Paniekerige herdenking

Een overheerlijke chocoladetaart van vriendin S. (dankjewel kanjer!), een paar leuke kadootjes, in de zon op een terrasje, lekker uit eten en een spannende film … zo werd mijn niet gevierde verjaardag zeer geslaagd. Uurtje of twaalf nog even nieuws aan en verhip, een persconferentie. Er was iets ‘verschrikkelijks’ gebeurd op de Dam. En ‘het incident is aanleiding om „nog eens goed te kijken” naar de veiligheidsmaatregelen bij de viering van Bevrijdingsdag’. Wat eng, wat erg, er is iets verschrikkelijks gebeurd! Een bom, een granaat, een schietpartij?!

U weet het natuurlijk al, het was een verwarde man die een oerkreet sloeg. Waarop blijkbaar iemand anders maar meteen uitriep dat er een bom aanwezig moest zijn. Paniek, paniek en zo zorgde algehele angst voor vijftig gewonden waaronder enkele botbreuken. Ok, het is heel sneu voor de mensen die onder de voet gelopen werden natuurlijk. Maar – u neemt het mij hopelijk niet kwalijk – ik heb er stiekem even om moeten schaterlachen. Zijn we zo bang geworden dat wat luid gebazel voldoende is over elkaar heen te gaan rennen?

Wat zou loco-burgemeester voor extra beveiligingsmaatregelen willen nemen hiervoor?

Comments (13)Previous

Bezuinig de chronisch zieke naar de klote!

Next

Update

13 Comments

 1. ton

  Als er minder beveiligingsmaatregelen worden genomen,is de kans op verwondingen door vallende hekken ook minder. Minder paniek zaaien vooraf helpt ook goed.

 2. christinA eijkhout

  Ja, oogsten na het zaaien werd duidelijk in praktijk gebracht.

 3. desiree

  Ik heb niet gekeken…
  Oeps, ben ik vast een journalistiekbarbaar 😉

 4. @ton: Dat laatste vooral denk ik. Hoewel de bange burger misschien ook wat naar zichzelf zou moeten kijken.

  @christinA: 🙂

  @desiree: maar geen cultuurbarbaar? 😉

 5. desiree

  Dat wil ik nog ter discussie stellen, maar de journalistiek vind ik al jaren maar belabberd dus kijk net zo lief niet b-)
  Op cultuur ben ik nog niet uitgekeken :d

 6. citrinetje

  beetje laat maar alsnog van harte gefeliciteerd.

  tja paniekreacties na vorig jaar zijn begrijpelijk. Daar hadden ze eigenlijk ook beetje rekening mee moeten houden.

 7. MeisjeMeisje

  Toch vind ik het niet zo paniekerig hoor. Sinds ZZ midden in de London Bombings zat, is het lachen om dit soort dingen mij wel vergaan. Of moeten we soms zo naief zijn, dat we dit soort dingen niet in Nederland hoeven te verwachten?

 8. @citrientje: Zo begrijpelijk vind ik het eerlijk gezegd toch niet. Voor de slachtoffers die gevallen zijn op koninginnendag (en nabestaanden) is het werkelijk verschrikkelijk. Maar er gebeuren dagelijks afschuwelijke dingen met en rond mensen en daar raken we niet zo van onder de indruk. Bovendien gaf de man alleen een rare oerkreet en anders niets, de paniek ontstond even later door omstanders.

  Maar dat daargelaten, hoe kan je rekening houden met een paniek uitbraak? Bewaking te over – wie weet gaf dat juist sneller een paniekgevoel dan minder snel – en verder kan je er weinig aan doen vrees ik.

  @MeisjeMeisje: Voor jou is dat heel dichtbij geweest en kan me voorstellen dat je er dan anders over denkt. Aan de andere kant kennen we al eeuwenlang aanslagen en niet alleen aan de andere kant van de wereld (denk aan de Eta of de IRA), toch raken we daar ook niet van in paniek en we gaan niet minder op vakantie naar die landen.

 9. citrinetje

  lijkt mij als er vorig jaar in bijzijn van de koningin een drama is geweest en een jaar later is er een herdenking met de koningin dan lijkt het me dat alle gedachtes toch ook even naar vorig jaar gingen. Dus ik vind de paniek die onstond na de schreeuwer begrijpelijk.

  rekening houden met paniek is zorgen dat er ruimte is om beetje uit de voeten te kunnen. De mensen die gewond zijn zijn onder de voet gelopen. Dus misschien het kleiner houden minder mensen????

 10. @Citrientje: Tja sorry, ik zie de overeenkomst een stuk minder. Mensen raakten ook eigenlijk niet in paniek van de schreeuwer maar van anderen die nogal absurd op de schreeuwer reageerde (‘zou er een bom liggen’ werd ‘er ligt een bom’ en toen ging iedereen pas rennen).

  Maar hoe dan ook, je kan toch niet zorgen dat er meer ruimte is om uit de voeten te kunnen? Massa evenementen zijn druk, daar doe je niets aan of je moet het geheel afschaffen.

 11. kitsels

  oke…

  kom hier effe voorbij want ik heb cinny al te lang nie gezien of gehoord…dat geeft ook niet…das duidelijk tussen ons twee…maar:

  de paniek (ik zag het live…ik was aan het werk maar de clienten wilden niet dat wij langs kwamen dat uurtje…dus ik was effe thuis voor een bak koffie)…onstond niet zo zeer het geschreeuw…maar door de dranghekken die vielen…die op geweerschoten leken…..en na vorig jaar…dan is iedereen toch op zijn quivive…je hoort/leest/ziet de gekste dingen)…dus als je instinctief moet reageren op iets wat je niet zeker weet: dan ren je toch????

  beetje lullig als je net voor een dranghek stond…want da was de enige echte calamiteitenwondjes-veroorzaker…

  maaar hebben jullie dan niet gezien dat Bea daarna terugkwam met de moed in haar schoenen en de fier vanne: ze kune me wat!!! en de cremonie door liet gaan…de blik die je daarna op tv zag…de ogen die van links naar rechts schoten…ik dacht werkelijk dat ze flauw zou gaan vallen…

  ik vond het juist behoorlijk stoer(and trust me: i`m not an blauw bloed aanhanger)..

  die eerste berichten van een ” onwel iemand die goed werd verzorgd”geloofde ik juist niet…en dat is mijn grootste nagel: de media…

  terwijl de media zei dat er gewoon een man onwel was geworden en er niets aan de hand was en dat iedereen goed verzorgd werd…toen geloofde ik er juist geen ene reet van…ik was er van overtuigd dat er iets op ons mouw werd gespeld terwille van de rust, reinheid en de indamming van de massahysterie….en dat er wel een een of ander idioot een bloed/zwem-bad wilde aanrichten…

  vergeet niet mesnen…hier in nederland is dat niet zo moeilijk hoor…alle beveiliging in NL gaat er vlgs mij nog steeds van uit dat nederland nog niet de gekste is….

  hoe het ook zijt: de paniek begrijp ik die er onstond op 5 mei…waddik nie begrijp…is DAK WEER OE VERJAARDAG BEN VERGETEN!!!!

  slecht,slecht, slecht van mij…..

  dus aangezien mijn verjaardag a.s. zaterdag is…dus in dezelfde maand( niet qua sterrebeelden) met jou…stel ik voor….dat ik je bel voor een ontmoeting: waar wij samen de gelegenheid hebben om bij te kletsen en elkaar een knuffel te geven…zonder al te veul mensen om ons heen…..

  de titel klopt nog steeds: paniek…..herdenken….

  maar voor mij sloeg mijn hart weer eens over dat ik het weer gepresteert heb om een verjaardag te vergeten……

  liefs Kitty

 12. Op zich viel het met die paniek ook wel mee. Als mensen écht in paniek raken zijn ze echt niet rustig binnen vier minuten…Denk ik dan.

 13. @kitsels: hee lieffie. Denk niet dat de paniek in de menigte ontstond door de dranghekken, die vielen tenslotte om juist omdat mensen in paniek er tegen aan liepen. Het geluid van de dranghekken die vielen waren waarschijnlijk enger voor mensen aan de andere kant en het koninklijke gezelschap. En als je voor de televisie zat idd.

  Enne, het is nog erger, ik was vier mei jarig en niet vijf mei 😉 Geeft toch niet, ik heb het ook niet gevierd hoor. Afspreken komt na de vakantie, kunnen we elkaar meteen feliciteren 🙂

  @Terrebel: en gelukkig viel het relatief mee met de ernst van verwondingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft