voor één maand. Toevallig?

 2. Nikki

  Nou werk ik dus bij Apotheek Roosendaal. En wij werden gewoon verplicht om dat stomme shirt aan te trekken. Ook wij vinden het debiel hoe het er tegenwoordig allemaal gaat. Wij zitten daar net zo goed niet op te wachten. Als je wil klagen zou ík eerst naar de zorgverzekeringen gaan. Die dus het hele gedonder hebben begonnen….

 3. @ton: denk het niet. Maar zou dat ook aangeven bij je huisarts, want het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat er onderhands verdient gaat worden aan onnodige receptregels.

  @Nikki: Nee hoor, ik zit prima bij de apotheek met mijn geklaag en jouw reactie benadrukt dat stevig. Want zeker, de problemen spelen al langer voor de patiënt maar de apotheek heeft geen poot uitgestoken om daar tegen in te gaan. Pas nu het de eigen portemonnee van de apotheek raakt, komen jullie in actie. Waar jij als medewerker zoveel zorg voor je klanten hebt dat je hier reageert met ‘stom shirt’ en ‘ga ergens anders klagen’. Op jouw shirt had misschien beter kunnen staan ‘Val dood’? 🙂

  Moet er ook wel om lachen. Want de reactie die je nu geeft is enorm typerend voor de reactie die ik telkens ook in mijn eigen apotheek ervaar. Op het moment dat ik de verkeerde medicijnen, geen medicijnen of een aangepast recept krijg en dat probleem moet oplossen, dan wijst de apotheek structureel naar alles anders en doet werkelijk geen moer om naar een oplossing te zoeken. En dat niet incidenteel maar al jarenlang met regelmaat weer opnieuw. Er is echter wel een verschil in consequenties. Jullie vinden het vervelend dat er problemen ontstaan en de klant daarvoor bij jullie moet zijn, de klant loopt ernstige gezondheidsklachten op door hetzelfde.

  Dit maakt een ding wel duidelijk. Voor er actie gevoerd wordt, zou de mentaliteit van de apotheek wel eens mogen veranderen. Dat er enige waarheid in de leus ‘Ik geef (om) Zorg’ komt te zitten.

  Psje: de zorverzekeraar kan dit doen vanwege de politiek, wat dat aangaat stond je baas prima in Den Haag.

 4. desiree

  Had vanaaf uitgebreid comment geschreven, loopt puter vast x(
  heel kort: Apotheek krijgt bij herhalingsrecepten geld voor iedere herhaling die je ophaalt als ‘administratieve handeling’, die dienen zij in bij verzekeraar, terug te vinden in de administratie als je goed leest, geen enkele transparantie in die afschriften, je moet het uitbellen om het te zien!.
  Dus maandelijkse herhaling is interessant voor apotheek!
  Niks geen zorg voor consument, elke handeling een tientje extra scoren over je rug!

  Dus als eerste betaal je doktersbezoek, vervolgens met een beetje pech een eigen bijdrage aan medicatie en vervolgens daarop ook nog eens de administratie kosten bij elke herhaling van apotheek erover net zo lang tot je eigen risico opgemaakt is, vind ik een knappe truck bij elkaar gegoocheld…
  :-l

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft