U bent paranoïa over privacy

Bij nieuwe ict-toepassingen domineren “indiananenverhalen over privacy” vaak het debat, vindt staatsecretaris Heemskerk. Hij pleit voor een nuchtere discussie. “Het lijkt alsof de privacy-angst bij digitale zaken veel groter is dan bij papieren zaken. Maar een papieren dossier in een ziekenhuis kan ook gekopieerd worden.”

Aldus staatsecretaris Heemskerk die voor het gemak vergeet dat hij voor een paar duizend patientendossiers op papier minstens een bestelwagen nodig zou hebben terwijl ze digitaal op een usb-stick passen. Dat laatste gaat net even iets makkelijker nietwaar, over nuchtere discussie gesproken.

Persoonlijk stoor ik me dan ook meer aan het gemak waarmee politici elke terechte kritiek of nuttige discussie afdoen als paranoïa van de burger om een scala aan weinig doordachte maatregelen door te kunnen drukken.

Comments (9)Previous

In ondertrouw

Next

Upgrade, update en bugfix

9 Comments

 1. Je kunt er ook nog bij vermelden dat het vanuit Friesland nogal moeilijk is om een dossier in een ziekenhuis in Limburg te copiëren, met het digitale dossier kun je overal in Nederland het dossier van iedereen te pakken krijgen.

 2. Luuk

  Het is de enige aanpak om een IT-project te laten slagen: accepteren dat de beveiliging zo lek als een mandje is. Vergelijk de OV-chipkaart.
  Maar vreemd genoeg raakt men bij die stemcomputer wel in een vreemd spasme. Ik vind dat niet uit te leggen.

 3. opa-buiswater

  Privacy?? Welke privacy? Dat was toch iets uit de jaren zeventig of zo?

 4. @Frans: ook dat, hoewel ik heb begrepen dat het verkrijgen van gegevens buiten de regio wel iets lastiger is.

  @Luuk: Accepteren dat er altijd risisco’s zijn ok, accepteren dat beveiliging zo lek is als een mandje lijkt me wat erg ver strekken. Er kan tenminste moeite in de beveiliging gestoken worden.

  Misschien is het verschil dat de stemcomputer weerslag heeft op de politiek zelf en het imago van Nederland tegenover de rest van de wereld. Alles anders betreft meer de burger en die is blijkbaar niet meer zo interessant.

  @Opa 😀

 5. Privacy staat in het museum naast de stoomlocomotief en wordt alleen sooms naar buiten gereden omdat’t er zo mooi uitziet.

 6. @Terrebel: de volgende generatie krijgt er een gids bij om uit te leggen wat het ook alweer was 😉

  @christinA: inmiddels wel, dankje voor de tip

 7. renald

  Op zich heb ik niets tegen het idee van een elektronisch patientendossier, het is alleen zo jammer dat je de toegang daartoe moet overlaten aan andere mensen.

  Ook een leuke is bv de Digitale Handtekening, rechtsgeldig, toch…totdat je het certificaat intrekt. Kan dat dan, Ja, dat kan. Hmmm, ik geloof dat ik vanaf nu alles digitaal wil ondertekenen. Addertje onder het gras is dat er een andere partij nodig is om mij te autoriseren. Hmmm, dan is mijn uitsluitende controle volgens regeltje 3 wel eigenaardig case voor juristen.

  Kortom, techneuten weten wel hoe je het veilig(er) kunt krijgen, alleen de mensen van de wetjes en regeltjes snappen dat nog niet zo goed. En als je het niet begrijpt kun je het volgens mij ook niet goed uitleggen. Aangezien techneuten niet de beste uitleggers zijn, heb ik vooralsnog geen vertrouwen in een correcte uitvoering en handhaving.

 8. renald

  Ik vergat te vertellen dat de “paranoia” mede vanwege de menselijke en regelzuchtige factor terecht is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft