Daar is Joop

Joop is een site die je wijst op nieuws waar je wat van vindt en je in staat stelt daar op te reageren. Daarnaast is Joop een site waar prominente opiniemakers, experts en nog onbekend talent hun mening kunnen delen. Op die meningen kun je reageren. Joop wil graag een levendig, scherp debat losmaken. Een site waar ideeën geboren kunnen worden. Naar politieke kleur wordt daarbij niet gekeken. Joop wil ook een plek zijn waar iedereen vrijuit zijn mening kan geven zonder het risico te lopen verketterd te worden. Daarom modereren we reacties vooraf.

Het is de eerste dag dat Joop online te vinden is en nieuwsgierig ga ik een kijkje nemen. Op de fronpagina schreeuwt een meer dan beeldvullende foto met krantenkop me toe. Dat is duidelijk belangrijk nieuws waar Joop mij op wil wijzen, dus enthousiast klik ik het bericht aan. Om plots bij de Volkskrant te belanden. Het volgende bericht brengt me naar het NRC en zo heeft Joop ineens erg veel weg van Kranten.com. Goed ok, ik kan een reactie op dat nieuws bij Joop geven, maar het blijft een wat vreemde binnenkomer.

Dan maar even verder zoeken of er nog opinie te vinden is. En jawel, verstopt in de zijbalken zijn enkele artikelen te vinden. Bijvoorbeeld van Dolf Jansen. Die mij eigenaardig genoeg onmiddelijk verteld dat er in Nederland teveel meningen en opinies rondwaren, die weinig doordacht zijn. Maar, Joop zal anders zijn en gaat mij echt laten nadenken en dat is toch weer fijn. Om dat te bewerkstelligen deponeert Dolf zijn visie dat de PVV bestaat bij de gratie van domme mensen die alweer nergens over nadenken. Ik begin me langzaam af te vragen of zowel Dolf als Joop mijn mening eigenlijk wel willen horen.

Uitproberen dan maar, ik schrijf gewoon een reactie. Al is het maar omdat Dolf aangeeft werkelijk in discussie te willen en dat zou Joop dan toch nog bijzonder maken. Vervelend dat er eerst geregistreerd en gevalideerd dient te worden maar allee, ik ben toch al bezig. En zo krijg ik mijn reactie in de wachtrij geplaatst om gemodereerd te worden. Deze verschijnt een uurtje of twee later in beeld met de andere wachtende reacties. Helaas, Dolf zwijgt in alle talen.

Nogmaals, het is slechts de eeste dag dat Joop online te vinden is. Maar met al dat gemoraliseer, geregistreer en gemodereer zie ik van een ‘levendig, scherp debat’ niet veel komen.

PSJe: Mijn tweede reactie kwam al niet meer door de moderatie heen, tweemaal reageren op een dag, dat trekt Joop van Jole blijkbaar niet.

Dan liever deJaap

Comments (9)Previous

Sinds Theo van Gogh

Next

Zorgtoeslag afschaffen

9 Comments

 1. ton

  Ik was vanmorgen blijkbaar nog te vroeg. Toen zag ik de mededeling dat de site in opbouw was, terwijl ik gisteravond in de VARA-gids las dat de site nog geen succes was, maar men ‘m ging verbeteren!

 2. Helaas blijkt opvallend vaak dat mensen alleen maar willen discussiëren met mensen die dezelfde mening hebben.

 3. HKH

  IK word een beetje moe van dit soort mislukte sargasso kloons. Jammer ook dat Dhr. Jansen zich hier aan bindt maar VARA hè…. BTW snafu.nl is nog een stapje erger.

 4. @ton: Las elders dat de redactie van Joop al gemeld had dat het net zo’n succes is als GeenStijl. Onder het mom regeren is vooruitzien ofzo?

  @Terrebel: ja maar zelden wordt daar zo voor uit gekomen als Fransisco van Jole doet.

  @HKH: Zou het al minder jammer vinden als er niet vooraf gemodereerd zou worden én Dolf de moeite zou nemen terug te reageren. Snafu ken ik niet, zal eens gaan kijken 🙂

 5. Richard H

  Dat registreren is te overleven, maar een wachtrij wegens vooraf modereren slaat een discussie dood.

 6. Joop? Dat kende ik ngo niet…maar het is wel verwarrend omdat er ook een site is genaamd jaap…

 7. Luuk

  In mijn rss-reader staat minstens net zoveel als op Joop.nl
  Onbegrijpelijk dat ze voor die site een hele redactie nodig hebben. Echt absurd.

 8. Janneke

  Ik reageer op Cinner, omdat ik bij Joop.nl mijn hele hebben en houwen prijs moet geven voordat ik iets kan plaatsen. Dat willen ze natuurlijk om misbruik te voorkomen, maar het lijkt me redelijk gezond om niet je naam, achternaam en geboortedatum prijs te geven, aangezien daarmee je bankrekening al kan worden leeggehaald.

  Het is een mooi en nobel idee, helemaal in kaart me de vrije meningsuiting en het verzamelen van relevante informatie. En ja, de beste stuurlui staan aan wal, natuurlijk.

  MAAR: waar zijn de ‘normale’ mensen op Joop.nl? Alle opiniemakers zijn (opvallend veel) journalisten en politici! En als je dat toch doet, waarom zijn dan niet alle politieke partijen vertegenwoordigd? Of komen die nog aan bod? Alleen GroenLinks, PvdA en D66 zijn aanwezig. Of komt de rest nog?

  En waar is de vuilnisman, de kapster, de verpleegkundige en de thuiszorgmedewerker? Mensen die toevallig geen universitair diploma hebben, zijn niet meteen achterlijk. Integendeel, die weten vaak beter wat er speelt. Jammer. Misschien komt het nog.

 9. Ach, zolang je Joop niet ziet als de heiland of de enige bron van opinie op dit wereldje is het best een aardige site om de RSS en zo nu en dan een artikeltje van te lezen. In ieder geval beschaafder dan GS en co, en er zijn nog genoeg andere sites waar je ook leuke opinies en reacties erop kunt lezen. DeJaap is iig een leuke tip, die staat nu ook in mijn reader 🙂 Thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft