CAK het nieuwe Lourdes

Stond voorheen het UWV bekend als het Lourdes van de Lage Landen, inmiddels lijkt het Centraal Administratie Kantoor (CAK) deze rol op zich genomen te hebben. Zij voeren verschillende compensatieregelingen voor chronisch zieken gehandicapten uit, waaronder de compensatie voor het eigen risico zorgverzekeringswet en de de wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Deze wet regelt dat chronisch zieken en gehandicapten een tegemoetkoming ontvangen voor de extra kosten die zij hebben. Om te kijken of mensen aanspraak hebben op deze regelingen, word – logisch – beoordeeld of iemand chronisch ziek cq gehandicapt is. Dat gebeurd aan de hand van opname, enkele hulpmiddelen, gebruik making van WMO en/of een klein rijtje medicijnen. Met name op dat laatste gaat het mis. Het rijtje medicatie is dusdanig beperkt, dat vele chronisch zieken niet aangemerkt worden als chronisch ziek en dus naar welke compensatie dan ook kunnen fluiten.

Dat zorgt hier in huis dan ook voor een vreemd tafereel. Mijn man heeft last van allergie astma maar is verder een gezonde, werkende man zonder beperkingen. Hij wordt vanwege de astma medicatie aangemerkt als chronisch ziek en ontvangt jaarlijks de compensatie regeling eigen risico zorgverzekeringswet.  Ik ben inmiddels bijna negentien jaar ziek, heb aardig wat aandoeningen bij elkaar ‘gespaard’, slik dagelijks vijf verschillende soorten medicatie (waarvan drie voor mijn hart), krijg elke drie weken een injectie, moet me aan enkele dieetvoorschriften houden,  moet elke drie maanden op controle inclusief bloedonderzoek en ben 100% afgekeurd voor de WAO. Voor WMO of hulpmiddelen kom ik niet in aanmerking, ik heb tenslotte ‘een man’ die voor me zorgt. De door mij gebruikte medicatie komt niet in het rijtje van het CAK voor.

‘Dus’ ben ik in tegenstelling tot mijn man niet chronisch ziek…

Comments (7)Previous

Even wennen

Next

Ga d’r maar bij liggen

7 Comments

 1. CiNNeR

  Inderdaad (mooie column!) En nu is het persoonlijke halfuurtje niet eens meer nodig, je hoort gewoon niets en nog meer radiostilte, dan weet je dat je genezen bent.

 2. Ik heb nog niets gehoord, maar volgens de website hierover vallen mijn medicijnen e.d. er wel onder en kom ik dus wel in aanmerking. Dit hoort de beperking van de aftrekmogelijkheden voor ziektekosten te compenseren, maar nog afgezien van het feit dat het beslist niet opweegt tegen het verdween deel van de belastingteruggave hebben ze stiekum er nog een leuke bezuiniging in verwerkt: de belastingteruggave had ik altijd ergens tussen begin mei en half juni binnen, deze compensatie komt pas “vanaf” november (hoever “vanaf” is nog even afwachten) zodat ze een heleboel geld gewoon ruim een half jaar langer in hun zak kunnen houden en er – in tegenstelling tot de belastingdienst – niet eens rente over hoeven te betalen ook.

 3. CiNNeR

  @Frans: Ja, het moet toch wat opleveren die veranderingen 🙁 Ben er zelf 400 euro per jaar op achteruit gegaan door die nieuwe belastingmaatregel plus gebrek aan compensatie.

 4. ctje

  balen hoor, snap niet dat je hartmedicijnen niet in het rijtje staan.

 5. CiNNeR

  Ik ook niet. Het zou nog kunnen dat ik die niet lang genoeg slik, je moet ze ook minstens een of twee jaar voorgeschreven krijgen geloof ik.

 6. Het gaat als ik het goed onthouden hebben niet om de duur maar om het aantal standaard doses dat je in een jaar gebruikt. Moet meen ik minimaal half jaar standaarddoses zijn.Als je dus gewoon de standaarddosis gebruikt en de medicijnen pas na 1 juli bent gaan gebruiken val je dat jaar nog buiten de boot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft