De Onrendabelen

De VARA-film ‘De Onrendabelen’ gaat over een groeiende groep mensen, die niet kan niet voldoen aan de steeds strengere eisen in de prestatiemaatschappij. (Film te zien op uitzendinggemist.nl)

Initiatiefnemer en eindredacteur Marcel van Dam: ‘De boodschap van de film ‘De Onrendabelen’ is dat Nederland vanaf ongeveer 1980 door bewust beleid op een glijbaan is terechtgekomen naar een ruwer, harder en minder humaan sociaal klimaat, met een groeiend aantal verliezers. Wat door beleid is scheef gegroeid, kan met beleid ook weer worden recht getrokken. Als voldoende mensen dat willen. Maar ze moeten het eerst natuurlijk wel weten. De film ‘De Onrendabelen’ wil daar aan bijdragen. (Bron: De Onrendabelen)

Op zich een mooie film die zeker heeft geprobeerd zoveel mogelijk maatschappelijke problemen te laten zien of minstens kort aan te stippen. Het enige wat ik zeer miste was een portret van een ‘normale’ onrendabele. De mens die een gewone jeugd heeft gekend, wel een opleiding heeft volooid, best van onderaan wilde starten op de arbeidsmarkt maar simpel tegen een probleem aan is gelopen zoals iedereen dat kan overkomen en even zo goed plots merkte dat hij/zij onrendabel is geworden.

Toch een aanrader als u het mij vraagt.

Comments (9)



Previous

Het fatsoensoffensief, een jaar later

Next

In ondertrouw

9 Comments

  1. HenK

    Mee eens.
    Iets teveel Limburg(s) en te weinig aandacht voor niet/minder verwachte ‘onrendabelen’.
    En negen, min-of-meer, deskundigen was wel wat veel.

    Mooie film, maar ik had er meer van verwacht.
    Volgende week vrijdag: Napraten.
    Ook een aanrader.

  2. Hey dank voor de tip! Ga’k zeker zien, want zou op m’n lijf geschreven kunnen zijn. *Zij die eeuwige successtories van anderen een beetje zat is* :-p

  3. ton

    Af en toe even schrikken, misschien niet volledig, maar zeker de moeite waard.

  4. Ik heb fragmenten gezien bij Pauw & Witteman, en die deden mij inderdaad vermoeden dat er weinig verrassend getoond ging worden. Precies de mensen die je verwacht te zien in zo’n film.

    Ik heb dus ook nog niet gekeken.

  5. Ben ik met je eens… het leed van mensen met “duidelijke handicaps” is vaak nog wel evident, maar men beseft vaak niet dat ook voor normale, doorsnee mensen het soms maar even hoeft tegen te zitten, of je valt al uit de boot… de arbeidsmarkt, en de samenleving in het algemeen, is wat dat betreft vaak keihard: “voor jou 100 anderen” …

  6. Luuk

    Het CPB laat weinig heel van de getallen die Van Dam aanhaalt. Dan blijft er verder weinig over van de documentaire. Vooral de tegenstelling onrendabelen – bezoekers miljonair fair vond ik erg zwak.

  7. @Henk: ja, dat ga ik zeker ook kijken. Hopelijk daar iets veelzijdiger.

    @Irene: en, wat vond je er van?

    @ton: idd

    @Jose: toch denk ik dat het voor tal van mensen wel verrassend zal zijn (geweest). Het idee wat heerst met betrekking tot de laagste inkomens verschilt nogal van de werkelijkheid.

    @PaulHUzzz: ja precies, ik had gedacht dat het meer daarover zou gaan, toen ik Marcel van Dam bij Pauw en Witeman zag.

    @Luuk: welke cijfers van het CPB, heb je daar een link voor misschien? Zijn cijfers lijken nl weinig te verschillen van het CBS en ik hoor wel dat de cijfers niet zouden kloppen maar het wordt nergens ook aangetoond of onderbouwd. En tja, kijk ik naar mijn eigen situatie dan ga ik al jaren achteruit en zijn mijn cijfers nog bedroevender dan die van Van Dam.

    De tegenstelling onrendabele – miljonairsfair vond ik ook wat zwak. Neem aan dat men wilde aangeven dat NL over voldoende welvaart beschikt om mensen meer binnenboort te kunnen houden maar het staat zo overmatig ‘links schopt tegen kapitaal’ op deze wijze.

  8. Luuk

    @ Cinner
    Haalde het zo uit de krant, maar kan het niet meer terugvinden. Was dacht ik het Brabants Dagblad van afgelopen zaterdag maar kan me vergissen.

  9. HKH

    Wat grappig, wij hebben het al een aantal weken aan tafel over de ‘onrendabelen’ en vooral het effect van het neoliberalisme. Wat ook ons opviel was inderdaad het gebrek aan ‘gewone’ mensen in de film. Ze zijn er nl. meer dan genoeg en geven een realistischer beeld van de effecten van de prestatiemaatschappij zodra je iets overkomt. Al dan niet door eigen toedoen. Overall is het natuurlijk altijd goed hier aandacht aan te blijven besteden: de zwijgzame samenleving.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft