Een pup leren snoepen

Aanvankelijk dachten we een kieskeurige hond getroffen te hebben, die eigenlijk maar weinig moest hebben van hondensnoepjes en ander lekkers.  Vier verschillende soorten puppysnoepjes pakte hij wel aan, maar legde hij vervolgens voor de kat, voor ons of in zijn bench neer. Frolicbrokjes wilde hij wel, maar alleen als hij er duidelijk iets voor gedaan had en we hem enorm aan prijzen waren, anders legde hij ook die netjes weg. Bij botjes en varkensoren was het nog verwarrender, soms peuzelde hij die in een keer op maar vaker liep hij er trots mee te paraderen of probeerde er mee te spelen.

Tot ik van de week per stom toeval een (honden) gedragstherapeut sprak, die vertelde over honden die opgroeien in een asiel of kennel. Dat dat soort honden niet automatisch leren wat snoepjes zijn of waar ze voor bedoeld zijn. Dat zij dat nog moeten leren. En ik me af ging vragen of Spot de snoepjes niet lust of dat hij gewoon niet altijd goed weet wat hij er mee moet doen.

We hebben hem daarom een paar dagen in de smiezen zitten houden, hoe hij reageert op snoepjes en wanneer hij ze wel of niet op eet. En inderdaad lijkt het er op dat hij soms gewoon niet weet wat hij er mee aan moet. Zo kluift hij op zijn botje als ik dat geef nadat hij op mijn schoenen heeft geprobeerd te kauwen. Geef ik hem gewoon lekker een botje voor de leuk, dan doet hij er alles mee behalve waar het voor bedoeld is.  Hetzelfde laken een pak voor ander lekkers.

Dus behalve ‘zit’, ‘blijf’, ‘wacht’ en ‘af’ leren we hem nu ook dat het leuk is om soms spontaan wat lekkers te krijgen en dat nieuwe snoepjes ook leuk zijn. En geloof me, dat is soms moeilijker dan het klinkt. Vanmiddag heb ik bijvoorbeeld overdreven tevreden pratend een boterham naar binnen zitten werken, om hem duidelijk te maken dat het beefstaafje onder zijn neus bedoeld was om op te eten.

Zeker, op zich een luxeprobleem natuurlijk en in elk geval bedelt hij ook nooit. Maar toch. Het is best lastig om een hond positief iets te leren met snoepjes als hij die maar moeilijk aanpakt. En stiekem vond ik het wel wat sneu voor hem. Beloningen krijgen waarvan je geen idee hebt wat je er mee kan doen, is toch niet echt leuk…

Comments (9)Previous

Archief terug

Next

Wat mankeert mensen toch?

9 Comments

 1. Snoepen is toch een mensending? Ik gaf mijn honden alleen voedsel als voedsel of als beloning bij het leren of presteren.

 2. Marloes

  Ik vind het ook wel weer een “lief’ verhaal. Op zich zijn snoepjes niet noodzakelijk natuurlijk. Maar het is wel leuk als hij ze accepteert en de lol er van in ziet.

 3. Cinner

  @Rian: het woord ‘snoepen’ gebruik ik alleen om duidelijk te maken dat het niet om zijn normale voer gaat. Ga hem niet leren wat lekkers te nemen voor de tv 😉 Het gaat juist om de momenten dat hij beloond wordt maar niet weet wat hij met de beloning moet doen. Of gelegenheden waarvoor het fijn is. Bijvoorbeeld bij de dierenarts laatst, kreeg hij wat puppysnoepjes om op zijn gemak te raken met de onderzoekstafel maar raakte hij eigenlijk alleen in de war omdat hij niet weer wat hij er mee moet. Hij heeft ze in zijn bek opgespaard en toen later maar bij de deur weggelegd. In die zin is het fijn voor hem als hij leert dat de snoepjes iets leuks zijn en niet iets waarvan hij het een beetje benauwd krijgt omdat hij niet weet wat er van hem verwacht wordt En zoals gezegd is het met trainen ook wel handig als een pup weer wat snoepen is

  @Marloes: dat ook en als hij weet dat hij wordt beloond

 4. Weird zeg! Wist helemaal niet dat dat kon. Maar inderdaad zou het heel leuk en handig zijn als Spot snapt wat een beloning is, dan kun je hem sneller dingen aanleren. Maar nu eerst dus aanleren dat het een lekker cadeautje is, zo’n snoepje. Misschien alleen wanneer hij iets duidelijk onmiskenbaar goeds heeft gedaan een snoepje geven voorlopig? Dat hij het heel duidelijk kan linken aan positief gedrag? Ik hoop dat hij het snel oppikt, daar valt namelijk best nog wat te genieten, in snoepland. 🙂 (Sneu dat hij bij de snoepjes bij de dierenarts eerder zenuwachtig wordt omdat hij niet weet wat jullie van hem verwachten, dat is toch helemaal niet nodig.) En misschien maar één soort lekkers geven voorlopig, dat de conditionering wat sneller kan gaan dan wanneer hij allerlei in zijn ogen ongerelateerde verschillende vormen en smaken krijgt?

 5. CiNNeR

  @Wenz: Moet bekennen dat wij er ook nog nooit van gehoord hadden. Eten is zoiets basaals, je zou denken dat ze vrijwel alles uitproberen. Hij eet bijvoorbeeld wel brood van de straat, wat dan weer niet mag.

  Verder linken we het wel aan belonen van iets goeds, al is het maar even zitten ofzo. Alleen proberen we juist wel wat nieuwe dingen nu, hij moet juist leren dat hij snoepjes die hij niet kent gerust mag uitproberen. Juist voor gelegenheden als bij de dierenarts. Zo kan je iets griezeligs wat aangenamere associatie geven (zoals de onderzoekstafel). Dat gaat niet met knuffelen, dan bevestig je zijn angst en een balletje gooien zal de dierenarts niet leuk vinden hahahaha. Maar we voeren af en toe eens wat nieuws in, niet van alles tegelijk.

 6. Haha, wat grappig dat je ‘n hond dat eigenlijk moet leren. De honden waar ik mee opgroeide lustten er wel pap van. Nooit geweten dus eigenlijk.
  Wish you luck!

 7. CiNNeR

  @Irene: ja, al mijn dieren waren altijd bietsers en dol op alles wat maar op eten leek. Dankjewel!

 8. jsmn

  biber, onze turkse hond, had nogal de neiging om zijn traktaties op te sparen. als hij een bot kreeg, begroef hij het in zijn mand. heel af en toe doet hij het, 7 jaar later, nog. met trainen was het in het begin ook moeilijk, met snoepjes. nu heeft hij feilloos door als mensen op straat hondensnoepjes bij zich hebben. dan gaat hij er heel braaf naast zitten en heel lief kijken, de bietser.

  we hebben hem trouwens ook moeten leren om brokjes te eten. we kregen een briefje van het turkse asiel dat hij een moeilijke eter was en dat het eigenlijk het beste zou zijn als we speciale maaltijden voor hem maakten. het bleek dat hij gewoon niet wist wat brokjes waren. dus op de grond zitten en hem de brokjes stuk voor stuk geven. dat had hij toch vrij snel door. en een slechte eter… daar hebben wij nooit meer wat van gemerkt.

 9. CiNNeR

  @jsmn: ah kijk, nog een hondje wat het eten/snoepen moest leren. En zo te horen is dat prima in orde gekomen, dat zal bij Spot vast ook gebeuren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft