Koninklijke veronwaardiging?

Koningin Beatrix heeft dinsdagavond verrassend Herman Tjeenk Willink opnieuw benoemd als informateur voor een ‘korte tussenronde’.

Eerlijk gezegd lijkt dit nieuws me geheel niet ‘verrassend’. Had er ook maar iemand gedacht dat koningin Beatrix het zou waarderen buitenspel gezet te worden door Mark Rutte én dat te moeten vernemen via politiek24??

Comments (12)Previous

Vrijheid beledigd te raken

Next

Ze bestaan nog, redders in nood!

12 Comments

 1. Richard Heuveling

  Wat mij betreft wordt dat hele koningshuis definitief buitenspel gezet. Het is een dure poppenkast met in de hoofdrol een familie die niet deugd en nooit gedeugd heeft.

  En nu kan mevrouw Van Amsberg wel verontwaardigd doen enzo, maar haar bemoeienis met de (in)formatie is niet meer dan een traditie, geen wet. De kamer kan buiten haar om (in)formateurs aanstellen.

 2. Wettelijk gezien is zij de baas van het land en soms moet zij dan even op haar strepen staan.

 3. desiree

  Ik zie overal de woorden ‘puinzooi’ en ‘formatie’ als regen uit de lucht vallen…

 4. Richard Heuveling

  @Terrebel

  Toch staat in geen enkele wet dat de formatie via haar moet verlopen. Het is een gewoonte.

 5. CiNNeR

  @Richard: het is een vastgelegd proces en met reden overigens. De koningin staat boven de partijen waar het wat zou worden als belanghebbenden in de strijd om de macht zelf uitvechten wie de formatie regelt en hoe. De perikelen van de afgelopen dagen bewijzen dat ook wel nietwaar. Zonder Beatrix moeten we elke dag meer even afwachten hoe Geert Wilders zich vandaag voelt en of hij er zin an heeft en wie de toekomstige premier nu weer buitenspel wil zetten.

  @terrebel: gezien de persconferentie vanmiddag van Tjeenk Willink, heeft ze flink uitgehaald.

  @desiree: meer dan een puinzooi is de formatie ook nog niet geworden denk ik.

  • Richard Heuveling

   Waar is dat vastgelegd dan? Niet in wetten, ook niet in het regelement van orde. Het enige wat er over formatie is vastgelegd staat in het regelement van orde sinds de jaren zeventig en recent weer opgepoetst en afgestofd door D66 en Groen Links: Het parlement is bevoegd om een (in)formateur aan te stellen. Dus een debat en stemmen maar. Dat hadden ze gisteren kunnen doen. In een motie. “Opstelten verder laten (in)formeren?” 76 handjes de lucht in gaan gaan met die banaan.

   Mevrouw Van Amsberg staat trouwens helemaal niet boven de partijen. De aanstelling van Willink en de sneer die iedereen hier in herkent bewijst dat wel.

 6. Luuk

  Wilders kan overal wel de stekker uit trekken, maar het is de koningin die de stekker er weer in stopt. Dat lijkt me zo’n beetje haar boodschap.

  • Richard Heuveling

   Maar wie is er nu eigenlijk de baas? Wilders? De Koningin? Of misschien toch de kiezer aangezien we pretenderen een democratie te zijn…

   Op mij komt het over alsof je zegt dat de koningin het voor het zeggen heeft. Toch is het nog altijd zo dat de kamer beslist, ook al hechten we traditioneel waarde aan de poppenkast die we het koningshuis noemen.

   De koningin heeft niks te zeggen over de formatie. Als VVD CDA en PVV met 76 zetels zeggen dat ze gaan regeren (gedoog of wathever) dan gebeurd dat. Ze is nu aan het rekken. En zelfs dat heeft geen constitutionele grondslag.

   Stekkertrekken is aan ons, onze volksvertegenwoordigers en alle anderen die een mandaat hebben gekregen van de bevolking. Dus niet aan mevrouw Van Amsberg die toevallig uit een baarmoeder van een koningin is gekomen. Gadver!! 😉

 7. CiNNeR

  @Richard: De bemoeienis van de koningin in het formatieproces is inderdaad ongeschreven wet. Maar wel een die opgenomen is in de Haagse politiek, een waar élke partij/politicus zich aan wenst te houden én wellicht het belangrijkste, de manier waarop de partijen deze formatie zijn ingestapt. In dat licht is het nogal achterlijk om op het moment dat de koningin nog bezig is met verzamelen en verwerken van adviezen, niet even te melden dat het advies is veranderd maar dat via de media richting het koningshuis te slingeren. Rutte verwacht dat de koningin zich netjes aan alle ongeschreven protocollen houdt en haar verantwoordelijkheden neemt maar als het even niet lekker uitkomt brengt hij haar daarmee maar gewoon in de problemen.

  En stel dat de partijen het gedaan zouden hebben zoals jij nu schetst. Midden in de informatieronde bij de koningin kondigt Rutte aan dat de koningin niet meer nodig is, dat de Tweede kamer het wel beslist. Beatrix zet ter plekke de laatste twee fractievoorzitters buiten. Opstelten keert terug naar zijn opdracht (nota bene aangesteld door de konging maar who cares zullen we maar denken) en VVD-CDA-PVV onderhandelen verder. Hoe gaan we dan verder op het moment dat de onderhandelingen toch op niets uit lopen? Of als de twee overgebleven ‘dissidenten’ van het CDA alsnog nee zeggen tegen een akkoord? Organiseren we dan een free fight in de Tweede Kamer en de sterkste verzint maar wat? Of mag dan de koningin haar rol maar weer vervullen tot iemand er weer eens geen zin an heeft?

  Overigens vloeit de uitspraak ‘de koningin staat boven de partijen’ voort uit het feit dat ze geen politieke kleur heeft, niet omdat het iets zegt over wie ‘de baas is’. Tjeenk Willink is alleen maar ingezet om het formatieproces zoals het nu geaccepteerd is door alle volksvertegenwoordiging, ook weer zo te laten verlopen. Ze had geen andere keus, men verwacht nog steeds alle verantwoordelijkheden die ze op zich heeft genomen voor het formatieproces, dus moet ze tevens zorgen dat ze niet hopeloos in de problemen komt. De sneer van Tjeenk Willink likt me dan ook volkomen terecht. De drie partijen die nu verder wllen onderhandelen, wíllen zich tenslotte verder ook confromeren aan de manier waarop dit politieke spel gespeeld wordt. De rol van de kongin is (nog) niet ter discussie gesteld in de Kamer, alleen hier door jou 🙂

  Psje: de koningin heeft ook geen stekkers getrokken, daar mag je Geertje voor verantwoordelijk houden.

 8. De puinzooi moet nog beginnen. Als het rechtse kabinet er komt, dan wordt het pas een puinzooi. En als de Wilders-stemmers beginnen te klagen dat ze geen goede zorg meer hebben, geen huursubsidie en het land verkeert zo ongeveer in staat van burgeroorlog tussen de verschillende groepen: eigen bult dikke schuld voor de PVV-stemmers.

 9. desiree

  Zo te zien wordt er tijd gerekt om Wilders zijn geplande newyork trip uit te laten voeren zonder al een ministerfunctie te hebben, Nederland te vertegenwoordigen in die zin.
  Vind ik wel slimme zet!
  Het lijkt er op dat we nu mondiaal in een multicultureel conflict zitten.
  Idioterie en helemaal waanzin om een Koran te willen verbranden in newyork…
  Er speelt zoveel mee in dit alles mbt Geert.
  Laat de koningin maar doen wat ze moet doen, zit ze er toch niet voor niets!

 10. CiNNeR

  @Rian: daar gaan de PVV stemmers Geert Wilders niet voor verantwoordelijk houden. Eerder in tegendeel, Wilders heeft voor zorg en sociaal juist aardige punten in zijn programma staan. Dat die in de praktijk er niet uit zullen komen vanwege een rechts kabinet, zal ongetwijfeld niet op conto van Wilders gezet worden.

  @Desiree: Slimme zet in de zin dat wij niet mee kunnen krijgen hoe een geheel kabinet daar mee omgegaan zou zijn. Maar blij zijn de partijen er niet mee, het zou wel eens meer afvallers in de partijen op kunnen leveren die de formatie gaan verstoren.

  Overigens heeft Wilders zich uitgesproken tegen verbranding van de koran geloof ik

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft