Advies gevraagd

Vooral moet ik ontstressen, loslaten, positiever en luchtiger tegen zaken aan kijken, meer bij de dag leven en meer van dat. Relaxter worden. Een fijnere manier vinden van omgaan met het leven zeg maar. Nog best moeilijk, zeker nu ik behoorlijk onzeker en angstig ben van de gebeurtenis afgelopen kerst.

Nou zal ik geen uitzondering zijn, u allen loopt natuurlijk ook tegen stress en moeilijkheden aan. Maar wellicht heeft u een betere manier gevonden er mee om te gaan. Dus dacht ik advies bij u in te winnen.

Hoe gaat u om met stress, problemen en gebeurtenissen? Wat geeft u ontspanning en rust?

Comments (23)Previous

Gelukkig Nieuwjaar!

Next

Nog even rustig aan

23 Comments

 1. Roken!

  Haha, ik weet het, dat mag ik helemaal niet zeggen. Maar lieve Cin, het enige dat bij mij helpt om te ontstressen, is die stress op een of andere manier minimaliseren. Ofwel in het echt, ofwel in je hoofd. Maar zover ik weet – als er dingen zijn die je heel erg opvreten, dan kun je dat niet van je afschudden. Dan moet je iets in je handelen of denken veranderen, aanpassingen doen, om verder te kunnen. En als dat niet mogelijk is, dan stress ik dus all the time, tot er andere tijden aanbreken. Weinig goed advies he? Haha, zucht.

 2. ton

  Relativeren, soms misschien wel iets teveel…

 3. Yoga, een uur in de tuin of van achter het raam naar de vogels of vlinders in de tuin kijken, luisteren naar muziek waarvan ik weet dat ik er vrolijke(er) van wordt. In ieder geval iets doen dat mijn gedachten even helemaal van de oorzaak van de stress afleidt en niet blijven doormalen in hetzelfde gedachten cirkeltje.

 4. leila

  Het klinkt niet leuk, maar af en toe kijk ik op tv naar programma’s over mensen met een ergere (in mijn ogen) handicap dan ik zelf heb (zware astma). Dat helpt mij relativeren:)
  Soms word ik er zelfs vrolijk van.
  Beste wensen Cinner!!

 5. wolvin

  Yoga, de haptonoom en online therapie hebben mij een heel eind op weg geholpen. Net als jij had ik negatieve ervaring met de reguliere geestelijke hulpverlening. Maar erg veel gehad aan de online versie. Probeer het is bij deze site

 6. Dat is natuurlijk voor iedereen anders:
  De een zal in een bad gaan liggen met wat arnica-olie en rock muziek.
  Anderen kiezen voor mediteren.
  De meeste mensen zullen met simpele oefeningen als bijvoorbeeld de bovenste op op deze site.
  http://www.ggzdrenthe.nl/index.php?pageID=708

 7. Cisca

  Zelf heb ik dan aardig kunnen oefenen de laatste paar jaar om stressbestendig te worden.Op een aantal plaatsen beschadigd ruggemerg . Om totale dwarsleasie te voorkomen vanaf die plekken al pittige operaties gehad. En nog een paar te gaan.TJA.Ik heb mijn katten en honden. Voor zover mogelijk loop ik zoveel mogelijk buiten ( met rollator)Als ik mijn huisvee zo intens tevreden naast elkaar zie liggen kom ik wat tot rust/voel ik mij gelukkig met het leven. Ademhalingsoefeningen brengen ook rust.Warme douche nemen met lekkre muziek erbij.Maar, en dat is het moeilijkste, is te leren leven in het nu.Zoals nu weertwee familie leden achter elkaar zijn overleden helpen ouderwetse valeriaandruppels.
  Wat mij altijd op het goede spoor zet is de volgende uitspraak:
  Geef me kalmte om te aanvaarden wat ik niet aanvaarden kan
  Moed om te veranderen wat ik veranderen kan
  Wijsheid om tussen deze twee onderscheid te maken.
  Soms helpt het allemaal geen zak. Maar dan kijk ik terug naar dingen van vroeger waar ik ook weer uit/bovenop ben gekomen.En dan geeft de wetenschap dat dat ook ging rust voor dit moment. En laat soms de dingen maar even voor wat ze zijn.(Het moeilijkste wat er is om te doen)Slik je verdriet en tranen niet weg. Dat is slecht voor je lijf.Luister naar je zelf.!!!Ach en ik weet het ook eigenlijk niet helemaal. Mocht iemand de gouden tip hebben,nou dat zou fijn zijn!!:d Aai over je bolletjehoor

 8. @iedereen: dankjewel voor de vele tips, fijn om te lezen.

  @Wenz: LOL Dat is wel waar ik op doel, iets in mijn denken gaan veranderen. Met iets structureels vinden om te onstpannen (meditatie misschien). Overigens ben ik per ongeluk stukken minder gaan roken en dat is eigenlijk meer ontspannend dan ik had gedacht. Mijn lichaam lijkt nerveuzer te reageren op veel roken? (Dat werkt ook zo maar heb het nooit zo gemerkt of ervaren eigenlijk).

  Misschien doe jij nog tips op hier voor jezelf 😉

  @ton: Als je er gezond bij blijft, is het misschien niet teveel?

  @Frans: Ja dat doe ik wel weinig, mijn gedachten even helemaal van alles afhalen. Vind ik ook moeilijk, ik dnek makkelijk erg veel en snel. Lezen helpt ook wel wat, even een andere wereld op zoeken (Lees vooral fantasy).

  @Leila: Kan me wel voorstellen dat dat werkt voor jou. Ik raak er momenteel eigenlijk gestressed van, kijken naar andere probemen. Ben het nogal aan het ontwijken juist. Jij ook de beste wensen!

  @Wolvin: tnx, lijkt me zeker wat (intherapy) en ga ik uitgebreid naar kijken.

  @Henk van S: Ja, ieder heeft zijn eigen manier inderdaad. Maar je weet nooit of er iets tussen zit wat mij ook aanspreekt. Zoals de ontspanningsoeeningen die je geeft, daar ben ik heel blij mee.

  @Ciska: Huisdieren zijn fijn om een beetje te ontsressen he, mijn katten doen ook veel goed. Ik neem alles wat iedereen hier zegt met mee en er zal altijd wel iets zijn wa ook bij mij enigzins helpt. Heel veel sterkte en liefs!!! :x:x

 9. desiree

  Ik kan deze tips ook wel gebruiken.
  Helaas ben ik ook een stresskip, kan je alleen maar vertellen hoe het niet moet :-@
  😡

 10. Als de stress aankomt zeg ik altijd: Hé, wat doe jij hier? Ga lekker buiten spelen!
  Dat doet-ie dan ook. Vandaar dat het tegenwoordig zo’n gedoe is in de openbare ruimte.

  Maar serieus. Ervaring genoeg met stress. Alle tips hierboven helpen en wel , zoals Henk. van S. tot S. zei, voor iedereen anders.
  Veel van die tips heb ik de afgelopen 15 jaren zelf gebruikt. Ze hielpen me allemaal, tot ik weer een andere methode nodig had. Conclusie: nooit denken dat na een geslaagde methode er nooit meer stress zal zijn.

  Wat ik nu altijd doe, is aan betrokkenen er omheen, meedelen dat ik ergens gestresst van begin te worden. In veel gevallen wordt er dan zodanig gereageerd, dat er aandacht voor is en men meehelpt de stress te verminderen of weg te nemen. Positieve ervaringen mee: op werk, bij ziekenhuisopnames, in relaties.

 11. @desiree: toch een handig blog dan 😉 Beiden aan de ontspanningsoefeningen.

  @Peter: Dat is ook een heel goed advies denk ik, mensen laten weten dat er stress is en hulp vragen/krijgen bij het ontstressen. Iets wat ik ook wat meer probeer te doen nu.

 12. christinA eijkhout

  Vroeger schilderde ik, dat hielp goed.

 13. Ha, we hebben een vergelijkbare smaak vwb leesvoer.

 14. Afstand nemen van de waan van de dag, kijken naar dingen als een observant, zonder actief in mee te doen. Een soort van zen meditatie. Maar ja, dat moet je wel liggen.

 15. Y

  Zat dingen! Sowieso werkt lezen op YEPz! voor velen uiterst ontspannend. Verder kan ik je vooral aanraden om goede films en tv-serieus te volgen. Of je volledig op de literatuur storten, natuurlijk. Aanrader: lees Dave Eggers.

 16. Stoppen met roken!!!
  Al die hartkloppingen en dat gejaagde gevoel zijn verdwenen.
  Alleen zijn helpt me ook. Heerlijk alleen zijn maar altijd met uitzicht op mensen om me heen.
  Stilte, lezen, mooie film en een goed glas rode wijn.
  Een goed 2010!

 17. zeeeend

  Een hond ,een hond die graag wat voor je doet .
  Een herder,gewoon de telefoon op tafel ,jas (en lijn pakken indien nodig ) en een paar uur de polder in ,of het strand over .
  Alleen op pad zet je aan het denken ,maar een hond wil aandacht,spelen aanwijzingen en leiding,je hebt dus geen tijd om te piekeren.
  Nog beter ?
  Drie honden. ;))
  jij bent de roedelleider dus je hebt je aandacht ten volle nodig

 18. Luuk

  Als ik heel eerlijk ben; al dat gestress op internet (soms lijkt het wel alsof iedereen nooit slaapt en alleen maar met reuze interessante zaken bezig is) maakt me wel eens depressief. Minder achter de pc, boek lezen, en vooral geen tv. Pas goed op jezelf! 🙂

 19. desiree

  Goede tip van Luuk, zo voel ik het ook vaak aan.
  Ben stukken rustiger geworden in ieder geval op die gebieden.
  ~o) geeft ook stress… 😉

 20. renald

  Bert & Ernie filmpjes kijken op YouTube.
  Verplicht dieet van één uur stand up comedy voor het slapen gaan.
  30 minuten meezingen en/of karaoke met je favoriete artiesten.
  Probleem vaststellen en jezelf afvragen hoe Disney het zou oplossen.
  Op een sok twee wiebel-ogen plakken, een mondje tekenen en er lekker mee in discussie gaan (gek stemmetje verplicht).
  18.00 uur, twee Jagermeisters en 2 a4-tjes te flauwe mopjes: het is groen en glijdt van een berg — een skiwi, en meer van dat soort. Of organiseer de week van de flauwe mop.

  maar ook jezelf een tijdje per dag geven om onbedaarlijk hard te janken, schelden, foeteren. Neem ‘t eens op en luister het terug, een interessante manier om je eigen woedes, frustraties te reflecteren naast het schrijven van een blog.

  en dan is het inderdaad tijd voor Yoga, meditatie of iets dergelijks. 15 per dag, gedurende één week ontspannen maar bewust met je ademhaling bezig zijn en het te regulieren. Bv rustig tot 5 tellen bij het inademen en rustig tot 10 bij het uitademen terwijl je in een comfortabele positie zit. Rug recht houden en sterk blijven.

 21. Sport en beweging helpt bij mij het meeste. Lekker naar de sportschool en met de ipod op 30-40 minuten hardlopen/crosstrainen/roeien. Als er al gestresste gedachten mijn hoofd binnenkomen, kan ik die meteen afreageren in de bewegingen die ik toch al maak. Daarnaast mediteer ik heel soms, en probeer zo bewust mogelijk te zijn van mijn omgeving, bij voorkeur tijdens een wandeling in de natuur. Probeer mediteren inderdaad (zoals iemand al zei) niet als iets zwaars of moeilijks te zien. Gewoon ontspannen zitten en luisteren naar je eigen ademhaling, en dat voor vijf minuten, kan al ontspannend zijn. Zet hem op!

 22. Maartje

  Bewegen, liefst buiten. Al is het maar een blokje om wandelen. Misschien kun je van iemand een hond in bruikleen krijgen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft