Leugens uit de anti-rook lobby

Nederlandse mannen leven gemiddeld 77 jaar, vrouwen 81 jaar. In Japan, dat wereldwijd de hoogste gemiddelde levensverwachting kent, is dat respectievelijk 79 en 86 jaar. De studie, uitgevoerd samen met het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut, wijst uit dat roken de voornaamste oorzaak is van het verschil. (Bron)

Een uitzonderlijke knappe stunt, deze onderzoeksuitslag. Japan heeft namelijk altijd op de absolute nummer één gestaan als het ging om roken. En let wel, zowel in aantallen rokers alsook de hoeveelheid sigaretten per persoon. Pas sinds kort is het aantal rokers in Japan sterk dalende, maar nog altijd hoger dan in Nederland het geval:  Japan is one of the last industrialized nations in the world where adult smoking is still widespread; statistics show Japanese men smoke at one of the highest rates in the world. The smoking rate among adults was 29% in 2008, 43% of men and 13% of women. As of 2010, the total smoking rate is 24%, 36.6% of Japanese men and 12.1% of Japanese women. In Nederland rookt 21,7 procent van de bevolking.

Nu wil ik roken op zich niet promoten en zal zeker niet beweren dat roken goed is voor de gezondheid. Maar als we dan toch Japan als grote voorbeeld voor gezonde levensjaren willen nemen, kunnen we beter eens gaan onderzoeken waarom de levensverwachting hoger ligt ondanks het feit dat er zoveel gerookt wordt.

Wellicht zijn Japanners een stuk minder gestressed over hun levenswijze?

Comments (5)Previous

Tee dee hee, kabinet Rutte gepresenteerd

Next

Regeerakkoord: wat gebeurd er in de zorg?

5 Comments

 1. Misschien is het het voedingspatroon? Laten we hier eens meer rijst, vis en soja gaan eten. Kijken wat er gebeurt…

 2. ton

  Of moeten wij ook maar weet (meer) gaan roken.

 3. CiNNeR

  @Terrebel: voeding zal best een grote rol spelen, veel vis geloof ik in Japan? Maar wellicht bewegen ze ook meer, zijn ze meer zen, hebben ze minder stress, is de lucht daar schoner?

  @ton: ik rook al zoveel!

 4. Interessant ja.
  Eh.. vanwege de rauwe vis, dat was ook mijn gedachte.

  (Sorry, véél te lang niet geweest hier!)

 5. ctje

  walvis???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft