De eenzame fietser

Ergens rond mijn veertiende keek ik op een middag mijn vader aan en zei “maar jij bent óók gewoon een kapitalist geworden”. Waarom ik het zei, herinner ik me niet goed meer. Waarschijnlijk stoorde ik me weer eens aan ouderlijk gezeur over generatie niks of x of noppes en hoe ik een voorbeeld moest nemen aan zijn hippie generatie van bloemenkinders en protestzangers (op de drugs na dan). Niet dat hij zo veel predikte overigens, ik was gewoon een opstandige puber die alles beter wist. Het raakte hem in elk geval duidelijk in hippie hart- en nieren en het is een van de zeer zeldzame momenten geweest dat we slaande ruzie kregen.

Een slordige twintig jaar later kwam hij ineens terug op dat incident van toen. Biechtte op dat hij alleen maar boos was geworden omdat hij wist dat er een kern van waarheid in mijn woorden zat. Dat alleen niet had willen toegeven aan zichzelf, laat staan aan zijn eigenwijze puber. Waarmee hij in mijn ogen stiekem mijn ongelijk van destijds bewees.

Moest er aan denken toen ik vanavond honderden kapitalistisch geworden babyboomers de woorden:

… Maar liever dat nog,
dan het bord voor zijn kop,
van de zakenman,
want daar wordt hij alleen maar slechter van …

van Boudewijn de Groot hoorde zingen.

Jimmy (de eenzame fietser). Mooi nummer.

Comments (9)Previous

Ze bestaan nog, redders in nood!

Next

Ziekte een keuze

9 Comments

 1. desiree

  Boudewijn de Groot, Lennaert Nijgh, zo mooi!
  Mijn mams kende Boudewijn de Groot, spraken elkaar af en toe.
  Ze werkte in Amsterdam en woonde in Weesp toen.
  Hij moest lachen dat ik zo’n rood haar had als baby.
  Weet er niets meer van uiteraard 😉

 2. CiNNeR

  Dat zijn de leuke anekdotes om te horen 🙂 Dacht trouwens dat je blond was, maar een pittige redhead. Had het kunnen weten eigenlijk 😉

 3. De socialistische ideologie bleek een luchtkasteel voor veel babyboomers. Dan er maar het beste van gemaakt in deze kapitalistische maatschappij. Mijn vergiffenis hebben ze (sommige dan).

 4. CiNNeR

  @Rian: Het beste er van gemaakt en zelf er deels in opgegaan denk ik, wat helemaal niet negatief hoeft te zijn idd.

 5. Het is misschien moeilijk om in een kapitalistische samenleving in ieder geval niet ook een béétje kapitalistisch te zijn. Wat ik dan weer bijzonder vind (en dit soort dingen gebeuren vaker) is dat jouw opmerking in zijn herinnering klaarblijkelijk veel meer indruk heeft gemaakt dan in de jouwe. Dat soort asymmetrie spreekt mij aan.

 6. Ah, dat is een geweldig nummer. En dan vooral zo lekker gepassioneerd meebrullen bij het einde!

 7. CiNNeR

  @Jaco: denk dat vrijwel iedereen in een kapitalistische samenleving kapitalistische trekjes zal hebben, je ontkomt er idd moeilijk aan. Denk dat het meer indruk op hem heeft gemaakt omdat het over hem ging en het hem geraakt had. Hoewel ik me het voorval ook wist te herinneren.

  @Emma: ja meer nummers van Boudewijn de Groot zijn heerlijk mee te brullen. En veel nummers zit nog steeds wat in, al is dat eigenlijk jammer.

 8. Dat is een mooie herinnering aan je vader.

 9. CiNNeR

  @Laurent: Dankjewel, dat is precies hoe ik het beschouw 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft